به گزارش اول فارس ، انجمن سکته مغزی آمریکا در بهروزرسانی دستورالعمل پیشگیری از سکته مغزی در روز دوشنبه اعلام کرد که ۸۰ درصد از ۶۱۰ هزار مورد سکته مغزی که هرسال برای اولینبار رخ میدهند، از طریق غربالگری زودهنگام و تغییر سبک زندگی قابل پیشگیری هستند.
با توجه به اینکه سکته مغزی سالانه جان حدود ۱۶۰ هزار نفر را در آمریکا میگیرد، دستورالعمل جدید انجمن سکته مغزی آمریکا خواستار انجام اقدامات پیشگیرانه شده است.
سکته مغزی زمانی رخ میدهد که جریان خون به مغز مختل شده و باعث آسیب مغزی و ناتوانیهای بالقوه حادی میشود که روی تفکر، گفتار و تحرک تأثیر میگذارند. نابرابری در حوزه سلامت جوامع خاصی را مستعدتر کرده و به انجام غربالگری و پیشگیری بیشتر ضرورت بخشیده است.
دستورالعمل ۲۰۲۴ برای پیشگیری از سکته مغزی، که اولین بهروزرسانی از سال ۲۰۱۴ بوده، بر انجام غربالگری مرسوم در رابطه با عوامل خطر کلیدی از جمله فشار خون بالا، کلسترول بالا، قند خون بالا و چاقی تأکید دارد.
این دستورالعمل سعی دارد به عموم مردم کمک کند تا تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنند که خطر سکته مغزی به میزان قابلتوجهی کاهش پیدا کند.
دستورالعمل جدید بر پیشگیری اولیه تأکید دارد
این دستورالعمل بهروزرسانی نسخه قبلی است که یافتههای پژوهشی جدید و چند راهبرد عملی برای جلوگیری از اولین سکته ارائه میدهد. دستورالعمل جدید همچنین به عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت- عوامل غیرپزشکی که روی سلامتی افراد و دسترسی به مراقبتهای بهداشتی تأثیر میگذارند- میپردازد.
دکتر شریل دی. بوشنل، پزشک، محقق و رئیس گروه تنظیم دستورالعمل انجمن سکته مغزی آمریکا، در بیانیهای مطبوعاتی گفت: «مؤثرترین راه برای کاهش وقوع سکته مغزی و مرگ ناشی از سکته این است که از سکته اول جلوگیری کنیم؛ فرایندی که تحت عنوان پیشگیری اولیه شناخته میشود.»
بوشنل افزود: «برخی از جوامع به دلیل عوامل ژنتیکی، سبک زندگی، عوامل بیولوژیکی و یا عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت در معرض خطر سکته مغزی قرار دارند، و در برخی موارد غربالگری مناسبی برای شناسایی خطر انجام نمیگیرد.»
بهروزرسانیها و توصیههای کلیدی برای جلوگیری از سکته مغزی
این دستورالعمل منعکسکننده پیشرفتهای پزشکی در یک دهه گذشته است. یکی از مهمترین مفاد دستورالعمل جدید، توصیهای است که درخصوص آگونیستهای گیرنده پپتید شبهگلوکاگون ۱ مطرح شده است؛ دارویی که به تأیید سازمان غذا و داروی آمریکا رسیده و گفته میشود که احتمال بیماری قلبی و سکته مغزی را در افراد چاق یا دارای اضافه وزن و مبتلایان به دیابت نوع ۲ کاهش میدهد.
بوشنل به اپک تایمز گفت: «یکی از مهمترین پیشرفتهایی که صورت گرفته به آگونیستهای گیرنده پپتید شبهگلوکاگون ۱ مربوط میشود که برای کاهش قند خون در افراد دیابتی مورد استفاده قرار میگیرد و مشاهده شده که نقش مؤثری در درمان این اختلال دارد و همچنین به کاهش وزن قابلتوجه بیماران کمک میکند که مزایای پاییندستی بسیاری دارد.»
او توضیح داد که این مزایا درمجموع خطر سکته مغزی و دیگر عوارض دیابت را کاهش میدهند.
او افزود: «دارویی دیگر به نام مهارکننده مبدل پروپروتئین سابتیلیسین/ککسین نوع ۹ وجود دارد که در کاهش کلسترول الدیال (بد) بسیار مؤثر است. این دارو همچنین خطر سکته مغزی را کاهش میدهد.»
توصیههای کلیدی مندرج در دستورالعمل جدید بر انجام غربالگری منظم و مداخلات مربوط به سبک زندگی سلامتمحور تأکید دارند.
این دستورالعمل متخصصان مراقبتهای اولیه را تشویق میکند که بیماران را از عوامل خطر متغیر مانند فشار خون بالا، سیگار و کلسترول بالا و نحوه مدیریت آنها مطلع کنند.
تمرکز بر تغذیه
تغذیه جایگاه ویژهای در دستورالعمل جدید دارد. انجمن سکته مغزی آمریکا توصیه میکند که از رژیم غذایی مدیترانهای که به کاهش خطر سکته کمک میکند استفاده کنیم. رژیم مدیترانهای بر مصرف غلات کامل، میوه، سبزیجات، چربیهای سالم، حبوبات، مغزها، ماهی و مصرف متعادل لبنیات و الکل تأکید دارد و در عینحال توصیه میکند که مصرف غذاهای فراوریشده را به حداقل برسانیم.
دستورالعمل جدید همچنین بر نیاز به فعالیت بدنی تأکید دارد و توصیه میکند که هرهفته دستکم ۱۵۰ دقیقه فعالیت هوازی ملایم داشته باشیم.
به گفته بوشنل، سایر توصیههای جدید نهتنها بر فعالیت بدنی بلکه بر پرهیز از بیتحرکی در ساعات بیداری تأکید دارند. دستورالعمل جدید میگوید کمتحرکی را زیر نظر بگیرید و به بیماران توصیه میکند که از بیتحرکی اجتناب کنند.
این بهروزرسانی توصیههای مشخصی برای خانمها دارد که به عواملی مثل فشار خون بالا و خطر سکته مغزی بر اثر مصرف قرصهای ضدبارداری مربوط میشوند.
به گفته بوشنل، این توصیهها شامل کاهش فشار خون درصورت بالا بودن فشار خون در خانمهای باردار، غربالگری عوارض بارداری و نارسایی زودرس تخمدان (یائسگی زودهنگام قبل از ۴۰ سالگی)، یائسگی زودرس (قبل از ۴۵ سالگی) و آندومتریوز (نوعی بیماری التهابی که در آن بافت آندومتر در خارج از رحم رشد میکند) میشوند.
او گفت: «مردم باید بدانند که فاکتورهای سبک زندگی مانند رژیم غذایی، کمتحرکی، چاقی، خواب و سیگار تأثیر قابلتوجهی بر خطر سکته مغزی دارند و ما امیدواریم که ارائهدهندگان خدمات بهداشتی درباره اصلاح این رفتارها با بیماران خود گفتوگو کنند.»
بوشنل گفت: «اجرای این دستورالعمل میتواند خطر ابتلا به اولین سکته مغزی را به شکل قابلتوجهی کاهش بدهد. بسیاری از راهکارهایی که ما برای پیشگیری از سکته مغزی توصیه میکنیم، به کاهش خطر زوال عقل نیز کمک میکنند که یکی دیگر از بیماریهای حاد مرتبط با مشکلات عروقی مغز است.»
این دستورالعمل برای کمک به ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی در ارزیابی سطح خطر بیمار، ریسکسنج بیماریهای قلبی عروقی را معرفی کرده که خطر سکته مغزی و بیماری قلبی را در سن ۳۰ سالگی تخمین میزند.
همچنانکه انجمن سکته مغزی آمریکا به حمایت از اقدامات پیشگیرانه مؤثر ادامه میدهد، به همه یادآوری میکند که علائم هشدار سکته مغزی، یعنی افتادگی صورت، ضعف بازو، مشکل گفتاری و زمان را جدی گرفته و با اورژانس تماس بگیرند.
نظرات