مشکلات رایج دهان و دندان در سنین بالا + راه مراقبت و جلوگیری از آنها

بالا رفتن سن یک امر طبیعی است که همراه خود مشکلاتی را به همره می آورد.

مشکلات دهان و دندان بخشی دوری ناپذیر در روند پیر شدن هستند که شاید برخی این مشکلات را زودتر از موعد تجربه کنند. در این قسمت درباره تمامی این مشکلات و نحوه مراقبت و جلوگیری از آنها توضیح خواهیم داد.پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

مشکلات رایج دهان و دندان در سنین بالا

تیره شدن دندان ها

متاسفانه از بین رفتن سفیدی دندان ها و سیاه شدن آن ها یکی از اتفاقات رایجی است که با بالا رفتن سن رخ می دهد، زیرا در طول زمان لایه بیرونی دندان بیشتر در معرض مواد مختلف قرار می‌ گیرد و ضعیف تر می شود و راحت تر رنگ می گیرد، زیرا آسیب پذیرتر می گردد و در نتیجه ظاهر دندان‌ ها تیره‌ تر می‌ شود؛ بنابراین از مصرف غذا های رنگ دار خودداری کنید، بهداشت دندان خود را افزایش دهید و بیشتر به دندانپزشک مراجعه کنید.

پوسیدگی دندان

با افزایش سن ، پوسیدگی دندان نیز به یکی از مشکلات شایع دندان تبدیل می شود. پوسیدگی دندان در این سن می تواند منجر به عفونت ، درد و در بعضی موارد از دست دادن دندان شود.

دلیل این امر تجمع تدریجی پلاک و تارتار دهان است. در بسیاری از افراد سالمند ، آرتروز باعث درد در انگشتان دست و مچ دست فرد می شود و مسواک زدن صحیح را برای آنها مشکل می کند.

هنگامی که فرد به درستی مسواک نمی زند ، با گذشت زمان حفره هایی ایجاد می شوند که به پوسیدگی دندان تبدیل می شوند. آنچه بیشتر در پوسیدگی دندان ها نقش دارد رژیم غذایی سرشار از محتوای شیرین و کاهش تولید بزاق دهان است. استفاده از خمیر دندانهای حاوی فلوراید به افراد مسن توصیه می شود.

شما باید از این موضوع اطمینان حاصل کنید که افراد مسن در خانه ، دو بار در روز مسواک بزنند ، یک بار در روز نخ دندان بکشند ، مرتباً آب بنوشند و بیش از حد از غذاهای شیرین استفاده نکنند.

از دست دادن دندان

با بالا رفتن سن این اتفاق کاملا رایج است و علت آن هم این است که معمولاً افراد در این سن و سال به بیماری لثه دچار می‌ شوند و آن را نادیده می‌ گیرند و در نتیجه ساختار استخوان ضعیف می‌ شود و احتمال افتادن دندان در آن ها وجود دارد.

بیماری لثه

بیش از دو سوم افراد بالای ۶۵ سال به مشکلات لثه دچار هستند و احتمالاً حجم بیشتری از لثه را از دست می دهند که ممکن است به خاطر مشکلات قلبی، بیماری های مزمن، آرتروز و دیابت اتفاق افتاده باشد. یعنی هر مشکلی که در بدن تان تجربه کنید، احتمالاً روی لثه های تان اثرگذار خواهد بود.

بوی بد دهان

نقش بزاق فقط به مرطوب کردن دهان و غذا محدود نمی شود. بزاق ، دهان را مرطوب کرده و از تولید باکتری در دهان که باعث بوی بد دهان نیز می شود جلوگیری می کند. هنگامی که کسی دهانش خشک می شود ، قطعاً بوی بد دهان نیز دارد.

مسواک زدن دو بار در روز نیز مفید است اما نمی تواند به جلوگیری از خشک دهان را برای مدت طولانی کمک کند.

همچنین بوی بد دهان برای اعضای خانواده و پرستاری که وظیفه مراقبت از سالمند را بر عهده دارد دشوار می کند ، زیرا آنها مجبور هستند اغلب در کنار سالمند باشند و در نتیجه افراد به آرامی از فرد سالمند فاصله می گیرند.

گاهی اوقات این بوی بد دهان به دلیل استفاده از دندان مصنوعی است. استفاده طولانی مدت از دندان مصنوعی باعث التهاب در بافتهای ظریف دهان شده و در نهایت می تواند باعث بوی بد دهان شود. تمیز کردن منظم دندان مصنوعی بسیار مهم است.

سرطان دهان

سرطان دهان در افراد سن بالا رایج تر است و بیشتر اتفاق می افتد. علت آن هم مشکلات دندانی زیاد و تبدیل شدن آن به سرطان دهان است.

مشکلات رایج دهان و دندان در سنین بالا

چگونه با بالا رفتن سن دندان های سالمی داشته باشیم؟

برای مراقبت هر چه بیشتر از دندان هایتان، در سنین بعد از بالا رفتن سن:

۱-از مسواکِ نرم استفاده کنید

سعی کنید که با دندانتان رفتار ملایم داشته باشید و مسواک هایی را انتخاب کنید که دندانه‌ های آنها نرم است و به دهان و دندان شما فشار زیادی وارد نمی کند.

۲-سبک زندگی سالم داشته باشید

سبک زندگی سالم اثرات مثبتش را در همه جنبه ها از جمله دهان و دندان شما خواهد گذاشت.

۳-بدن تان را آبرسانی کنید

سعی کنید که به اندازه کافی آب بنوشید تا با خشکی دهان و پوسیدگی دندان ها مواجه نشوید.

۴-از مسواک برقی استفاده کنید

بله مسواک برقی می تواند به عالی ترین شکل ممکن دهان و دندان شما را تمیز کند و باعث تمیزی لثه ها شود و در نتیجه آلودگی ها را خیلی خوب از بین خواهد برد و کار با آن راحت تر است.

۵-مصرف کافئین را محدود کنید

اگر بدن تان را مرطوب نگه دارید و آن را آب رسانی کنید، قطعا دهان و دندان تان سالم باقی می‌ ماند‌. کافئین یکی از نوشیدنی هایی است که دهان و بدن شما را خشک می کند. پس بهتر است که مصرف آن را محدود کنید.

۶-سیگار را ترک کنید

سیگار مخرب ترین کاری است که افراد در حق دهان و دندان خود انجام می دهند. پس اگر به دنبال دندان سالم هستید، حتما باید سیگار را ترک کنید.

۷-مراقبت را فراموش نکنید

بله! همیشه پیشگیری بهتر از درمان است و باید سعی کنید با رعایت بهداشت، داشتن تغذیه مناسب، پیگیری بیماری های مختلف مثل دیابت، آرتروز یا بیماری‌ های قلبی از خودتان مراقبت کنید و مانع ایجاد مشکلات دهان و دندان خود باشید.

مطالب مرتبط

راز افرادی که جوان‌تر از همسالان خود بنظر می‌رسند

بررسی مشکلات رایج غذاساز و راهکارهای عملی برای حل آن‌ها

۶ عادت طلایی برای تقویت حافظه و مغز در سنین بالا

نظرات