نحوه اصولی نگهداری و مراقبت از پرنده مرغ مینا در خانه

یکی از پرندگانی که برای نگهداری در خانه بسیار محبوب هستند پرندگان مرغ مینا هستند.یکی از دلایل علاقه مندی به این پرنده زیبا قابلیت سخنوری آن است.مرغ مینا پرنده ای بسیار اجتماعی بوده و خود را به راحتی با شرایط تطبیق می دهد. در این قسمت به ارائه توضیحاتی در زمینه نگهداری از پرنده مرغ […]

یکی از پرندگانی که برای نگهداری در خانه بسیار محبوب هستند پرندگان مرغ مینا هستند.یکی از دلایل علاقه مندی به این پرنده زیبا قابلیت سخنوری آن است.مرغ مینا پرنده ای بسیار اجتماعی بوده و خود را به راحتی با شرایط تطبیق می دهد. در این قسمت به ارائه توضیحاتی در زمینه نگهداری از پرنده مرغ مینا خواهیم پرداخت.

مراقبت از مرغ مینا در خانه

خصوصیات مرغ مینا

مرغ مینا دارای جلوه و نمایش زیبایی است و جز دسته ی گنجشک سانان می باشد. مرغ مینا جز پرندگان آسیایی و به پرنده ای همچون کلاغ هم شباهت کمی ندارد. پر های مینا به رنگ مشکی می باشد و از درخشش زیادی برخوردار است. همچنین رنگ های سفید و نقره ای هم در بین پرهای مرغ مینا قابل رویت است. پاهای این جاندار و منقار مینا به رنگ زرد می باشد، به طور کلی ظاهر متفاوتی با دیگر گونه ها و نژاد های پرندگان دارد. اغلب مرغ های مینا، همجوار چشم خود و یا در قسمت پشت گردن دارای طرح ها و خطوط زرد رنگی می باشند. مرغ مینا دارای هشت گونه مختلف می باشد که مرغ مینای گوشواره ای و مینای معمولی از جمله شناخته ترین نژاد های مرغ مینا یا این پرنده می باشند. مرغ مینا به طور کلی از جمله پرنده های اجتماعی می باشند که توانایی آموزش زیادی دارند و همچنین استعداد شگفت انگیز آن ها در زمینه تقلید صدا موجب گردیده که مرغ مینا به برترین پرنده سخنگو در دنیا معروف باشد و این استعداد صدای مرغ مینا از طوطی سانان نیز بیشتر می باشد که در مقاله نگهداری طوطی راجب آن ها نیز به طور مفصل صحبت کردیم. حال در ادامه به پرورش مرغ مینا و نگهداری آن به طور کامل میپردازیم تا در این زمینه حرفه ای شوید.

ایجاد زیستگاه مناسب برای نگهداری مرغ مینا

۱. پرنده مرغ مینا نیازمند قفسی بزرگ و جا دار و تمیز است. ابعاد مناسب برای قفس این پرنده، قفسی به طول ۶۰ سانتی متر ، عرض ۹۰ تا ۱۰۰ سانتی متر و عمق ۶۰ سانتی متر است. در صورتی که پیدا کردن قفس مناسب برای این پرنده برای شما امکان پذیر نبود ، بهتر است اقدام به ساخت آن کنید. همچنین بهتر است قفسی انتخاب کنید که تمیز کردن آن راحت باشد.

۲. نشیمنگاهی چوبی یا پلاستیکی برای پرنده خود ایجاد کنید. دقت کنید که چوب یا قطعه پلاستیک دارای شکستگی نباشد که در غیر اینصورت احتمال بروز آسیب دیدگی در پاهای پرنده وجود خواهد داشت.

۳. یک جعبه کوچک به منظور تامین فضای لازم برای خوابیدن پرنده درون لانه تامین کنید زیرا مرغ مینا در هنگام چرت زدن نیازمند قرار گرفتن در محیطی تاریک است. جعبه کوچک را می ‎توانید از فروشگاه های حیوانات خانگی تهیه کنید و یا خودتان اقدام به ساخت آن کنید. هنگان نصب لانه حتما دستورالعمل سازنده را رعایت کنید.

دما و رطوبت مناسب اتاق نگهداری مرغ مینا

محل نگهداری مرغ مینا باید نه خیلی گرم باشد نه خیلی سرد و اصطلاحا دارای هوای معتدل باشد چون که در محیط های سرد، امکان سرماخوردگی و در محیط های گرم نیز گرما زدگی وجود دارد. یکی از علائم گرما زدگی، جنب و جوش کمتر و له له زدن مرغ مینا می باشد. همچنین لازم به ذکر است، هنگامی که دمای محل نگهداری مرغ مینا خیلی سرد باشد این اتفاق می افتد که پرهای مینا پف کرده و بخش های رنگی بالای سرش نزدیک و مایل به رنگ آبی می گردد! این پرنده یا همان مرغ مینا عاشق آب تنی و رطوبت می باشد و شستن پرهای خود را بسیار دوست دارد.

اغلب افراد از مرغ مینا در درون منزل یا محل زندگی خود مراقبت و نگهداری میکنند و از آنجا که دمای محل زندگی انسان معمولا ثابت و معتدل است، باعث می شود محیط نگهداری این پرندگان دچار تغییرات دمایی نشود و از این حیث سالم و در امان بمانند.

با بودن وسایل سرمایشی همچون پنکه و کولر، دمای اتاق درون خانه ها در ماه های تابستان کمتر و خنک تر می شود. به این نکته توجه داشته باشید که دمای محیط به زیر ۱۰ درجه سانتی گراد کاهش پیدا نکند که اغلب در خانه ها به این صورت می باشد. همچنین در فصل های زمستانی به علت بودن بخاری و شوفاژ در داخل خانه، دمای درون خانه بالاتر می رود که حداکثر دمای خانه ۲۴ تا ۲۷ درجه باید باشد تا برای نگهداری و زندگی مرغ مینا، ایده آل باشد.

به این نکته مهم توجه کنید که در تمامی فصول، مرغ مینا نباید در مقابل باد سرد و گرما یا به طور کلی سیستم های گرمایشی، سرمایشی همچون کولر، پنکه، بخاری و … قرار گیرد زیرا این اتفاق باعث مریضی این پرنده می گردد.

مراقبت از مرغ مینا در خانه

تامین نیازهای پرنده 

۱. پرنده مینا از مواد غذایی مانند میوه ، سبزیجات ، آجیل ، حشرات و حیوانات کوچک تغذیه می کند . با این حال باید دقت کنید که تامین رژیم غذایی متعادل برای این پرنده از اهمیت بالایی برخوردار است . تهیه غذای مخصوص این پرندگان نیز مناسب است اما با این حال توجه کنید که این پرندگان قادر به جویدن نیستند و بنابراین لازم است که غذای مصرفی آن در قطعات کوچکی باشد.

  • از آن جایی که این پرندگان توانایی جذب آهن بیش از حد را ندارند ، بهتر است که از خوراندن مواد غذایی سرشار از آهن به آن ها خودداری کنید.
  • مصرف مواد غذایی متشکل ازا حشرات نباید بیش از ۵% درصد از رژیم غذایی پرندگان مینا را تشکیل دهد.
  • تامین مواد مغذی مورد نیاز این پرندگان از طریق مکمل های غذایی نیز ایده مناسبی خواهد بود.

۲. در صورتی که پرنده تان ، پرنده ای اهلی بوده باشد ، می ‎توانید به منظور ایجاد انس بیشتر او با اعضای خانواده ، او را برای ساعتی در طول روز بیرون از قفس نگهداری کنید اما با این حال مطمئن شوید که تمامی درها و پنجره ها بسته باشند و همچنین از نگهداری این پرندگان در کنار حیواناتی نظیر گربه خودداری کنید.

از دستکاری کردن بال پرنده مینا خود خودداری کنید زیرا ممکن است منجر به عدم تعادل پرنده در حین پرواز شده و منجر به آسیب و یا مرگ آن شود.

۳. به منظور حفظ تمیزی و پاکیزگی پرنده ، ظرفی حاوی آب مقطر درون قفس پرنده قرار دهید تا در آب شستشو یابد. دقت کنید که ظرف کم عمقی انتخاب کنید و آب آن را مرتبا تعویض کنید و از استفاده از آب شیر برای شستشو پرنده خود، خودداری کنید زیرا باعث آسیب رسیدن به آن خواهد شد.

۴. برای سرگرمی پرنده مرغ مینایتان ، اسباب بازی های متنوع برای آن تهیه کنید. از شلوغ کردن قفس خودداری کنید زیرا باعث گیر کردن پای پرنده به آن ها و آسیب رسیدن به آن شود. مرغ مینا دوست دارد با وسایل نوزادان مثل پستونک و لاستیک دندانی بازی کند. نباید اسباب بازی های مینا نباید به قدری کوچک باشد تا پرنده آنها را ببلعد و خفه شود. از اسباب بازی خوب برای مرغ مینا ، توپ پینگ پونگ، زنگوله و انواع توپهای پلاستیکی می توان نام برد.

۵. تکه ای آینه در قفس مرغ مینا بگذارید تا وقتی مرغ مینا خودش را در آینه تماشا می کند، خوشحال شود.

۶. درون قفس مرغ مینا یک سنگ کوچک یا آجر قرار دهید تا مرغ مینا بعد از غذا خوردن، نوک منقارش را تمیز کند.

دستی کردن مرغ مینا

کسانی که علاقه دارند تا تقلید صدا را به پرنده خود آموزش بدهند و دوست دارند مرغ مینای آن ها سخن بگوید، این آموزش را در سنین چهار تا هشت ماهگی آغاز کنند چون که در این سنین نتیجه بهتری می گیرند و مرغ مینا بهتر تقلید صدا را انجام می دهد.

جالب است بدانید اگر توسط دست به جوجه مرغ مینا غذا بدهیم، مرغ مینا به طور کامل اهلی می گردد. دستی شدن مرغ مینا یا اهلی شدن مینا، موجب می گردد که پرنده به مراتب احساس راحت تری پیدا کند و همچنین با صاحب خود ارتباط خوبی برقرار کند. به طور کلی تربیت مرغ مینا چندان سخت نخواهد بود و هنگامی که مرغ مینا اهلی شده باشد، علاقه بیشتری برای سخن گفتن و یادگیری از خود بروز می نماید. بنابر این در ابتدای رشد آن ها، اهلی کردن یا دستی کردن جوجه مرغ مینا کمک زیادی برای یادگیری در تقلید صدا به شما خواهد کرد. برای اهلی کردن مرغ مینا باید به حداقل یک ماه برای پرنده خود، زمان در نظر بگیرید و با او رابطه ای دوستانه ایجاد کنید. هر چه تایم یا زمان بیشتری را در این یک ماه به مرغ مینای خود اختصاص دهید این رابطه صمیمانه و دوستانه تر می شود. ایجاد رابطه عاطفی کمک بزرگی به دستی شدن مرغ مینا می کند و اهلی کردن این پرنده دوست داشتنی با بهتر شدن رابطه به مراتب آسان تر و با سرعت بیشتری انجام می گردد.

اگر دوست دارید مرغ مینای شما به درستی اهلی و دستی گردد و از خلق و خوی خوبی برخوردار باشد حتما باید به رفتار های خود اهمیت دهید. رفتارهای نادرست موجب می گردد که مرغ مینا به درستی تربیت نشود و پرنده ای نا آرام در خانه داشته باشید. هنگامی که پرنده می خواهد غذا را از دست شما میل کند و شما قصد دارید که مرغ مینای موجود در منزل را دستی کنید، به هیچ عنوان دست خود را یکدفعه نکشید چون این رفتار از صاحب پرنده به نوعی مسخره کردن مرغ مینا لحاظ می گردد و در حافظه بلند مدت این جاندار باقی خواهد ماند. با این عمل، اعتماد به نفس پرنده کاهش پیدا می کند و دیگر برای آمدن روی دستان صاحب خود، تمایلی نخواهد داشت. پس برای تربیت درست مرغ مینا باید رفتاری محترمانه با این پرنده داشته باشید و به هیچ عنوان مرغ مینا را پرنده ای عاری از درک و احساس ندانید. پس با رعایت این نکته ساده و رفتار محترمانه با آن، از پرنده ای اهلی در منزل خود برخوردار خواهید بود.

مراقبت از مرغ مینا در خانه

شرایط نگهداری مرغ مینا در زمستان

اگر سرمای هوا شروع شده و مرغ مینای شما در پارکینگ نگهداری می کنید ، مرغ مینای خود را به مکانی گرمتر منتقل کنید زیرا مرغ مینا اگر در معرض هوای سرد قرار بگیرید، دچار لرزش و اشکالات تنفسی می شود.

زمان نگهداری از مرغ مینا در خانه ، مواظب باشید حرارت و بوی غذا به پرنده برخورد نکند زیرا مرغ مینا از بوی سرخ کردنی و بوی سیگار و… بیزار است.مرغ مینا، نسبت به تغییرات محیطی از خود واکنش بدی نشان نمی دهد و اذیت نمی شود پس می توانید، مرغ مینای خود را به مسافرت ببرید.

نگهداری مرغ مینا در زمان بارداری

نگهداری مرغ مینا و هر پرنده ای در زمان بارداری اگر پرنده سالم باشد ، خطرناک نیست و باعث سقط جنین نمی شود. در این دوران اگر از پرنده ای نگهداری می کنید مسائل بهداشتی را در هنگام تماس با او و وسایلش رعایت کنید و بعد از هر تماس با پرنده دستهای خود را بشویید تا میکروب و عفونت منتقل نشود. بهتر است در این دوران خود شما به پرنده آب و غذا ندهید و این کار و تمیز کردن قفس پرنده را به فرد دیگری بسپارید.

در نگهداری مرغ مینا در منزل به نکات زیر توجه کنید:

  • پس از بالغ شدن پرنده بال های آن را کوتاه کنند چرا که احتمال دارد مرغ مینا پس از بزرگ شدن جهت پیدا کردن جفت فرار کند.
  • در محل پرورش مرغ مینا حیوانات خانگی مانند سگ و گربه نگه داری نکنید زیرا مرغ مینا بسیار حساس است و این کار موجب پرریزی آن می شود.
  • مرغ مینا پرنده حسودی هست که دوست ندارد شما به حیوان دیگری توجه کنید.
  • در آموزش تقلید کلمات به این پرنده می توانید از روش پاداش دادن استفاده کنید زیرا مرغ مینا علاقه بسیار زیادی به میوه جات مخصوصا گرفتن میوه به صورت پاداش دارد.
  • از خرید جوجه های کر و لال و یا جوجه های مریض خودداری کنید.
  • در هنگام خرید دست خود را داخل جعبه کنید و پرنده هایی که به سمت دست شما هجوم می برند ، را انتخاب کنید.
  • جوجه ها را در جلوی آفتاب بگذارید تا چرت بزنند. اگر با تولید صدا جوجه ها از خواب بیدار شوند ، جوجه ها کر نیستند.
مطالب مرتبط

جلوگیری از سیاه شدن موز با ۵ راهکار طلایی

قیمت فروش مرغ و تخم مرغ در استان فارس اعلام شد

آشنایی با گل شیشه شور و نحوه نگهداری آن

نظرات