بهترین راه پرورش گل واقعا قشنگ و همیشه سبز « دراسنا » در آپارتمان

به لطف حضور برگ‌های شمشیری شکل و خاص، و همچنین آسان بودن روش نگهداری گیاه دراسنا به یکی از زیباترین گیاهان آپارتمانی خاص برای دکوراسیون داخل منازل تبدیل شده است. این گیاه گونه‌های مختلفی داشته و هر کدام زیبایی‌های خاص خود را دارند. اگر در خانه خود گونه یا گونه‌های مختلف دراسنا راداشته یا قصد […]

به لطف حضور برگ‌های شمشیری شکل و خاص، و همچنین آسان بودن روش نگهداری گیاه دراسنا به یکی از زیباترین گیاهان آپارتمانی خاص برای دکوراسیون داخل منازل تبدیل شده است.

این گیاه گونه‌های مختلفی داشته و هر کدام زیبایی‌های خاص خود را دارند. اگر در خانه خود گونه یا گونه‌های مختلف دراسنا راداشته یا قصد خرید این گیاه را دارید، با این مطلب از اول فارس همراه شده و ضمن آشنایی اولیه با گیاه و انواع آن، با همه آنچه درباره نگهداری از گیاه دراسنا باید بدانید نیز آشنا شوید.

همه آنچه درباره نگهداری از گیاه دراسنا و انواع مختلف آن باید بدانید

مقدمه‌ای بر گیاه دراسنا
دراسنا اصالتا متعلق به جنوب شرقی آفریقاست و گیاهی محبوب در این منطقه به شمار می‌آید. این گیاه از خانوادهٔ مارچوبه (Asparagaceae) است و به‌طور معمول در محیط‌های گرم رشد بهتری دارد، پس اگر در شهری با آب و هوای گرم زندگی می‌کنید دراسنا می‌تواند انتخاب بسیار مناسبی برای شما باشد. البته از آنجا که حتی در صورت سرد بودن هوا نیز محیط داخلی منزل دمایی متعادل دارد، پس جای نگرانی نیست، حتی اگر محیط زندگی شما آب و هوایی سرد داشته باشد.
حدود ۱۲۰ گونه مختلف از درخت‌ها و درختچه‌های این گیاه زیبا در جهان کشف شده است. فرقی نمی‌کند کدام نوع از آن را دوست دارید؛ بلالی، کامپکت، برگ لیمویی و … هر کدام از انواع دراسنا ضمن دارا بودن زیبایی خاص و ویژه خود، در یک مسئله مشترک‌اند و آن هم، نیاز بسیار کم گیاه به رسیدگی است.
برگ‌های تیره و زیبای گیاه دراسنا با طرح‌های ظریف خود، آن را بسیار منحصربه فرد کرده و در اکثر لیست های خرید گل و گیاه آپارتمانی قرار داده است.

گیاهان این خانواده، می‌توانند بسیار بزرگ و متراکم شوند، بنابراین هرس کردن بخش بالایی گیاه برای حفظ تناسب ظاهری امری ضروری به شمار می‌آید. دراسنا در طبیعت اصلی خود رشد طولی زیادی دارد و معمولا بسیار مرتفع می‌شود، اما در شرایط آپارتمانی تا ارتفاع بسیار کمتری رشد خواهد کرد. برای مثال، دراسنا بلالی در مناطق گرمسیری آفریقا تا ۱۵ متر رشد می‌کند، اما اگر به‌عنوان گیاه آپارتمانی نگهداری شود نهایتا به ارتفاع ۱۲۰ الی ۱۸۰ سانتی‌متری خواهد رسید؛ فقط کافی است نور مناسب و آب کافی برای دراسنا فراهم کنید تا برای مدت طولانی از حضور این گیاه زیبا و دلنشین در منزل خود لذت ببرید!

انواع مختلف دراسنا

همانطور که گفتیم، دراسنا گیاهی با تنوع بالاست، اما از بین گونه‌های مختلف آن فقط چند نوع هستند که به‌صورت تجاری و در ابعاد گسترده، کاشته و فروخته می‌شوند. با اینکه نگهداری از همه انواع دراسنا آسان است، اما هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند که در ادامه شما را با ۶ گونه از این گیاه آشنا خواهیم کرد:

۱. دراسنا برگ لیمویی (Lemon lime Dracaena)

گیاه دراسنا برگ لیمویی با برگ‌های سبز و زرد رنگ خود، ظاهری بسیار زیبا و منحصربه‌فرد دارد. علاوه‌براین، نگهداری از دراسنا برگ لیمویی مثل سایر هم‌خانواده‌هایش آسان است و برای دنیای امروزی گزینه‌ای مناسب به‌شمار می‌رود. این گیاه می‌تواند در داخل محیط خانه نیز تا حدود ۲ متر رشد کند، البته در صورتی که شرایط نگهداری آن ایده‌آل باشد، اما اگر به‌هردلیلی نمی‌خواهید خیلی رشد کند می‌توانید با هرس کردن مداوم آن، اندازه آن را همیشه کوچک نگه دارید.

در نگهداری از گیاه دراسنا برگ لیمویی هر از گاهی گیاه را بچرخانید تا فتوسنتز آن به طورموثرتر و بهتری صورت بگیرد. این کار باعث بهبود رشد گیاه نیز خواهد شد.

۲.دراسنا پرچمی (مارگیناتا)

دراسنا پرچمی از دیگر اعضای خانواده دراسنا است که به‌عنوان گیاه آپارتمانی از آن یاد می‌شود. این گیاه درست مثل یک نخل کوچک به ارتفاع حدود ۲ متر می‌رسد و برگ‌هایی سبز و باریک و تنه‌ای قائم و چوبی دارد.

دراسنا پرچمی (مارگیناتا)
دراسنا مارگیناتا

۳. دراسنا بلالی (Dracaena Fragrans)

یکی دیگر از انواع محبوب دراسنا، دراسنا بلالی است. برگ‌های این گیاه پهن و رنگی بوده و به ارتفاع ۶۰ و پهنای ۸ سانتی متر می‌رسند. اگر به برگ دراسنا بلالی نگاه کنید، تنوع خطوط سبز و زرد را به وضوح خواهید دید. کافیست کمی به این گیاه رسیدگی کنید تا برگ‌های زیبا و خیره کننده آن را ببینید. اگر به‌خوبی از آن نگهداری کنید و کمی هم خوش شانس باشید، می‌توانید منتظر شکوفه زدن گل‌های ریز سفید رنگ آن باشید!

دراسنا بلالی (Dracaena Fragrans)
در نگهداری از گیاه دراسنا بلالی درنظر داشته باشید که این گیاه نیاز دارد تا مدتی خشک باشد؛ به‌طوری‌که بعد از اینکه به اندازه کافی به آن آب دادید، باید تا خشک شدن کامل سطح خاک صبر کنید و مجددا به آن آب بدهید. دراسنا بلالی عاشق رطوبت است، پس سعی کنید همیشه محیط آن رطوبتی باشد. توجه داشته باشید قهوه ای شدن برگ‌های این گیاه نشانه کمبود رطوبت هواست.

۴.دراسنا رفلکسا (گلبانگ هند)

دراسنا رفلکسا ظاهری مرتب‌تر نسبت به دراسنا پرچمی دارد. برگ‌های سبز رنگ این گیاه خمیده و حلقوی هستند و به زیبایی با نواری زرد رنگ تزئین شده‌اند. رفلکسا بین ۹۰ الی ۱۲۰ سانتی‌متر رشد می‌کند و جز گیاهان آپارتمانی فوق‌العاده زیبا به‌شمار می‌رود.

Dracena Reflexa min
دراسنا رفلکسا

۵. دراسنا کامپکت (Dracaena Compacta)

گیاه دراسنا کامپکت در اصل متعلق به جنوب شرقی آفریقاست. برگ‌های زیبا و ظریفاین گیاه و شکل خاص آن‌ها، دراسنا کامپکت را به یک گیاه آپارتمانی بسیار زیبا مبدل کرده است. رشد این دراسنا کامپکت بسیار آرام است، بنابراین اگر دنبال گیاهی هستید که پس از خرید، خیلی رشد نکرده و بزرگ نشود، قطعا دراسنا کامپکت انتخاب بسیار مناسبی برای شما خواهد بود.

۶. دراسنا تارزان (Dracaena Tarzan)

گیاه دراسنا تارزان ابتدا در ایالت فلوریدای آمریکا کشف شد و بعدها به‌خاطر ظاهر زیبایش به‌سرعت بین مردم سراسر جهان محبوب شد. این نوع از دراسنا برگ‌های ضخیمی داشته و گاهی ردی از رنگ صورتی نیز روی آن‌ها دیده می‌شود.

دراسنا تارزان (Dracaena Tarzan)
دراسنا تارزان

بالاخره نوبت به روش نگهداری از گیاه دراسنا می‌رسد؛

از شرایط نگهداری  دراسنا در خانه؛ مخلوط خاک لومی و کود پوسیده دامی، آبیاری منظم با آب فاقد املاح، دمای ۱۵ تا ۲۵ درجه و قرار گرفتن در نور غیر مستقیم خورشید است. تکثیر دراسنا با قلمه زدن ساقه‌ها در ماسه و آب قابل انجام است.

پرورش دراسنا

برگ‌های زیبا و همیشه سبز دراسنا، مقاومت به نور کم و نگهداری آسان این گیاه باعث شده است پرورش و نگهداری گیاه دراسنا در منزل و محل کار مانند بانک‌ها، مطب پزشکان و اداره‌ها به عنوان یکی از ایده‌ال‌ترین گیاهان آپارتمانی به طرفداران گل و گیاه پیشنهاد شود. ضمن اینکه دراسنا از جمله گیاهان تصفیه کننده هوا نیز بوده و به حذف فرمالدئید از محیط کمک می‌کند. چنانچه شما از شرایط پرورش و نگهداری گیاه دراسنا به درستی مطلع باشید، این گل برای چندین سال، زینت‌بخش خانه شما بوده و به راحتی می‌توانید آن را تکثیر کنید. در این مقاله شرایط نگهداری، نحوه تکثیر و محیط مناسب برای قرار دادن این گیاه را توضیح می‌دهیم.

معرفی گیاه دراسنا
دراسنا (dracaena) گیاهی همیشه سبز، بومی جنگل‌های گرم و مرطوب جنوب شرقی آفریقا و از خانواده Asparagaceae است و انواع گوناگونی دارد. اغلب گونه‌های این گیاه نخل‌مانند بوده و ریشه‌هایی دارند که در تمام طول، قطر یکسانی داشته و به رنگ زرد نارنجی است. دراسنا به دلیل زیبایی برگ‌ها و مقاومت به نور کم و تحمل تنش‌های محیطی یک گل آپارتمانی محبوب است و می‌توان آن را به عنوان درختچه‌ای همیشه سبز در نظر گرفت که برگ‌های نیزه‌ای و بلند آن همیشه در فضای خانه رنگ و رخسار خود را حفظ می‌کنند.

دراسنا

شرایط نگهداری گیاه دراسنا
خاک
خاک حاصلخیز و غنی از مواد آلی مانند مخلوطی از یک قسمت خاک لومی سبک و یک قسمت کود پوسیده دامی مناسب‌ترین خاک برای کاشت و پرورش این گیاه است. توجه داشته باشید خاکی که برای کاشت و پرورش دراسنا استفاده می‌کنید، باید سبک بوده و از زهکش کافی نیز برخوردار باشد. خاک مخصوص برای نگهداری بنفشه آفریقایی نیز می‌تواند انتخاب خوبی برای پرورش این گیاه در گلدان باشد.

آبیاری
گیاه دراسنا به کیفیت آب حساس است و آبیاری آن با آب لوله‌کشی به دلیل میزان بالای املاح موجود در آن توصیه نمی‌شود. برای آبیاری این گیاه بهتر است از آب جوشیده سرد که هم دما با دمای اتاق شده است استفاده کنید و قبل از آبیاری چند قطره آب لیمو در آن بچکانید تا به از بین رفتن شوره سطح خاک نیز کمک کرده باشید. زمانی گیاه را آبیاری کنید که در فاصله بین دو آبیاری حتما خاک سطحی گلدان خشک شده باشد. باقی ماندن آب در زیر گلدانی و آبیاری بیش از اندازه باعث یکی از شایع‌ترین مشکلات نگهداری این گیاه یعنی زرد شدن برگ‌ها می‌شود.

دما
درجه حرارت معمول آپارتمان تا دمای ۲۵ درجه سانتیگراد برای این گیاه مشکلی ایجاد نخواهد کرد ولی دما‌های بالاتر، باعث آسیب به گیاه شده و برای جبران آن باید رطوبت مورد نیاز گیاه تامین شود. محدوده دمایی قابل تحمل برای گل دراسنا دمای ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است.

نور
گیاه دراسنا به نور کم مقاوم است و باید از تابش مستقیم نور خورشید دور نگه داشته شود. بهترین مکان برای نگهداری این گیاه در منزل و محل کار، قرار دادن گلدان پشت پنجره با فاصله و یا پشت پرده است تا از تابش مستقیم نور خورشید در امان باشد. به طور کلی انواع گل دراسنا برای رشد به مکان‌هایی با سایه مناسب و ملایم نیاز دارند.

غبارپاشی
گیاه دراسنا به رطوبت معمول آپارتمان مقاوم است ولی برای کمک به رشد بهتر گیاه پیشنهاد می‌کنیم در فصل بهار و تابستان که هوا گرمتر است به روش غبارپاشی یا روش جزیره‌ای رطوبت مورد نیاز گیاه را تامین کنید.

تعویض گلدان
تنها زمانی برای تعویض گلدان دراسنا اقدام کنید که ریشه‌های گیاه از سوراخ‌های ته گلدان خارج شده باشد و هر بار تنها یک سایز اندازه گلدان را بزرگ‌تر کنید. جالب است بدانید گیاه دراسنا در گلدان کوچک با ریشه‌هایی در هم تنیده بهتر رشد می‌کند!

گیاهن آپارتمانی

هرس
یکی از نکات نگهداری و پرورش گیاه دراسنا توجه به نحوه هرس گیاه است. اگر گیاه شما به صورت چند شاخه‌ای رشد کرده است برای هرس آن اقدام کرده و از شاخه‌های جدا شده برای تکثیر یک گیاه جدید استفاده کنید.

کوددهی
استفاده از کود مایع و اسید هیومیک ماهی یک مرتبه به رشد بهتر گیاه دراسنا کمک خواهد کرد، همچنین استفاده از کود مخصوص گیاهان زینتی نیز هر دو هفته یکبار از فروردین تا شهریور برای رشد گیاه مفید خواهد بود.

آفات و بیماری‌ها
کنه ریز قرمز مهمترین آفت این گیاه است که باعث می‌شود برگ گیاه زرد و در سطح زیرین آن تار عنکبوت دیده شود. برای مبارزه با آن باید هر دو هفته یکبار با سم کنه کش طبق دستور گیاه را سمپاشی کنید. همچنین زخم‌های سفید پنبه‌ای شکل روی برگ‌ها و ساقه‌های گیاه از دیگر آفات رایج دراسنا است که با سمپاشی هر دو هفته یکبار می‌توان آن را کنترل کرد.

نحوه تکثیر گیاه دراسنا
گیاه دراسنا از طریق کاشت بذر، قلمه ساقه، خوابانیدن ساقه و پاجوش قابل تکثیر است. با این وجود راحت‌ترین روش تکثیر آن، قلمه زدن ساقه است. بهترین زمان تکثیر اواسط تا اواخر فصل بهار و یا اواخر تابستان تا اوایل فصل پاییز است. مراحل تکثیر گیاه به شرح زیر است:
گیاه سالم، قوی و بدون آفت را انتخاب کنید و به وسیله یک چاقوی تیز که قبلا ضدعفونی کرده‌اید، قلمه ساقه را به طول ۱۰ تا ۲۰ سانتیمتر جدا کنید.
برگ‌های روی ساقه را جدا کنید و قلمه را روی گلدانی حاوی کمپوست مخصوص قلمه یا شن و ماسه قرار دهید. حتی قرار دادن قلمه‌ها در آب نیز باعث ریشه‌دار شدن آن‌ها می‌شود.
هر قلمه باید دارای یک جوانه خفته باشد.

نکته: توجه داشته باشید که قطعات ساقه را وارونه روی خاک قرار ندهید؛ اگر سمت پایین ساقه در خاک قرار نگیرد، ریشه‌ای تولید نمی‌کند.
گیاه را به طور کامل آبیاری کنید. بهتر است برای ایجاد شرایط گلخانه‌ای و محیط لازم برای ریشه‌دار شدن گیاه، روی گلدان را با نایلون شفاف بپوشانید و چند سوراخ به منظور ایجاد تهویه در آن ایجاد کنید تا گرما و رطوبت مورد نیاز گیاه به خوبی تامین شود.
گلدان را در محلی با دمای ۲۲ تا ۲۴ درجه سانتیگراد و در معرض نور غیر مستقیم خورشید قرار دهید. دو ماه طول می‌کشد تا گیاه دراسنا ریشه‌دار شده و آماده انتقال به گلدان اصلی باشد.

سخن پایانی

پرورش و نگهداری گیاه دراسنا بسیار راحت است و با آبیاری منظم، تنظیم درجه حرارت و کوددهی به موقع می‌توانید صاحب این گل زیبا در خانه و محل کار خود باشید. مهمترین نکته برای پرورش و نگهداری گیاه دراسنا توجه به نوع آبیاری گیاه است؛ وجود لکه‌های قهوه‌ای رنگ روی برگ‌ها نشان‌دهنده شرایط کم آبی است، اما وجود لکه‌ها و برگ‌های سیاه شده نشانه آبیاری بیش از اندازه است و این عامل یکی از بیشترین مشکلات پرورش دهندگان این گل است.

علت پرکنی عروس هلندی چیست و چگونه باید آن را درمان کرد؟

سریعا از مطالب و اخبار اول فارس آگاه شوید

اشاره 1

 کانال تلگرام 

 کانال واتساپ 

 کانال ایتا

 کانال سروش 

 کانال روبیکا

 کانال بله

مطالب مرتبط

آشنایی با گل شیشه شور و نحوه نگهداری آن

۷ اشتباهی که باعث پژمرده شدن گل های طبیعی می شود

نحوه پرورش و مراقبت از نخل راپیس در خانه

نظرات