روش نگهداری مارچوبه زینتی گیاه آپارتمانی شاداب ، آویزی و همیشه سبز

گیاه زیبای مارچوبه زینتی یا گیاه شویدی از دسته گیاهان همیشه سبز و شاداب آویزی و آپارتمانی است که معمولا در گل فروشی ها در تزیینات ار آن استفاده می کنند.نگهداری از این گیاه بسیار ساده و بدون دردسر است. در ادامه نحوه صحیح نگهداری از این گیاه زیبا مقاوم را توضیح میدهیم. گیاه شناسی […]

گیاه زیبای مارچوبه زینتی یا گیاه شویدی از دسته گیاهان همیشه سبز و شاداب آویزی و آپارتمانی است که معمولا در گل فروشی ها در تزیینات ار آن استفاده می کنند.نگهداری از این گیاه بسیار ساده و بدون دردسر است. در ادامه نحوه صحیح نگهداری از این گیاه زیبا مقاوم را توضیح میدهیم.

نگهداری مارچوبه زینتی

گیاه شناسی مارچوبه زینتی
مارچوبه زینتی یا گیاه شویدی (Asparagus densiflorus) بومی آفریقای جنوبی و شرقی، از گیاهان علفی، خزنده و از خانواده سرخس‌هاست. ساقه‌های این گیاه نازک، منشعب و برگ‌ها ریز و ظریف هستند. این نوع مارچوبه معمولا از اواخر زمستان تا بهار گل‌های سفید رنگ و کوچکی می‌دهد و میوه‌های آن قرمز رنگ و آبدار بوده، خوراکی نیستند و در طبیعت پرندگان را به سمت خود جذب می‌کند.

شرایط نگهداری از مارچوبه زینتی (گیاه شویدی)

۱-خاک
خاک لومی سبک و حاصلخیز با زهکش کافی، مناسبترین خاک برای پرورش این گیاه است. همچنین برای کاشت در گلدان ترکیبی از دو قسمت خاکبرگ و یک قسمت خاک باغچه غیر آهکی توصیه می‌شود. دقت کنید که مارچوبه را در گلدان خیلی بزرگ نکارید، زیرا موجب اختلال در رشد و گلدهی آن می‌شود.

۲- رطوبت
این گیاه نیاز به رطوبت ۵۰ تا ۷۰ درصدی محیط برای رشد دارد و لازم است روزانه توسط آب فاقد املاح غبارپاشی شود. برای تامین رطوبت گیاه می‌توانید از آب مقطر یا آب جوشیده ولرم استفاده کنید و یا از روش جزیره‌ای برای تامین رطوبت مورد نیاز گیاه کمک بگیرید.

۳-دما
حداقل آن در زمستان ۱۰ درجه و در تابستان به طور میانگین ۱۵ – ۱۲ درجه است. اگر دما بالا باشد. برگها خود را می ­اندازند. جریان هوا را دوست دارد.

۴-بیاری 
مارچوبه نیاز به آبیاری منظم دارد و بهتر است بستر کاشت گیاه همواره و به ویژه در طول فصل رشد گیاه، مرطوب باشد. البته از آبیاری بیش از اندازه گیاه خودداری کنید، زیرا باقی ماندن آب در پای گیاه و غرقابی شدن خاک، مشکل پوسیدگی ریشه را به همراه خواهد داشت. توصیه می‌شود در تابستان خاک این گیاه را همیشه مرطوب نگه دارید و در زمستان هفته‌ای دو بار گیاه را آبیاری کنید.

۵- کود
در تابستان هر دو هفته یک بار گیاه را با کودهای مایع مخصوص گیاهان زینتی مثل کود ۲۰-۲۰-۲۰ تغذیه کنید. هفته ­ای یک بار با این کودهای محلول همراه با آب غبارپاشی کنید.

نگهداری مارچوبه زینتی

۶- نور
از نور مستقیم بیزار است اما بین سایه و نور باید نور متمایل به سایه را انتخاب کرد، نور از سایه بیشتر باشد زیرا برای رنگ سبز تیره گرفتن برگهای نو احتیاج به نور است. اما در هر حال سایه را بهتر می­ پسندد.

۷- مهمترین آفات و بیماری‌های مارچوبه زینتی
به جز مورد حمله قرار گرفتن توسط حشرات کوچک، مشکل جدی دیگری متوجه این گیاه نیست.

۸- نحوه هرس گیاه شویدی
برای هرس این گیاه بهتر است همواره شاخ و برگ اضافی، خشک و پوسیده را قطع کنید تا بتوانید شکل برگ‌ها را پرپشت و انبوه حفظ کنید و جلوه زیبایی به گلدان خود بدهید.

۹-نحوه تکثیر مارچوبه زینتی
این گیاه به دور روش کاشت بذر و تقسیم بوته تکثیر می‌شود. از آنجایی که کاشت بذر گیاه پروسه‌ای طولانی و زمانبر است، توصیه ما برای تکثیر این گل زیبا تقسیم بوته مادری است. به این منظور:

  • گیاه مادری را که به اندازه کافی پرپشت و دارای برگ‌های قوی و سالم است، انتخاب کنید.
  • خاک گلدان را مرطوب و به آرامی با زدن چند ضربه، گیاه را از داخل گلدان خارج کنید.
  • توسط چاقوی تیز که قبلا ضد عفونی کرده اید، ریشه‌های بوته مادری را به دو یا چند بوته تقسیم و ریشه‌ها را مرتب کنید. توجه داشته باشید که هر بوته جدید باید دارای چند عدد پیاز زیر زمینی باشد.
  • هر بوته جدا شده را داخل گلدانی حاوی کمپوست گلدانی با پایه پیت بکارید و گیاه را به طور کامل آبیاری کرده، آن را در محیط گرم و مرطوب و دریافت نور غیر مستقیم خورشید قرار دهید.
  • بهترین زمان برای تکثیر گیاه اواسط بهار و تابستان است. همچنین می‌توانید زمانی که گیاه احتیاج به تعویض گلدان داشت نیز همزمان برای تکثیر اقدام کنید.

نگهداری مارچوبه زینتی

مشکلات آفات و بیماریهای گیاه شویدی یا مارچوبه زینتی

برگها رنگ پریده شده و خود را می ­اندازند:
از علایم آبیاری بیش از اندازه است. زهکش را بازدید کرده  و در صورت لزوم آن را با میله ­ای باز کنید. نیاز به آبیاری و غبارپاشی زیاد نباید با باتلاقی کردن خاک اشتباه شود. در بین دو آبیاری اجازه دهید خاک خشک شود سپس آبیاری را شروع کنید.

در زیر برگهای گیاه شویدی تارهایی مشاهده می ­گردد:
کنه ریز قرمز تار عنکبوتی است. هر ۱۴ روز یک بار با سم کنه کش طبق دستور گیاه را سمپاشی کنید تا پاک شود. کنه­ ها بعد از سمپاشی احتمالا طغیان خواهند کرد سمپاشی را تکرار کنید.

برگها قهوه ­ای و خشک می­ شوند:
تشنگی بیش از اندازه است. این علایم بعد از مسافرت­ها مشاهده می­ شوند. خاک از گلدان جدا شده و با آبیاری معمولی کلیه آبها از گلدان خارج می­ شوند بدون اینکه جذب خاک گردد. گلدان را برای نیم ساعت درون سطل یا تشت پر از آب قرار دهید و صبر کنید تا کلیه حبابهای هوا خارج گردند. گلدان را خارج کنید و اجازه دهید آبهای اضافی خارج شوند. آبیاری و غبارپاشی­های بعدی را تنظیم کنید.

غده­ هایی در سطح خاک گیاه شویدی دیده می ­شوند:
این غده ­ها قسمتی از ریشه یا اندام زمینی گیاه است که به علت محدود بودن جا به بیرون از خاک رانده شده­اند. گلدان احتیاج به تعویض دارد. در اولین فرصت آن را با یک یا دو درجه بزرگتر تعویض کرده و یا در بهار گیاه را تقسیم و زیاد کنید.

برگ­ها خشک می ­شوند:
نور مستقیم خورشید به برگها صدمه وارد کرده است. نور مسئله ­ای حساس در این گیاه است. اگر شدت آن کم باشد. برگها می­ سوزند. بین این دو میانگین بگیرید.

نکته باریکتر از مو: غبارپاشی و آبیاری مرتب حرف اول در نگهداری این گیاه است.

برگها رنگ پریده به نظر می­ رسند:
محیط بشدت تاریک است، گلدان را به نقطه­ای نورانی انتقال دهید، اما مواظب باشید گیاه شویدی از نور مستقیم خورشید بیزار است. ضلع جنوبی ساختمان و خصوصا نور از پشت شیشه­ ها گیاه را می­ سوزانند.

برگها با وجودی که سبز هستند خود را می ­اندازند:
هوا بی­نهایت داغ است، گلدان را به نقطه ­ای خنک­تر منتقل کنید. جریان هوا و اکسیژن فراوان هم برای رفع این عارضه مؤثر است. این علایم بوسیله مواد براق­ کننده شیمیایی هم بوجود می ­آیند.

سخن پایانی

مارچوبه زینتی یا همان گیاه شویدی خودمان به دلیل مقاومت خوب در مناطق گرم و خشک کشور ما، گیاه آپارتمانی ایده‌آلی محسوب می‌شود و شما می‌توانید با نگهداری آن در گلدان‌های آویزی و یا حتی کاشت در تراریوم، تجربه لذتبخشی از پرورش گیاهان را کسب کنید.

علت گرم نکردن آب ماشین لباسشویی چیست؟

مطالب مرتبط

نظرات