به گزارش اول فارس، سیاوش آریا فعال حوزه میراث فرهنگی و تاریخ ایران در گزارشی جدید از بی توجهی علنی به میراث تاریخی ایران باستان نوشت:
چهارتاقی ساسانی نامدار به«نقاره خانه»در شهرستان فراشبند یکی از سالم ترین و ارزشمندترین چهارتاقی های ساسانی کشور است.با این همه،یادگار ساسانیان مورد بی مهری و بی توجهی مسولان قرار گرفته و شرایط حفاظتی نامناسبی دارد.تیرهای چراغ برق و دکل مخابراتی عرصه و حریم درجه یک بنای ساسانی را به شدت خدشهدار کرده است.
هرچند این تنها بخشی از داستان پردرد و رنج این بنای ساسانی است.زیرا که ولگردان ومعتادان پایه های این چهارتاقی را با خیال آسوده و درنبود نظارت مسولان میراث فرهنگی به آتش کشیده و سنگهای بنا راسیاه و خاکستر آتش را برجای گذاشته اند.
شهرستان فراشبند با دارا بودن بیش از ۲۵ چهارطاقی نه تنها لقب پایتخت چهارطاقیهای ایران را داراست بلکه نشان از قدمت این شهرستان میباشد بقایای ۱۰ آتشکدهٔ زرتشتی در شهرستان فراشبند وجود دارد.اولفارس
انبوه زباله های پلاستیکی در پیرامون چهارتاقی رها شده و چهره ناخوشایند و زشتی را برجای گذاشته است.درحریم درجه یک یادگارساسانیان آسفالت ریخته شده و روشن است پیرامون آن کارگران سرگرم کار هستند.زیرا اضافی مواد و مصالح کار را در کنار یادمان ملی رها کرده اند!
کندوکاوهای غیرمجاز قاچاقچیان بیمار و فرومایه درگذشته گودال بزرگی را پدید آورده که باید مسولان میراث فرهنگی شهرستان فراشبند آنرا پر می کردند تا دیگر سودجویان را وسوسه به خرابکاری نکند.
سرگین(مدفوع)گوسپندان درکنار چهارتاقی«نقاره خانه»به فراوانی نمایان است که افزون بر چهره زشت و زننده ای که برجای گذاشته،سبب آسیب رسانی در دراز مدت به چهارتاقی خواهد شد.زیرا از مواد شیمیایی تشکیل شده که سبب پوسیدگی و فرسودگی ملات ها می شود.
اگر بخواهیم دردها و رنج های یادگارساسانیان را برشمریم،باید به گفته ای”مثنوی هفتادمنی را نگاشت” و دردهای آن بی شمار است.
درسالهای گذشته بهشدت حریم درجه یک و دو این مجموعه ساسانی مورد دستبرد قرارگرفته است.جاده اتصالی دِهرَم از میانه این مجموعه میگذرد،در حالی که سفالهای مرتبط با این مجموعه را در آن دست جاده میتوان دید.اما این تنها ایراد موجود نیست،تیرهای برق و همچنین دکل مخابرات دقیقا از درون این مجموعه بنا گذر میکند و عرصه وحریم درجه یک این بنا را بهشدت از بین برده است.ضمن آن که برپایی این تیرها نیازمندچندین متر کندهکاری در درون زمین است که لایههای باستان شناختی این یادگار ساسانی را نیز از بین برده است.
این مجموعه که به آتشکده نقاره خانه نامدار است درهفت کیلومتری جاده فراشبند به دِهرَم جای گرفته است.
آتشکده نقاره خانه به دست «مهرنرسی»وزیر بهرام پنجم ساخته شده است که روزگاری آتش ورجاوند بهرام در آن نگهداری می شده است. این آتشکده با شماره ۳۳۹۸ در تاریخ ۲۵ اسپندماه ۱۳۷۹ در سیاهه یادمانهای ملی به ثبت رسیده است. ازهمین روی، جا دارد که مسولان میراث فرهنگی شهرستان و استانی در پاسداری و حفاظت از این بنای ۱۶۰۰ ساله ساسانی کوشا باشند و اجازه دست اندازی بیشتر بدان ندهند و دشواریهای پیشروی این یادمان را پیگیری کرده و برطرف کنند.
نظرات