سماق،به عنوان یک طعم دهنده و چاشنی در بسیاری از غذاها بکار می رود.علاوه بر این سماق خواص دارویی بسیاری دارد که در ادامه به آن اشاره کرده ایم.اما اصل یا تقلبی بودن سماق در داشتن این خواص تاثیر دارد پس دانستن اینکه کدام سماق اصل و تقلبی است مهم است.در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا روش تشخیص اصل و تقلبی بودن سماق را به شما آموزش دهیم.
سماق، درختچهای است به ارتفاع ۴- ۳ متر که شاخههای جوان و دمبرگهای آن را موهای ریزی پوشانده است. گلهای آن، حنایی رنگ است و در حدود ۱۰ سانتیمتر طول دارد و دارای میوههای خوشهای شکل به رنگ قرمز و قهوهای است که ابتدا طعم آن گس بوده و پس از رسیدن ترش میشوند.نام علمی سماق Rhus coriaria است که در قدیم به آن “سماک” نیز میگفتند. در حقیقت فارسی آن سماک و عربی آن سماق است.میوهی سماق پس از کوبیدن به عنوان چاشنی، همرا با غذاهایی مانند کباب استفاده میشود.
.خواص دارویی سماق:
برای بیماران دیابتی مفید است، زیرا یکی از عوامل به وجود آمدن عوارض مختلف در دیابتیها، ترکیب گلوکز با پروتئینهای حیاتی بدن است که به تغییر ساختار شیمیایی و عملکرد این پروتئینها میانجامد و مطالعات نشان میدهد که سماق تا ۸۱ درصد از بروز این فرآیند پیشگیری میکند.
- دارای طبیعت سرد و خشک است.
- برای درد دندان مفید است.
- تحریک کننده اشتها است.
- باعث تقویت لثه میشود.
- به دلیل داشتن تانن فراوان، قابض و پاک کننده معده است.
- برای دستگاه گوارش خاصیت آنتی بیوتیکی دارد.
- ادرارآور است.
- برطرف کننده تب است.
- برطرف کننده نقرس و رماتیسم است.
- خون را تصفیه میکند و مواد زائد خون مانند اوره را دفع میکند.
- در قدیم، برگ درخت سماق را دم کرده و برای سیاه کردن مو از آن استفاده میکردند.
- چای سماق برای کاهش تعریق به کار میرود.
- غرغره دم کرده سماق برای ورم گلو و دهان مفید است.
هشدار:
خوردن سماق تازه باعث مسمومیت میشود. فقط باید خشک آن را مصرف نمود.
مصرف بیش از اندازه سماق، مسمومیت زاست.
ترفند خرید سماق اصل با کیفیت
برای تشخیص اصلی و تقلبی بودن سماق به نکات زیر توجه نمایید:
۱. به رنگ و عطر و ظاهر سماق توجه نمایید.
۲. سماق مرغوب نباید بویی مشابه زرشک داشته باشد و باید بوی آن ملایم و خاص باشد.
۳. رنگ سماق قرمز ملایم است و نباید خیلی پررنگ و یا خیلی کم رنگ باشد.
۴. اگر سماق دارای رنگ طبیعی باشند و مواد شیمیایی و رنگ مصنوعی در آن وجود نداشته باشد، باید از رنگ دهی محدودی برخوردارند و سرعت رنگ دهی آنها کم است.
۵. برای جلوگیری از خرید سماق نامرغوب و تقلبی،به نوع بسته بندی و درج علامت استاندارد مواد غذایی، پروانه، تاریخ و مشخصات تولید توجه نمایید.
روش تشخیص سماق اصل از تقلبی
برای تشخیص اصل یا تقلبی بودن سماق مقادیر کمی از آن را با آب مخلوط کنید، سماق اصل در ظرف ته نشین می شود و به سرعت آب را رنگی نمی کند و ذرات کوچکی از سماق داخل آب پخش خواهند شد اما سماق تقلبی به دلیل وجود مواد شیمیایی در ترکیب، بعد از مخلوط شدن با آب بعد از چند ثانیه تغییر رنگ می دهد و رنگ غیر طبیعی پیدا می کند.
نظرات