۱۲ مهارت مهم و اساسی که والدین باید به کودکان خود تا ۱۰ سالگی بیاموزند

آیا فکر می کنید فرزندتان مهارت های اساسی زندگی برای رویارویی با دنیای واقعی را آموخته است؟ به گفته‌ی محققان، اکثر والدین به جای اینکه اجازه دهند فرزندشان از خودشان مواظبت کند، همه‌ی کارها را برای او انجام می‌دهند. آنها باید کودک را برای راه آماده کنند، نه راه را برای کودک. به همین دلیل، […]

آیا فکر می کنید فرزندتان مهارت های اساسی زندگی برای رویارویی با دنیای واقعی را آموخته است؟ به گفته‌ی محققان، اکثر والدین به جای اینکه اجازه دهند فرزندشان از خودشان مواظبت کند، همه‌ی کارها را برای او انجام می‌دهند. آنها باید کودک را برای راه آماده کنند، نه راه را برای کودک. به همین دلیل، تصمیم داریم در مقاله‌ به مهم‌ترین مهارت های زندگی برای کودکان اشاره ‌کنیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.

مهارت های لازم که کودکان باید بدانند

اگر فرزند خردسال دارید، آموزش مهارت‌های زیر را در اولویت قرار دهید:

۱- شستن لباس

یکی از مهم‌ترین مهارت های زندگی برای کودکان که معمولا مورد غفلت قرار می‌گیرد، شستن لباس است. بسیاری از نوجوانان بدون اینکه بدانند چگونه لباس‌هایشان را بشویند، وارد دانشگاه می‌شوند. اجازه ندهید فرزند شما هم این گونه بزرگ شود. وقتی کودک به سن ۶ سالگی می‌رسد، می‌تواند نحوه‌ی شستن لباس را بیاموزد. به فرزندتان نشان دهید که چگونه مقدار پودر را اندازه بگیرد، آن را به ماشین لباسشویی اضافه کند، تنظیمات را انجام دهد و سپس دستگاه را روشن کند.

۲- تهیه‌ی یک غذای ساده
از کودک خود بخواهید که در آماده کردن غذا به شما کمک کند و در مقابل خرابکاری‌های او آرامش خود را حفظ کنید. برای مثال، کودک می‌تواند بریدن موز را با چاقوی پلاستیکی تمرین کند یا ماست را با قاشق داخل کاسه بریزد. همچنین کودکان بالای پنج سال می‌توانند نحوه‌ی درست کردن ساندویچ یا اسموتی را یاد بگیرند. اگر با توجه به سن کودک به‌تدریج مهارت‌های مربوط به آشپزی را به او یاد بدهید، تا سن ۱۰ سالگی باید بتواند با نظارت شما از اجاق گاز استفاده کند.

۳- استفاده‌ی هوشمندانه از اینترنت
با توجه به اینکه کودکان بخش زیادی از وقت خود را صرف استفاده از لپ‌تاپ یا موبایل می‌کنند، آموزش چند قانون برای استفاده‌ی ایمن از دنیای دیجیتال ضروری است. به محض اینکه فرزندتان توانست بدون نظارت از فناوری‌های دیجیتال استفاده کند، اقدامات زیر را انجام دهید:

مهارت های لازم برای کودکان

به کودک کمک کنید رمزی انتخاب کند که حدس زدن آن سخت است و به او بگویید که هرگز آن را با کسی به جزء شما به اشتراک نگذارد.
مطمئن شوید که فرزندتان فقط با افرادی که در زندگی واقعی می‌شناسد چت می‌کند و اطلاعات شخصی مانند تاریخ تولد، آدرس خانه یا شماره‌ی تلفن خود را در اختیار دیگران قرار نمی‌دهد.
از فرزندتان بخواهید که قبل از دانلود کردن چیزی یا کلیک کردن روی آگهی‌های تبلیغاتی، اجازه بگیرد یا از شما کمک بخواهد.
مهم‌تر از همه، به فرزندتان بگویید که می‌تواند برای رفع هر مشکلی به شما مراجعه کند. این موضوع مهمی است که باید همواره به کودک خود یادآوری کنید.

۴- نحوه استفاده از نقشه ها را به فرزندتان آموزش دهید
کار خود را با آموزش مسیرهای اطراف خانه شروع کنید و دفعه ی بعد از کودک بخواهید که شما را از مدرسه به سمت خانه راهنمایی کند. انجام اینکار باعث می شود که کودک مستقل شود و مانع از گم شدن او در مسیرهای اطراف خانه شود.سپس نحوه خواندن نقشه را به کودک یاد دهید و همچنین نحوه استفاده از GPS و دنبال کردن دستورالعمل های آن را به او بیاموزید.

۵- کاشت نهال
بسیاری از کودکان کاشت بذر را در کلاس درس یاد می‌گیرند، اما درباره‌ی نحوه‌ی انتقال نهال به باغچه آموزش نمی‌بینند. برای اینکه این مهارت را به کودک بیاموزید، مراحل زیر را دنبال کنید:

مکانی را برای کاشت نهال آماده کنید؛ در صورت امکان، حدود پنج سانتی‌متر کود طبیعی یا کمپوست روی خاک بریزید، کلوخ‌ها را بشکنید و خاک را آبیاری کنید تا مرطوب شود.
یک گودال کوچک حفر کنید؛ از کودک بخواهید که یک گودال کمی بزرگ‌تر از ظرف گیاه حفر کند.
نهال را بردارید؛ از کودک بخواهید ۲ انگشت خود را از هم جدا کند تا ساقه‌ی گیاه بین آن‌ها قرار بگیرد. سپس گلدان را کمی برعکس کنید تا گیاه از آن خارج شود.
نهال را بکارید؛ هنگامی که گیاه را از گلدان خارج کردید و داخل خاک قرار دادید، از فرزندتان بخواهید در گودال خاک بریزد و به‌آرامی آن را فشار دهد.
گیاه را آبیاری کنید؛ اجازه دهید کودک با آبپاش به گیاه آب بدهد.

۶-نوشتن نامه
نامه نوشتن یکی از مهم‌ترین مهارت های زندگی برای کودکان زیر ۱۰ سال است. کودکان خردسال می‌توانند به یکی از اعضای خانواده یا دوستان خود نامه بنویسند یا برای او نقاشی بکشند و نحوه‌ی ارسال آن را یاد بگیرند. کودکان بزرگ‌تر می‌توانند علاوه بر این کار، آدرس خود را روی پاکت اضافه کنند. در حین آموزش نامه‌نویسی به کودکان از فرصت استفاده کنید و پنج بخش اصلی نامه (شامل تاریخ، سلام کردن، متن اصلی، پایان و امضاء) را به او یاد بدهید.

مهارت هایی که کودکان باید بدانند

۷- نحوه مدیریت زمان را به کودک یاد دهید

مدیریت زمان در دنیای پرمشغله ی امروزی، یکی از مهارت های اساسی ست که باید از دوران کودکی آموزش داده شود. احتمالاً از خود می پرسید که چگونه می توانم این مهارت را به فرزندم بیاموزم؟ خب این کار سختی نیست و تنها کافی ست به فرزندتان اجازه دهید، مدیریت وقت خود را بر عهده بگیرد.این کار را با تهیه یک ساعت زنگ دار برای کودک انجام دهید. به این ترتیب اجازه دهید فرزندتان با کوک کردن ساعت، وظیفه ی بیدار شدن از خواب و آماده شدن برای رفتن به مدرسه را بر عهده بگیرد.همچنین می توانید روی تبلت یا گوشی فرزندتان یک اپلیکیشن برنامه ریز نصب کنید تا از آن برای پیگیری کارهای مدرسه و انجام سایر کارهای خارج از برنامه استفاده کند.بنابراین با محول کردن این وظایف به کودک، اهمیت و نحوه ی مدیریت زمان را به او آموزش دهید.

۸- کمک کردن به کسی که در حال خفگی است
به گفته‌ی انجمن قلب آمریکا، کودکان ۹ ساله می‌توانند احیای قلبی ریوی (CPR) را یاد بگیرند. برای این کار از آن‌ها بخواهید که مانور هایملیخ (Heimlich) را روی عروسک تمرین کنند. اصول اولیه‌ی CPR عبارتند از:

از فرد بپرسید که آیا در حال خفه شدن است یا خیر. اگر نمی‌تواند پاسخ دهد، فورا برای کمک به او اقدام کنید.
از کسی بخواهید که با اورژانس (شماره‌ی ۱۱۵) تماس بگیرد.
مانور هایملیخ را شروع کنید. پشت فرد بایستید و دست‌های خود را دور او حلقه کنید. یکی از دست‌ها را مشت کنید و از سمت انگشت شست، آن را بالای ناف (درست زیر قفسه‌ی سینه) قرار دهید. دست دیگر خود را روی مشت‌تان بگذارید و به سمت داخل بدن و رو به بالا فشارهای سریع و قوی وارد کنید.
این کار را تا زمانی که جسم خارجی بیرون بیاید تکرار کنید.

۹- درمان زخم

درمان زخم را هم می‌توان در لیست مهم‌ترین مهارت های زندگی برای کودکان زیر ۱۰ سال قرار داد. برای اینکه فرزندتان با دیدن خون نترسد، سعی کنید خودتان به آن واکنش شدید نشان ندهید. آکادمی پوست آمریکا توصیه می‌کند که جراحت‌های جزئی را با روش زیر درمان کنید:

برای جلوگیری از آلوده شدن زخم، دست‌های خود را با آب و صابون بشویید.
محل زخم را با آب ولرم و صابون بشویید تا از هر گونه آلودگی پاک شود.
با یک پارچه‌ی تمیز روی زخم فشار وارد کنید تا خونریزی متوقف شود. معمولا این کار یک تا ۲ دقیقه طول می‌کشد. کمی وازلین روی زخم بمالید تا مرطوب بماند.
زخم را باندپیچی کنید.

مهارت های لازم برای کودکان

۱۰- خرید مقایسه‌ای
یکی از مهم‌ترین مهارت های زندگی برای کودکان زیر ۱۰ سال، خرید هوشمندانه است. این مهارت به تمرین نیاز دارد و شامل یک رویکرد سه مرحله‌ای است:

همان‌طور که خرید می‌کنید، توضیح دهید؛ قیمت‌ها را با صدای بلند بگویید و درباره‌ی گزینه‌ی انتخابی‌ خود با فرزندتان صحبت کنید. برای مثال، بگویید «من از فروشگاه‌ی دیگری خرید می‌کنم، چون این کالا را ارزان‌تر می‌دهد». همچنین با او درباره‌ی چیزهایی که دوست دارید داشته باشید (برای جدیدترین مدل کفش) اما به‌دلیل محدود بودن بودجه‌ از خرید آن‌ها صرف‌نظر می‌کنید، گفت‌وگو کنید.
اجازه دهید فرزندتان پول بعضی از چیزها را بپردازد؛ به فرزندتان پول توجیبی بدهید و مسئولیت خرید بعضی از اقلام مثل اسباب بازی را به او محول کنید. این کار به کودک یاد می‌دهد که چگونه پول خود را پس‌انداز یا مدیریت کند.
بازی مواد غذایی را انجام دهید؛ هنگام خرید از سوپرمارکت یا فروشگاه‌های آنلاین، کودک خود را به چالش بکشید تا ارزان‌ترین خوراکی را پیدا کند.

۱۱- به فرزندتان یاد دهید که کارها و وظایف خود را انجام دهد
وقتی بچه ها بزرگ می شوند، به احتمال زیاد برای ادامه تحصیل یا کار کردن، از خانه و خانواده خود جدا می شوند. پس اگر مسئولیت پذیری و مهارت های زندگی روزمره را از دوران کودکی یاد نگیرند، در آینده به مشکل بر می خورند.بسیاری از والدین بخاطر علاقه و توجه زیاد به فرزندانشان، سعی می کنند تمام کارهای آنها را انجام دهند. اما این کار بسیار غلطی است و تنها نتیجه ی آن، بار آوردن انسان های ضعیف و نازپروده است.

اطمینان حاصل کنید که فرزندتان در قبال کارهای خود “مسئول” است و قبل از اینکه خیلی دیر شود، این مهارت را به او آموزش دهید! از فرزندتان بخواهید لوازم مورد نیاز مدرسه اش را در کیف بگذارد یا در جمع کردن میز نهار و شام به شما کمک کند. همچنین به او یاد دهید که اتاقش را مرتب کند و پس از بازی کردن با اسباب بازی ها، آنها را جمع کند و سر جای خود قرار دهد. بطور کلی به کودکان یاد دهید که انجام کارهای روزمره هر فرد، تنها به عهده ی خود اوست و نباید از دیگران انتظار خدمت رسانی داشته باشند.

۱۲- کادو کردن هدیه
کودکان هدیه دادن را دوست دارند و کادو کردن هدیه باعث خوشحال‌تر شدن آن‌ها می‌شود. کودکان پیش‌دبستانی می‌توانند به بریدن کاغذ کادو و چسب زدن به آن کمک کنند. کودکان بزرگ‌تر می‌توانند با کمک شما سایر مراحل مانند برداشتن برچسب قیمت، پیدا کردن جعبه با اندازه‌ی مناسب و پیچیدن کاغذ کادو دور هدیه را انجام دهند.

نتیجه گیری
اگر می خواهید یک فرزند مستقل و قوی داشته باشید، آموزش این مهارت ها را از فرزندتان دریغ نکنید. پایه و اساس شخصیت کودک تا سن شش یا هفت سالگی شکل می گیرد و رشد این مهارت های زندگی، ویژگی های مثبت شخصیتی کودک را افزایش می دهد.در این مرحله سنی، کودک باید در انجام کارهای خانه و روزمره خود، نسبتاً مستقل باشد. همچنین باید از هرگونه قانون مشخصی که برای او وضع می کنید پیروی کند. همه ی اینها نشان دهنده ویژگی شخصیتی درک و استدلال است.

منبع:دیجی کالا مگ

مطالب مرتبط

۹ راهکار ساده برای از بین بردن ترس کودکان از آمپول

این مرد در استان فارس ۴۰ کودک را دزدید+ عکس‌ها

علت ترس کودکان از تاریکی چیست و چگونه آن را از بین ببریم؟

نظرات