گوجه فرنگی یکی از پرکاربرد و پرمصرف ترین صیفی جات است که در انواع غذاها مورد استفاده قرار می گیرد.گوجه فرنگی سرشار از آنتی اکسیدان است که کاشت آن در خانه و یا در باغچه بسیار آسان است.اما مانند هر گیاه دیگر دانستن نکاتی برای پرورش بهتر آن لازم است که در ادامه این مطلب به این نکات اشاره می کنیم.پس تا انتهای این مطلب با ما مراه باشید.
۱-نوع گوجه فرنگی مناسب را انتخاب کنید
گوجه فرنگی از لحاظ عادت رشد شامل دو دستهی اصلی رشد نامحدود و رشد محدود هستند. گوجه فرنگی رشد نامحدود به طور مداوم در طول فصل میوه میدهد، در حالی که گوجه فرنگی رشد محدود تقریبا یکباره میوه میدهد. گوجهفرنگی نامحدود برای برداشت مداوم در تمام تابستان بهتر است. گوجه فرنگی محدود برای تهیهی سس عالی است و برای کاشت درون گلدان بهتر است زیرا اندازهی میوه آن کوچکتر است. در کاشت گوجه فرنگی باید نوعی که میخواهید پرورش دهید و مدت زمان رسیدن آن را در نظر بگیرید. گوجه فرنگیها به دستههای اول فصل، میان فصل و اواخر فصل تقسیم میشوند. هنگام پرورش گوجه فرنگی در آب و هوای سردتر به دنبال گونههایی باشید که در اوایل فصل پرورش داده میشوند تا در هوای سردتر به خوبی رشد کنند.
۲-گلدان گوجه فرنگی را زیر نور مستقیم خورشید قرار دهید
کاشت گوجه فرنگی به نور قوی و مستقیم خورشید نیاز دارد. از نورهای مصنوعی گیاهی به مدت ۱۴ تا ۱۸ ساعت هر روز زمانی که بوتهها در داخل خانه هستند استفاده کنید، اما برای جلوگیری از این که شاخه و برگها دور از هم رشد نکنند چراغها را چند سانتیمتر دورتر نگه دارید. برای کاشت گوجه مکانی را انتخاب کنید که حداقل شش تا هشت ساعت آفتاب کامل داشته باشد. گوجه فرنگی برای رشد خوب و تولید میوه نیاز به آفتاب زیادی دارد.
۳-خاک سالم تهیه کنید
قبل از کاشت گوجه مطمئن شوید که خاک شرایط مناسبی را برای گوجه فرنگی فراهم میکند. گوجه فرنگی خاک کمی اسیدی با pH بین ۶.۲ و ۶.۸ را ترجیح میدهد. PH خاک را با آزمایش خاک بررسی کنید. آزمایش خاک همچنین کمبود مواد مغذی را تشخیص میدهد. گوجه فرنگی به تغذیه و منبع ثابتی از مواد مغذی نیاز دارد. برای تغذیهی گوجه فرنگی به نکات زیر توجه کنید.
- قبل از کاشت گوجه فرنگی، کمپوست را در خاک قرار دهید.
- کاشتهای جانبی با کمپوست را در اواسط فصل برای افزودن مواد مغذی در نظر بگیرید.
- از کود مخصوص گوجه فرنگی هر دو هفته یکبار در طول فصل رشد و از زمان کاشت استفاده کنید.
۴-یک گلدان بزرگ انتخاب کنید
گیاه گوجه فرنگی میتواند خیلی بزرگ شود و به یک گلدان بزرگ نیاز دارد زیرا ریشهی آن گسترده میشود. یک ظرف یا گلدان ۱۸ لیتری با سوراخهای زهکشی برای کاشت گوجه فرنگی ایدهآل است. گلدانهای سیاه را انتخاب نکنید زیرا گیاه بسیار گرم میشود و رشد آن دچار اختلال میشود. همچنین از گلدانهای سفالی استفاده نکنید زیرا به سرعت خشک میشوند. برای گوجه فرنگی از ظروف پلاستیکی یا فایبرگلاس استفاده کنید.
۵-گردش هوا ایجاد کنید
گوجه فرنگی برای ایجاد ساقههای قوی نیاز به گردش هوای خوبی دارد. این گردش هوا به طور طبیعی در خارج از خانه اتفاق میافتد، اما اگر گوجه فرنگیها در داخل خانه قرار دارند، باید گردش هوای مصنوعی ایجاد کنید. برای ایجاد گردش هوا از یک فن یا پنکه به مدت پنج تا ۱۰ دقیقه دو بار در روز استفاده کنید.
۶- در زمان مناسب گوجه فرنگی را بکارید
زمانی که سرما و یخبندان در منطقهی شما تمام شد و دمای خاک حداقل ۱۵.۵ درجه سانتی گراد باشد، گوجه فرنگی را در فضای باز بکارید. بهتر است برای کاشت گوجه فرنگی در فضای باز منتظر بمانید تا دمای شب به بالای ۱۰ درجه فارنهایت برسد.
۷-تکیه گاه برای ایستایی گیاه
زمانی که گیاه گوجه فرنگی به ارتفاع ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر رسید، از آنها حمایت کنید. از پایههای چوبی یا فلزی یا سایر تکیهگاههای محکم برای ایستایی گیاهان استفاده کنید. گوجه فرنگیهای نامحدود معمولا به تکیه گاههای قویتری نسبت به گونههای محدود نیاز دارند. پس از میوه دهی حتما از تکیه گاه برای بوتهها استفاده کنید.
۸-گوجه فرنگی را عمیق بکارید
بوتههای گوجه فرنگی را عمیق بکارید. این روشی است که توسط بسیاری از باغبانان استفاده میشود و به گوجه فرنگی کمک میکند تا ریشههای خود را رشد دهد و گیاه قویتری ایجاد کند. یک گودال عمیق حفر کنید یا گیاه را به پهلو بخوابانید. گوجه فرنگی به سرعت خودش را صاف میکند و به سمت خورشید رشد میکند.
۹-گوجه فرنگی را آبیاری کنید
بوتههای گوجه فرنگی را عمیق و به طور منظم آبیاری کنید. در ادامه نکات بیشتری برای آبیاری گوجه فرنگی توضیح میدهیم.
- اطمینان حاصل کنید که گیاهان در هفته مقدار آب مناسبی دریافت میکنند. اگر بارندگی کم بود هر هفته آب بیشتری به گیاهان بدهید.
- در طول دورههای گرم و خشک به گوجه فرنگیهای پژمرده آب بیشتری بدهید.
- اگر بارندگی کم بود، هر هفته مقداری آب اضافی به گیاه گوجه فرنگی اضافه کنید.
- از ساقهی پایین گیاه آبیاری کنید.
- از پاشیدن آب روی برگها که میتواند منجر به بیماری شود خودداری کنید.
- پس از میوه دادن آبیاری را کمتر کنید تا میوهی گیاه خوش طعمتر شود.
- آبیاری منظم را فراموش نکنید. زیرا گیاهان به طور مداوم پژمرده میشوند و تحت استرس قرار میگیرند که باعث میشود شکوفهها و احتمالا میوههایشان بریزد.
۱۰-مالچ پاشی گوجه فرنگی
در کاشت گوجه فرنگی هنگامی که دمای هوا و خاک گرم شد، یک لایه مالچ به گیاه گوجه فرنگی خود اضافه کنید تا رطوبت را حفظ کند. مالچ پاشی همچنین از پاشیدن خاک و بیماریهای گیاهی جلوگیری میکند و خاک را خنک میکند.
۱۱-برگهای پایینی را جدا کنید
بعد از اینکه ارتفاع بوتههای گوجه فرنگی شما به ۶۰ تا ۹۰ سانتی متر رسید، برگها را از قسمت پایینی ساقه جدا کنید. این برگهای پیر نزدیک به زمین معمولا اولین برگهایی هستند که در تماس با پاتوژنهای خاکی دچار مشکلات قارچی میشوند.
۱۲-فضا را شلوغ نکنید
بوتههای گوجه فرنگی باید فضایی برای انشعاب و رشد داشته باشند. فضای شلوغ از رشد گیاه جلوگیری میکند، بوتهها را تحت فشار قرار میدهد و میتواند منجر به بیماری شود. بوتههای گوجه فرنگی را اندکی پس از اینکه برگهای بیشتری داد، در گلدانهای ۱۰ سانتی متری بکارید.
منبع : دیجی کالا مگ
نظرات