ناترازی بنزین به دلیل شرایط نامساعد ارزی و اقتصادی فشار زیادی را به کشور تحمیل کرده است و در این میان، مسئولان مثال ساده ای پیدا کرده اند، آب معدنی، اما باید گفت که آب معدنی و بنزین فرق می کند؛ لطفاً ساز گرانی کوک نکنید.
اسب بخار: ناترازی بنزین و افزایش مصرف و عدم برابری تولید داخل، کشور را نیازمند واردات این کالای استراتژیک کرده است. آن هم در شرایطی که همچنان در تحریم به سر می بریم و دسترسی به این کالا از تمام کشورها میسر نیست. این مسئله باعث شده است که دولت از جنبه های مختلف تحت فشار قرار بگیرد؛ از یک سو، مصرف بالاتر از استانداردهای جهانی و از سوی دیگر، تأمین آن به یک چالش اساسی بدل شده است و در عین حال، اتلاف سرسام آور منابع، خسارت ها و زیان ها جبران ناپذیر به محیط زیست نیز بر آتش این چالش دامن زده است.
ناترازی بنزین مسئله و معضل دیروز و امروز نیست، بلکه یکی از معضلات و مشکلات ریشه دار در ایران به شمار می آید. ریشه این مشکل و نحوه مدیریت مصرف بنزین را باید در یکی از ضد مردمی و غیر اقتصادی ترین تصمیم های پوپولیستی حکمرانی اقتصادی در دو دهه اخیر دانست.
در زمستان سال ۸۳ مجلس هفتم در قالب عیدی به مردم تثبیت قیمت ها را اعلام کرد. بنزین هم یکی از ۹ قلم کالا و خدماتی بود که با تثبیت قیمت همراه شد، اما آن عیدی باعث شد که رفته رفته مصرف و بی تفاوتی نسبت به هدر رفت سرمایه های ملی زیاد و زیادتر شود. کسی فکر نکرد که به هر لیتر بنزین چه اندازه یارانه تعلق می گیرد؛ این یارانه از کجا تأمین و صرف چه کاری می شود. بنزین ارزان حتا در توسعه و بهینه سازی موتور خودروهای تولید داخل نیز فاصله کشور با جهان را زیاد کرد، اما به مدد دلارهای نفتی و تزریق از بودجه های عمرانی مانع از شدت این چالش می شد. با این وجود و با توجه به وضعیت نامساعد ارزی و اقتصادی فشارها روی حکمرانی اقتصادی کشور به شدت افزایش یافته است.
طی ماه های اخیر، بسیاری از کارشناسان، مقامات و مسئولان نسبت درباره وضعیت مصرف بنزین و مشکلات ناشی از صحبت می کنند و آب معدنی را مثال می زنند. در جدیدترین اظهار نظرها یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره معضل ناترازی بنزین در کشور و راهکار حل آن گفت: «چند پارامتر در به وجود آمدن ناترازی بنزین تأثیرگذار است. ابتدا این که مصرف بنزین کشور به دلیل قیمت کم بنزین به صورت غیر استاندارد بالا رفته است.»
مصطفی طاهری بیان کرد: «مسئله بعدی این که میانگین خودروهای موجود در سطح کشور به نسبت جمعیت کشور میانگین جهانی تفاوت فاحشی دارد و این افزایش خودروها بیش تر به دلیل قیمت پایین بنزین است.»
وی خاطر نشان کرد: «امروز یک آب معدنی یک لیتری قیمتش چند برابر یک لیتر بنزین است. مسئله بعدی میزان مصرف سوخت خودروها در کشور است. ۲۸ میلیون خودرو در کشور وجود دارد با میزان مصرفی که داریم تقریباً مصرف بنزین ما یک و نیم برابر کشورهای و متوسط کشورهای متوسط از نظر رشد اقتصادی است.»
این نماینده مجلس یازدهم ادامه داد: «در حال حاضر، عرضه و تقاضای خودرو با یکدیگر هم خوانی ندارد و مردم هم بابت سوخت هزینه زیادی نمیدهند. عملاً خودروسازان در مسیر تولید خودروهای بهینه کار نکردهاند و مردم هم انگیزهای پیدا نکردهاند که به سمت استفاده از خودروهای کم مصرف روی بیاورند.»
به گفته این مقام مسئول؛ به همین دلیل است که مصرف خودروهای باکیفیت و پربازده در کشور ناقص باقی مانده است، در حالی که، با تولیدات باکیفیت میتوان حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد مصرف را با تولید خودروهای باکیفیت کاهش داد.»
قیمت آب معدنی و خودروهای میلیاردی و بنزین
به نظر می رسد این بخش از مقامات و مسئولان قیمت آب معدنی را می بینند، اما چشمی برای دیدن خودروهای میلیاردی را ندارند. خودروهایی که پیرو تحریم ها، تعرفه ها و افزایش نرخ ارز و چشم طمع دولت به درآمدهای حاصل از آن چندین برابر قیمت های جهانی در ایران به فروش می رسد.
در واقع، خودرو یک فقره از احجاف در حق مردم است؛ قیمت مسکن، مواد خوراکی، پوشاک، عدم تناسب دستمزد با هزینه های زندگی و از همه مهم تر کیفیت زندگی از جمله مواردی است که این مقامات و مسئولان نمی بینند. البته با توجه به خدماتی که دریافت می کنند حق هم دارند که فقط آب به چشمان آن ها بیاید. برای افرادی که درکی از ترافیک، گرانی، آلودگی ندارند و همواره چراغ ها برایشان سبز است، فهم این گونه معضلات توقع زیادی به شمار می آید.
اگر قیمت بنزین نسبت به بسیاری از کشورها ارزان تر است، باید ریشه آن را در تصمیم های خودشان جستوجو کنند، چراکه مردم هم می دانند مصرف این حجم از بنزین به معنای اتلاف سرسام آور بی حد و حصر و بدون ایجاد ارزش افزوده منابع کشور است، اما مانند بسیاری از تصمیم های دیگر، آن ها نقشی در شکل گیری آن نداشته اند، بلکه این حکمرانی اقتصادی است که کشور را به وضعیت رسانده است. بنابراین پیش از کوک کردن ساز گرانی بنزین ابتدا باید نگاهی دقیق و اصولی به وضعیت معیشت شهروندان داشته باشند، مقدمات استفاده از خودروهای پاک را فراهم کنند، زمینه های بهبود اقتصاد را فراهم کنند و سپس به دنبال گران کردن بنزین باشند.
ناشناس
تاریخ : ۳ - دی - ۱۴۰۲
با با بی مدیریتی آمدند و نرخ ارز تسری را از ۴۲۰۰ تومان به ۱۲۸۰۰ تومان افزایش دادند و به صنایع پتروشیمی فولاد و صنایع فلزی مجوز دادند که محصولاتشان را با نرخ دلار آزاد روانه بازار داخل کنند به همین دلیل �مت محصولات پتروشیمی مثل مواد اولیه ساخت بطریهای آب معدنی لاستیک خودرو کود شیمیایی و دیگر محصولات به شدت افزایش یافت و در نتیجه قیمت بطری آب معدنی هم افزایش پیدا کرد این کارخانجات مواد اولیهشان را و �ینههای آب و برق و گاز را با ریال دریافت میکنند و حقوق کارگرشان را با ریال پرداخت میکنند و آنگاه محصولاتشان را با دلار به مردم میفروشند