ترحلوا نوعی حلوا است که در آن بجای آرد گندم از آرد برنج استفاده میشود. ترحلوا معمولاً با شکر، گلاب، زعفران و آرد برنج و هل سابیده تهیه شده و در پایان ممکن است با دارچین تزیین شود. ترحلوای شیرازی از انواع معروف ترحلوا است.
ترحلوای شیرازی ، حلوای سنتی شیرازه که از قدیم خیلی مرسوم بوده تو جشن ها و مهمانی ها عزاداری یا ایام رمضان زیاد استفاده میشده.
فرق این حلوا با بقیه حلواهائی که نشاسته دارن اینه که یک حالت ژله ای داره و بخاطر اون آرد برنجش مثل ژله لرزان هست.
این ترحلوا در دوران قدیم به دو رنگ سفید و زعفرانی درست میشد و به قطر تقریبی ۷ سانت لوزی لوزی بریده میشد و یکی سفید و یکی زرد کنار هم چیده میشد .
برای درست کردن این ترحلوا به یک ساعت و نیم تا دو ساعت وقت نیاز داریم پس هر وقت که حوصله داشتید و ایضا وقت شروع به کار کنید چون باید بالای سرش باشید و نمیشه به امان خدا رهاش کرد .
بریم سراغ درست کردنش
ترحلوای شیرازی قالبی
مواد لازم برای تهیه ترحلوای شیراز :
نشاسته یک پیمانه
آرد برنج یک دوم پیمانه
شیر ۶ پیمانه
آب ۴ پیمانه
گلاب یک پیمانه
شکر ۳ پیمانه
زعفران دم کرده غلیظ به میزان لازم
انواع مغز برای تزئین
طرز تهیه ترحلوای شیرازی :
طرز تهیه تر حلوا
مرحله اول
برای تهیه تر حلوا خوشمزه ابتدای کار یک ظرف مناسب انتخاب می کنیم، سپس آب سرد را درون ظرف می ریزیم. در ادامه نشاسته را به آب اضافه می کنیم، سپس خوب مخلوط می کنیم تا نشاسته در آب حل شود.
مرحله دوم
در این مرحله یک ظرف جداگانه انتخاب می کنیم، سپس شیر را درون ظرف می ریزیم. در ادامه آرد برنج را به ظرف حاوی شیر اضافه می کنیم، سپس خوب مخلوط می کنیم تا آرد برنج در شیر به طور کامل حل شود.
مرحله سوم
حالا مخلوط نشاسته و آب را از صافی رد می کنیم و به ظرف حاوی مخلوط شیر و آرد برنج اضافه می کنیم، سپس روی حرارت قرار می دهیم. در ادامه مدام هم می زنیم، وقتی به غلظت فرنی رسید شکر اضافه می کنیم.
مرحله چهارم
در این مرحله شکر را مخلوط می کنیم تا ذرات شکر حل شود. در ادامه وقتی مواد غلیظ تر شد، گلاب را اضافه می کنیم، سپس حرارت را بسیار ملایم می کنیم و به مدت ۱ ساعت مدام هم می زنیم تا مواد ته نگیرد.
مرحله پنجم
حالا وقتی رد قاشق روی حلوا ماند، یعنی غلظت حلوا مناسب است. در ادامه یک ظرف مناسب انتخاب می کنیم، سپس درون آن را با مقداری روغن چرب می کنیم. در ادامه نیمی از مواد را داغ داخل ظرف مورد نظر می ریزیم.
مرحله ششم
در این مرحله نیمی دیگر از حلوا را با زعفران مخلوط می کنیم، سپس داغ روی حلوای سفید می ریزیم تا به هم بچسبند. در ادامه تر حلوا را به مدت ۳ تا ۴ ساعت درون یخچال قرار می دهیم تا خودش را ببندد.
مرحله هفتم
در نهایت تر حلوا را از یخچال خارج می کنیم و درون ظرف بر می گردانیم، سپس با چاقو یا قالب به فرم دلخواه برش می زنیم. در ادامه تر حلوا ها را درون ظرف مورد نظر بچینید، سپس با غنچه گل محمدی تزئین کنید. نوش جان
سنتی این ترحلوا به این صورت بود که یک سینی را سفید درست میکردند و یک سینی زرد بعد موقع فروش از هر دو به یک نسبت به خریدار فروخته میشد.
نکته:
-اگر احیانا از این ترحلوا موقع هم زدن غافل شدید و مقداری مواد ته قابلمه جمع شد همه موادتون را در یک ظرف دیگه خالی کنید که همزن به ظرف تفلون یا چدنتون صدمه نزنه.
بعد با همزنهای فنری اون را بزنید تا تمام گلوله هائی که توی اون بوجود اومده باز بشه و دوباره مواد را به ظرف اصلی برگردونید.
-به این مواد شیر یا آب اضافه نکنید چون دیگه نمیشه تضمین کرد که درست از آب در میاد یا نه.
نظرات