پسته یکی از خوشمزه و مقوی ترین خشکبارها محسوب می شود.پسته خشک را خشک را در تمام سال می توانید خریداری و نگهداری کنید.اما اگر پسته خیس خریداری کرده اید و نمی دانید چگونه از آن نگهداری کنید پس این مطلب را با دقت مطالعه کنید زیرا در این مقاله به ۳ روش خشک کردن پسته خیس در خانه پرداخته ایم.
روش های خشک کردن پسته تازه
۱- توسط نور خورشید
در ابتدا باید پوست نرم و شاخه های تر روی پسته را جدا کنید. اگر پوست پسته بیش از یک هفته روی آن باقی بماند سیاه شده و سمی خطرناک به نام آفلاتوکسین ایجاد می کند.بنابراین از خوردن پسته هایی که پوست اولیه آنها سیاه شده و به پوست چوبی منتقل شده است باید خودداری کنید.
برای جدا کردن پوست سبز رنگ باید:
پسته ها را در یک نایلون ضخیم بریزید تا یک سوم نایلون پر شود. در نایلون را محکم ببندید تا هوا وارد آن نشود. نایلون را در یک سطح صاف پهن کنید تا لایه ای به ضخامت ۳ الی ۴ سانتیمتر از پسته ها ایجاد شود. سپس یک وردنه را به آرامی روی نایلون حرکت دهید تا پوست پسته ها بر اثر فشار ار پسته جدا شود.
اکنون پسته ها را از نایلون خارج کرده و پوست ها را جدا کنید.پسته هایی که پوست آنها جدا نشده است کال و دور ریز هستند.
پسته ها را درون یک ظرف ریخته و شستشو دهید. پسته های که روی آب باقی می مانند پوچ هستند و آنها را جدا کنید. سپس بقیه پسته ها را درون یک آبکش بریزید تا آب اضافی کاملا خارج شود.
پسته های تمیز را روی یک سینی یا پارچه نخی در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید اما مراقب پرندگان باشید.
در طول فرآیند خشک شدن می توانید آنها را تست کنید تا بیش از اندازه خشک نشوند. پسته ها به طور معمول پس از ۳ الی ۴ روز خشک می شود.
پسته های تازه معمولا دارای ۱۵ الی ۲۰ درصد رطوبت هستند و پس از خشک شدن رطوبت آنها ۵درصد خواهد ماند. در این حالت پسته ها دچار خرابی یا فاسد شدن نمی شوند و می توان به مدت طولانی آنها را نگهداری نمود.
خشک کردن پسته در زیر نور خورشید باعث باز شدن دهان آن یا به اصطلاح خندان شدن پسته می شود.
۲- در سایه
تمام مراحل قبل برای جدا کردن پوست پشته را انجام دهید و در نهایت پسته ها را سایه بر روی یک سینی یا پارچه بریزید. اما باید توجه داشت که خشک کردن پسته در سایه مانع از خندان شدن آن می شود.
۳-در فر
یک فنجان آب در قابلمه کوچکی ریخته و یک قاشق چایخوری نمک به آن اضافه کنید.
قابلمه را روی حرارت قرار دهید تا آب به جوش آید، سپس ۲ فنجان پستهای که پوست سبز رنگ اطراف آن گرفته شده و شسته شده باشد را به قابلمه اضافه کنید.
اجازه دهید آب موجود در قابلمه مجددا به جوش آید و شروع به بخار شدن کند.
پستههای موجود در قابلمه را گاهی هم بزنید تا پستهها به ته قابلمه نچسبند و صبر کنید تا آب موجود در قابلمه کاملا تبخیر شود، سپس حرارت را خاموش کنید.
فر را روی حرارت ۳۰۰ درجه سانتیگراد گرم کنید، پستهها را روی سینی فر در یک لایه پهن کرده و سینی را به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه در فر قرار دهید.در این فاصله هر ۵ دقیقه یک بار پستهها را چک کنید و زمانی که شروع به طلایی شدن کردند، سینی را از فر خارج کنید.
اجازه دهید پستهها کاملا خنک شوند، سپس آنها را در ظرف دربسته در یخچال یا در محلی خنک نگهداری کنید.
نکته: اگر دوست دارید پستهها زیاد شور نشوند میتوانید به جای جوشاندن آنها در محلول آب نمک، یک الی ۲ دقیقه آنها را در محلول آب نمک بخیسانید، سپس در آبکش بریزید تا آب اضافه آنها خارج شود. سپس فر را روی حرارت ۲۰۰ درجه سانتیگراد گرم کنید، پستهها را روی سینی فر در یک لایه پهن کرده و سینی را به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه در فر قرار دهید.
بو دادن پسته
پسته ها را پیش از خشک کردن می توانید با مقداری آب و نمک بو بدهید، بو دادن پسته ماندگاری آن را بیشتر می کند.
نکاتی درباره پسته تازه:
- هنگام پوست گرفتن پسته ها نگران در بسته بودن پسته ها نباشید، طی فرآیند خشک شدن پسته، خیلی از پسته ها خود به خود درشان باز می شود.
- تجربه نشان داده است پسته ی فریزشده خیلی راحت تر پوست گرفته می شوند.
- پسته ی مرغوب پسته ای است که خودش درش باز شده باشد.
- معمولا پسته های در بسته را با خیساندن و در آب و با استفاده از دستگاه های مخصوص، باز می کنند. به این نوع پسته “آب خندان” می گویند.
- یعنی پسته ای که با این فرآیند لبش خندان شده است.
برای تشخیص اینکه یک پسته خودش درش باز شده یا به کمک دخالت های انسانی در آن باز شده است کافی است آن را در دستتان بگیرید و سعی کنید از روی پوست پسته آن ها را به هم برسانید اگر با فشار دادن پوسته ها پسته در بسته شد یعنی پسته آب خندان است، ولی اگر اصلا امکان بستن پسته وجود نداشت، پسته شما به صورت طبیعی خندان است.
نظرات