گل داوودی یکی از گل های زیبای آپارتمانی است که میتوانید با رعایت نکاتی ساده آن را در منزل خود برای مدتی طولانی نگهداری کنید. در این مقاله شما را با نحوه کاشت و نگهداری از گل داوودی آشنا خواهیم کرد.
یکی از زیباترین گیاهان را میتوان گونههایی که گل میدهند دانست. خوشبختانه تنوع این گیاهان بسیار زیاد است و طرح و رنگهایی متفاوتی دارند. یکی از زیباترین گلهایی که میتوان در گل فروشیها هم مشاهده کرد، گل داوودی است. این گل هم به شکل گلدانی و کاشته شده و هم به شکل بریده شده و شاخهای در دسترس است.
رنگهای متنوع و شکل این گل باعث شده تا طرفداران بسیاری داشته باشد. Chrysanthemum نام علمی این گل است و در زبان انگلیسی هم آن را با نامهایی مانند mums یا chrysanths میشناسند. این گیاه یکی از سردههای تیره کاسنیان یا Asteraceae است و انواع و ارقام بسیار زیادی دارد.
این گیاه، بومی آسیا و شمال شرقی اروپا است. منشا بیشتر گونههای شناخته شده از گل داوودی در شرق آسیا بوده و میتوان تنوع گستردهتری از آن را در کشورهای این قاره مشاهده کرد. به طور کلی این گل در گلخانههایی با شرایط کنترل شده کاشت و تکثیر میشود، اما امکان کاشت آن در خانه هم وجود دارد. در ادامه این مطلب به بررسی مشخصات ظاهری و موارد دیگری همچون شرایط نگهداری از این گل در خانه خواهیم پرداخت، پس با ما همراه باشید.
مشخصات گل داوودی
تحقیقات در مورد گونههای مختلف این گل نشان داده که با توجه به نوع میتوانند ساقهای به طول ۳۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر داشته باشند. ساقه این گیاه به نسبت دیگر انواع گلها شکنندهتر است. این گل مانند گیاهانی همچون نعنا، اگر در شرایطی مناسب قرار گیرد، پاجوشهایی در کنار خود خواهد زد و پس از مدتی بسیار متراکم میشود.
برگهای گل داوودی بیضی شکل هستند و برشهایی را روی سطح خود دارند که ظاهری خاص به آنها بخشیده است. تاکنون رنگهای بسیار متنوعی از این گل شناسایی شدهاند، اما رنگهای سفید، زرد، ارغوانی و قرمز بیشتر از سایر رنگها طرفدار و خواهان دارند.
در انتها ساقه این گیاه، گلی متراکم و مرکزی وجود دارد که تعداد زیادی گلبرگ را شامل میشود. عموماً گلبرگهایی مرکزی رنگهای تیرهتری نسبت به گلبرگهای بیرونی خواهند داشت. نمونههای چند ساله از این گیاه هر سال گلهای بیشتری میدهند و در بعضی گونهها شاهد هستیم که گیاه تا ۸۰ گل را در طول عمر خود پرورش میدهد.
شرایط نگهداری و پرورش گل داوودی
نگهداری از هر گونه در محیط خانه نیازمند رعایت کردن اصولی است که به رشد و شادابی آن کمک میکنند. پرورش گل داوودی در خانه کار دشواری نخواهد بود و برای این منظور کافی است به نکاتی که در ادامه عنوان شده، دقت کافی را داشته باشید.
آبیاری
به طور کلی نمیتوان بازهای خاص برای آبیاری این گیاه مشخص کرد و با توجه به شرایط و مکانی که نگهداری میشود باید آبیاری آن برنامه ریزی شود. داوودی نیز مانند گلهای دیگر چندان تحمل خشکی و کم آبی را ندارد و بعد از خشک شدن دو الی سه سانت از سطح خاک لازم است مجدداً آبیاری شود.
دقت کنید که در هر بار آبیاری به میزان کافی آب در اختیار گیاه قرار دهید. این مقدار باید به حدی باشد که خاک آن همیشه مرطوب و نیمه خشک باقی بماند. از طرفی آبیاری بیش از حد میتواند باعث آسیب به ریشه شود. غرق آبی کردن این گل با جلوگیری از تنفس ریشه، سبب پوسیدگی و بی حالی آن خواهد شد.
نور مناسب گل داوودی
مکانی که برای نگهداری این گل انتخاب میکنید باید در طول روز حداقل ۸ ساعت نور مستقیم و فیلتر شده داشته باشد. عدم رشد گلها و ریختن برگهایی پایینی این گیاه از نشانههای نداشتن نور کافی است و باید به این موضوع دقت داشته باشید.
نکته مهم برای نگهداری از گل داوودی در خانه این است که برای گل دهی و البته تشکیل جوانهها، این گل نیاز به کوتاه شدن روز در طول سال دارد. این موضوع به این معنی است که باید از اواسط تابستان میزان نوردهی به آن کاهش یابد.
دما
این گیاه در برابر تغییرات دمایی تا حدی مقاوم است، اما برای رشد مناسب آن باید بازه دمایی ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتی گراد را در اختیار داشته باشد.
خاک
زهکشی خاک برای رشد مناسب و گل دهی این گیاه بسیار حائز اهمیت است. برای ترکیب خاک گلدان آن میتوانید از خاک کوکوپیت، خاک پرلیت، خاک برگ و پیت ماس استفاده کنید. اگر قصد کاشت گل داوودی در باغچه را دارید، بایستی خاک بستر آن را با مقدار خاک برگ مخلوط کنید تا گیاه مواد مغذی را در دسترس داشته باشد.
کوددهی
گل داوودی برای رشد بهینه به کود شیمیایی کامل (ازت + فسفر + پتاس) به ویژه کود ازته نیاز دارد و بهتر است هفتهای یکبار گیاه را کوددهی کنید. همچنین میتوانید با کود مایع نتیرات پتاسیم و نیترات آمونیوم هر دو هفته یکبار تغذیه گیاه را انجام دهید. توجه داشته باشید گل داوودی به کودپاشی بیش از انداره حساسیت دارد و باعث مسمومیت و مرگ بوتههای گیاه میشود.
هرس گل داوودی
برای داشتن گلهایی قویتر بهتر است گلها و برگهای خشک شده گیاه را حذف کنید تا باعث تقویت سایر غنچهها شود، همچنین برای داشتن گلهایی درشتتر میتوانید روی هر بوته ۳ تا ۴ شاخه انتخاب و بقیه را قطع کنید، ولی اگر دوست دارید داوودی شما پر گلتر باشد و ریز بودن گلها برایتان مهم نیست، میتوانید غنچههای کوچک را حذف نکنید.
روش های کاشت و تکثیر گل داوودی
۱. قلمه زدن گل داوودی
بهترین روش برای تکثیر این گل را میتوان قلمه گرفتن از آن دانست. برای این منظور میتوانید از ساقههایی با اندازه حداقل ۱۰ تا ۱۲ سانتیمتری استفاده کنید. در ادامه برگهای اضافی این ساقه را جدا کرده و در بستر مناسب بکارید.
۲. پاجوش گل داوودی
روش دیگر برای کاشت گل داوودی که هر ۳ تا ۵ سال امکانپذیر است، تقسیم کردن ریشه آن خواهد بود. برای این منظور میتوانید گیاه را از خاک دربیاورید و از ریشه به چند قسمت تقسیم کنید و در گلدانی دیگر با شرایط مناسب پرورش دهید.
۳. کاشت بذر گل داوودی
کاشت این گل با استفاده از بذر آخرین راه برای تکثیر آن است. در این روش که ۲ الی ۳ هفته جوانه زنی طول میکشد، لازم است از خاک مناسبی استفاده کنید. گلهای کاشته شده در این شیوه پس از ۶ هفته امکان جابهجایی را خواهند داشت. برای کاشت بذر گل داوودی مراحل زیر را دنبال کنید:
- بذر گل داوودی را از مراکز مطمئن فروش گل و گیاه تهیه کرده و آنها را در عمق سطحی خاک و در بستر کاشت مناسب حاوی خاکبرگ و شن یا خاکبرگ، کوکوپیت و پرلیت بکارید. بذرها را باید با لایه نازکی از خاک به ضخامت نیم تا یک سانتیمتر بپوشانید.
- اگر قصد کاشت گل داوودی در باغچه و فضای باز را دارید بهتر است قبل از کاشت بذرها، ابتدا خاک سطحی باغچه را شخم و با مقداری کود پوسیده دامی مخلوط و سپس اقدام به کاشت بذرها کنید.
- فاصله کاشت گیاهان داوودی در خاک باغچه باید بین ۶۰-۳۰ سانتیمتر باشد تا فضای کافی برای رشد و گستراندن شاخسار داشته باشند.
- اگر گیاهان جدیدی که میخرید گلدانی هستند و قصد انتقال آنان را به خاک باغچه دارید، باید در همان عمقی که گیاه در گلدان اولیه خود قرار داشته است، آن را در باغچه بکارید.
- بستر کاشت را به آرامی و با کمک آبپاش به طور کامل آبیاری کنید و مراقب باشید در اثر شدت آب، بذرها جابهجا نشوند.
- تا زمان جوانهزنی بذرها سطح بستر کاشت را همواره مرطوب حفظ کنید. پیشنهاد میکنیم برای ایجاد شرایط گلخانهای تا زمان جوانهزنی سطح گلدان را با نایلون شفاف بپوشانید.
- بعد از گذشت چند هفته بذر داوودی جوانه زده و میتوانید گلدان را به محلی با دریافت نور بیشتر منتقل کنید.
نکته: اگر گل داوودی را به صورت شاخه بریده تهیه کردید، برای ماندگاری بیشتر گل، هر روز کمی از ساقه آن را بهصورت اریب قطع کنید تا بتواند آب را بهراحتی جذب کند. عمر متوسط گلهای داوودی در گلدان چیزی حدود ۷ تا ۱۲ روز است.
سخن آخر
بسیاری از افراد این سوال را میپرسند که چرا گل داوودی ما گل نمیدهد؟ پاسخ به این سوال کار آسانی است که به کمک موارد عنوان شده در این مقاله میتوانید به آن دست یابید. برای گل دهی و پرورش گل داوودی مهمترین نکته، شرایط نگهداری آن است. در میان تمام فاکتورها برای نگهداری این گیاه، نور مناسب و تنظیم شده را میتوان مهمترین عامل گلدهی آن دانست.
در نهایت لازم است اشاره کنیم که گل داوودی در معرض آفاتی همچون شته سیاه و شپشک قرار دارد. این آفات در اثر نگهداری از آن در خاک نامناسب، کاشت در محیط مرطوب و عدم استفاده از آفت کشها به وجود خواهند آمد.
چند راهکار آسان پاک کردن کفش سفید تا مثل روز اول بدرخشند
کانال تلگرام
کانال واتساپ
کانال ایتا
کانال سروش
کانال روبیکا
نظرات