با شروع فصل گرم سال راهاندازی کولرهای آبی سرآغازی است برای اینکه خودمان را از گرما نجات دهیم. از بین بردن رسوب کولر آبی یکی از مهمترین موارد در انجام سرویس کولر آبی دوره ای در کولرهای آبی میباشد. انجام ندادن مرتب و سالیانه سریس کولر منجر به کوتاه شدن عمر مفید کلیه قطعات و تجهیزات موجود در کولر آبی میشود و در زمان استفاده به درستی وظیفه خودرا انجام نمیدهند.
بنابراین توجه داشته باشید که برای دریافت خنکای مطلوب و مطبوه انجام این امر ضرروی است و کوتاهی در آن ممکن است به کولر ابی شما صدمه وارد کند. اما دلیل این همه استقبال از کولرهای معمولی و صنعتی تبخیری چیست؟
مکانیسم عملکرد کولرهای آبی عملکرد تعمیر کولر آبی بسیار ساده و ابتدایی است. استفاده از آب در خنک سازی سبب شده است تا درصد بالایی از کولرها در ایران (بیش از ۸۰ درصد) را کولرهای آبی تشکیل دهند. استفاده از آب میتواند مزایا و دلایل زیادی را در بر داشته باشد.
اما صرف نظر از همه کارها و سرویسهایی که برای کولرها انجام میشود زدودن رسوب کولرها کاری بسیار دشوار است و کمتر کسی حتی به این موضوع توجه میکند.
از بین بردن رسوبات کولر آبی باعث میشود تا درصد خرابی قطعات مکانیکی و حتی الکترونیکی کولر به شدت کاهش پیدا کند چراکه عمده عیوب مکانیکی کولر آبی از این رسوبات سرچشمه میگیرند.
خرابی یاتاقانها، خرابی پمپ آب، گرفتگی شیلنگهای آب، خرابی شناور، سوختن موتور کولر و … از عمدهترین قطعات کولر آبی هستند که باید به دلیل بی توجهی به تمیزی و رسوب زدایی کولر آنها را تعمیر یا تعویض کرد.
این در حالی است که کاهش هزینههای تعمیرو نگهداری کولر آبی تنها با چند راه ساده برای تمیز کردن رسوبات کولر آبی از دوش خانواده برداشته میشود.
مزایای سیستم تبخیری کولر آبی
رسوبزدایی کولر آبی – آب را میتوان ارزانترین سیال خنک کننده در جهان دانست.
میزان دسترسی به آب بسیار بیشتر و آسانتر از هر سیال خنککننده دیگری است.
آب، هیچ آلودگی را وارد محیط زندگی و هوا نمیکند و از همین رو کولرهای تبخیری را دوستدار طبیعت یا Eco Friendly مینامند.
استفاده از آب نیز ایراداتی را به کولرهای آبی وارد کرده است که باعث تلاش سازندگان برای رفع آنها شده است.
اولین ایراد ارزش آب است
که با توجه به بحران آب نمیتوان آنرا ندیده گرفت.
مورد دوم وجود املاح در آب است
وجود املاح و عناصر سنگین مانند، عناصر نمک و آهک در آب باعث میشود تا به مرور زمان واسطهای تبخیری مانند پوشال ها یا پدهای سلولزی دچار رسوب گرفتگی شود و به مرور بازدهی اولیه خود را از دست میدهد.
این اتفاق میتواند علاوه بر کاهش عمل خنکسازی سیستم سرمایشی ، با افزایش میزان انرژی برق مصرفی سیستم هزینهها را نیز بالا ببرد.
علت این اتفاق را نیز میتوان در نحوه کارکرد کولرهای آبی جستجو کرد.پس با توجه به موارد ذکر شده باید به روش ازبین بردن رسوب کولر آبی توجه کرد.
رسوبزدایی کولر آبی – نحوه کار این کولرها بر اساس تبخیر آب است. آب در طول پدها توزیع میشود و جذب آنها میگردد. بنابراین هوای گرم در ارتباط با این رطوبت جذب شده گرمای خود را به آب داده، باعث تبخیر آب میشود؛ و با توجه به تبخیر بالای آب، تا درجه حرارت قابل توجهی افت دما پیدا میکند.
وجود رسوبات در خلل و فرج پدهای سلولزی یا پوشالها سبب کم شدن جذب رطوبت توسط پدها شده و میزان عبور جریان هوای گرم نیز طی پدها به شدت کاهش مییابد. افزایش وزن پدها و پوشالها که سبب افتادگی به مرور زمان آنها خواهد شد. پس متوجه شدیم که روش ازبین بردن رسوب کولر آبی بخش مهمی از کار در زمان سرویس کولر است.
رسوبگیری کولر آبی
از بین بردن رسوب کولر آبی – رسوبزدایی کولر آبی یکی از مهمترین راهکارهایی است که میتواند با مشکل افزایش رسوبات و املاح آب در کولرهای تبخیری مقابله کرد. علاوه بر پدهای سلولزی و پوشالهای کولر، گاهی حتی قسمتهای از بدنه کولرها را نیز رسوبات آب فرا میگیرد.
رسوبات آب روی واتر پمپ و لوله کشیهای سیستمهای سرمایشی نیز تاثیر گذاشته و آن ها را مسدود سازند. علاوه بر این موارد، انتقال این رسوبات نمکی و آهکی به محیط منزل و محل کار میتواند سبب بروز حساسیت و آلرژی در کاربران و بیماری آنها گردد. بنابراین نیاز به رسوبزدایی است.و روش از بین بردن رسوب کولر آبی بسیار مدنظر ما است .
راهکارهای مفید برای از بین بردن شوره کولر آبی
سلامتی یاتاقانهای کولر آبی و تنظیم شناور کولر آبی و کارکرد مناسب موتور کولر آبی نیز به شوره کولر و رسوباتی که بر اثر زمان در بخشهای مختلف آن جمع میشود بستگی دارد. به همین دلیل باید حتما هر سال کولر را رسوبزدایی کرده و کلیه شورهها را از بین ببرید.
برای پیشگیری و رفع شوره کولر آبی میتوانید از چند روش زیر استفاده کنید:
چند روش از بین بردن رسوب کولر آبی
استفاده از پدهای سلولزی به جای پوشال
- پد سلولزی کولر آبی
- پد سلولزی کولر صنعتی
پدهای سلولزی را به عنوان پدهای خود پاک کن یا دارای پاکسازی خودکار نیز میشناسند.
ساختار و طراحی این پدها به شکلی است که با ساختار شبکهای منظم خود میتوانند به سهولت رسوبات آبی را پاکسازی نمایند.
با کمی جریان ملایم آب روی پدها میشود تمام رسوبات و املاح رسوب کرده در خلل و فرج آن ها را از بین برد.
استفاده از رسوبگیر کولر آبی
رسوبزدایی کولر آبی به وسیله رسوبگیر کولر آبی که دارای:
- یک محفظه
- فیلتر رزینی
- اتصالات فیتینگی
- توپهای شوره گیر
- و غیره است که میتواند با جذب املاح آب مانع ایجاد رسوبات در سیستمهای تبخیری شود.
- فیلتر رزینی این دستگاه اغلب به صورت میکسی از فیلترهای رزینی آنیونی و فیلترهای رزینی کاتیونی ساخته شده است
- تا بتواند تمامی املاح و عناصر آب، عناصر با بار مثبت یا عناصر با بار منفی را جذب و از سیستم حذف نماید.
نحوه عملکرد این رسوبگیرهای کولر آبی به صورت نرم کردن آب یا کاهش سختی آن است.
بدینترتیب با کم شدن سختی آب، میزان متراکم شدن آن و رسوب کردن املاح کم شده و بازدهی عملکرد کولر آبی بالا رود.
میتوان به منظور افزایش کارایی رسوبگیرهای تبادل یونی، آن ها را با فیلترهای الیافی یا پلی فسفات نیز ترکیب کرد که در این حالت شاهد نرمی بالاتری از آب خواهید بود.
که این روش از بین بردن رسوب کولر آبی بسیار مورد استفاده است.
رفع شوره و رسوبات کولر آبی
در صورتی که در محفظه کولر آبی رسوباتی دیدید میتوانید از روشها استفاده کنید.
جوهر نمک
جوهر نمک یک راه حل سریع و مطمئن برای رفع شوره کولر است. جوهر نمک میتواند به رفع رسوبات و شوره کولر آبی کمک کند.
نکته: مطمئن شوید که جوهر نمک به خوبی از کف محفظه کولر شسته شود.
سرکه
سرکه در هر وضعیتی دارای خاصیت رسوب زدایی است. سرکه خاصیت کمتری نسبت به جوهر نمک دارد و برای شوره کولر در وضعیت سبکتر، مورد استفاده قرار میگیرد.
محلول سرکه و آب، خاصیت ضعیفتری دارد؛ که به صورت مستقیم روی خود رسوبات و حتی روی پوشالها بریزید و با آب کاملا شستشو دهید.
یک روش از بین بردن رسوب کولر آبی استفاده از رسوبگیر مغناطیسی است.
املاح کلسیم و منیزیم که به شکل کربنات هستند مهمترین علت ایجاد رسوب در جدار تأسیسات حرارتی و برودتی هستند. این املاح به صورت رسوب در بخش های مختلف تأسیسات حرارتی و برودتی رسوب میکنند و با گذشت زمان سبب ایجاد مشکلات جدی میشود.
یکی از روشهای جلوگیری از رسوب آب استفاده از دستگاه های مغناطیسی برای از بین بردن سختی است.
این دستگاه در سال ۱۹۴۵ وارد صنعت آب و فاضلاب شد و به نام CEPI نیز شناخته میشوند.
ویژگیهای این سختی گیرهای مغناطیسی عبارت اند از:
۱. سختیگیر مغناطیسی جلوگیری میکند از به وجود آمدن رسوب در دستگاههای حرارتی و برودتی.
۲. کم کردن خوردگی لوله یکی دیگر از تاثیرات آن است که نتیجتا طول عمر لولهها و تجهیزات زیاد میشود.
۳. بالا رفتن حلالیت آبی که تحت تأثیر سختیگیر مغناطیسی صورت میگیرد.
4. استفاده از سختیگیر مغناطیسی نیاز ما به سختیگیرهای شیمیایی، تبادل یونی و اسیدشویی را از بین میبرد.
۵. سختیگیر مغناطیسی باعث تغییر فیزیکی در آب میگردد. سازگاری با محیط زیست است و مرغوبیت آب را همچنان خوب و مطلوب حفظ میکند.
6. نصب سختیگیر مغناطیسی بسیار آسان است و بر روی هر نوع لولهای قابل تعبیه است.
روش کار سختی گیرهای مغناطیسی
رسوبزدایی کولر آبی – نحوه کار سختیگیرهای مغناطیسی،به روش خنثی کردن کریستالهای کلسیم است. اتصال کلسیم موجود در آب به دیاکسید کربن آزادشده کریستالهای کلسیم را ایجاد میکند که این کریستالها سبب رسوبات سخت بر روی جدارهای داخلی لولهها، شیرها، کویلها و بویلرها و … میشود.
در زمان عبور جریان آب با سرعت خطی مناسب از حوزه مغناطیسی درون دستگاه بر اساس اصل القاء الکترومغناطیسی، جریان القائی تولید شده از میدان مغناطیسی بر هسته زایی و کریستال زاسیون یون های Ca و HCo3 تأثیر میگذاردو باعث تغییر کریستالهای کلسیم کربنات از گونه کلسیت به آراگونیت میگردد.
که در آخر تودهای به شکل یو از میکروکریستالهای آراگونیت تشکیل میگردد که در آب شناور میشود. و تمایل به ایجاد رسوببر جداره تأسیسات در تماس با آب را نداشته و همراه با جریان آب در یک مدار باز از درون سیستم عبور میکند و تخلیه میشود و در یک سیکل بسته در زمان drain سیستم از مدار بیرون میرود.
فیلتر تصفیه آب کولر آبی
روش از یین بردن رسوب کولر آبی که باعث میشوند رسوبگیری یا فاصلههای زمانی زیادی انجام شوند.
فیلتر سختی گیر آب در کولرهای آبی
نحوه استفاده از رسوبگیرهای کولرهای آبی نیز بسیار ساده است و کافی است آن ها را در مسیر آب و روی شیلنگ آب کولر قرار بدهیم.
سرویس دورهای کولر آبی
کولرها را به صورت دورهای سرویس و تمیزکاری نمایید.
- باز کردن دریچههای کولر
- پاکسازی اجزای داخلی آن
- تمیزکاری پدها یا پوشالها
- در صورت لزوم تعویض دوره ای آنهاو همچنین استفاده از روش ازبین بردن رسوب کولر آبی مناسب
نیز میتوانند در کاهش رسوبات کولر و افزایش بهرهوری انرژی و عمل خنک سازی تاثیرگذار باشند.
سعی کنید محلی که جهت نصب کولر آبی در نظر می گیرید سایه باشد و یا در ساعات کمتری از روز زیر تابش مستقیم نور آفتاب باشد.
ترجیحاً کولر آبی را نزدیک دیوارها یا ستون ها نصب کنید تا لرزش کمتری داشته باشد.
برای بالا نگه داشتن کولر از یک چهارپایه ساخته شده از نبشی ۲.۵ یا ۳ با ارتفاع حدوداً ۳۰ سانتیمتری استفاده نمایید.
کولر آبی را با فاصله زیاد از دودکش ها و هواکش ها و لوله های ونت فاضلاب قرار دهید تا امکان مکش هوای خروجی و بوهای نامطبوع به داخل کولر به حداقل برسد.
بمنظور جلوگیری از اتلاف انرژی و لرزش کولر آبی در محل اتصال کولر به کانال ها باید از برزنت استفاده شود.
با خرید کولر آبی انرژی در اینترنتی انرژی نوین همراه با آن چهارپایه رایگان دریافت نمایید.
.جهت استفاده بهینه از کولر آبی ، هنگام راه اندازی آن در ابتدای فصل گرما نکات زیر را رعایت فرمائید:
باید پوشال های کولر آبی را هرساله در ابتدای فصل گرما و اوج استفاده از آن تعویض نمایید، اما اگر به هر دلیلی نتوانستید پوشال های کولر آبی را تعویض کنید، بهترین راه برای خلاص شدن از باکتری های رشد کرده در پوشال ها این است که محلولی شامل ۱۰ درصد پرکلرین (که یک ماده ضد عفونی کننده است که در بازار با درصد ۶۰ یا ۷۰ درصد بفروش می رسد و بیشتر برای ضدعفونی کردن میوه ها و سبزیجات مورد استفاده قرار می گیرد) و ۹۰ درصد آب درست کنید و در کف کولر بریزید تا با روشن کردن واتر پمپ این محلول کاملاً روی پوشال ها را بپوشاند و پوشالها را از وجود انواع قارچ ها و باکتری ها و … تمیز نماید.
اگر کولر آبی شما از نوع تسمه دار است سعی کنید هرساله با شروع فصل گرما نسبت به بررسی سلامت تسمه آن نیز اقدام نمائید تا در فصل گرما با مشکل پاره شدن تسمه مواجه نشوید. همچنین دقت داشته باشید تسمه و فلکه های (پولی ) موتور و فن هوادهی باید در یک امتداد باشند تا موجب لنگی وساییدگی تسمه و لرزش موتورکولر آبی نشود. در صورت وجود ساییدگی وبریدگی تسمه آن را تعویض کنید.
کف کولر را با آب شست وشو دهید تا کاملاً تمیز شود و در صورت زنگ زدگی نسبت به ترمیم آن اقدام نمائید. ( البته بهتر است هرساله با شروع فصل سرما و از کار انداختن کولر آبی ، آب باقی مانده در کولر را خالی نموده و محل های زنگ زده را ضد زنگ زده ورنگ کاری نماییم.)
تجهیزات داخلی از جمله یاتاقان ، فن هوادهی سانتریفیوژ و… کولر آبی را یکبار بوسیله آب شست و شو دهید و پس از خشک شدن آن را روغن کاری نمائید و از روان کار کردن این قطعات اطمینان حاصل نمائید.
به دلیل وجود املاح فراوان در آب های لوله کشی ، بدنه کولر آبی و بخصوص پمپ های آب کولر آبی بشدت رسوب می گیرند و ممکن است بعد از گذشت یک فصل درست کار نکنند و احتیاج به تمیز شدن و یا در بعضی مواقع تعویض دارند در این صورت آن ها را از جای خود خارج کرده و رسوب اطراف پروانه ها را تمیز کنید همچنین صافی آن را تمیز کرده ودر جای خود قرار دهید.( جهت اطلاع بیشتر در این خصوص می توانید به مقاله روش های رسوب گیری کولر آبی مراجعه نمایید.)
هنگام روشن کردن کولر ابتدا به مدت ده دقیقه پمپ آب را روشن کرده تا پوشال ها کاملاً خیس شوند همچنین قبل از روشن کردن موتور کولر آبی هر سال در ابتدای فصل گرما پارچه بزرگی را خیس نموده و همزمان جلوی همه دریچه ها گرفته تا ذرات زنگ و گرد و خاک داخل کانال ها را به خود گرفته و هوای داخل را کثیف نکند.
در پایان فصل گرما آب موجود در کف کولر آبی را خالی کرده و روی کولر را با برزنت یا پلاستیک بپوشانید. و شیر فلکه آب ورودی به کولر آبی را ببندید.
نظرات