۹۰ درصد تالاب‌های کشور پر شدند/تالابهای فارس خالی هستند

به گزارش خبرگزاری فارس از ارومیه، بارندگی‌های اخیر کشور علاوه بر ایجاد برخی مشکلات همانند سیلاب و آبگرفتکی معابر، نتایج مثبتی نیز داشته که احیاء تالاب‌ها از جمله آنها بوده است. با توجه به اینکه وجود تالاب‌ها در کاهش ریزگردها، حفظ تنوع زیستی و تعدیل آب و هوا موثر است، بنابراین باید از تمامی ظرفیت‌ها […]

90 درصد تالاب‌های کشور پر شدند/تراز اکولوژیک دریاچه ارومیه با تاخیر به حدنصاب می‌رسد

به گزارش خبرگزاری فارس از ارومیه، بارندگی‌های اخیر کشور علاوه بر ایجاد برخی مشکلات همانند سیلاب و آبگرفتکی معابر، نتایج مثبتی نیز داشته که احیاء تالاب‌ها از جمله آنها بوده است.

با توجه به اینکه وجود تالاب‌ها در کاهش ریزگردها، حفظ تنوع زیستی و تعدیل آب و هوا موثر است، بنابراین باید از تمامی ظرفیت‌ها برای حفظ و احیاء آنها استفاده شود.

در زمینه احیای تالاب‌ها و دریاچه ارومیه با « عیسی کلانتری» معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت‌وگویی انجام شده که در پی می‌آید.

سوال: با توجه به بارندگی‌های اخیر در سراسر کشور، وضعیت‌ها تالاب‌ها به چه شکل است؟

عیسی کلانتری: با توجه به اینکه بارش‌ها در شمال‌غرب و جنوب‌شرق کمتر بوده و عمده بارش‌ها را در نواحی جنوب‌غربی و غرب شاهد بودیم، تمامی تالاب‌های استان خوزستان پر شده‌اند.

سوال: سایر تالاب‌های کشور چه وضعیتی دارند؟

عیسی کلانتری: به طور متوسط ۹۰ درصد آنها پر شده‌اند، چون برخی‌ها تا ۱۰۰ درصد پر شده و برخی نیز مانند تالاب بین‌المللی شادگان سرریز شده‌اند و تالاب‌های نواحی جنوب شرقی کشور مثل جازموریان و هامون تنها ۱۰ تا ۲۰ درصد پر شده‌اند.

علاوه بر آن، درصد احیای تالاب‌های استان فارس کمتر بوده چون بارشی در آن نواحی اتفاق نیافتاده و بنابراین به غیر از تالاب مهارلو تقریبا تمامی آنها خالی هستند.

همچنین تالاب‌های غرب و جنوب‌غربی همه پر شده و و وضعیت تالاب شمال کشور یعنی میانکاله مطلوب است و در نواحی شمال شرق نیز تالاب خاصی وجود ندارد مگر تالاب‌های کوچک محلی که در حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ هکتار بوده و از وضعیت معمولی برخوردار هستند.

با توجه به اینکه به تالاب گاوخونی نیز آبی وارد نشده، آب آن چیزی در حدود ۱۰ درصد است و جازموریان ۲۰ و بختگان زیر ۲۰ درصد آب دارد و نیز تالاب ارژن آب خاصی در دل خود ندارد و مهارلو پر شده و فشم ۲۰ درصد آب دارد.

13971205000120 Test PhotoN

سوال: مشخصا وضعیت تالاب‌های آذربایجان‌غربی به چه شکل است؟

عیسی کلانتری: تالاب بزرگ این استان، دریاچه ارومیه و تالاب‌های اطراف آن هستند و خوشبختانه عملیات احیای دریاچه نیز به خوبی پیش می‌رود چون بارندگی امسال نسبت به سال گذشته ۳۵ تا ۴۰ درصد افزایش داشته و خوشبختانه دریاچه ارومیه از مرحله خطر و خشکی کامل عبور کرده و از سال گذشته مرحله احیای آن آغاز شده بود.

سوال: بودجه‌ای که امسال برای احیای تالاب‌هایی که وضعیت مناسبی ندارند به چه میزان است؟

عیسی کلانتری: یکی از اولویت‌های سازمان حفاظت محیط زیست، احیای تالاب انزلی است که هم اکنون کار آن توسط دانشگاه صنعتی و شرکت‌های شهرک صنعتی دانشگاه اصفهان انجام و به صورت نوین تخلیه می‌شود و یک هزار و ۳۰۰ هکتار آن به صورت آزمایشی آغاز شده در حالی که ۲۰۰ هکتار آن نیز پیش از عید نوروز انجام شده بود.

نتایج تخلیه به شکل نوین تا خرداد مشخص می‌شود و این تالاب ۸۰ میلیارد تومان اعتبار دارد و اگر بیش از ۹۰ درصد نتایج تخلیه نوین مثبت باشد به سایر تالاب‌ها تعمیم داده می‌شود.

سال گذشته که این کار در سطح ۲۰ هکتار انجام شده بود نتایج مثبتی داشته و اگر نتایج مطلوبی حاصل شود در وهله نخست در سطح هزار هکتار و سپس در سطح ۱۲ هزار هکتار در طول سه سال انجام می‌شود.

سوال: شما به دریاچه ارومیه و پر شدن تالاب‌های اطراف آن اشاره کردید، آیا پروژه‌های مهم احیاء تا پایان سال به بهره‌برداری می‌رسند؟

عیسی کلانتری: تا پایان سال هشت کیلومتر باقی مانده تونل زاب نیز که با بهره‌برداری از آن سالانه ۶۵۰ میلیون متر مکعب آب وارد دریاچه می‌شود، به پایان می‌رسد، همچنین با پایان یافتن پروژه‌ تصفیه‌خانه‌های تبریز و ارومیه در صورت تخصیص اعتبارات مربوطه، سالانه ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب از این ناحیه نیز وارد دریاچه می‌شود.

سوال: برای پایان این پروژه‌ها چه میزان اعتبار نیاز است؟

عیسی کلانتری: برای پروژه تصفیه‌خانه‌ها هزار میلیارد تومان منابع مالی اختصاص داده شده و مبلغ دو هزار میلیارد تومان نیز برای پروژه زاب و سدهای مربوطه تخصیص داده شده است.

سوال: به نظر شما با توجه به مشکلات اعتباری، تا نیمه نخست امسال تصفیه‌خانه‌ها به پایان می‌رسند؟

عیسی کلانتری: امسال باید به پایان برسند البته بستگی به میزان جذب بودجه دارد چون مشکل آنها کمبود منابع اعتباری است و اگر به موقع تخصیص یابد تا شهریور و مهر و حداکثر تا پایان پاییز به پایان می‌رسند.

در واقع دریاچه ارومیه دو منبع اصلی تامین آب دارد که یکی صرفه‌جویی در بخش کشاورزی است و با توجه به میزان کاهش ۳۰ درصدی مصرف آب کشاورزی بدون کاهش محصول، به حقابه دریاچه افزوده شده تا از سدها آب وارد دریاچه ارومیه شود.

13980117000151636901394789390924 10001 PhotoN

امید است با صرفه‌جویی در مصرف آب، سالیانه ۹۰۰ میلیون مترمکعب آب وارد دریاچه شده و با یک میلیارد مترمکعبی که سالانه از تونل زاب و تصفیه‌های خانه‌های ارومیه و تبریز وارد می‌شود، سالانه به میزان یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون متر مکعب آب جدید وارد دریاچه شود.

سوال: چه زمانی دریاچه ارومیه به تراز اکولوژیک می‌رسد؟

عیسی کلانتری: دریاچه ارومیه در سال ۱۴۰۶-۱۴۰۷ به تراز اکولوژیک می‌رسد یعنی از زمان پیش‌بینی شده دو سال عقب خواهیم ماند.

سوال: از قرار اواخر فروردین امسال با اسحاق جهانگیری از دریاچه ارومیه، بازدید می‌کنید، چه پروژه‌های احیا برای بازدید در برنامه وجود دارد؟

عیسی کلانتری: عمدتا برای بازدید از میزان پیشرفت کارها این سفر انجام شده و از وضعیت تونل زاب، میزان تثبیت گرد و غبار و کاهش میزان مصرف آبهای کشاورزی خبردار می‌شود.

سوال: اولویت‌های سال ۹۸ سازمان حفاظت محیط زیست چیست؟

عیسی کلانتری: به لحاظ وظایف جاری، وظیفه این سازمان مدیریت زیستگاه‌ها و کنترل و پایش کارخانه‌های کشور و مسائل مربوط به ریزگردها است که امید است با نزول بارش‌ها مسئله ریزگردهای داخلی در نواحی غرب و جنوب غربی کشور مشکلی را ایجاد نکند.

در زمینه مسئله پسماندها نیز مجلس شورای اسلامی مبلغ هزار میلیارد تومان را مصوب کرده تا در اختیار وزارت کشور قرار گیرد چون پیش از این، قرار بود مبلغ مربوطه در اختیار سازمان حفاظت محیط زیست قرار گیرد اما مجلس آن را تغییر داد تا در اختیار وزارت کشور قرار گیرد.

مسئله کاهش آلودگی هوا در کلان‌شهرها نیز برای امسال اولویت سازمان حفاظت محیط زیست بوده و علاوه بر آن وظایف نظارتی سازمان نیز در زمینه آلاینده‌ها و مسئله مربوط به جانداران اعم از گیاهان و حیوانات از وظایف جاری این سازمان است.

سوال: امسال چه مبلغ اعتباری برای مقابله با ریزگردها پیش‌بینی شده است؟

عیسی کلانتری: امسال مبلغ ۱۰۰ میلیارد دلار از محل صندوق توسعه تخصیص یافته که اولویت آن در نواحی جنوب شرق کشور یعنی سیستان و جازموریان است.

مطالب مرتبط

شکارچیان تنگ «بره هزار دره» گرفتار محیط زیست سروستان شدند

انتقاد مدیرکل محیط زیست از عدم اجرای برنامه تغییر الگوی کشت در استان فارس

محیط زیست فارس:سد تنگ سرخ و نرگسی هیچگونه مجوز محیط زیستی ندارند

نظرات