دانه زنیان از گیاهان دارویی بسیار مفید است که برای درمان مشکلات معده و برخی بیماری های دیگر مورد استفاده قرار می گیرد، البته مصرف صحیح زنیان برای لاغری هم بسیار مناسب می باشد.
زنیان دارای برگهایی با بریدگیهای نازک و ظریف و گلهایی به رنگ سفید و مجتمع به صورت چتر مرکب است. میوه این گیاه، کوچک بیضی شکل و به رنگ قهوهای مایل به زرد است که روی آن خط طولی نخی مانند به رنگ روشنتر و دو تار نازک تک سلولی قابل مشاهده است.
امروزه همه شما شاید به دلیل گسترش بیماری ها تمایل بیشتری به مصرف داروهای گیاهی داشته باشید تا بتوانید با عوارض کمتری خود را درمان کنید. یکی از این داروها که علاوه بر طعم دهنده بودن خواص زیادی نیز دارد زنیان است که با نام های دیگری مانند انیسون بری، کمون حبشی، اجوان، اسپری کای و نانخواه نیز شناخت می شود. این گیاه علفی است که خود رو بوده و به ارتفاع ۳۰ تا ۹۰ سانتیمتر در نواحی شرقی هند، ایران و مصر رشد می کند.
به گزارش اول فارس ، زنیان دارای برگ هایی با بریدگی های نازک و ظریف و گلهایی به رنگ سفید و مجتمع به صورت چتر مرکب است. میوه این گیاه، کوچک بیضی شکل و به رنگ قهوه ای مایل به زرد است که روی آن خط طولی نخی مانند به رنگ روشنتر و دو تار نازک تک سلولی قابل مشاهده است.
میوه زنیان دارای مقدار زیادی تیمول است. در ایران این گیاه در تبریز، اصفهان، خراسان، کرمان، خوزستان و بلوچستان رشد می کند.
در ادامه مطالب بررسی خواص و فواید خوردنی های موجود در دل طبیعت به معرفی خواص زنیان می پردازیم.
مواد مغذی موجود در زنیان :
- فیبر (۱۲ %)
- کربوهیدرات (۳۷ %)
- رطوبت (۹ %)
- پروتئین ۱۵%
- چربی (۱۸ درصد)
- ماده معدنی، فلاون، و مواد معدنی (۷ %)
خواص دارویی زنیان
زنیان خواص متعدد فراوانی دارد که عبارتند از آنتی اکسیدان، پایین آورنده فشار خون، بیماریهای معده، ضد تب، ضد میکروب، ضد نفخ، ضد آسم، قاعده آور و مسهل و… است. همچنین زنیان دارای مواد ضد میکروبی مانند سالمونلا تیفوزا، میکروسپوروم و اشریشیا کلی می باشد. از خواص مهم زنیان می توان گفت :
تنظیم سطح کلسترول:
دانه های زنیان سطح کلسترول را تنظیم می کنند.
مطالعات انجام شده روی موش ها نشان داد مصرف پودر زنیان کلسترول کبد را کاهش می دهد و ممکن است با کاهش لیپوپروتئین (پروتئین های محلول در خون) که چربی را در خون حمل می کند، به این هدف برسد.
مطالعه دیگر نتایج بهتری را نشان داد، مصرف دانه ها نه تنها کلسترول بد را کاهش می دهد بلکه سطح کلسترول خوب را نیز افزایش می دهد زیرا حاوی مقدار زیادی فیبر و اسیدهای پلی اشباع نشده است. این دو ماده به سطح کلسترول سالم کمک می کنند.
تیمول موجود در زنیان می تواند در کنترل فشار خون به شما کمک کند.
دانه های زنیان نیز دارای اثر مسدود کننده کانال کلسیم هستند. این اثر از ورود کلسیم به سلول های قلب و دیواره های رگ خونی جلوگیری می کند و باعث کاهش فشار خون می شود.
کمک به هضم و مشکلات شکم:
اگرچه مشکلات گوارشی ممکن است جدی به نظر نرسد، اما می توانند ناراحتکننده باشند.
دانه های زنیان باعث افزایش ترشحات روده میگردد که می تواند سلامت هاضمه را بهبود ببخشد.بنابراین ممکن است به عنوان درمان دل دردهای شدید مورد استفاده قرار گیرد. زنیان و مقدار کمی نمک وقتی با آب گرم مخلوط می شود برای دل درد و هضم بسیار مفید است.
فردی که از بی اشتهایی و مشکلات هضم رنج می برد می تواند ۱ قاشق چایخوری دانه زنیان را به همراه غذا بخورد.
زنیان همچنین به درمان اسهال، سوء هاضمه و قولنج کمک می کند. البته باید به علت ایجاد اسهال توجه کرد و نباید بلافاصله اسهال را بند آورد. آنزیم ها موجود در این دانه ترشح آنزیم های گوارشی را تسهیل می کنند در نتیجه عملکردهای گوارشی را بهبود می بخشند.
درمان التهاب :
درمان سرفه و سرماخوردگی :
مطالعات نشان داد مصرف دانه های زنیان ماده ضد سرفه تولید می کند که بیشتر از کدئین (دارویی که برای درمان سرفه و سرماخوردگی استفاده می شود) مؤثر است.
علاوه بر این، زنیان انتقال جریان هوا را به شش ها در بیماران مبتلا به تنگی نفس افزایش می دهد. مصرف آب با دانه های زنیان جوشیده شده، می تواند به تسکین سرفه و گرفتگی سینه کمک کند.
با این وجود توصیه می کنیم قبل استفاده از دانه ها با پزشک مشورت کنید. برای سرماخوردگی مزمن و مکرر، توصیه می شود که به مدت ۱۵ تا ۲۰ روز، ۲ گرم دانه های سرخ شده را مصرف کنند. استنشاق دانه ها نیز برای افراد مبتلا به سردرد، میگرن و سرفه خشک،سرماخوردگی نیز مفید هستند. زنیان به پاکسازی بینی با تخلیه خلط کمک می کند.
جلوگیری از سنگ کلیه :
دانه های زنیان ممکن است با جلوگیری از رسوب املاح کلسیم به طور بالقوه خطر ایجاد سنگ های کلیه را کاهش دهد. این دانه ها می تواند عملکرد کلیه را حفظ کرده و آسیب کلیوی را کاهش دهد. آنها همچنین می توانند از نگهداری سنگ ها در بافت های کلیوی و از اختلالات کلیوی جلوگیری کنند.
استفاده از مخلوط دانه های زنیان با عسل و سرکه به مدت ۱۰ روز به حل سنگ کلیه کمک می کند که در نهایت با ادرار دفع می شود.
کمک به درمان آسم و تقویت دستگاه تنفسی بدن:
درمان دیابت :
۱ قاشق چایخوری دانه زنیان و ۴ قاشق چایخوری عصاره برگ بئل را ۲ تا ۳ بار در روز مصرف کنید زیرا در درمان ادرار زیاد دیابتی ها مؤثر است.
درمان بیماری وبا:
لاغری و کاهش وزن با زنیان :
میزان و طریقه مصرف زنیان برای لاغری
عرق زنیان :
پودر زنیان :
دمنوش زنیان :
۲ تا ۴ گرم زنیان را در آب جوش دم کرده و ۳ بار در طول روز به میزان نصف استکان میل شود.
عصاره خشک زنیان :
عصاره مایع یا تنتور:
از عصاره مایع زنیان می توان روزانه تا شش میلی گرم برای کاهش وزن مصرف کرد.
البته باید توجه داشت برای تاثیر چند برابر استفاده از گیاه زنیان برای کاهش وزن، بهتر است که همراه با تغذیه مناسب، ورزش و سایر گیاهان مؤثر باشد.
ترکیب گیاهان زیر برای کاهش وزن مناسب است:
۵۰ گرم زنیان، ۲۵ گرم تخم گشنیز، ۲۵ گرم هلیله سیاه، ۵۰ گرم سیاه دانه، ۵۰ گرم زیره سیاه، ۲۵ گرم تباشیر را و ۲۵ گرم لاک مغسول کاملا پودر کرده و هر روز با نصف قاشق چایخوری عسل و آب گرم مصرف کنید.
کمک به کاهش گاز و نفخ شکم :
زنیان یکی از بهترین داروی گیاهی برای گاز، نفخ شکم و سوءهاضمه است. آب زنیان برای رفع این مشکلات مفید است و اشتها را افزایش می دهد.
این دانه ها به تسکین فوری اسیدیته و سوء هاضمه کمک می کند. آنزیم های موجود در زنیان ترشح آنزیم های گوارشی را تسهیل می کنند در نتیجه عملکرد های گوارشی را بهبود می بخشند و اگر با مقدار کمی نمک و آب گرم مصرف شود، مشکلات سوء هاضمه را حل میکند.
کمک به جلوگیری از اسیدیته و اسید زیاد :
درمان گوش درد و دندان درد :
برای تسکین گوش درد، می توانید دو قطره روغن زنیان را داخل گوش بچکانید. ترکیبی از آب ولرم، ۱ قاشق چایخوری نمک، زنیان و همچنین استنشاق دود زنیان که در حال سوختن است به رفع فوری دندان درد کمک می کند. علاوه بر این، زنیان برای شستشوی دهان و بهداشت دهان خوب است.
درمان آرتروز:
درمان خونریزی بیش از حد و قاعدگی نامنظم :
درمان زخم ها و سوختگی :
دافع حشرات:
اگر از وجود حشرات خسته شده اید و می خواهید آنها را از بین ببرید، روغن خردل را با دانه های زنیان مخلوط کنید و روی مقوا در گوشه اتاق قرار دهید تا پشه ها دفع شوند.
پاکسازی پوست و رفع جوش :
مبارزه با قارچ ها و باکتری های مضر:
کاهش فشار خون :
فشار خون بالا یک بیماری مشترک است که ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و سکته را افزایش می دهد و چنانچه در بخش سلامت نمناک می خوانید این داروی سنتی مانند مسدود کننده های کانال کلسیم است. این مسدود کننده ها از ورود کلسیم به سلول های قلب جلوگیری می کنند، رگ های خونی را گسترش می دهند و منجر به فشار خون پایین می شوند.
با این حال، تحقیقات بر روی اثربخشی دانه زنیان در کاهش سطح فشار خون هنوز محدود است. مطالعات بیشتر برای درک این مسئله که چگونه دانه ها ممکن است بر فشار خون انسان ها تاثیر بگذارد، مورد نیاز است.
کاهش مشکلات جنسی:
بسیاری از افراد از ناتوانی های جنسی شکایت می کنند. اما دیگر نیازی به نگرانی نیست تنها کاری که باید انجام دهید این است که مقداری دانه زنیان را به همراه کره و تمبرهندی آسیاب کرده و در آب بریزید، سپس آن را به یک لیوان پر از شیر و عسل اضافه کنید. این دانه ها در غلبه بر ناتوانی جنسی مفید هستند و به شما این امکان را می دهد که از زندگی خود لذت ببرید.
کنترل مشکلات میگرن و سردرد:
پاک کننده چشم:
کمک به مشکلات دفع ادرار:
اگر بزرگسال هستید و همچنان رختخواب خود را خیس می کنید، فقط ۵۰ گرم کنجد سیاه، ۲۵ گرم دانه زنیان و ۱۰۰ گرم شکر زرد را به خوبی مخلوط کنید و روزانه دو بار با آب بنوشید.
طعم دهنده غذا:
افزایش شیر در مادران شیرده:
درمان بواسیر یا هِموروئید :
جلوگیری از سفیدی مو :
اسپاسم ماهیچه ها :
کاهش درد کمر :
در بعضی کشورها، برخی افراد دانه ها را در زمان بارداری می خورند زیرا درد کمر را کاهش می دهد و خون را پاکسازی می کند. همچنین زنیان در طب سنتی برای درمان گزش حشرات مورد استفاده قرار می گیرد.
خواص زنیان در طب سنتی
زنیان دارای مزاج گرم و خشک و نسبتا قوی است که باید در مصرف آن احتیاط کرد و در صورت مصرف مداوم با پزشک مشورت نمایید.
گیاه زنیان برای تقویت مغز و اعصاب مفید است. گاهی اوقات می توان آن را به همراه دارچین و گل گاو زبان نیز استفاده کرد.
زنیان در افراد گرم مزاج موجب سردرد می شود، به همین دلیل می توان همراه با گشنیز آن را مصرف کرد. گشنیز باعث جلوگیری از بالا رفتن گازها و بخارات به سمت مغز می شود.
بو و طعم زنیان تند است و خاصیت اشتها آوری دارد. به دلیل طبع گرم آن مورد علاقه افراد گرم مزاج نمی باشد و در صورت لزوم این افراد، زنیان را با کمی سکنجبین به عنوان مصلح مصرف می کنند.
عرق زنیان را اغلب برای درمان گرفتگی های عضلانی ناشی از سردی و حتی درجات خفیفی از حالت شبه فلج و برخی لرزش های طبیعی بدن ناشی از سردی پیشنهاد می کنند.
سیستم تنفسی به سرما حساس است زیرا دمای سرد منجر به انقباض مجاری تنفسی و اسپاسم می شود. همچنین سردی مزاج موجب ترشح و باقی ماندن ترشحات در سیستم ریوی می گردد. زنیان و عرق آن با نرم و رقیق کردن و دفع ترشحات تنفسی، می توانند برای برخی از انواع سرفه، تنگی نفس، برونشیت یا ذات الریه مفید واقع شوند.
میوه این گیاه و ریشه آن دارای خواص دارویی است. میوه زنیان اغلب برای تسهیل هضم مواد غذایی و گرم کردن سیستم گوارشی استفاده می شود.
خاصیت تریاقی زنیان برای ترک اعتیاد به تریاک و کم کردن مضرات آن، بسیار مناسب است.
زنیان دارای خاصیت ادرارآور؛ ایجاد تعریق و قاعده آور است. این گیاه در رفع رطوبت های زائد بدن بسیار مؤثر می باشد، در نتیجه موجب کاهش وزن و پف آلودگی می شود.
آیا دانه زنیان عوارض جانبی دارد؟
خواص و فواید عرق زنیان
عرق زنیان دارای خواص بی نظیری است که شامل موارد زیر می شود:
- خلط آور و تقویت معده
- ضد نفخ
- ضد انگل و قارچ
- باد شکن
- ضد ترشی معده
- درمان کشیدگی و التهاب تاندونها
- رفع گرفتگی گوش
- مفید برای بیماریهای عصبی
- رفع خشکی شانه ها و التهاب آرنج
- ضد تهوع
- درمان استئوآرتریت
- ضد تشنج
- مقوی قوای جنسی
- هضم غذا
- سوء هاضمه
- مفید برای ترک اعتیاد مواد مخدر
- سکسکه
درمان آرتروز با عرق زنیان
نحوه و مقدار مصرف عرق زنیان
کودکان و بزرگسالان:هر روز ۳ بار و در هر دفعه دو قاشق مرباخوری عرق زنیان در کمی آب حل کرده بعد از غذا میل شود.
برای استعمال خارجی:یک قاشق غذاخوری را در گلو قرقره کرده و سپس قورت دهید. دو قطره عرق زنیان را در دو سوراخ بینی چکانده و استنشاق کنید.
عوارض جانبی عرق زنیان
کاربردهای دیگر زنیان :
از قدیم زنیان را به عنوان ادویه و نگهدارنده مواد غذایی استفاده می کردند. این گیاه را در تهیه بیسکویت، ترشیجات، پودر کاری و مواد خوراکی دیگر استفاده می کنند. علاوه بر این در تهیه صابون و عطر نیز کاربرد دارد.
در هندوستان از اسانس زنیان به نام” آجوان اُیل “به عنوان یک ضد میکروب قوی (مشابه تیمول) مصرف می گردد. همچنین می توان از اسانس زنیان تحت عنوان ماده ضد قارچ پوستی و ضد نزله تنفسی استفاده کرد.
محصولات زنیان به صورت لوسیون، محلول، پودر، پماد و دئودورانت در بازار وجود است.
در طب آیورودا، زنیان مصارف گوناگون و بسیاری دارد که شامل درمان بیماری های ریه، تسکین روماتیسم، ضد اسپاسم، ضد یبوست، ضد تب، ضد سرماخوردگی و ضد سرفه می باشد.
نظرات