هرگز این ۱۸ماده غذایی را نباید در مایکروویو گرم کنید

مایکروویو یک وسیله بسیار کاربردی در آشپزخانه برای گرم کردن سریع غذا است که می تواند اینکار را در کوتاه ترین زمان ممکن انجام دهد.اما در عین حال غذاهایی وجود دارد که هرکز نباید در مایکروویو گرم شوند چرا که می توانند برای سلامتی خطرناک باشند. در این مطلب به غذاهای ممنوعه مایکروویو می پردازیم. […]

مایکروویو یک وسیله بسیار کاربردی در آشپزخانه برای گرم کردن سریع غذا است که می تواند اینکار را در کوتاه ترین زمان ممکن انجام دهد.اما در عین حال غذاهایی وجود دارد که هرکز نباید در مایکروویو گرم شوند چرا که می توانند برای سلامتی خطرناک باشند. در این مطلب به غذاهای ممنوعه مایکروویو می پردازیم.

غذاهایی که نباید در مایکروویو گرم کرد

ورود کدام ظرف و غذا در مایکروویو ممنوع است؟

هر غذایی را نمی توان با مایکروفر گرم کرد، گرم کردن بعضی غذاها با این فرها می تواند خطرناک باشد. برخی مواد غذایی خاص و پر مصرف به دلیل آنکه سرخ شده یا با حرارت بالا پخته شده‌اند در صورتی که مجددا در مایکروفر گرم شده و تحت دمای بالا و اشعه ماوراء بنفش قرار بگیرند با ایجاد مواد مضر در آنها به سلامتی آسیب رسانده و در برخی موارد حتی سرطان‌زا می شوند. در ادامه با برخی از ممنوعه‌های مایکروویو آشنا می شوید:

۱-سیب زمینی شب مانده

گرم کردن شب مانده‌ها یک ایده عالی است، اما چگونه این کار را انجام بدهیم؟ در مورد سیب‌زمینی مورد مهمی وجود دارد که دوباره گرم کردن آن را به چالش تبدیل می‌کند: اگر بگذارید سیب‌زمینی پخته شده سرد شود و به دمای محیط برسد، سپس آن را در یخچال بگذارید، و بعد از مدتی داخل مایکروویو گرم کنید، این احتمال هست که آنها عامل بروز بیماری نادر ولی کشنده بوتولیسم شوند. مایکروویو نمی‌تواند بوتولیسم را بکشد، اما بوتولیسم می‌تواند انسان را بکشد.

۲-یخ زدایی شیر مادر
اگر شیر یخ زده مادر را درون مایکروویو قرار دهید، به طور غیر یکنواخت گرم می‌شود و ممکن است برخی از قسمت‌های شیر برای دهان کوچک و حساس کودک بسیار داغ باشد. علاوه بر این مطالعات نشان می‌دهند، روش گرم کردن غذا در مایکروویو در رابطه با شیر مادر جوابگو نیست زیرا برخی از پروتئین‌های افزایش ایمنی بدن که در شیر وجود دارد، در این روش از بین می‌رود. خصوصا اگر درجه حرارت بالاتر باشد، این آسیب بیشتر دیده می‌شود. پس راهکار بهتری را به کار بگیرید. مقداری آب را روی اجاق گاز گرم کنید و شیشه حاوی شیر مادر را درون آن قرار دهید تا به دمای اتاق برسد.

۳-گرم کردن آب به مدت طولانی
زمانی که آب درون لیوان سرامیکی یا شیشه‌ای برای مدت طولانی در مایکروویو حرارت ببیند، حباب تشکیل نمی‌شود و دمای آن بعد از گرم شدن سریعا کاهش می‌یابد. آب درون مایکروویو بیش از حد حرارت دریافت کرده و داغ شده است و زمانی که لیوان را جا به جا کنید، حرارت به طور ناگهانی آزاد می‌شود و آب جوش به انفجار می‌رسد. برای جلوگیری از این حادثه، آب را برای مدت کوتاه در مایکروویو گرم کنید. اگر آب به درجه حرارت مورد نظرتان نرسید، تعداد دفعات را بیشتر کنید ولی همچنان زمان را کوتاه نگه دارید.

۴-گوجه‌فرنگی
گوجه‌فرنگی یکی از پرآب‌ترین صیفی‌هاست که اگر به صورت خام و سالم داخل مایکروفر قرار داده شود، در اثر بالا رفتن بیش از اندازه درجه حرارت آب داخل آن، می‌ترکد و مشکل‌ساز می‌شود.اگر می خواهید گوجه فرنگی خام را در مایکروفر قرار دهید، حتما چند برش عمیق دور تا دور آن ایجاد کرده و سپس داخل مایکروفر بگذارید. حتی می‌توانید گوجه‌فرنگی را حلقه‌حلقه کرده و با چنگال، سوراخ‌هایی روی هر حلقه ایجاد کرد و سپس آن را درون دستگاه قرار دهید.

غذاهایی که نباید در مایکروویو گرم کرد

۵-هر چیزی که قبلا چند بار گرم شده باشد

ایمنی غذا مهم‌ترین چیز است که در آشپزخانه شما باید رعایت شود و در این زمینه فرآیند گرم کردن هم باید زیر نظرتان باشد. هرگز نباید غذایی را که چندین بار قبلا گرم و سرد شده است را در مایکروویو بگذارید. غذاها‌ی شب مانده می توانند در یخچال تا چهار روز باقی بماند اما هر بار که این غذا را گرم کنید و سپس دوباره در یخچال بگذارید، از کیفیت غذا کم می‌کنید. اگر چند بار غذا را گرم کرده‌اید و در یخچال قرار داده‌اید، بهتر است برای همیشه از دست آن خلاص شوید.

کارشناسان می گویند که غذاهای شب مانده فقط یک بار دیگر می‌توانند گرم شوند و خواص سالم خود را حفظ کنند. مخصوصا اگر در آن‌ها از شیر، خامه، سس، گوشت پخته شده یا لازانیا استفاده شده باشد. به عنوان یک قاعده کلی، اگر شک داشتید که برای بار دوم غذایی را در مایکروویو بگذارید یا نه این کار را نکنید. سلامتی‌تان مهم‌تر است.

۶-غذاهای آبکی و سس‌های گوشتی
حجم بالای آب این مواد غذایی، داغ شدن بیش از اندازه آبشان و ترکیدن اجزای ریز موجود در آن‌ها (مانند لوبیا، لیمو یا نخود و نخودفرنگی) می‌تواند باعث آلوده شدن فضای داخلی مایکروفر یا حتی آسیب دیدن لوازم داخلی دستگاه شما شود.باید غذاهای آبکی و سس‌های گوشتی را داخل ظروف پلاستیکی گود یا کاسه بریزید و روی ظرف را با سلفون بپوشانید. به این ترتیب می‌توانید از پاشیدن آب داخل مایکروفر پیشگیری کنید.

۷-پختن تخم مرغ با پوست
به قرار دادن تخم مرغ درسته چه با پوست و چه بدون پوست در مایکروویو فکر نکنید، چون ممکن است به قیمت چند ساعت تمیزکاری تمام ‌شود.پوست تخم‌مرغ خام در اثر حرارت بالای مایکروفر، می‌ترکد و ممکن است محتویات آن باعث آسیب دیدن المنت‌های داخل دستگاه شود. ترکیدن زرده تخم‌مرغ بدون پوست در اثر حرارت بالای مایکروفر هم دور از انتظار نیست.

وقتی یک تخم مرغ آب پز داخل مایکروفر گذاشته می شود، رطوبت درونش باعث ایجاد بخار آب بیش از حدی می شود، درست مانند یک زودپز، تا نقطه ای که ممکن است تخم مرغ منفجر شود، ممکن است وقتی از مایکروفر خارج می کنید در دست یا بشقابتان منفجر شود.بنابراین حتما قبل از گرم کردن تخم مرغ پخته، آن را قطعه قطعه کنید و بهتر آن که اصلا داخل مایکروفر گرمش نکنید.می توانید تخم‌مرغ را داخل یک پیاله یا بشقاب شیشه‌ای که از قبل کمی چرب شده است، بشکنید و با چنگال، سوراخ‌هایی در زرده آن ایجاد کنید. یا زرده و سفیده تخم‌مرغ را پیش از قرار دادن در مایکروفر هم بزنید.

غذاهایی که نباید در مایکروویو گرم کرد

۸-گوشت منجمد

بی‌شک برای هرکسی پیش آمده که هنگام پختن شام ببیند فراموش کرده که گوشت را از فریزر خارج کند و تصمیم بگیرد برای آب شدن یخش آن را در مایکروویو قرار دهد تا بتواند با خیال راحت  سریع‌تر شام را آماده کند. گوشت منجمد می تواند یک مشکل کوچک داشته باشد اگر گرما به طور مساوی توزیع نشود، باکتری‌های خطرناک در آن رشد می‌کنند. اگر مایکروویو شما آپشن مخصوص آب کردن یخ‌ها را دارد، با رعایت وزن گوشت و زمان مورد نیاز، از آن استفاده کنید. ولی به صورت چشمی هم گوشت را زیر نظر داشته باشید. ولی هرگز گوشت منجمد را داخل مایکروویو روی حالت پخت قرار ندهید!

۹-پخت مرغ در مایکروفر
تمام ماکیان از جمله مرغ، حاوی سالمونلا هستند. بنابراین ضروری است که گوشت آن را کاملا بپزید تا این باکتری‌ها از بین بروند. از آنجا که مایکروفر نمی تواند به صورت کلی و برابر همه غذا را بپزد ممکن است در پایان پخت مرغ با مایکروفر تعدادی از باکتری های سالمونلا زنده بمانند. دیگر اینکه مرغ تراکم پروتئین بالایی دارد و بسیار مهم است که پروتئین ها در دمایی یکسان بشکنند. وقتی برخی از پروتئین ها کند تر یا سریعتر از دیگر انواع خود شکسته می شوند ممکن است دچار ناراحتی معده شوید.

۱۰-سبزیجات سبز برگ
اگر می خواهید کلم، کرفس یا اسفناج خود را برای مصرف بعدی کنار بگذارید، بهتر است دور بیندازیدشان تا بخواهید با مایکروفر گرمشان کنید. به دلیل تمرکز بالای نیترات در سبزیجات برگ‌دار، وقتی گرم می شوند ممکن است سمی و سرطان زا شوند. همین شرایط برای چغندر و شلغم که آنها هم سرشار از نیترات هستند صادق است.

۱۱-پخت هویج در مایکروفر
هویج از سبزی‌های نسبتاً کم آب است و با توجه به بافت تقریباً سفتی که در وسط آن وجود دارد، گذاشتن آن داخل مایکروفر باعث خشک شدن یا حتی سوختنش می‌شود.بنابراین هویج خام را داخل مایکروفر نگذارید. شما می‌توانید هویج را بپزید و آن را با شیر و کره مخلوط کنید و به صورت پوره دربیاورید و این پوره را برای گرم شدن یا پختن درون مایکروفر قرار دهید. هویج بخارپز هم به راحتی و بدون مشکل با حرارت مایکروفر گرم می‌شود.

غذاهایی که نباید در مایکروویو گرم کرد

۱۲-ماهی و میگو
بافت گوشت ماهی و میگو از گوشت‌های دیگر بسیار نرم‌تر است، به همین دلیل اگر ماهی و میگو را خام یا پخته داخل مایکروفر بگذارید، گوشت آن‌ها از هم می‌پاشد و تمام دیواره‌های داخلی دستگاه را کثیف می‌کند. چربی بیش از اندازه و بافت نرم ماهی تن هم باعث پاشیدن تکه‌های آن در اثر حرارت بالای مایکروفر می‌شود.

ماهی را پس از طعم‌دار کردن، با پوست داخل یک ظرف گود مانند بشقاب خورش‌خوری یا ظرف پیتزاخوری بگذارید و روی ظرف را با سلفون بپوشانید. سپس در دستگاه قرار دهید. تن ماهی را هم می‌توان به همین شکل گرم کرد. اگر حرارت مناسبی برای پخت یا گرم کردن ماهی و میگو انتخاب کرده باشید، امکان از دست رفتن بافت ظاهری آن‌ها به زیر ۱۰ درصد می‌رسد.

۱۳-گرم کردن اسفناج
با گرم کردن مجدد اسفناج، ماده سرطان‌زای نیروسامین در آن تولید می شود به همین دلیل هرگز آن را گرم نکنید.

۱۴-روغن

روغن‌های پخت و پز مانند زیتون، انگور، کانولا، آووکادو، بادام زمینی و … مایع نیستند، چربی‌اند. شاید فکر کنید داریم با کلمات بازی می‌کنیم ولی نه، واقعا این توصیف مناسب آن‌ها است. گرم کردن روغنی مثل روغن زیتون، چه برای پخت و پز چه استفاده‌های زیبایی، لزوما خطری مشابه گرم کردن دیگر روغن‌ها در مایکروویو ندارد اما روش موثری هم نیست. زیرا هیچ مایعی درون روغن زیتون وجود ندارد که مایکروویو بتواند آن را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین بعید است به گرمایی که مایل هستید، برسد.

۱۵-گوشت های فرآوری شده
گرم کردن گوشت های فرآوری شده با تشعشعات مایکروفر به شکل گیری اکسیداسیون کلسترول کمک می کند، مشخص شده است که این ماده از کلسترول خالص بیشتر به شریان‌ها آسیب می رساند. اکسیداسیون کلسترول همچنین مستقیما به بیماری عروق کرونر قلب مرتبط است. در مقایسه با دیگر روش های گرم کردن مایکروفر بیشتر از همه باعث ایجاد ترکیبات اکسیداسیون کلسترول در گوشت های فرآوری شده می شود.

غذاهایی که نباید در مایکروویو گرم کرد

۱۶-برنج نیمه آماده 
برنج نپخته حاوی هاگ‌هایی از باکتری است که می توانند در فرآیند گرم شدن زنده بمانند. همین که برنج را از مایکروفر بیرون بیاورید و در دمای اتاق قرار دهید، این باکتری‌ها دوباره به فعالیت ادامه می دهند و می توانند باعث ایجاد اسهال و استفراغ در فرد شوند.

۱۷-گرم کردن پاستا با سس
اگر بر روی پاستا سس ریخته شده است هرگز نباید آن را گرم کنید در غیر این صورت آن را در یک تابه با مقدار کمی آب جوش و روغن گرم کنید.

برخی از مادران شیرده عادت دارند شیر خود را درون فریزر نگهداری کنند تا در زمان لازم بتواند به تغذیه کودک کند.

۱۸-گرم کردن قوطی کنسرو پلمپ
نباید قوطی‌های کنسرو را داخل دستگاه مایکروویو قرار داد، زیرا احتمال جرقه زدن به علت فلزی بودن بدنه کنسرو و هم چنین خطر ترکیدن کنسرو به علت پلمپ بودن آن وجود دارد.

چند نکته 

  • مواد غذایی و مایعات را که در ظروف در بسته هستند درون دستگاه قرار ندهید، زیرا ممکن است منفجر شوند.
  • برای پختن سیب زمینی با پوست ،گوجه فرنگی، مرغ با پوست ،سوسیس و تخم مرغ به حالت نیمرو حتما با چاقو یا چنگال سوراخ های عمقی در آن ایجاد کنید تا باد نکرده و نترکند.
  • تنها از ظروفی در مایکروویوها استفاده نمایید که مطمئن هستید مناسب آن باشد.
  • مایعات و غذاهای آبکی را بیش از حد گرم ننمایید زیرا موجب پاشیده شدن آن‌ها به بیرون می‌شود.
  • پس از پایان کار مایکروویو، چند ثانیه ای صبر کرده و سپس ظروف غذایی خود را خارج نمایید.
  • بهترین ظروف برای استفاده در مایکروویوها ظروف چینی و سرامیکی (فاقد تزئینات) می‌باشند.

سخن آخر 
در حال حاضر مشکلی برای طبخ غذا با مایکروویو که بتواند سلامت انسان را تهدید کند گزارش نشده است. اما در نظر داشته باشید روش پخت مایکروویو عمری پنجاه ساله دارد واین زمان برای نشان دادن عیوب آن هنوز کافی نیست.ممکن است بعدها عیوبی در پخت یا مصرف مواد غذایی با این روش پیدا شود. به همین علت برخی محققان معتقدند شرط احتیاط آن است که از این روش پخت به طور دائم و همیشگی استفاده نشود.

مطالب مرتبط

ترفندهای جادویی و راحت تمیز کردن مایکروویو

۵ باور غلط رایج درمورد خطرات استفاده از مایکروویو

۱۱ کار اشتباهی که عمر مایکروویو را کم می کند و باعث خرابی آن می شود

نظرات