سرانجام بازی تلگرامی نات‌کوین ؛ درآمدزایی یا کلاهبرداری؟

حوالی سال ۲۰۱۸ بود که توسعه‌دهندگان تلگرام تصمیم گرفتند بلاکچین لایه ۱ اختصاصی خودشان را با نام «Telegram Open Network» یا به اختصار تون کوین (TON) راه‌اندازی کنند. پس از مدتی، توسعه و نگهداری این پروژه به بنیاد تون (TON) سپرده شد و حالا، طی ماه‌های اخیر، تیمی وابسته به TON از پروژه جدید و پرسروصدای خود […]

حوالی سال ۲۰۱۸ بود که توسعه‌دهندگان تلگرام تصمیم گرفتند بلاکچین لایه ۱ اختصاصی خودشان را با نام «Telegram Open Network» یا به اختصار تون کوین (TON) راه‌اندازی کنند. پس از مدتی، توسعه و نگهداری این پروژه به بنیاد تون (TON) سپرده شد و حالا، طی ماه‌های اخیر، تیمی وابسته به TON از پروژه جدید و پرسروصدای خود با عنوان نات کوین (Notcoin یا به اختصار NOT) رونمایی کرده است.

به گزارش اول فارس ، نات کوین نوعی بازی کریپتویی برای کسب درآمد «Play-To-Earn» یا به اختصار P2E محسوب می‌شود که کاربران آن می‌توانند از طریق بازی‌کردن درآمد کسب کنند. نات کوین از همان روزهای ابتدایی معرفی، توجه تعداد زیادی از کاربران را به خود جلب کرد و تاکنون گمانه‌زنی‌های مختلفی درباره آینده آن مطرح شده است.

بازی های کریپتویی بستری را فراهم کرده‌اند که در کنار سرگرمی و بازی، بتوان کسب درآمد هم داشت.

بازی های کریپتویی با عنوان Play2Earn شناخته می‌شوند که به معنای «بازی کن و پولدارشو» است. این بازی‌ها که متعلق به صنعت گیم فای (GameFi) است، به سرعت در حال رشد بوده و تأثیر قابل‌توجهی در عرصه رمزارزها برجای گذاشته‌اند. در این سیستم، بازیکنان در عین حال که بازی می‌کنند، درآمد نیز به دست می‌آورند. ازاین‌رو، روز‌به‌روز بر تعداد بازی‌ های کریپتویی افزوده شده و می‌توان آن‌ها را در کامپیوتر‌های دسکتاپ و گوشی‌های همراه بازی کرد.

ارتباط نات کوین با تلگرام و تون کوین

صفحه‌های مربوط به بنیاد تون و اشخاص وابسته به آن، از ابتدای راه‌اندازی نات کوین درباره این بازی صحبت و به‌نوعی از آن حمایت می‌کردند. تیم اوپن بیلدرز، مجموعه سازنده نات کوین نیز وابسته به بنیاد تون فعالیت می‌کند و بازوی تأمین مالی و توسعه پروژه‌های جدید در اکوسیستم تون محسوب می‌شود.

این بازی جنجالی، مثل سایر پروژه‌های مرتبط با تون کوین ارتباط نزدیکی با پیام‌رسان تلگرام دارد. برای مثال، پاول دورف (Pavel Durov)، بنیان‌گذار تلگرام، در گذشته با کانال تلگرامش در این بازی اسکواد (Squad) یا تیم تشکیل داده بوده. چندی پیش هم بخشی تحت‌عنوان «ارسال نات کوین به حساب دورف» (Send Notcoins to Durov’s balance) به بازی نات کوین اضافه شده بوده که به کاربران اجازه می‌داد درصدی از موجودی خود را به حساب دورف بزنند.

notcoin durov 1003x1024 1

بخش مربوط به ارسال نات کوین برای پاول دورف، بنیان‌گذاری تلگرام

در ادامه و بعد از پایان این برنامه نیز تیم نات کوین در کانال تلگرام خود اعلام کرد به هر کاربری که مقداری از موجودی خود را برای دورف ارسال کرده است، دو برابر نات کوین به‌عنوان پاداش اهدا می‌کند.

دو تن از کارشناسان اقتصاد دیجیتال، نات کوین را پروژه‌ای بدون ارزش افزوده معرفی کردند که نمی‌تواند مسیر دستیابی به ارزهای دیجیتال باشد.
نات ‌کوین امن است و می‌تواند منبعی برای درآمدزایی باشد یا نه؟ رئیس و نائب‌رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق بازرگانی تهران  به این دو پرسش پاسخ منفی دادند و دلایل خود را تشریح کردند.

مازیار نوربخش، رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق بازرگانی تهران در این باره به ایلنا گفت: به یقین نات ‌کوین قابل اعتماد نیست و هیچ‌گاه نمی‌توان مبتنی بر چنین ابزاری درآمدزایی کرد.

پیامدهای بازی تلگرامی نات‌کوین

وی افزود: در پس این گونه پدیده‌ها سوءاستفاده‌هایی نهفته است که بعدها ظهور و بروز پیدا می‌کند، بنابراین این مسیر برای دستیابی به ارزهای دیجیتال به هیچ وجه توصیه نمی‌شود.

نوربخش ادامه داد: ارزهای دیجیتال پدیده‌های معتبری هستند که امکان معامله و استخراج دارند اما نات ‌کوین روش دستیابی و معامله ارزهای دیجیتال نیست و ثمره‌ای جز کلاهبرداری و اتلاف زمان کاربر ندارد و تا کنون یک نمونه موفق در دنیا برای دستیابی به ثروت از این مسیر دیده نشده است.

در نات‌کوین هیچ ارزش افزوده‌ای وجود ندارد

در همین رابطه رضا قربانی، نائب رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق بازرگانی تهران  شرحی از ماهیت نات کوین ارائه کرد و به ایلنا توضیح داد: در نات‌کوین با موضوع توزیع توکن روبه‌رو هستیم و در مورد توکن‌ها این پرسش مطرح است که تا چه اندازه ارزشمند هستند و البته ارزشمند بودن آنها به این معنا نیست که چه قیمتی دارند زیرا آدم‌ها یک کالا یا خدمت بی‌ارزش را هم با قیمت بالا هم معامله می‌کنند اما این فعل بر ارزش کالای بی‌ارزش نمی‌افزاید.

وی افزود: در نات‌کوین باید دید که ارزش افزوده این پروژه چقدر است و چه خدمتی را ارائه می‌دهد و این موضوع است که آن را ارزشمند می‌کند وگرنه ضمن اینکه این پروژه رمز ارز برتر شده و یا به پولدار شدن شماری انجامیده باشد سبب ارزشمندی آن نمی‌شود.

قربانی تصریح کرد: آنچنان که من دریافته‌ام در پروژه نات‌کوین هیچ ارزش افزوده‌ای وجود ندارد و در واقع یک جامعه حول نات‌کوین شکل گرفته که  ممکن است در آینده کمک کند ارزشی خلق شود اما امروز دیده نشده که ارزشی در این پروژه ایجاد شود، یا این پروژه خدمتی ارائه دهد و یا مساله‌ای را حل بکند.

notcoin logo

نائب رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد: نات‌ کوین مبتنی بر بازی شکل گرفته با این حال تنها یک بازی در جایگاه ابزار سرگرمی نیست بلکه با کلیک بر یک گزینه حس استخراج را به کاربر منتقل می‌کند، در نتیجه نات کوین بازی خوبی است اما به عنوان یک رمزارز تا زمانی که ارزش افزوده شفافی ندارد پروژه‌ای بی‌ارزش به شمار می‌رود.

وی خاطرنشان کرد: شماری هم این پروژه را به تلگرام ربط می‌دهند در حالی که تلگرام به عنوان یک پیام‌رسان ارزش افزوده مشخصی دارد و وجه تمایز آن از نات کوین همین ایجاد ارزش افزده است؛ نات کوین توکنی پوچ است که با قیمت بسیار بالا معامله می‌شود و به همین دلیل ممکن است این توهم را ایجاد کند که پروژه‌ای ارزشمند است.

قربانی یادآور شد: نات کوین تنها در کشورهای توسعه‌نیافته است که توجه‌ها را به خود جلب کرده و با سرچ واژه نات‌کوین (Notcoin) به انگلیسی می‌بینید که داده‌های چندانی درباره آن منتشر نشده است.

وی افزود: گفتنی است یک پروژه را تنها به این دلیل که در سایتی مانند کوین مارکت کپ (Coinmarketcap) یا در صرافی بایننس (Binance) قرار گرفته نباید ارزشمند تلقی کرد و توجه داشت که اینها تنها بستر مبادله و اطلاع‌رسانی هستند.

نائب رئیس کمیسیون تحول اتاق تهران در پاسخ به این پرسش که نات ‌کوین می‌تواند امنیت گوشی را به خطر بیندازد؟ گفت: دست‌کم تا به این لحظه موردی که حاکی از ایجاد مشکلات امنیتی با این پروژه باشد گزارش نشده است.

دلیل محبوبیت نات کوین چیست؟

نات کوین از زمان شروع رسمی کار خود در ابتدای سال ۲۰۲۴، موفقیتی مثال‌زدنی در جذب کاربر داشته است. ایده این پروژه در بخش بازاریابی، درگیر‌کردن هرچه بیشتر ذهن کاربران است و به همین خاطر از ابتدا اطلاعات زیادی درباره این بازی و برنامه‌های آینده آن منتشر نشد. در واقع، افراد با گمانه‌زنی درباره اینکه نات کوین احتمالاً پروژه موفقی خواهد بود و سکه‌های ماین‌شده آنها روزی ارزش پیدا خواهد کرد، وارد این بازی می‌شدند.

تفاوت کلیدی نات کوین با سایر بازی‌ها یا پروژه‌های بلاکچینی که از ایده دریافت پاداش در ازای کلیک روی صفحه استفاده کرده‌اند هم این است که به نظر کاربران، نات کوین حامیان شناخته‌شده‌ای مثل تلگرام یا بنیاد تون دارد و به همین خاطر، راحت‌تر به آن اعتماد می‌کنند. بعد از نات کوین بازی‌های مشابه زیادی مثل تپ سواپ شروع به کار کردند، اما تا امروز هیچ کدام از این بازی‌ها به اندازه نات کوین در جذب کاربر موفق ظاهر نشده است.

مطالب مرتبط

مراکز غیرمجاز استخراج رمز ارز را پیامک کنید و ۵۰ میلیون جایزه بگیرید

سه دلیل آغاز پیشتازی احتمالی آلت کوین در رالی جدید رمز ارزها

دنیای رمز ارز دیجیتال کریپتو ، سادگی استخراج و کلاهبرداری

نظرات