سیستم عامل اندروید ۱۵ قرار است بهزودی عرضه شود و با اینکه چند ماه تا انتشار رسمی آن باقی مانده، بیشتر ویژگیها و تغییرات جدید آن، به لطف نسخههای پیشنمایش توسعهدهنده و بتای عمومی، تا حد زیادی فاش شده است.
در این مطلب به ۱۰ ویژگی جذاب و جدید اندروید ۱۵ میپردازیم که میتوانند محبوبیت این سیستمعامل را افزایش دهند.
پشتیبانی از ارتباطات ماهوارهای
از زمانی که اپل پشتیبانی از ارتباطات ماهوارهای را برای آیفونها معرفی کرد، کاربران اندروید مشتاقانه منتظر استفاده از این قابلیت بودهاند. گوگل سرانجام به خواستهی آنها گوش داده است، چرا که تأیید شده که اندروید ۱۵ این ویژگی جدید را ارائه خواهد کرد. با پشتیبانی از ارتباطات ماهوارهای، حتی در صورت نبود دکلهای تلفن همراه، میتوانید برای دوست خود پیامک ارسال کنید.
در ضمن ارتباطات ماهوارهای دیگر تنها به موارد اضطراری محدود نمیشود. این میتواند ضربه بزرگی به اپل باشد که پشتیبانی از ارتباطات ماهوارهای را در آیفونها فقط برای موارد اضطراری محدود کرده است. دومین نسخه پیشنمایش اندروید ۱۵ برای توسعهدهندگان، از این قابلیت پشتیبانی میکند. با این حال هنوز با قاطعیت نمیتوانیم بگوییم که آیا در نسخهی نهایی هم این قابلیت در اختیار کاربران قرار میگیرد یا نه.
پشتیبانی گوشی حتی در صورت خاموش بودن
در اندروید ۱۵ قابلیت Find My Device با یک آپدیت بزرگ روبرو میشود. طبق یافتههای وبسایت Android Police، تمامی گوشیهای اندروید ۱۵ میتوانند از طریق بلوتوث با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و در شبکهای قرار بگیرند که به دیگر کاربران اندروید برای پیدا کردن دستگاههای گمشدهشان کمک میکند.
شبکهی مربوط به پیدا کردن گوشی، بر اساس انتشار سیگنالهای بلوتوث توسط دستگاههای اندرویدی کار میکند. دستگاههای اندرویدی نزدیک به هم که بخشی از این شبکه هستند، میتوانند سیگنالهای بلوتوث را از دستگاه در حال پخش دریافت کرده و جزئیات موقعیت مکانی رمزگذاریشده را به سرورهای گوگل ارسال کنند. فقط مالک دستگاه در حال پخش و افرادی که به کلید رمزگذاری دسترسی دارند، میتوانند موقعیت مکانی را رمزگشایی کنند.
این یعنی میلیاردها دستگاه اندرویدی پس از پیوستن به شبکه موردنظر، از طریق بلوتوث با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و به دیگران در یافتن دستگاههای گمشدهشان کمک میکنند. در صورت موفقیت، شبکه ردیابی دستگاههای گمشده اندروید، بسیار بزرگتر از شبکه “Find My” اپل خواهد شد. همچنین گزارش شده است که گوگل روی قابلیتی به نام “یافتن در حالت خاموش” کار میکند که به کاربران امکان میدهد دستگاههای اندرویدی خود را حتی در صورت خاموش بودن پیدا کنند. متأسفانه، این قابلیت به دلیل نیاز به پشتیبانی سختافزاری برای تأمین انرژی کنترلر بلوتوث در زمان خاموشی دستگاه، برای بسیاری از گوشیهای فعلی قابل استفاده نخواهد بود.
گزارشها حاکی از آن است که مدلهای Pixel 8 پس از ارتقا به اندروید ۱۵، از قابلیت “یافتن در حالت خاموش” پشتیبانی خواهند کرد. متأسفانه، این قابلیت در اختیار دستگاههای Pixel قدیمیتر، از جمله سری Pixel 7 و Pixel Fold، قرار نخواهد گرفت. گوگل هنوز قابلیت “یافتن در حالت خاموش” را تأیید نکرده است، اما به احتمال زیاد در مراسم معرفی سری Pixel 9 در ماه اکتبر سال جاری رسماً اعلام میشود.
وضعیت سلامت باتری
از دیگر قابلیتهایی که قرار است به اندروید ۱۵ راه پیدا کند، امکان مشاهدهی وضعیت سلامت باتری دستگاه است. این قابلیت اولین بار در نسخه بتای دوم از آپدیت سه ماهه دوم اندروید ۱۴ (Android 14 QPR2) مشاهده شد، اما به طور کامل عملی نشد و به همین دلیل، به هیچیک از گوشیهای پیکسل گوگل راه پیدا نکرد. به نظر میرسد اندروید ۱۵ دسترسی کاربران به اطلاعات سلامت باتری را ممکن خواهد کرد.
باتری به مرور زمان تحلیل میرود زیرا ظرفیت نگهداری شارژ آن با گذشت زمان کمتر میشود. ویژگی سلامت باتری، درصد باقیمانده از ظرفیت اولیه باتری را نشان میدهد و از این رو معیار مفیدی است که به کاربران در تعویض باتری در زمان مناسب کمک میکند. این قابلیت سالهاست که در گوشیهای آیفون اپل وجود دارد و حالا به نظر میرسد با اندروید ۱۵ به دستگاههای اندرویدی نیز راه پیدا میکند.
آرشیو کردن اپها
آرشیو کردن اپها یک قابلیت کاربردی است که به شما امکان میدهد با حذف برنامههای بلااستفاده، مقداری از فضای ذخیرهسازی را آزاد کنید، در حالی که همچنان اطلاعات کاربری مربوط به اپ موردنظر، حفظ میشود. بنابراین، هنگامی که دفعه بعد برنامه را دوباره نصب میکنید، میتوانید کار خود را از همان جایی که متوقف کردهاید، ادامه دهید. گوشیهای آیفون اپل قبلاً این ویژگی را با عنوان offload apps ارائه میدادند.
گوگل هماکنون از طریق گوگل پلیاستور، امکان بایگانی کردن برنامهها را فراهم کرده است. با این حال، محدودیت این روش آن است که امکان بایگانی کردن برنامههای نصبشده خارج از گوگل پلیاستور وجود ندارد. اندروید ۱۵ از قابلیت بایگانی کردن برنامه به صورت مستقیم در سطح سیستمعامل پشتیبانی میکند و بدین ترتیب به کاربران اجازه میدهد تا هر برنامه نصبشدهای را از صفحه اطلاعات اپ (App info) بایگانی نمایند.
اندروید ۱۵ همچنین دارای گزینهای برای بایگانی خودکار برنامههایی است که بهطور مرتب از آنها استفاده نمیکنید. هنگامی که برنامهای را بایگانی میکنید، آیکون آن به رنگ خاکستری (با درجات مختلف) درآمده و یک نماد دانلود را نمایش میدهد. با ضربه زدن روی این نماد، به گوگل پلیاستور هدایت میشوید تا برنامه را مجدداً دانلود نمایید. همچنین میتوانید با انتخاب گزینه «بازگردانی» (Restore) در صفحه اطلاعات برنامه، بایگانی آن را لغو کنید.
Notification Cooldown
یکی از قابلیتهای کاربردی که به سیستم عامل جدید اندروید اضافه شده، Notification cooldown نام دارد. این قابلیت با کم کردن صدای اعلانهای پی در پی از یک برنامه خاص، از آزار دادن کاربران به واسطه دریافت تعداد زیادی نوتیفیکیشن، جلوگیری میکند.
این قابلیت در اولین پیشنمایش نسخه توسعهدهنده اندروید ۱۵ رونمایی شد، اما در اولین نسخه بتا این قابلیت پنهان شده بود. به نظر میرسد گوگل در حال صرف زمان بیشتری برای تکمیل این قابلیت قبل از ارائه آن به طور عمومی است. همچنین کارشناسان سایت در نسخههای جدید اندروید ۱۵، قابلیت جدیدی به نام لرزش هنگام باز بودن قفل (vibrate when unlocked) را نیز کشف کردهاند. با فعال کردن این قابلیت، گوشی شما هنگام دریافت اعلانهای پی در پی از یک برنامه خاص، در حالت قفل ویبره نخواهد داشت. ویبره فقط زمانی اتفاق میافتد که گوشی شما از حالت قفل خارج شده باشد و اعلانهای پی در پی دریافت کنید.
استفادهی بهتر از گوشی به عنوان وبکم
در حال حاضر، برنامهها و اپهای زیادی برای استفاده از گوشی به عنوان وبکم کامپیوتر وجود دارد. اما گوگل میخواهد چنین قابلیتی را درون سیستمعامل اندروید قرار دهد. با وجود اینکه قرار بود اندروید ۱۴ با این مشخصه عرضه شود، ولی کیفیت آن در نسخههای بتا در حد انتظار نبود.
اما در اندروید ۱۵، کاربران میتوانند گزینهای را فعال کنند تا با این کار برای افزایش کیفیت دوربین، حالت بهینهسازی مصرف انرژی غیرفعال شود. در نتیجه با وجود اینکه در این حالت باتری بیشتری مصرف میشود، اما در عوض با کیفیت تصویر بسیار بهتری روبرو خواهید شد.
اشتراکگذاری بخشی از نمایشگر
از دیگر قابلیتهای جدید اندروید ۱۵ که برای بهبود حفظ حریم خصوصی ارائه شده، امکان ضبط ویدیو از فقط بخشی از نمایشگر است. این یعنی دیگر برای چنین کاری لازم نیست ویدیو موردنظر از کل نمایشگر ضبط شود. اگر از جمله کاربرانی هستید که مرتبا ویدیوهایی را از محیط نرمافزاری گوشی ضبط میکنید، بدون شک از این قابلیت جدید استقبال خواهید کرد.
استفاده اپها از تمام فضای نمایشگر
با کم شدن حاشیههای صفحه و بزرگتر شدن نمایشگر گوشیهای هوشمند اندرویدی، حالا امکان نمایش محتوای بیشتری نسبت به گذشته وجود دارد. با این حال، بسیاری از برنامهها هنوز از تمام ظرفیت این نمایشگرها برای نمایش محتوا استفاده نمیکنند. اندروید ۱۵ این مشکل را با اجبار به استفاده از تمام فضای نمایشگر حل کرده و در نتیجه، تجربه کاربری را بهبود میبخشد.
فضای خصوصی
اندروید ۱۵ ممکن است قابلیت «فضای خصوصی» را برای ایمنسازی برنامهها و فایلهای مهم شما معرفی کند. همانطور که از نام آن پیداست، این قابلیت فضایی مجزا ایجاد میکند که میتوانید برنامهها و دادههای خود را در آن قرار دهید و برای امنیت بیشتر، از رمز عبور یا پین جداگانهای استفاده کنید. گوشیهای سامسونگ در حال حاضر قابلیت مشابهی با نام «پوشه امن» دارند. کاربران قادر خواهند بود تا فضای خصوصی را از لیست برنامهها پنهان کنند، صفحهقفل آن را تغییر دهند، برنامههای جدید را در این فضا نصب کرده و در نهایت، فضای خصوصی را حذف نمایند. هنوز گوگل در زمان نگارش این متن، قابلیت فضای خصوصی را به طور رسمی معرفی نکرده است. با این حال، به نظر میرسد که این قابلیت در یکی از نسخههای بتای آتی اندروید ۱۵ گنجانده شود.
نوتیفیکیشنهای حساس
کلاهبرداری با استفاده از رمزهای یکبار مصرف (OTP) به طور چشمگیری در حال افزایش است. یکی از دلایل اصلی این موضوع، دسترسی برنامههای مخرب به پیامها است. این برنامهها میتوانند تمامی پیامهای شما، از جمله پیامهای حاوی رمزهای یکبار مصرف را خوانده و از آنها برای اهداف منفی سوءاستفاده کنند. اندروید ۱۵ با معرفی Sensitive Notifications که مانع از خواندن رمزهای یکبار مصرف توسط برنامههای مخرب میشود، قصد دارد جلوی این مشکل را بگیرد.
در این مطلب به ۱۰ مورد از قابلیتهای جذابی پرداختیم که در راه اندروید ۱۵ هستند. این سیستمعامل به احتمال زیاد و بر اساس روند سالهای گذشته، اواخر مهرماه رسما معرفی خواهد شد. منبع: GizmoChina +دیجی کالامگ
نظرات