در حالی آخرین رتبهبندی دانشگاهها توسط موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام اعلام شده است که جای خالی دو دانشگاه برجسته شیراز و علوم پزشکی در میان برترینها به شدت احساس میشود!
خبرگزاری فارس از شیراز در گزارشی با عنوان”جای خالی دانشگاههای شیراز در میان ۴۰ دانشگاه برتر ایران ” نوشت: مدیریت رتبهبندی و تحلیل استنادی مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، پس از نزدیک به یک دهه انجام موفق رتبهبندی ملی دانشگاهها و پژوهشگاههای کشوری و جهان اسلام، در سال ۹۹ برای نخستین بار رتبهبندی دانشگاههای جهان را بر اساس حوزههای موضوعی انجام داد که در این رتبهبندی از طرح تقسیمبندی سلسله مراتبی موسسه همکاری و توسعه اقتصادی(OECD) استفاده شده است.
به گفته رئیس این موسسه، در این طرح، همه حوزههای موضوعی در ۶ رده اصلی علوم طبیعی، مهندسی و فناوری، پزشکی و بهداشت، علوم کشاورزی، علوم اجتماعی و علوم انسانی و ۴۲ زیررده قرار گرفتهاند.
به گفته فاضل زاده در ارتباط با جایگاه دانشگاههای ایران در این ردههای ششگانه، دانشگاههای کشور در ۶ رشته از هفت رشته حوزه علوم طبیعی شامل ریاضیات، علوم کامپیوتر و اطلاعات، علوم فیزیکی، علوم شیمی، زمین و علوم محیطی و علوم زیستی در جمع برترین دانشگاههای دنیا قرار گرفتهاند که در این حوزه در سال ۲۰۲۲، دانشگاه تهران با قرار گرفتن در جایگاه ۳۵۰-۳۰۱ رتبه اول و دانشگاه های صنعتی امیرکبیر، تربیت مدرس و پزشکی تهران ۶۰۰-۵۰۱ رتبه دوم را کسب کردند.
این در حالی است که جای نام دانشگاههای شیراز در این حوزهها خالی است.
رئیس موسسه استنادی علوم جهان اسلام اعلام کرده است که رتبهبندی حوزه مهندسی و فناوری نیز در ۱۱ رشته انجام شده که دانشگاههای ایران در هر ۱۱ رشته حضور داشته و دانشگاه تهران با جایگاه ۱۴۱ رتبه اول و دانشگاههای صنعتی امیرکبیر و صنعتی شریف با قرار گرفتن در جایگاه ۳۰۰-۲۵۱ رتبه دوم را در میان دانشگاههای کشور به خود اختصاص دادهاند.
وی با اشاره به حضور دانشگاههای ایران در میان دانشگاههای برتر جهان در حوزه پزشکی و بهداشت، عنوان کرده است: در این میان دانشگاه پزشکی تهران در رتبه ۲۱۹، دانشگاه شهید بهشتی در رتبه ۳۵۰-۳۰۱ و دانشگاه پزشکی ایران و مشهد در رتبه ۴۰۰-۳۵۱ جای گرفتند.
همچنین در حوزه علوم کشاورزی دانشگاه تهران با کسب رتبه ۱۰۲ در جهان در کشور اول است، دانشگاه شیراز با رتبه ۲۳۰ و دانشگاه تربیت مدرس با رتبه ۲۳۸ دوم و سوم ایران هستند.
وی اضافه کرده است: در حوزه علوم اجتماعی تنها دانشگاه تهران موفق به حضور در این رتبه بندی شده جایگاه ۴۵۰-۴۰۱ را کسب کرده و در حوزه علوم انسانی نیز تنها این دانشگاه موفق به کسب رتبه ۶۰۰-۵۰۱ شده است.
این آمارها نشان میدهد دانشگاه شیراز بهعنوان یک دانشگاه مادر و با ظرفیتهای علمی بالا و اساتید مجرب و نخبگان علمی طراز اول در سطح کشوری جایگاه خاصی ندارد و در سطح جهانی هم جایگاه را به خود اختصاص نداده است.
این اتفاق در مورد دانشگاه صنعتی شیراز و همچنین دانشگاه علوم پزشکی نیز به چشم میخورد.
در حالی که شیراز قطب پزشکی جنوب کشور است و سالانه مراجعهکنندگان بسیاری از کشورهای حاشیه خلیج فارس دارد، عملهای نادر بسیاری توسط پزشکان حاذق شیرازی انجام میشود و ظرفیتهای پزشکی بسیار خوبی در این استان وجود دارد در کنار نیروی انسانی توانمند اما متاسفانه شاهد هستیم که این دانشگاه در سطح رتبهبندی کشوری و جهانی جایگاهی ندارد و این اتفاق قابل بحث و بررسی است.
پیگیریهای این خبرگزاری برای گفتگو با معاونان پژوهشی دو دانشگاه یاد شده و تشریح علت این اتفاق به نتیجه نرسید و آنها حاضر به گفتگو در این حوزه نشدند.
آتشکده « بهرام گور» روی تپه میل که ایرانی ها باید ببینند(+تصاویر)
سریعا از مطالب و اخبار اول فارس آگاه شوید
نظرات