افکار منفی و منفی نگری می تواند بسیار اذیت کننده باشد و مانع بزرگی برای پیشرفت و موفقیت افراد باشد.کنترل کردن این افکار گاهی بسیار مشکل است اما در این مقاله شما را با چند راهکار ساده آشنا می کنیم که می تواند از ایجاد این افکار جلوگیری کند.
مشکلات ناشی از افکار منفی
این موضوع میتواند مشکلات بسیاری را برای فرد بوجود آورده و زمینه بروز مشکلات روحی و روانی دیگر مانند استرس، اضطراب، وسواس، افسردگی و دهها مورد دیگر شود. عمده مشکلات ناشی از افکار منفی بشرح زیر است:
- عدم وجود آرامش در زندگی؛
- گرایش فرد به انزوا و در نتیجه افسردگی؛
- بوجود آمدن حس ترس و نگرانی مزمن؛
- عدم امکان رویارویی با حقیقت های زندگی؛
- کاهش اعتماد به نفس و افزایش احتمال شکست و دهها مورد دیگر؛
خطرات منفی بافی
سخن گفتن منفی با خود میتواند در بعضی از شیوهها واقعاً مخرب باشد و حتی زندگی ما را تحت تاثیر قرار دهد، مطالعه نشان میدهد که ارتباط زیادی با استرس و عزت نفس دارد. استرس را به شدت افزایش و عزت نفس را به شدت کاهش میدهد. این میتواند منجر به کاهش انگیزه و همچنین احساس بلاتکلیفی شود. حتی گاهی با افسردگی هم همراه است، بنابراین قطعاً باید حل شود.
میخواهیم درباره نتایج روانشناسی روی موضوع منفی بافی صحبت کنیم. منفی بافی یک نوع محدودیت فکری است که شما مدام به خودتان میگویید که من نمیتوانم کاری را انجام بدهم و مدام تکرار میکنید تا جزو باورهایتان میشود. این را باور کنید و ایمان بیاورید که خوب بودن بهتر از عالی بودن نیست. پس عالی باشید و رسیدن به کمال هیچگاه غیرقابل دستیابی نیست.
چند راه برای دور کردن افکار منفی:
۱-تنفس صحیح و عمیق:
با وجود احساسات بد و منفی، بدن محکم شده و حالت تدافعی خواهد گرفت. حتما باید سعی کنید تا به محض حجوم چنین افکاری چندین نفس عمیق و پشت هم بکشید و کلمات آرامش بخش به زبان بیاورید. بعد از چندین بار تکرار به مرور زمان این کار جز عادات شما خواهد شد.
وقتی موضوعی شما را از حالت تعادل خارج می کند، بهتر است خود را از آن محیط دور نگهدارید. احساسات را می توان درجه بندی کرد، بنابراین زمانی که ناراحتی شما به سطح ۸، ۹ یا ۱۰ می رسد، ضروری است که شدت آن را کاهش دهید که آهسته کردن تنفس گام اول خواهد بود.
هر کار دیگری هم که باعث می شود کنترل خود را به دست بگیرید و از کوره در نروید را انجام دهید. حتی می توانید یک صحنه آرامش بخش را تجسم کنید – این گونه که در ساحلی نشسته اید و نسیم ملایمی به صورت شما می وزد و تمام بدنتان را آرام می کند. هر چه توانایی خود را در انجام چنین تجسم هایی بالا ببرید، سریع تر آرامش به شما برخواهد گشت.
۲-پرداختن به این افکار را به زمان دیگری موکول کنید
وقتی سعی می کنید این افکار را پس بزنید و در عوض آنها قویتر شده و برمیگردند , موکول کردن آنها به زمانی دیگر میتواند موثر باشد.دانشمندان روی افرادی که افکارپریشان و همیشگی داشتند مطالعه کردند و از آنها خواستند اضطراب شان را به تعویق بیندازند و یک زمان ۳۰ دقیقه ای مشخص به نام ” زمان اضطراب ” برای این افکار در نظر بگیرند ومعلوم شد این روش برای طفره رفتن از افکار منفی سودمند بوده است.بنابراین تمام افکارپریشان کننده تان را به یک زمان خاص موکول کنید تا در زمان های دیگر ذهن تان استراحت کند و آرامش داشته باشد.
۳- یافتن مثبت ها:
سعی کنید ناامیدی ها را کنار بگذارید و از تجربیات خود به دنبال مثبت ها و اتفاقات خوب باشید و بر روی آن ها تمرکز کنید. و پس از هر شکستی از آن درس مثبت بگیرید و به این فکر کنید که در آینده چه کمکی به شما خواهد کرد.
۴-انجام کارهای ساده و در عین حال مناسب:
اگر از دست کسی عصبانی یا ناامید شوید، می توانید با او تماس بگیرید یا ملاقات کنید و مشکلاتتان را کنار بگذارید. اکثر اوقات با انجام کارهای ساده ی این چنینی می توان احساسات بد و منفی را از خود دور کرد و از بدتر شدن موضوع پیشگیری کرد.
۵- رها نکردن خود:
گاهی اوقات بهترین راه برای مقابله با احساسات منفی این است که با خودتان مهربان باشید، کاری را انجام دهید که ارزش واقعی شما را حفظ کند. حتی اگر کسی شما را رها کرده باشد، مجبور نیستید که خود هم خودتان را رها و فراموش کنید و حتما باید بهترین عکس العمل را داشته باشید تا احساسات منفی از شما دور شوند.
۶- صمیمی بودن با یک دوست یا فامیل:
مهم ترین قدم این است که بر احساسات منفی خود غلبه کنید و بعد حتما شخص صمیمی و مورد اعتمادی را برای صحبت و درک احساسات و همفکری با خود در نظر بگیرید زیرا اگر با هر گونه مقاومت و مخالفت روبرو شوید، به سختی می توانید این گونه احساسات را از خودتان دور کنید.
۷-پذیرفتن این افکار
شواهد و یافته ها نشان میدهد اگر بجای مبارزه با افکار منفی , سعی کنیم آنها را بپذیریم بهتر است.جنگیدن با افکار ناراحت کننده درست مانند دست وپا زدن در باتلاق است.به افکارتان نگاه کنید , تصور کنید سربازهایی که این افکار را باخود حمل میکنند با رژه از گوش هایتان بیرون می آیند , اجازه دهید این سربازها مقابلتان رژه بروند درست مانند یک نمایش کوچک . با این افکار نجنگید ومجقبورشان نکنید از شما دور شوند , فقط تماشای شان کنید که رژه میروند.
۸- عدم کنترل توسط احساساتتان:
اجازه ندهید که احساسات شما را کنترل کرده و بر شما غلبه کند و از کوره در نروید و واکنش ناگهانی نداشته باشید. برای اولین قدم ابتدا کمی به عقب برگردید، موضوع را بررسی کنید و این بار قضاوت منطقی تری داشته باشید و حتما سعی کنید که احساسات مثبت را جایگزین نمایید.
۹- دوری از محرکات:
اگر افراد یا چیزهایی وجود دارند که معمولاً شما را تحریک می کنند، تا حد ممکن از آن ها دور بمانید. همه ما روزانه به اندازه کافی استرس داریم، بودن در کنار کسانی که ما را تحریک می کنند نیز بر این موضوع اضافه شده و احساسات منفی را دو چندان خواهند کرد. بنابراین هر چه سریع تر برای حال خوب و آرامش خود اقدام کنید.
۱۰- عشق ورزیدن به خود:
در مطالب قبلی سبک زندگی نمناک هم خواندید که عشق ورزیدن به خود باعث می شود تا از احساس اندوه، تاسف و منفی بیرون بیایید و خودتان را بیش از همیشه دوست داشته باشید و سعی کنید با موفقیت های هر چند کوچک تان هم خوشحال باشید و برای خودتان هدیه بگیرید. این گونه احساسات منفی نیز از شما دور خواهند شد.
۱۱-افکار منفی تان را روی کاغذ بیاورید
نوشتن درباره عمیق ترین افکار و احساسات تان , فواید زیادی برای سلامت روان دارد .اگر با هیجان و احساس درمورد خودتان بنویسید به شما درخلاص شدن از افکار آزاردهنده کمک خواهد کرد.
۱۲. بالا بردن حس شوخ طبعی:
شوخ طبع بودن احساس خوب و مثبت را هم درون شما و هم اطرافیان تان به وجود خواهد آورد و باعث می شود که افکار و اتفاقات منفی از شما دور شوند و همچنین افراد زیادی تمایل به بودن در کنار شما داشته باشند.
۱۳. ورزش و رژیم غذایی سالم:
ورزش کردن شما را از افکار و احساسات منفی دور کرده؛ ترشح اندروفین در مغز را افزایش داده و استرس و فشار را تا حد زیادی کاهش خواهد داد. بنابراین بهتر است حداقل سه بار در هفته ورزش را در برنامه خود بگنجانید تا به مرور احساسات بد و منفی از شما دور شوند. همچنین باید رژیم غذایی سالم و مناسبی را نیز داشته باشید تا در کنار هم، به سلامت بدن و روحیه شما کمک کنند.
نظرات