بنابر آمار وزارت جهاد ۳۰۰ هزار دستگاه تراکتور بدلیل عمر بالای ۱۳ تا ۱۴ سال باید از مزارع خارج و نوسازی شود.
علی رغم آنکه توسعه مکانیزاسیون در افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی تولید محصولات اساسی اثر گذار است، اما بخش اعظمی از تراکتورهای این بخش فرسوده هستند که باید نوسازی شوند.
بنابر آمارهای اعلامی ۳۰ تا ۴۰ درصد تراکتورها از رده خارج هستند که برای نوسازی تراکتورها راهی جز حمایت از کشاورزان و کارخانه های تراکتورسازی وجود ندارد تا آنها با تجهیز خود به تکنولوژی روز دنیا بتوانند به تولید ادامه دهند.
چندی پیش کریم ذوالفقاری رئیس مرکز مکانیزاسیون و صنایع کشاورزی با بیان اینکه در زمینه تراکتور بیش از ۵۰ درصد فرسودگی داریم، گفت: سالانه به ۲ هزار و ۲۰۰ دستگاه کمباین در کشور نیاز داریم، اما تولید کشور حداکثر ۸۰۰ تا هزار کمباین است لذا به اندازه کافی تراکتور و کمباین در کشور نداریم.
ذوالفقاری می گوید: کارخانههای تولید کننده خوبی در زمینه دنباله بندها داریم که نیاز کشور و همسایگان را تامین میکنند؛ همچنین مرکز مکانیزاسیون برای صنایع، بازاریابی و تسهیلات را فراهم کرده است.
ضرورت نوسازی ۳۰۰ هزار دستگاه تراکتور در بخش کشاورزی
قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: بنابر آمار وزارت جهاد ۳۰۰ هزار دستگاه تراکتور بدلیل عمر بالای ۱۳ تا ۱۴ سال باید از مزارع خارج و نوسازی شود.
به گفته او، با توجه به قیمت بالای تراکتور و ادوات کشاورزی، کشاورزان رغبتی به نوسازی ناوگان ندارند و بدلیل نرخ سود بالای تسهیلات توان پرداخت ندارند.
پیشه ور ادامه داد: با توجه به اهمیت نوسازی ناوگان و توسعه مکانیزاسیون، تسهیلات پرداختی خرید تراکتور و ادوات کشاورزی باید بدون بهره و با بازپرداخت ۱۰ ساله باشد.
رئیس اتاق اصناف کشاورزی با بیان اینکه متوسط عمر ناوگان ۱۳ تا ۱۵ سال است، افزود: براین اساس ۳۰۰ هزار دستگاه باید نوسازی شود و به طور متوسط قیمت هردستگاه تراکتور ۵۰۰ میلیون تومان است که با درآمدهای فعلی کشاورزان از توان آنها خارج است.
او گفت: نوسازی ناوگان و توسعه مکانیزاسیون در بخش کشاورزی نیازمند حمایت از کشاورزان است چراکه کشاورزان برای دریافت تسهیلات توان سپرده گذاری یا پرداخت نرخ سود ۲۳ درصد را ندارند. لذا همان طور که برای برقی کردن چاه های کشاورزی تسهیلات بدون بهره پرداخت شد، برای بحث مکانیزاسیون هم باید اعمال شود.
با توجه به آنکه توسعه مکانیزاسیون کشاورزی راهکار اصلی افزایش بهره وری و ضامن امنیت غذایی کشور محسوب می شود، لذا پرداخت تسهیلات ارزان قیمت با بازپرداخت ۱۰ ساله در ارتقای قدرت خرید کشاورزان تاثیر بسزایی دارد چراکه درآمد فعلی کشاورزان برای خرید کافی نیست.
عمر تراکتور و ماشین آلات کشاورزی در مزارع بالای ۳۰ درصد است
عطاالله هاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: در کشور ما توسعه مکانیزاسیون در بخش کشاورزی را تنها با شاخص تراکتور می سنجند و در خصوص ضریب نفوذ مکانیزاسیون در مزارع، تعداد اسب بخار در واحد سطح را می سنجند، درحالیکه دنباله بندها و ماشین آلات کاشت، داشت و برداشت و حتی ماشین آلات کارگاه دام و طیور و سایر تولیدات کشاورزی مکانیزاسیون اطلاق می شود.
به گفته او، گرچه در بحث افزایش ضریب نفوذ مکانیزاسیون نسبت به سال های قبل پیشرفت هایی حاصل شده است، اما هنوز با کشاورزی مکانیزه فاصله دارد.
هاشمی با بیان اینکه توسعه مکانیزاسیون در بخش کشاورزی مستلزم سرمایه گذاری و پرداخت وام های کم بهره با بازپرداخت طولانی مدت است، افزود: توسعه مکانیزاسیون در تمامی بخش های کشاورزی اعم از زراعت، باغبانی و شیلات منجر به افزایش عملکرد و کاهش هزینه ها می شود، از این رو امیدواریم شرایطی فراهم شود که کشاورزی در تمامی زیربخش ها مکانیزه شود.
رئیس بنیاد ملی گندمکاران ادامه داد: گرچه کشاورزان نسبت به قیمت بالای تراکتور و ادوات کشاورزی گلایه مند هستند، اما پس از مذاکره با کارخانه تراکتور سازی و ارائه مستندات متوجه می شویم که هزینه تمام شده بالاست که برای ارتقای قدرت خرید کشاورزان راهی جز پرداخت تسهیلات کم بهره وجود ندارد.
او با اشاره به راهکارهای توسعه مکانیزاسیون در بخش کشاورزی افزود: با توجه به آنکه خرید تراکتور و سایر ادوات کشاورزی برای کشاورزان خرده مالک صرفه اقتصادی ندارد، از این رو تشکیل هلدینگ های کشاورزی برای کشاورزان خرد موثر است و برای دسترسی کشاورزان بزرگ مقیاس باید شرایط خرید فراهم شود.
عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی با بیان اینکه عمر تراکتور و ماشین آلات کشاورزی در مزرعه بالای ۳۰ سال است، گفت: بنابر آمار ۳۰ درصد تراکتور و ماشین آلات کشاورزی در مزارع عمر مفید خودشان را از دست دادهاند، از این رو نوسازی ناوگان مجهز به تکنولوژی روز دنیا منجر به افزایش بهره وری می شود.
کشاورزی سنتی پاشنه آشیل بخش کشاورزی است چراکه این بخش معضلات و چالش هایی از جمله هدر رفت آب،کاهش بهره وری، افزایش ضایعات و هدررفت محصولات کشاورزی را به همراه دارد که توسعه مکانیزاسیون تنها راه خروج از این بحران است که انتظار می رود دولت حمایت های لازم را از کشاورزان در راستای نوسازی مکانیزاسیون و ادوات کشاورزی داشته باشد. منبع:باشگاه خبرنگاران جوان
نظرات