۱۰ تا از بهترین روش ها برای گرفتن نفخ حبوبات

همه می دانیم که مصرف حبوبات درصورتی که نفخ آنها گرفته نشود موجب ورم معده می‌شود.شاید شما ندانید که چگونه باید نفخ حبوبات را گرفت اما با خواندن این مطلب روش های بسیاری را برای گرفتن نفخ حبوبات یاد می گیرید.پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. چرا حبوبات نفخ دارند؟ حبوبات، از […]

همه می دانیم که مصرف حبوبات درصورتی که نفخ آنها گرفته نشود موجب ورم معده می‌شود.شاید شما ندانید که چگونه باید نفخ حبوبات را گرفت اما با خواندن این مطلب روش های بسیاری را برای گرفتن نفخ حبوبات یاد می گیرید.پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

گرفتن نفخ حبوبات
چرا حبوبات نفخ دارند؟

حبوبات، از جمله لوبیا، نخود، عدس و عدس سبز، دارای مقدار زیادی فیبر و کربوهیدرات هستند که برای بدن مفیدند؛ اما فیبر موجود در حبوبات، قابل هضم نیست و در روده بزرگ تجمع می‌یابد. هنگام هضم فیبر، باکتری‌های روده‌ای به طور طبیعی گاز تولید می‌کنند که باعث ایجاد نفخ و تورم می‌شود.

علاوه بر فیبر، حبوبات دارای یک نوع قند مخصوص به نام اولیگوساکارید هستند که در روده تجمع می‌یابد و توسط باکتری‌های روده‌ای هضم می‌شود. در این فرآیند نیز گاز تولید می‌شود که باعث ایجاد نفخ و تورم می‌شود.

همچنین، برخی افراد ممکن است به دلایل ژنتیکی یا ترشح آنزیم هضمی ناکافی، قادر به هضم بهتر حبوبات نباشند و در نتیجه با نفخ مواجه شوند.

استفاده از روش‌هایی مانند خیس کردن حبوبات قبل از پخت، استفاده از ادویه‌ها و رعایت نحوه مصرف آهسته می‌تواند به کاهش نفخ حبوبات کمک کند. همچنین، تجنب مصرف مقدار زیادی حبوبات در یک وعده غذایی و ترکیب آن با سایر مواد غذایی هم می‌تواند تأثیر مثبتی در کاهش نفخ داشته باشد. در ادامه نیز چند ترفند برای کاهش نفخ حبوبات برایتان خواهیم گفت.

۱-گرفتن نفخ حبوبات با جوش شیرین

برای گرفتن نفخ حبوبات سریع، می‌توانید از روش استفاده از جوش شیرین نیز استفاده کنید. این روش به خصوص برای لوبیا و نخودهای کهنه مفید است. به منظور استفاده از این روش، می‌توانید به توضیحات زیر توجه کنید:

  • در حین پخت حبوبات، یک نوک انگشت از جوش شیرین (به طور تقریبی ۱ قاشق چایخوری) را به قابلمه حبوبات اضافه کنید.
  • مطمئن شوید که جوش شیرین به طور یکنواخت در قابلمه توزیع شود و حبوبات را به خوبی در برگیرد.
  • اجازه دهید حبوبات به طور کامل پخته شوند.
  • پس از پخت، می‌توانید حبوبات را طبق دستور مورد نظر خود استفاده کنید.

۲-حبوبات را برای مدت طولانی در آب بخیسانید

قدیمی‌ترین و کاربردی‌ترین روش برای از بین بردن نفخ حبوبات خیساندن حبوبات در آب است. اکثر مادران و مادربزرگ‌ها نیز هنوز از همین روش استفاده می‌کنند.

در این روش باید حبوبات خشک را در یک ظرف آب بریزید. سپس اجازه دهید حبوبات برای ۱ تا ۲ روز در آب بمانند. هر چقدر میزان آبی که برای خیساندن حبوبات استفاده می‌کنید، بیشتر باشد، نفخ حبوبات سریع‌تر گرفته می‌شود.

در پاسخ به این سوال که حبوبات را با آب سرد خیس کنیم یا گرم، باید بدانید که دمای معمولی برای خیساندن حبوبات کافی است و لازم نیست از آب گرم و سرد استفاده کنید.

مهم‌ترین نکته‌ای که در باید در گرفتن نفخ حبوبات به این روش بدانید این است که هر ۲ تا ۳ ساعت یک بار آب حبوبات را عوض کنید و دوباره ظرف را با آب تازه پر کنید. این نکات موجب از بین رفتن نفخ و قند اضافی حبوبات می‌شود و نفخ آن‌ها را به طور کامل از بین می‌برد.

۳-گرفتن نفخ حبوبات با هویج

برای گرفتن نفخ حبوبات هنگام پخت، می‌توانید از هویج استفاده کنید. همچنین، اضافه کردن پیاز، رزماری و کرفس نیز می‌تواند مفید باشد. برای استفاده از این روش، می‌توانید به شیوه زیر عمل کنید:

  • در زمان پخت حبوبات، یک هویج متوسط را پوست کنده و خرد به حبوبات اضافه کنید.
  • یک عدد پیاز را نیز خرد کرده و به هویج اضافه کنید.
  • از یک شاخه رزماری استفاده کنید و آن را به قابلمه حبوبات اضافه کنید.
  • یک کرفس کوچک را نیز خرد کرده و به حبوبات اضافه کنید.
  • اجازه دهید حبوبات به طور کامل پخته شوند.
  • پس از پخت، هویج، پیاز، رزماری و کرفس را از حبوبات جدا کنید.

گرفتن نفخ حبوبات

۴- از آبلیمو برای از بین بردن نفخ حبوبات استفاده کنید

«آبلیمو» حالتی اسیدی دارد و اضافه کردن آن به حبوبات در حال پخت، موجب می‌شود تا هم هضم حبوبات برای بدن راحت‌تر شود و هم نفخ حبوبات مختلف تا حد زیادی گرفته شود. البته قبل از این روش بهتر است حتما چند ساعت حبوبات را در آب بخیسانید و بعد از آبلیمو استفاده کنید تا بعد از مصرف حبوبات دچار مشکل نشوید.

۵- حبوبات را در زودپز بپزید

پختن حبوبات در زودپز موجب تجزیه قند‌های غیرقابل‌هضم در حبوبات می‌شود. درواقع گرمای زیاد زودپز موجب می‌شود تا قند‌هایی که نفخ را ایجاد کنند، به سرعت تجزیه شوند. برای گرفتن سریع نفخ حبوبات می‌توانید ۴ تا ۸ ساعت حبوبات را در آب بخیسانید و سپس آن‌ها را آبکش کنید.

حبوبات را با کمی آب در زودپز بریزید و اجازه دهید برای ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بپزند.

۶-از ادویه‌ها برای گرفتن نفخ حبوبات استفاده کنید

یکی دیگر از بهترین روش‌های از بین بردن نفخ حبوبات اضافه کردن ادویه‌های خاص برای پخت غذا است. معمولا در هر منطقه از ادویه خاصی برای از بین بردن نفخ حبوبات استفاده می‌شود. مردم هند از دانه «کاروم» و «آسافوتیدا» برای از بین بردن نفخ حبوبات استفاده می‌کنند و

بومیان مکزیک از نوعی گیاه به نام «اپازوت» (epazote) استفاده می‌کنند.

اما رایج‌ترین ادویه‌ها برای از بین بردن نفخ حبوبات دانه کاروم، زیره سبز، زنجبیل، رازیانه، نعنا فلفلی و پودر سیر هستند.

۷-برای گرفتن نفخ حبوبات از سرکه استفاده کنید
روش بعدی برای از بین بردن نفخ حبوبات استفاده از کمی «سرکه» است. برای این کار ابتدا باید حبوبات را برای ۴ تا ۶ ساعت در آب بخیسانید. سپس در زمان پخت حبوبات مقداری سرکه به آن اضافه کنید.

معمولا برای هر پیمانه حبوبات از یک قاشق چای‌خوری سرکه استفاده می‌شود. سرکه هم نفخ حبوبات را از بین می‌برد و هم موجب می‌شود حبوبات در مدت زمان کمتری بپزد.

۸-گرفتن نفخ حبوبات با نمک را امتحان کنید

اگر در زمان خیساندن حبوبات مقداری نمک به آن‌ها اضافه کنید، هم هضم حبوبات برای بدن راحت می‌شود و هم نفخ حبوبات با سرعت بیشتری از بین می‌رود. برای این کار باید به ازای هر پیمانه حبوبات از ۱ قاشق چای‌خوری نمک استفاده کنید.

اضافه کردن نمک در مراحل انتهایی پخت حبوبات نیز موجب کاهش زمان پخت و بهبود طعم آن می‌شود.

گرفتن نفخ حبوبات

۹-روش گرفتن نفخ حبوبات با خیار

بهتر است حبوبات را با روش‌های مناسب آماده کنید تا نفخ آنها کاهش یابد. یکی از روش‌های موثر گرفتن نفخ حبوبات بدون خیساندن عبارت است از قرار دادن خیار در حین پخت آنها. در این روش، می‌توانید به شیوه زیر عمل کنید:

  • حبوبات را با آب در قابلمه بریزید و آن را روی حرارت بگذارید تا به جوش بیاید.
  • در همین حین، یک عدد خیار را از وسط به دو نیم تقسیم کنید و آن را به آب جوش اضافه کنید.
  • اجازه دهید حبوبات در این حالت پخته شوند؛ البته زمانی که خیار به حالت نرم درآمد، آن را با کمک یک کفگیر از قابلمه خارج کنید.

۱۰- از پیاز برای از بین بردن نفخ حبوبات کمک بگیرید

پیاز درست مثل هویج به کاهش نفخ حبوبات کمک می‌کند. برای این کار باید یک عدد پیاز را خرد کنید و در زمان پخت انواع حبوبات به آن‌ها اضافه کنید. پیاز هم موجب خوش‌طعم شدن حبوبات می‌شود و هم از ایجاد نفخ تا حد زیادی جلوگیری می‌کند.

بهتر است که قبل از پخت حبوبات حتما چند ساعت آن‌ها را در آب بخیسانید.

بهترین درمان‌های خانگی برای از بین بردن نفخ معده بعد از مصرف حبوبات

۱-اگر بعد از مصرف حبوبات دچار نفخ شده‌اید، نگران نباشید، زیرا می‌توانید با یکی از روش‌های خانگی که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است، نفخ را درمان کنید.

۲-یک عدد موز میل کنید و از خواص موز برای بهبود نفخ معده و روده کمک بگیرید.

۳-از عرق پونه یا عرق نعنا برای کاهش نفخ استفاده کنید.

۴-پیاده‌روی کنید.

۵-از مواد غذایی حاوی پروبیوتیک مثل ماست پروبیوتیک استفاده کنید.

۶-یک کیسه آب گرم روی شکم خود قرار دهید. این کار موجب کاهش درد و گرفتگی شکم می‌شود.

۷-از دمنوش زنجبیل، نعنا یا زیره برای کاهش نفخ استفاده کنید.

 

مطالب مرتبط

نظرات