عوامل گوناگونی مانند هوای سرد بیرون همراه با گرمای منزل ممکن است باعث خشکی و ترک خوردگی لب شود. همچنین مشکلاتی مثل پوسته پوسته شدن لب و کم آبی پوست میتواند بخاطر صرف برخی داروها و یا کم مصرف کردن آب نیز باشد.این مشکل می تواند در زیبایی تاثیر زیادی داشته باشد پس خوب است که دنبال درمان آن باشیم در ادامه به شما چندین روش خانگی معرفی می کنیم که با استفاده از آنها می توانید لب های زیبا و نرمی را به همراه داشته باشید.
علت خشکی لب
اگر فکر میکنید ممکن است دلیل خشکی لب شما چیزی جدیتر از هوای سرد و خشک زمستان است، این هفت علامت شایع؛ اما هشداردهنده را بررسی کنید.
پواکنش آلرژیک
ترکخوردگی لب میتواند یک واکنش آلرژیک باشد. ممکن است به مواد موجود در مواد آرایشی که برای لب استفاده میکنید، حساسیت داشته باشید. بهعنوان مثال به «شی باتر» یا «روغن درخت شی» (shea butter)، موم زنبورعسل یا روغن کرچک حساس باشید. همچنین ممکن است به غذاهای خاصی حساسیت داشته باشید.
عفونت قارچی
همهی ما در پوست خود قارچهایی داریم و ترکخوردگی لبها میتواند نشاندهندهی این باشد که پوست بیش از اندازه قارچ تولید میکند. این قارچها میتوانند در اثر گرما و رطوبت یا بزاقی که با آن لبهای خود را تر میکنید، رشد کنند. بهترین درمان، نوشیدن آب فراوان و اجتناب از زبانزدن به لبها است.
کمآبی بدن
خشکی لبها، دهان و چشمها همگی از نشانههای کمآبی بدن است. توصیه میشود روزانه هشت تا دوازده لیوان آب بنوشید تا دچار کمآبی نشوید. اگر دیابت دارید یا ورزشکار هستید، بیشتر از این مقدار باید آب بنوشید. کمآبی بدن موجب اختلال در تعادل املاح بدن شده و تأثیرات بسیار مخربی برای پوست دارد.
آسیب نور خورشید
در معرض بودن نور خورشید و باد، بهخصوص در فصل زمستان، میتواند باعث ترکخوردگی دردناک لب شود. اگر در یک روز سرد و خشک زمستانی از خانه بیرون میروید، حتماً از محصولات مناسب برای لب که خاصیت ضدآفتاب دارند، استفاده کنید.
کمبود ویتامین B2
ویتامین B2 یا «ریبوفلاوین» برای فعالیتهایی همچون عملکرد سلولی، متابولیسم چربیها و حفظ سطح نرمالی از «اسیدآمینهی هموسیستئین» در خون ضروری است. اگر لب ترکخورده و متورمشده، ممکن است ناشی از کمبود «ریبوفلاوین» باشد. بهتر است از غذاهای سرشار از ویتامین B2 مانند تخممرغ و گوشت کمچرب بیشتر استفاده کنید.
مصرف بیش از حد ویتامین A
خشکی لبها ممکن است به دلیل مصرف بیشازاندازهی ویتامین A باشد. مسمومیت با ویتامین A زمانی روی میدهد که مکملهای زیادی مصرف کنید. باید در مصرف مکمل ویتامین A بسیار محتاط باشید؛ زیرا بخش عمدهای از نیاز بدن به ویتامین A از طریق تغذیه تأمین میشود. اگر مقدار ویتامین A در سیستم بدن شما زیاد باشد، باعث ترکخوردگی پوست و لبها خواهد شد.
لیس زدن لب ها
همانطور که بالاتر برایتان نوشتیم، لیسیدن یا خیس کردن لبها با زبان میتواند به خشک شدن آنها بینجامد. اغلب افراد در هنگام خشکی لبها، آنها را با بزاق خیس میکنند. اینکار موجب تشدید خشکی لبها میشود.
آب دهانی که با زبان روی لبها مینشیند کاری میکند تا شکاف روی پوست لب ایجاد شود و وضعیت را بدتر کند. لیسیدن مکرر لبها، فقط چندثانیه لبها را مرطوب میکند و زمانی که آبدهان بخار میشود، خشکی لبها افزایش مییابد. از دیگر عادات اشتباه که باعث آسیب دیدن پوست لب میشود، خیس کردن و جویدن لبها است.
عادت تنفس از راه دهان
بیماریهایی مانند سرماخوردگی، سینوزیت و آپنه خواب که راههای تنفسی را مسدود میکنند و فرد تنها قادر به تنفس از راه دهان است، احتمال خشکی لبها را افزایش مییابد. همچنین کسانی که عادت به نفس کشیدن از راه دهان دارند، بیشتر از سایر افراد در معرض خشکی لبها قرار دارند.
تنفس اصولی و درست از بینی است. بنابراین اگر زمانی از خواب بیدار و متوجه باز بودن دهانتان شدید، باید منتظر خشکی لبها هم باشید. همچنین به دلیل گرفتگی بینی، افراد مجبور میشوند تا با دهان نفس بکشند پس لازم است اقدامات درمانی لازم در این مورد انجام شود.
علائم خشکی لب
اگر احساس میکنید، پوست لب شما خشک شده است، احتمال دارد یک یا چند مورد از علائم زیر را تجربه کنید:
- خشکی
- پوستهپوسته شدن
- ترک
- زخم
- ورم
- خونریزی
- سرخی
- سوزش یا گزگز
درمان های خانگی برای خشکی لب
محصولات تجاری زیادی برای درمان خشکی لب موجود است، اما شما میتوانید با چند راهکار درمانی ساده و خانگی، با کمترین هزینه و بهراحتی، خشکی لبتان را برطرف کنید.
۱-روغن نارگیل
روغن نارگیل، یک مرطوبکنندهی طبیعی است که به درمان ترک لبهای شما که در اثر سرما و خشکی هوا ایجاد شده، کمک میکند. خیلی راحت میتوانید روغن نارگیل خالص را چند بار در روز به لبهای خود بمالید تا مرطوب بمانند. همچنین میتوانید از روغن زیتون برای حفظ رطوبت لبها استفاده کنید.
۲-روغن کرچک
روغن کرچک یک داروی مفید دیگر برای درمان خشکی لب و پوسته شدن آن است. برای استفاده کافی است درست مثل روغن نارگیل، روزی چند بار آن را به لب های خود بمالید.
همچنین شما میتوانید با ترکیب یک قاشق چایخوری روغن کرچک، یک قاشق چایخوری گلیسیرین و چند قطره آبلیموی تازه یک مخلوط بسیار موثر در جهت درمان خشکی تهیه کنید.
۳-آب بنوشید!
یکی از علل رایج خشکی پوست کمبود آب بدن است. بنابراین هرگز نوشیدن آب کافی را فراموش نکنید. حتی در فصول سرد سال که کمتر دچار تشنگی و تعریق میشوید، اهمیت این موضوع را دست کم نگیرید.
۴-از شی باتر استفاده کنید
شی باتر یکی دیگر از روش های درمان لب های خشک است که از حق نگذریم ظاهر لبها را شگفت انگیز میکند. با این که نام شی باتر کمتر به گوش رسیده و اکثر افراد خرید روغن زیتون و روغن نارگیل را برای رفع خشکی لبهایشان انجام میدهند اما شی باتر یک معجزه گر پوست است. مواد مغذی و ویتامینهای بالایی که دارد در سلامت پوست و مو اثر گذارند.
شی باتر از مغز دانه های درخت شی که در آفریقا رشد میکند، استخراج میشود. به همین دلیل روغنی است که کمتر شناخته شده است. کافی است یک بار به عنوان مرطوب کننده لب ها، از این روغن استفاده کنید. نتیجه آن را مقابل آینهای که ایستادهاید، تماشا کنید.
۵-شکر
سابیدن سلولهای مردهی پوست از روی لبهای پوستهشده و ترکخورده کمک میکند تا نرمی و لطافت طبیعی لبها سریعتر برگردد. دو قاشق چایخوری شکر را با یک قاشق چایخوری عسل ترکیبکرده و خمیر بهدست آمده را به لبهای خود بمالید، اجازه دهید چند دقیقه بماند.
سپس با انگشتهای خود این خمیر را به لبهای خود بسابید تا سلولهای مرده از آن جدا شوند.
همچنین میتوانید خمیر حاصل از ترکیب عسل و گلیسیرین را قبل از رفتن به رختخواب روی لبها بمالید. تا صبح، لب نرم و لطیف میشود.
۶-اسکراب لب عسل و نارگیل
دیگر نیاز نیست پول زیادی را برای خرید اسکراب لب هایتان جمع کنید.فقط کافیست به آشپزخانه بروید و دست به کار شوید.فقط نیاز دارید که در خانه مواد زیر را داشته باشید:
- روغن نارگیل
- عسل
- شکر
- مقدار کمی آب
با ترکیب مواد بالا در کمتر از ۵ دقیقه ماسک برای لب های تان بسازید و خشکی لبها و پوسته پوسته شدن آن را از بین ببرید.
۷-اسکراب لب با دارچین
استفاده از دارچین در اسکراب های لب باعث می شود که پوست لب شما علاوه بر اینکه نرم و لطیف میشود،یک مقدار حجیم تر نیز می شود.در دارچین عناصری وجود دارد که باعث تحریک لب ها می شود و به طور کاملا طبیعی آنها را حجیم تر می کند.
۸-آب لیمو و ترشی نجات بخش برای لب
بهتر است از ترکیب زیر برای درمان خشکی لب استفاده کنید:
- یک قاشق چایخوری آبلیمو+ یک قاشق غذاخوری عسل+ نصف قاشق چایخوری روغن کرچک
- ترکیب آمادهشده را بهصورت ماسک روی لبها قرار دهید و دست کم ۷ دقیقه بگذارید استراحت کند و بعد با آب شستوشو دهید. این روش درمانی را باید روزی یکمرتبه و به مدت ۷-۱۰ روز ادامه دهید
۹-وازلین
استفاده از وازلین یک روش موثر دیگر است که وقت و هزینه چندانی هم از شما نمیگیرد. تنها کافی است قبل از خواب کمی وازلین به لب های خود بمالید.
۱۰-آلوئه ورا
خواص درمانی آلوئه ورا خصوصا برای پوست، یک موضوع اثبات شده است. برای استفاده هر روز مقدار کمی از ژل آلوئه ورا بر روی لب هایتان بمالید تا خشکی آن برطرف شود. همچنین میتوانید این ژل را با روغن زیتون ترکیب کنید، این کار ممکن است به درمان خشکی لب کمی سرعت ببخشد.
۱۱-استفاده از خمیر دندان
یک لایه خمیر دندان را روی لبتان قرار دهید و بگذارید چند دقیقه بماند. سپس آن را آبکشی نمایید.
۱۲-سرشیر
چربی زیاد موجود در سرشیر، آن را به یک مرطوبکنندهی طبیعی قوی تبدیل میکند.
سرشیر تازه را به لب خود بمالید و اجازه دهید ۱۰ دقیقه بماند. سپس با یک پنبهی توپی آغشته به آب ولرم، لبها را بهآرامی تمیز کنید.
این کار را هر روز انجام دهید تا خشکی لب سریعتر برطرف شود.
۱۳-آلوئه ورا برای درمان خشکی لب
خواص درمانی آلوئهورا، برای همه بسیار شناختهشده است. هر روز کمی از ژل آلوئهورا را روی لبتان بمالید تا درد ناشی از ترکخوردگی و خشکی آن برطرف و درمان شود. ژل آلوئهورا، مزهی ناخوشایندی دارد، اما خواص التیامبخش و شگفتانگیز آن، ارزش تحمل این طعم نامطلوب را دارد.
چند نکته برای درمان خشکی لب
۱-سیگار را کنار بگذارید !
اگر استعمال دخانیات دارید، احتمالا دچار خشکی لب میشوید. برای درمان خشکی لب در افراد سیگاری، بهترین کار، حذف عامل خشک کننده یعنی سیگار است.
۲-لبها را لایه برداری کنید
لب های خشک شده، مانع از رسیدن مواد مغذی به لایههای زیرین میشود. از این رو باید لایه خشک شده از لب جدا شود تا بتوان از ترمیم کننده های لب استفاده کرد. برای لایه برداری لب ها از یک لایه بردار مثل پودر دارچین یا شکر که با یک ماده نرم کننده ترکیب میشود، استفاده کنید.
مثلا عسل یا روغن های گیاهی همچون شی باتر، برای این کار مناسباند. این دو ماده را ترکیب کنید. بعد از این که به صورت خمیر درآمد، روی لبهای خود چندبار بزنید و بعد، آن را شستشو دهید. با این روش پوست های خشک لب، مرطوب شده و قابل جداسازی است.
۳-ویتامین E بخورید یا بزنید!
برای خوردن انواع ویتامینها حتما باید میزان نیاز بدن خود را بسنجید. برای این کار به پزشک مراجعه کنید و بعد از انجام آزمایشات لازم، کمبود ویتامینهای خود را طبق دستور پزشک جبران کنید. در صورتی که اجازه خوردن ویتامین E را داشتید، حتما مرتب از آنها استفاده کنید. ویتامین E در افزایش گردش خون موثر است.
نه تنها لبها بلکه تمام پوست را زیبا و با طراوت میکند. برای استفاده موضعی از ویتامین E کافی است یک عدد از کپسول ویتامین E را بردارید و از وسط بشکافید. سپس عصاره داخل آن را روی لبهایتان قرار دهید. بعد از مدت کوتاهی شاهد نرمی لبهایتان خواهید بود.
۴-از دستگاه بخور سرد در خانه استفاده کنید
دستگاههای بخور، هوای منزل را مرطوب میکنند و با این کار از خشکی پوست بدن، صورت و لبها پیشگیری خواهند کرد. استفاده از این دستگاهها، به ویژه در فصل زمستان، تاثیر زیادی در بهبود ترک لب دارد؛ به ویژه اگر شب هنگام خواب آنها را روشن کنید.
روش های جلوگیری از خشکی و پوسته پوسته شدن لب
- لب ها را با زبان مرطوب نکنید؛ زیرا بزاق دهان بسیار سریع تبخیر می شود. در نتیجه لب ها خشک تر از قبل می شوند.
- سرما یکی از علت های خشکی لب می باشد. به هنگام بارش برف و سرمای شدید سعی کنید لب ها را پشت شال گردن خود پنهان کنید.
- برخی مواد غذایی و آرایشی حاوی ماده ای به نام آلرژن هستند. کسانی که پوست لب هایشان حساس می باشد با آلرژن دچار خشکی شدید می شوند. آلرژن در عصاره موادی مانند شیر، تخم مرغ، بادام زمینی، ماهی، سویا، گندم و مواد دریایی وجود دارد.
- پوست خود را از داخل و بیرون آبرسانی کنید. در فصل سرما رطوبت فضای خانه را در حالت تعادل نگه دارید. به مقدار کافی آب بنوشید؛ زیرا کم آبی بدن باعث خشک شدن لب ها و پوست بدن می گردد.
- گاهی خشکی لب ها بر اثر مصرف برخی داروها اتفاق می افتد. قبل از مصرف هر دارویی عوارض جانبی آن را به دقت مطالعه نمایید.
عوارض درمان نکردن خشکی و پوسته پوسته شدن لب
اگر ترک لب ها درمان نشوند مانند یک زخم باز دچار عفونت می گردد و باکتری ها به داخل ترک ها نفوذ می کنند. در چنین شرایطی حتماً به پزشک مراجعه نمایید.
چه زمانی برای درمان فوری خشکی لب اقدام کنیم ؟
فراموش نکنید درصورتیکه با مراقبتهای فردی موفق به کاهش شدت خشکی لب (کیلیت) نشدید لازم است تا به متخصص پوست مراجعه کنید. همانطور که بالاتر هم برایتان نوشتیم در کیلیت، دو طرف دهان درگیر خشکی میشود و پوستپوستهای بیشماری روی لبها شکل میگیرند.
کیلیت نشانههای زیر را با خود به همراه دارد:
● ممکن است لبهایی به رنگ صورتی تیره یا قرمز داشته باشید.
● وجود بافت تودهای شکل روی لبها
● بیشتر شدن زخمهای روی لب
● به وجود آمدن پلاکهای سفید روی لبها
بهتر است بدانید
کیلیت در بسیاری از موارد به دلیل عفونت یا بیماریهای التهابی شکل میگیرد؛ التهاب رودهای، مشکلات دندانی و تولید زیاد از حد بزاق باعث میشوند تا رنگ عادی لبها به رنگهای صورتی تیره یا قرمز برگردد. همچنین باکتری فرصت ورود به درون ترکها پیدا میکند و باعث التهاب میشود.
نظرات