مسئولان صنایع دفاعی کشورمان نیز در این عرصه همانند سایر عرصهها پس از اینکه کشورمان در دوران دفاع مقدس تحت شدیدترین تحریمها قرار گرفت، به فکر خودکفایی افتادند و انواع مختلف آن را طراحی و تولید کردند.
نفربر رخش را که یکی از نفربرهای تاکتیکی ساخت کشورمان است . این خودرو در صنایع شهید کلاهدوز که یکی از شرکتهای زیرمجموعه صنایع دفاع است، طراحی و حوالی سال ۸۵ از آن رونمایی شد.
نفربر طلائیه ،که یک نفربر زرهی شنیدار فوق سبک ساخت صنایع شهید کلاهدوز یکی از شرکتهای سازمان صنایع دفاع کشورمان است و در تاریخ سوم مهرماه سال ۹۱ با حضور سردار احمد وحیدی وزیر دفاع از آن رونمایی شد. این نفربر زرهی و چرخدار از یک تیربار ۱۴.۵ میلیمتری مستقر در برجک متحرک استفاده میکند و قابلیت حمل دستکم ۸ سرباز دارد.
نفربر هویزه ، که یک نفربر زرهی شنیدار فوق سبک «هویزه» است و در روز سوم مهر سال ۹۱ همزمان با نفربر طلائیه و با حضور سردار وحیدی وزیر وقت دفاع وقت رونمایی شد. نفربر هویزه، با وزن کم، نگهداری ساده، امکان نصب سلاح و تجهیزات مختلف بر آن، قابلیت بکارگیری سریع و آسان، سرعت مناسب، استتار موثر و اختفای آسان، امکان حملونقل آسان و امکان حمل هوایی از طریق هواپیما و بالگرد، قابل بهرهبرداری در ماموریتهای مختلف نیروهای مسلح است.
نفربر بُراق ،که یکی از نفربرهای ساخت صنایع دفاعی کشور و از انواع نفربرهای دوزیست است که نسبت به سایر نفربرهای همرده خود از سطح حفاظت بیشتری برخوردار است. البته این مدل الهام گرفتهشده از نفربرهای BMP-۱ روسی است. سیستم حرکتی این نفربر مبتنی بر شنی است که از تحرک بالا، قابلیت عبور از موانع و راههای ناهموار در سرعتهای بالا و قابلیت انجام مانورهای سنگین در سرعت بالا برخوردار است.
نفربر طوفان
طوفان آخرین دستاورد کشورمان در حوزه خودروهای زرهی است که ۲۹ آبان ماه سال ۹۷ با حضور امیر سرتیپ حاتمیوزیر دفاع رونمایی شد. این خودرو از انواع خودروهای زرهی است که در دنیا به MRAP به معنای مقاوم و محافظت شده در برابر مین و کمین معروف است.
این نفربر یک خودروی ۴X۴ است که قابلیت مقاومت در برابر انفجار مین و تلههای انفجاری با قدرت چندین کیلوگرم TNT و سطح حفاظت در برابر گلولههای مختلفِ هسته فولادی را دارد.
طوفان به گونهای طراحی شده که علاوه بر تحرک بالا و توانمندی عبور از موانع ذو عارضه، قابلیت عبور از کانال آب با عمق ۱.۵ متر و عبور از موانع عمودی ۵۰سانتی متر را دارا میباشد. این خودروی زرهی ظرفیت حمل ۱۰ نفر سرنشین و ۲ نفر به عنوان راننده و کمک راننده را دارد و با تجهیز به چرخهای پنچر رو قادر است عملیات را ادامه داده و نیز برای ترک محل درگیری در حالت پنچری چرخها تا شعاع ۵۰ کیلومتری حرکت کند.
قابلیت نصب سلاحهای نیمه سنگین، بهره مندی از دریچههای تیراندازی از کابین عقب، حفاظت بالستیکی برای حفاظت از نفرات کابین از دیگر مشخصات نفربر طوفان است. همچنین، این خودروی زرهی با بهره گیری از موتور ۳۶۰ اسب بخاری سرعتی معادل ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت دارد و با مخازن پر که معادل ۳۶۰ لیتر سوخت دیزل است میتواند مسافتی معادل ۱۱۰۰ کیلومتر را بپیماید.
مشخصات فنی خاص برای طوفان ایرانی
این سطح از حفاظت برای نفربر زرهی طوفان یعنی توانایی مقاومت در برابر تهدید گلولهها تا کالیبر ۵۱*۷.۶۲، انفجار ۸ کیلو تی ان تی در زیر بدنه و انفجار یک گلوله ۱۵۵ میلی متری در فاصله ۶۰ متری را دارد. طبیعتا این خودرو ظرفیت ارتقا به سطح حفاظت بالاتر را هم دارد. در زیر بدنه طوفان نیز از طرح V شکل استفاده شده و برای تهدیداتی مثل راکتهای سری آر پی جی میتوان به راحتی از زرههای قفسی که سالهاست در کشورمان موجود است روی این خودرو نصب کرد. میتوان گفت این سطح حفاظت برای مرزهای کشور ما کفایت کرده و بخش عمدهای از تهدیدات را خنثی خواهد کرد.
باتوجه به نیاز کشورها, سطح تکنولوژی و کاربرد، این خانواده از خودروهای زرهی امروز مورد توجه برخی کشورها نظیر آمریکا و کانادا قرار گرفته است.
ترکیب ارتفاع بیشتر از سطح زمین و شکل خاص V زیر بدنه باعث خواهد شد تا در صورت بروز انفجار در زیر این خودروها، نیروی انفجار به کنارین منتقل شده و از انتقال انرژی حاصل از انفجار به بدنه خودرو و نیروهای داخل آن تا حد زیادی کاسته شود.
طی چند سال گذشته بخشهایی از خطوط مرزی کشور در شرق و غرب شاهد تحرکات و ایجاد ناامنی از سوی گروهکهای تروریستی و قاچاقچیان با نیروهای مرزی بوده است. از این رو ایران به خودرویی بومی در این کلاس برای افزایش سطح حفاظت نیروهای مرزبانی کشور نیاز داشت
نظرات