فعالان صنعت دامداری بر این باورند که عدم توجه و رسیدگی به مشکلات دامداری ها، این صنعت را به محاق برده و دامداران رغبتی به ادامه ندارند.
دامداران امروز با چالش های متعددی روبرو هستند و از طرفی افزایش قیمت گوشت تا کیلویی ۵۶۰ هزار تومان سبب شده سفره خانواده ایرانی خالی از گوشت قرمز شود.
بازار : دامدار با مشکل نقدینگی مواجه بوده و در تامین خوراک ناتوان است در نتیجه نمی تواند دام های سبک و سنگین خود را پرواربندی کند. کاهش جمعیت دامی هم یکی از خطراتی است که با ادامه این شرایط ممکن است بیش از پیش با آن روبرو شویم. دامدار انتظار دارد از سوی دولت حمایت شود اما متاسفانه نه تنها برنامه ریزی و اقدامی در خور و جدی در این خصوص رخ نداده بلکه با ایجاد چالش های بسیار ادامه فعالیت برای این قشر هر روز سخت تر می شود.
فعالان این حوزه معتقدند اگر بخش دولتی به جای واردات گوشت برای جبران کمبود عرضه در بازار، مشکلات دامداران به خصوص معضل تامین نهاده های مورد نیاز آنها را حل کند، قطعا به چرخه تولید کمک بزرگی خواهد شد.
«حسین شعبانی» یک دامدار سنتی اهل روستای «باغ گلبن» گرگان بوده که در یک دامداری به مساحت دو هزار متر مربع ۱۷ رأس گاو و ۷۰ رأس گوسفند را نگهداری می کند. وی سه سال گذشته برای دریافت دو میلیارد تومان تسهیلات دامداری اقدام کرده اما پس از گذشت دوندگی های فراوان تنها یک پرونده تکهپاره و هزینه مادی و معنوی بسیار روی دست او باقی مانده است.
* پیرامون هزینه های یک دامداری توضیح دهید
برای تامین علوفه و خوراک دام از جیب هزینه می کنم زیرا در سال های اخیر خوراک با افزایش قیمت مواجه شده است. شیر کیلویی ۱۲ تا ۱۳ هزار تومان از ما خریداری می شود اما در مقابل کنسانتره را با قیمت هر کیلوگرم ۱۴ هزار تومان خریداری می کنیم.
در گذشته قیمت خوراک دام آزاد و دولتی متفاوت بود که باعث میشد بتوانیم برخی از اقلام را با قیمت مناسب تهیه کنیم اما در حال حاضر قیمت آزاد و دولتی فرقی ندارد.
در تابستان سبوس را کیلویی شش هزار تومان و با شرایط اقساط به ما می فروختند اما در حال حاضر مجبور به خرید این خوراک با قیمت هر کیلوگرم ۹ هزار تومان هستیم. ضمن اینکه به ازای هر دام در ماه ۱۵ کیلوگرم سهمیه برای دامداران در نظر می گیرند که این میزان صرفا خوراک یک روز دام به حساب می آید. برای جبران کمبود سبوس مجبور می شویم آرد، نان خشک و مواد دیگر را به خوراک دام اضافه کرده تا بتوانیم شکم آن را سیر نگه داریم.
* با توجه به مشکلات متعدد چرا تصمیم به گسترش دامداری گرفتید؟
مدت سه سال است که برای دریافت مبلغ دو میلیارد تومان تسهیلات دامداری اقدام کرده ام اما هر بار با چالش های مختلف مواجه شدم.
در حال حاضر دامداری خود را با سختی فراوان و به تنهایی اداره می کنم و حتی نمی توانم زمان بیماری به پزشک مراجعه کنم. تصمیم داشتم با دریافت تسهیلات و گسترش دامداری، هم برای چند خانواده اشتغالزایی کرده باشم و هم بتوانم کمی از دغدغه های خود را کاهش دهم.
* چه مدت طول کشید تا از طریق جهاد کشاورزی به بانک معرفی شوید؟
از زمان اقدام برای دریافت تسهیلات تا زمانی که جهاد کشاورزی من را به بانک معرفی کرد، شش ماه طول کشید، برای دریافت استعلام ها به ادارات مختلف مراجعه و ترانس برق، فاضلاب و غیره را متناسب با استانداردها فراهم کردم که همه این اقدامات هزینه و زمان زیادی را از من تلف کرد.
سه سال گذشته در شرایط بسیار سختی برای دریافت امتیاز برق حدود ۱۰۰ میلیون تومان پرداخت کردم اما شرکت برق با وجود اینکه همه هزینه ها پرداخت شده بود تنها برای اتصال جریان برق، امروز و فردا می کرد و این پروسه شش ماه به طول انجامید.
در روستای باغ گلبن که یک روستای توریستی بوده، به راحتی با درخواست انشعاب برق صاحبان ویلاها موافقت می شود اما پیش پای من سنگ های زیادی می اندازند. به حدی مستأصل شدم که تصمیم گرفتم گاو خود را سوار بر نیسان کرده و به شرکت برق ببرم و خوشبختانه این اقدام باعث شد برق دامداری به سرعت وصل شود. ناگفته نماند شرکت گاز همکاری خوبی با ما داشت. در نهایت به منظور تعهد انجام یک سری از اقدامات پس از دریافت تسهیلات ملزم به تعهد محضری شده و بالاخره به بانک کشاورزی برای دریافت وام معرفی شدم.
* اصلی ترین مشکل در بانک کشاورزی برای عدم پرداخت تسهیلات چیست؟
پرونده من به بانک کشاورزی معرفی شده اما در این سال ها هر بار به بهانه های مختلف از پرداخت تسهیلات امتناع کردند، کارمندان بانک، کمبود اعتبار و نداشتن پروانه بهره برداری را از دلایل عدم پرداخت وام عنوان می کنند. در نهایت که موفق به اخذ پروانه شدم، جمله «چون پروانه بهره برداری دارید وام به شما تعلق نمی گیرد.» را شنیدم. در حال حاضر نیز می گویند شما باید از طریق تبصره ۱۸ اقدام کنید.
در شرایطی که کشور نیاز به تولید دارد همه این مسائل دست در دست هم داده تا دریافت دو میلیارد تومان وام برای گسترش دامداری حدود سه سال به طول بیانجامد.
سه سال پیش با دریافت دو میلیارد تومان تسهیلات می توانستم کارهای زیادی برای گسترش دامداری انجام دهم اما با تورم و گرانی که طی این مدت به وجود آمده این تسهیلات مانند گذشته ارزش ندارد.
* چرا کشور با بحران کمبود گوشت مواجه است؟
افزایش قیمت و کمبود خوراک دام از علل گرانی گوشت محسوب می شود. امسال حدود ۵ هکتار گندم کشت شده را از یک کشاورز به صورت سبز خریداری کردم تا بتوانم نیاز خوراک دام های خود را تامین کنم.
به علت کمبود خوراک، دام به اندازه کافی سیر نشده و لاغر به کشتارگاه می رود، گوسفند اگر پروار باشد شاید بتواند کمی از کمبود گوشت بازار را جبران کند و در کنار آن دامدار هم به سود برسد.
به علت کمبود خوراک، دام به اندازه کافی سیر نشده و لاغر به کشتارگاه می رود، گوسفند اگر پروار باشد شاید بتواند کمی از کمبود گوشت بازار را جبران کند و در کنار آن دامدار هم به سود برسد
*به نظر شما دولت چگونه می تواند برای رفع این مشکل اقدام کند؟
در حال حاضر به دلیل کمبود گوشت، دولت این محصول را وارد می کند اما اگر به جای واردات گوشت، علوفه و خوراک وارد کند هم دامدار متضرر نمی شود و هم تولید داخلی حمایت خواهد شد.
* خواسته شما از مسئولان چیست؟
دامداران مشکلات زیادی دارند اما نه تنها مورد حمایت قرار نمی گیرند بلکه با چالش های زیادی از جمله تهیه خوراک مواجه هستند. در گذشته همه خانواده های روستایی چند رأس دام نگهداری می کردند اما امروز به دلیل وجود همین معضلات دیگر کمتر خانواده روستایی به دامداری مشغول است.
این شغل را از پدرم به ارث برده ام به همین دلیل علیرغم وجود مشکلات فراوان آن را ادامه می دهم اما پسرم علاقه ای به دامداری ندارد زیرا سختی های این شغل برای وی قابل لمس است. فرزندم تلاش دارد تا تحصیلات خود را ادامه داده و به کشوری دیگر مهاجرت کند. این مسئله بدان معناست که کار تولید در ایران به حدی با دشواری مواجه بوده که جوان ها از آن فراری هستند.
نظر بدید
ناشناس
تاریخ : ۲۵ - دی - ۱۴۰۲
ده تادونه بره میشه صدوپنجاه میلیون یه دونش آذوقه بیشترمیشه باباچراناشکریدکلاهتون بندازیدهواحقوق وزیرهم اینقدرنیست
ناشناس
تاریخ : ۲۵ - دی - ۱۴۰۲
بابااین حرفاچیه من خودم غصابم به خداقسم اصلا گاووگوسفندگیرنمیاد که بکشی دامداردام میاره بنگاه میگه کیلوپانصدوسی میخای بخرنمیخای میبرم آذوقه ارزونه میرم بهش میدم میخوره .
ناشناس
تاریخ : ۲۴ - دی - ۱۴۰۲
دامدار اگر کاربلد بود دامداری نمی کرد ” جورج کمینتون”
mm
تاریخ : ۲۳ - دی - ۱۴۰۲
حمایت شد اطفا حمایت بفرماییومدیران قبل وحال به ۲موضوع معترف شوند ۱ _ اشتباه درمبحث تحدیدجمعیت ۲_ قصور وترک فعل خود برای ناترازی سوخت بنزین از ناکارآمدی وعدم تولید خودروهای باپایه گازی وفساد در سیستم خودروسازان وایجاد انحصار با عدم واردات خودروهای برقی وتولید باپایه گازسوز است والان از همه مهمتر مشکل کم آبی وخشکسالی کشور است که با طرحهای کم اثر وکوتاه مدت، بر طرف نمیشود لذا پیشنهاد میشود برای سیراب شدن ایران بزرگ وبدون چشمداشت ، بی نتیجه به حکومت طالبان، و ویابارش برف وباران با اقدام عملی برای جلوگیری از خشکیدن دریای خزر و نیز امکان توسعه حمل ونقل دریایی بین خلیج فارس ودریای خزر،خبرمسرت بخش پیگیری طرح احداث ایرانرود را به ملت بدهند . ضمنا از همه ایرانیان تمنا دارم ازطرح ابر پروژه احداث ایرانرود ازخلیج فارس به خزر برای تمدن سازی نوین ایرانیان بآدرس زیر …. لطفا حمایت بفرمایند
ناشناس
تاریخ : ۲۲ - دی - ۱۴۰۲
احتمالا صاحبش ..
دامداری ورشکسته
تاریخ : ۲۲ - دی - ۱۴۰۲
من سیصد رأس میش و بز خودم را فروختم هر رأس دومیلیون و واقعاً سرمایه من که دام بود همش از بین رفت،الان که گرون شده قدرت خرید یک رأس گوسفند را ندارم
رضا
تاریخ : ۲۲ - دی - ۱۴۰۲
دروغمیگهپارسالگاوراسی۲۰میلیونبودامسالشده۱۸۰دامداریکهنتونهباکاه
۲۰۰۰هزارتومنیشکمگاوشوسیرنکنهعرضهاینکاروندارهجمعکنه
ناشناس
تاریخ : ۲۲ - دی - ۱۴۰۲
برای گرفتن وام توایران هرچی اداره وارکان هست باسیربشن .هفتاد درصدوام وباید خرج کنی تابتونی ازادارات مختلف استعلام بگیری هرجاهم که میری اول باید فیش واریزکنی .دولت نمیخواد تولید تومملکت زیاد بشه .سود تو واردات هستش چراکه انحصار واردات دست آقازاده هاست
علی
تاریخ : ۲۱ - دی - ۱۴۰۲
از دست هم دلخور نشین آسمان همه جا آبی
ناشناس
تاریخ : ۲۱ - دی - ۱۴۰۲
دامداری که نتونه با این قیمت بالای گوشت و قیمت پایین علوفه دامداری کنه کلا بهتره این کار رو کنار بگذاره،، چون مال این کار نیست
ناشناس
تاریخ : ۲۱ - دی - ۱۴۰۲
سلام هرچه بگیم روزبه روز بدتر میشه بهتر نمیشه متاسفانه کسایی نداریم روشن فکر باشه همه چیز به نفع سرمایه دار دلال خوب پیش میره بدبخت بچه هایمان چطوری ازدواج کنند تشکیل خانواده بدند دقت کردین افغانی عرب دارند پیشرفت میکنند آخه بابا کشورهای داریم چند برابر ما جمعیت دارند با پول بی ارزش زندگی راحت دارند میکنند چرا نری قانون اونها سر دربیارین اینقد کار دارند سه شیفت کار میکنند بخاطر ارزونتر به بازار میدند طولیدشان آنقدر بالا هست طرف هر وسیله. بخره هر چندسال عوض میکنه نه مثل ما بخاطر گرانی مجبوریم ۱۰ مرتبه تعمیر کنیم تا ۲۰سال کار کنه خدا بخیر کنه. من موندم چرا تصمیم درست گرفته نمیشه فقط فکرشان کار میکنه وام بدیم آخر چی میمونیم چطوی شکمت زیر کنید حقوق. بگیریم میترسیم بریم بازار ????
علیرضا مرودشتی
تاریخ : ۲۱ - دی - ۱۴۰۲
چند تا گاو میبردی جای کارمنده بانک میگذاشتی مشکل وام حل میشود
تا
تاریخ : ۲۱ - دی - ۱۴۰۲
ما الان از قیمت دام راضی هستم البته این چند واقعا ما دامداران نابود شدیم خدا را شکر الان خوبه
ناشناس
تاریخ : ۲۱ - دی - ۱۴۰۲
ما الان از قیمت دام راضی هستم البته این چند واقعا ما دامداران نابود شدیم خدا را شکر الان خوبه
قاسم
تاریخ : ۲۱ - دی - ۱۴۰۲
فساد وبی لیاقتی وبی کارامدی وادمهای غیر مسول وبی لیاقت توی ادارت کشور کم نیستفقد کاغذ بازی وسهلنگاری وبی توجعهی به مردم
امیر رضا
تاریخ : ۲۱ - دی - ۱۴۰۲
سلام این آقا دروغگو ترین شخص باید باشند
فارس
تاریخ : ۲۰ - دی - ۱۴۰۲
بنده ی خدا واسه چی راه دوری میرفتی چندتا سبد میزاشتی زیر پا شروع میکردی به دعا خوندن تا گاوها سیر و پاتیل بشن. مملکتی که با خرافات میچرخه نباید توقعی بیش از این از نا مسئولان داشته باشیم. الفاتحه ایران
ناشناس
تاریخ : ۲۰ - دی - ۱۴۰۲
همین … کاریها و دادن و ندادن خوراک دام و طیور به قیمت و ارز دولتی مسولان وزارت جهاد کشاورزی و صمت و اقتصاد باعث کمبود و گرون شدن گوشت و مرغ و سایر ارزاق خوراک مردم شده است
علیرضا
تاریخ : ۲۰ - دی - ۱۴۰۲
من خودم دامدارم با این فرمان اگر پیش بریم دوستان عزیز گوشت کیلویی دو میلیونم میرسه غصه بعدرو بخورین اکه اون اقای محترمی ک میاد میگه گوشت فلان قدره ننال بعش میگم ک باشه من مشکلی ندارم خوراک ارزون بشه گوشت بشه کیلویی پنجا تومن با این هزینه ای ک ما میکنیم با این کار طاقت فرسا حداقل قیمت گوشت ی میبیون تومنه وکرنه نمیصرفه گناه ما چیه این همه حمالی میکنیم بعدم هیچی من حرفم با مسعولین عزیز ب کما رفتس اینجا ن تولید کننده خیری میبینه ن مصرف کننده
ناشناس
تاریخ : ۲۰ - دی - ۱۴۰۲
چرا همه به گوشت گیر میدن بابام برین ماشین چنده خونه چنده چرا به گوشت .گیر میدن الان هیچ کس نمی تونه خونه بخر یا ماشین
امید
تاریخ : ۲۰ - دی - ۱۴۰۲
سلام دام از دامدار قیمت زیر ۲۰۰تومان خریداری میشه گوشت کیلو ۵۰۰ دلال با قصاب استفاده میبرن یه گاو تا بخاد فصل برداشتش برسه که کشتار بشه باید حداقل دوسال پروار بشه برا دامدار با این گرانی صرفی نداره
علی
تاریخ : ۱۹ - دی - ۱۴۰۲
همکار عزیز شماهم اگه یه پارتی خوبی داشتی واز اون وام کمی به ریس،بانک میدادی،همون سال اول وام رادر یافت می کردی
حسین
تاریخ : ۱۹ - دی - ۱۴۰۲
تا زمانی که جهاد کشاورزی تو این مملکت هست نه میشه کشاورزی کنی نه دامداری… به جهاد کشاورزی و سیاست هاش
کشاورز
تاریخ : ۱۸ - دی - ۱۴۰۲
اقای دامداراین قدر ننال گوشت کیلویی ۵۶۰ هزار تومان کمه پس ان پاکبان شهر داری با حقوق ۹ ملیون خانه کرایه ای باید کی بدادش برسه
کشاورز
تاریخ : ۱۸ - دی - ۱۴۰۲
چطور است یونجه ۱۱و۵۰۰ تومان کاه سفید ۲۰۵۰ گندم ۱۴۰۰۰ جو۱۱و۵۰۰ دام شما گرسنه ولی گوشت ان کیلویی ۴۵۰ هزار است همیشه هم گلایه دارید ای بابا کارمند جماعت کشاورز میشناسم که ماهی یکبار نمیتواند گوشت شما را بخرد اینقدر نا شکر نباش اقای دامدار گوشت داره کم کم قیمتش به طلا نزدیک میشه