جنگ نرم و سخت فرقی ندارد، پای هر یک که در میان باشد، ایرانیان سرافراز در صیانت از مرزهای فیزیکی و معنوی وطن ایستادهاند.
رسانهها به عنوان پیشتازان جنگ نرم با دشمن که سالها است در جریان است، مسئولیت مهمی دارند و از دیگر سو، قوای نظامی کشور در شرایط صلح مأموریت حفظ آمادگی و ارتقای توان دفاعی با هدف بازدارندگی را دارند.
این عبارتهای ساده را که همه با آن مأنوس هستند، ضرورت قرابت و نزدیکی بیشتر سربازان دو جبهه نرم و سخت را یادآوری میکند.
برخی نهادهای نظامی در کشور با شناخت صحیح ادبیات سربازان جنگ نرم، تشکیلات خاصی را مأمور ارتقای سطح روابط با حوزه رسانه کردهاند، گام ارزشمندی که به دستیابی طرفین به زبان مشترک و مفاهمه کمک کرده است. سازوکار بسیج رسانه در سپاه پاسداران نمونهای از این تلاشها است.
اما در بخشهای دیگر و در ارتباط رسانهای برخی نهادهای نظامی شاهد مشکلاتی هستیم که نیاز دارد از سطوح عالی فرماندهی برای این موارد، چاره اندیشی و سازوکار مناسبی تعریف و عملیاتی شود.
برخی تشکیلات نظامی در کشور،نیازمند توجه بیش از پیش به مقوله ارتباط با رسانه هستند. اینکه به واسطه سطوح حفاظتی و ضرورت صیانت از اطلاعات نظامی، رسانهها در مناسبتهای معدودی مورد ارجاع قرار میگیرند، شاید قابل پذیرش باشد اما اینکه در همین مناسبتهای معدود و اندک، ساز و کار مناسبی برای ارتباط با رسانهها وجود ندارد، نقص مهمی است که در زمان بحران احتمالی معایب خود را نشان میدهد.
نارضایتی رسانهها از عملکرد روابط عمومی فرماندهی ارتش در استانهای فارس و کهگیلویه و بویراحمد مصداق خوبی برای آسیب شناسی است.
برخی خبرنگاران که دوشنبه ۳۱ تیرماه ۹۸ برای شرکت در مراسم تودیع و معارفه فرمانده ارشد نظامی فارس و کهگیلویه و بویراحمد در شیراز مراجعه کردند با این جمله که برای شما صندلی در نظر گرفته نشده مواجه شدند و از ورود آنها به مکان برگزاری جلسه جلوگیری شد.
پس از آنکه برخی خبرنگاران با تهیه و انتشار مطالبی در رسانهها از انتخاب گزینشی خبرنگاران توسط روابط عمومی فرماندهی ارتش در فارس و کهگیلویه و بویراحمد انتقاد کردند، با واکنشهایی نامناسب نیز روبرو شدند.
شاید علت این حاشیههای ناصواب، اشکال در تعریف مدیر روابط عمومی این فرماندهی از واژه “خبرنگار” است که گفته است هر خبرنگاری را که من بگویم، میتواند در نشستهای ما شرکت کند و خبرنگار کسی است که خبرهای ما را منتشر میکند و لینک آن را برای ما میفرستد.
این گزاره و تعریف را نمی توان درست و بدون ایراد دانست زیرا از یک سو، تنزل جایگاه خبرنگار به میرزا بنویسی و عدم توجه به استانداردهای خبری را در نگاه این مسئول نشان میدهد و از سوی دیگر، جایگاه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان سازوکار رسمی و قانونی صادرکننده مجوز فعالیت رسانهها را نادیده انگاشته است.
این دعوت گزینشی از خبرنگاران سبب شد که آئین معارفه فرمانده ارشد نظامی ارتش در استانهای فارس و کهگیلویه و بویراحمد، کمترین بازتاب را در رسانهها و افکار عمومی استان و کشور داشته باشد.
دعوت نکردن روابط عمومی فرماندهی نظامی ارتش در استانهای فارس و کهگیلویه و بویراحمد از خبرنگاران خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)، خبرگزاری مهر و … حاکی از عدم شناخت صحیح از حوزه رسانه است.
اگر دیروز خبرنگاران خبرگزاری جمهوری اسلامی به عنوان باسابقهترین خبرگزاری کشور در دوران دفاع مقدس جانفشانی و اخبار جنگ را مخابره کردند و شماری از آنها در این راه به شهادت رسیدند، خود نمونهای از یکی شدن ملت ایران برای رویارویی با دشمن متجاوز بود.
خبرنگاران ایرنا همگام با دیگر رسانههای کشور امروز این افتخار را دارند که خبرهای خوش دفاعی و پیشرفتهای نظامی را مخابره میکنند و در مصاف جنگ نرمٰ، روشنگر افکار عمومی در هجمه شبهات و شایعات هستند.
از دیگر سو, حساسیت شرایط کنونی منطقه ایجاب میکند، در فرایندهای ارتباط برخی دستگاههای نظامی با رسانهها تجدیدنظر شود. آنجا که سخن از صیانت از اسرار کشور است، همه اهالی رسانه متفق القول، همفکر و هم رأی و موافق هستند اما اگر قرار است نشستی با حضور نمایندگان رسانهها برگزار شود، باید تعاریف محدود و انتخاب گزینشی خبرنگاران کنار گذاشته شود و از ظرفیت رسانههای رسمی و تأثیرگذار در سطح بینالمللی برای انعکاس اخبار استفاده شود.
این، مطالبهای است از همه نهادها و سازمانها و به ویژه از امیر سرتیپ دوم ابوالقاسم رضایی فرمانده ارشد ارتش در فارس و کهگیلویه و بویراحمد که طرحی نو در ارتباط و تعامل با رسانهها را در آغاز دوره مسئولیت خویش ترسیم کند.
* رئیس خبرگزاری جمهوری اسلامی استان فارس و عضو هیأت مدیره خانه مطبوعات استان
نظرات