دو سال از حادثه تلخ واژگونی اتوبوس دانش آموزان در داراب گذشت. دانش آموزان دختری که برای شرکت در اردوی علمی-تفریحی عازم شهر شیراز بودند. در آن حادثه ۹ نفر جان باختند و ۳۴ نفر هم زخمی و مجروح شدند. به جز کمکراننده و یک مربی آموزشوپرورش که نامشان در بین کشتهشدگان آن حادثه بود، همه جانباختگان و مصدومان آن حادثه دلخراش دختران دبیرستانی اهل میناب و رودان استان هرمزگان بودند.
همان روزها مثل بیشتر حوادثی از این دست، از معرفی سریع و برخورد قاطع با مقصران تا جلوگیری از تردد شبانه اتوبوسهای حامل دانشآموزان حرفهایی بود که از دهان مسئولان شنیده شد. صحبتهایی که با گذشت بیش از دو سال از آن حادثه بسیاری از آنها به فراموشی سپرده شده و کسی هم درست نفهمید که چقدر از آن وعدهها رنگ عمل به خود گرفت. اما آنچه در خصوص آن حادثه قطعی است، بلاتکلیفی پرونده قضائی آن حادثه است؛ پروندهای که پس از دو سال کشوقوس هنوز در دادسرای بندرعباس جریان دارد و آنطور که خانوادههای دختران جانباخته آن حادثه به «شهروند» میگویند، به نظر نمیرسد به این زودی به نتیجهای برسد.
۲ سال گذشت
این حادثه حوالی ساعت ۴ بامداد ۱۰ شهریور ماه حوالی قلعه بیابان بخش رستاق داراب فارس رخ داد. در آن حادثه ۷ دانشآموز دختر، یک سرپرست و کمکراننده کشته شدند؛ این واژگونی تعداد زیادی هم مجروح و مصدوم برجای گذاشت. به گفته مسئولان اورژانس حال بعضی از مصدومان وخیم بود و چند نفری هم قطع عضو و قطع نخاع شدند. پلیس راهور علت اولیه حادثه را بیاحتیاطی از جانب راننده، بیتوجهی به جلو، خستگی و خوابآلودگی راننده اتوبوس اعلام کرد و البته اعلام نتیجه قطعی این حادثه را به بعد از بررسیهای دقیقتر موکول کرد. همان موقع اعلام شد که این اتوبوس حوالی ساعت ۱۱ شب از هرمزگان به سمت شیراز حرکت کرده است؛ موضوعی که بسیاری از خانوادههای دانشآموزان حادثهدیده به آن اعتراض داشتند. مسئولان آموزشوپرورش و شخص وزیر از ابلاغ ممنوعیت تردد اتوبوسهای اردویی دانشآموزان در شب خبر داد و گفت که با مقصران حادثه برخورد جدی میشود؛ اما در مقابل قائممقام سازمان دانشآموزی در توضیح دلایل حرکت شبانه اتوبوس به آییننامه اجرایی حرکت شبانه اتوبوسها در مناطق گرمسیری به دلیل شرایط آبوهوایی اشاره کرد تا دست آخر هیچکس به درستی نفهمد که حرکت شبانه اتوبوس مطابق قانون بوده یا نه؟
بازداشت راننده اتوبوس هم به عنوان مقصر حادثه از دیگر خبرهایی بود که از سوی مقامات قضائی رسانهای شد. رئیس دادگستری شهرستان داراب در همان روزهای نخست حادثه ضمن اعلام این خبر از تشکیل پرونده قضائی این حادثه در شهرستان داراب خبر داد و گفت: «دستورات قضائی لازم صادر و پرونده قضائی در این رابطه تشکیل شده است، همچنین از زمان وقوع حادثه تمهیدات لازم به دستور مراجع قضائی، فرماندار و امام جمعه برای مصدومان انجام شده است.» او تعداد قطعی کشتهشدگان را ۹ نفر اعلام کرد.
پرونده بلاتکلیف
با این همه اما هنوز سرانجام آن حادثه تلخ نامشخص است. مبینی پدر شیوا یکی از دانشآموازن جانباخته آن حادثه در اینباره به «شهروند» میگوید: «واقعا خسته شدیم، دو سال گذشته و هنوز نمیدانیم که چه کسانی در مرگ دختر من مقصر بودند. پرونده از داراب به هرمزگان رفته؛ اما روند رسیدگی به آن خیلی کند است. بعضی از خانوادهها که اصلا پیگیر ماجرا نیستند.» او ادامه میدهد: «همه آن بچهها ساکن میناب و رودان بودند، حدود یک سال مدام بین داراب و میناب در تردد بودیم؛ اما هیچ فایدهای نداشت. الان هم چند وقتی است که پرونده به بندرعباس آمده اما هنوز هم هیچ چیز مشخص نیست. با این حال من و آقای زرنگار به نمایندگی تعدادی از خانوادهها پیگیر ماجرا هستیم.» زرنگار هم درباره شرایط پرونده و روند قضائی آن حادثه به «شهروند» میگوید: «چند وقت پیش پرونده از دادسرا به دادگاه رفت؛ اما قاضی به دلیل نقص پرونده دوباره آن را به دادسرا فرستاد. واقعا برای من جای تعجب است، آن روزها همه به ما وعده میدادند که با مقصر برخورد میشود، مسببان حرکت شبانه اتوبوس مجازات میشوند، اما نهتنها این اتفاق نیفتاد بلکه دیه این بچهها را هم به ما ندادند. البته منظورم این نیست که ما فقط پول میخواهیم، به هر حال باید مشخص شود که چه کسانی باعث شدند این همه خانواده داغدار شوند.» به گفته این پدر دلیل ارجاع پرونده نامشخصبودن وضع مصدومان آن حادثه است؛ تشریفات قانونی بعضی از مصدومان انجام نشده، بعضیها اصلا هنوز نامه پزشکی قانونی ندارند و به همین دلیل پرونده نقص دارد. البته آنطور که پدر زهرا زرنگار میگوید از سوی خانواده ۹ دانشآموز جانباخته حادثه درخواستی مطرح شده تا پرونده کشتهشدگان از مصدومان تفکیک شود، درخواستی که البته هنوز جوابی به آن از مقامات قضائی داده نشده است.
نظرات