به گزارش اول فارس ، براساس مطالعه جدیدی که روز چهارشنبه در مجله نیچر منتشر شد، این واکنش لازمه بهبودی است، زیرا خواب آرام «عامل مهمی برای بهبود قلب است.»
کمرون مکآلپاین، پژوهشگر اصلی مطالعه و استادیار قلب و عروق در دانشکده پزشکی آیکان در ماونت ساینای، به اپک تایمز گفت: «خواب با جلوگیری از آسیب بیشتر به قلب به بهبودی بدن کمک میکند.»
مکآلپاین گفت: «نیاز به استراحت بویژه در مقطعی که در بخش قلب یا مراقبتهای ویژه بیمارستان بستری هستید، بسیار حائز اهمیت است. وقتی به خانه بازگشتید، باید خوابیدن را در هفتهها و ماههای بعد از حمله قلبی همچنان در اولویت بگذارید. با داشتن خواب کافی، قلب عملکرد خود را بازیابی کرده و از مشکلات طولانیمدت جلوگیری میکند.»
سیگنالهای پنهان قلب
در تحقیقاتی که روی موشها و انسانها انجام گرفت، تیم ماونت ساینای به نقش حیاتی خوابیدن در بهبودی پس از حمله قلبی پی برد.
در موشهایی که در این مطالعه شرایط خوابیدن داشتند، شاهد افزایش سهبرابری مدت زمان خوابیدن بودیم که به عملکرد بهتر قلب آنها انجامید؛ بهبودی که با نظم بیشتر ضربان قلب و سطح پایینتر پروتئینهای مضر همراه بود.
در مقابل، موشهایی که اختلال خواب داشتند، از مشکلات قلبی جدیتری رنج میبردند که از جمله میتوان به وضعیت خطرناک ضربان قلب و مرگومیر بالاتر اشاره کرد.
مطالعات انسانی از نتایج مشابهی حکایت دارند. از بین ۷۸ بیمار، کسانی که طی چهار هفته پس از حمله قلبی کیفیت خواب خوبی داشتند، تا دو سال شاهد بهبود قابلتوجهی در عملکرد قلب خود بودند. چنانکه اکوی قلب این افراد در بازه زمانی ششماهه پس از مرخصی از بیمارستان نشان میداد، قلب آنها عملکرد بهتری در پمپاژ خون داشت.
آنها همچنین با مشکلات جدی کمتری مثل تداوم حملات قلبی یا مراجعه به بیمارستان مواجه شدند.
در مقابل، افرادی که خواب خوبی نداشتند، با مشکلات قلبی بیشتری مواجه شدند و بهبودی قابل مقایسهای نداشتند.
یکی از مؤلفههای کلیدی کشف محققان این است که قلب از طریق سلولهای ایمنی موسوم به مونوسیتها با مغز ارتباط میگیرد. این سلولها در پی حمله قلبی به سمت مغز حرکت کرده و مولکولی به نام فاکتور نکروز تومور تولید میکنند. این پروتئین باعث فعال شدن نورونها در تالاموس میشود که نقش بسزایی در تنظیم خواب، هوشیاری و حافظه دارد.
به گفته محققان، این فرایند با کاهش فشار وارده به قلب و محدود کردن التهاب، که لازمه بهبودی است، به تقویت خواب ترمیمکننده برای بهبودی قلب پس از آسیب کمک میکند.
مکآلپاین گفت: «چیزی که ما به آن پی بردیم، این بود که افزایش مدت زمان خواب میزان استرس سمپاتیک قلب را کاهش میدهد و به روند بهبوددهنده التهابزدایی کمک میکند و درنهایت باعث میشود که عملکرد قلب به دوران قبل از حمله قلبی بازگردد.»
استرس سمپاتیک ضربان قلب و فشار خون را بالا میبرد، فشار بیشتری به قلب وارد کرده و باعث افزایش التهاب میشود.
التهاب قلب با بهبودی پس از حمله قلبی ارتباط مستقیم دارد، زیرا به پوشش داخلی قلب، دریچهها، ماهیچهها و بافت اطراف آن آسیب میرساند. التهاب بیش از اندازه میتواند به ضربان قلب نامنظم، نارسایی قلبی و بیماری عروق کرونر قلب منجر شود. با کنترل التهاب از طریق خوابیدن، قلب بهطور کامل بهبود مییابد، عملکرد کلی خود را بهبود میبخشد و خطر مشکلات طولانیمدت را کاهش میدهد.
ضربان قلب و فشار خون در حالت خواب کاهش مییابند و نفس کشیدن شکل ثابت و منظمی پیدا میکند.
مکآلپاین گفت: «باید بدانیم که افزایش مدت زمان خواب، پاسخی سالم در دوران بهبودی است. ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی باید شرایطی را برای بیماران خود فراهم کنند که بتوانند پس از حمله قلبی خواب کافی داشته باشند.»
انجمن قلب آمریکا در سال ۲۰۲۲ زمان خواب را به فهرست «۸ مؤلفه ضروری زندگی» در کنار رژیم غذایی، ورزش و ترک سیگار اضافه کرد؛ فهرستی متشکل از اقدامات کلیدی در رابطه با سبک زندگی که لازمه سالم نگهداشتن قلب هستند. به گفته انجمن قلب آمریکا، ۷ تا ۹ ساعت خواب شبانه به افراد کمک میکند که وزن، فشار خون و کلسترول خود را به شکل مؤثر کنترل کنند که همگی از سلامت قلب محافظت میکنند.
تجویز خواب در برنامههای بهبودی
به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا، حدود ۸۰۵ هزار آمریکایی در طول سال دچار حمله قلبی میشوند که ۶۰۵ هزار نفر از آنها اولین حمله قلبیشان را تجربه میکنند. این آمار از اهمیت برنامههای بهبودی حکایت دارد.
مکآلپاین گفت: «بسیاری از برنامههای بهبودی قلب، آنطور که باید به خوابیدن توجه ندارند.»
«امیدواریم تحقیقات ما به افزایش آگاهی پزشکان، متخصصان و بیماران درباره اهمیت خوابیدن در دوران بهبودی کمک کنند. جدا از رژیم غذایی، ورزش و تغییرات مربوط به سبک زندگی سالم، اطمینان از خواب کافی باید محور اصلی برنامه بهبودی شما باشد.»
نکاتی برای بهتر خوابیدن
براساس دستورالعمل خواب انجمن قلب آمریکا، نکات زیر به بهبود خواب شما کمک میکنند:
- جابهجایی: تلفن همراه خود را دور از تخت شارژ کنید تا حواستان پرت نشود و درگیر آن نشوید.
- کاهش نور: از فیلتر قرمز استفاده کنید یا صفحه نمایش تلفن همراه را در حالت شب قرار دهید تا شدت نور آبی که میتواند خواب شما را مختل کند، به حداقل برسد.
- برنامهریزی: از هشدار زمان خواب استفاده کنید تا زمان خاموشی را به شما اعلام کند.
- قفل: از مسدودکنندهها استفاده کنید تا اعلانهای ایمیل، شبکههای اجتماعی یا بازیها حواستان را در طول شب پرت نکنند.
- مسدودی: حالت «مزاحم نشوید» را فعال کنید تا اعلانهایی را که باعث اختلال خوابتان میشوند، دریافت نکنید. بهتر است تلفن همراهتان را در حالت هواپیما قرار دهید.
تهدید شماره ۱ سلامتی برای آمریکاییها
به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، بیماری قلبی همچنان عامل اصلی مرگومیر در بین مردان و زنان آمریکایی است و سالانه جان بیش از ۷۰۰ هزار نفر را میگیرد. این یعنی از هر پنج مرگ، یک مورد بر اثر بیماریهای قلبی رخ میدهد.
میانگین سنی اولین حمله قلبی در آقایان ۶۵.۵ سال و در خانمها ۷۲ سال است. با بالا رفتن سن، میزان خطر افزایش مییابد. حملات قلبی در بین جوانان رواج کمتری دارند، اما کالج قلب و عروق آمریکا در سال ۲۰۱۹ از افزایش ۲ درصدی حملات قلبی در افراد زیر ۴۰ سال در یک دهه گذشته خبر داده است.
بیماری عروق کرونر، شایعترین بیماری قلبی در آمریکا، میتواند باعث حملات قلبی شود. این عارضه زمانی رخ میدهد که پلاکهایی در شریانها- که خون را در قلب و بدن به جریان میاندازند- تشکیل میشود که آنها را تنگ میکند و عملاً باعث انسداد جریان خون میشود. حمله قلبی زمانی رخ میدهد که خون کافی به عضله قلب نمیرسد و منجر به آسیبدیدگی و مختل شدن عملکرد آن میشود.
نظرات