محمدطاهر دیباجی در یاداشتی نوشت:
لا خیرَ فی السَّرَف و لا سَرَفَ فی الخیر
پیامبر (ص) : در اسراف و زیادهروی خیری نیست و در امور خیر اسراف نیست.
دین اسلام به پرهیز از اسراف سفارش زیادی به مسلمان کرده است و ملت ایران در این کار پیشرو هستند و یقینا در این روزهای سرد با صرفه جویی در مصرف انرژی یاریگر هم هستند.
آیه ۱۴۱ سوره انعام به مسئله اعتدال در مصرف اشاره دارد که همان معنای صرفه جویی و بهینه سازی مصرف در اقتصاد امروز جهان است. ازنظر اسلام و قرآن، اعتدال در مصرف و میانه روی و صرفه جویی به معنای مصرف درست و متناسب، اصلی اساسی و از اصول نخستین اقتصاداسلامی میباشد.
رهبر معظم انقلاب هم در سخنرانی های اخیرا با پوشیدن لباس گرم نشان دادند که در کنار سایر مردم ایران به این پویش ملی پیوسته اند.
گاز طبیعی انرژی مورد نیاز نسل های آینده این مرز و بوم است و درست مصرف کردن آن وظیفه همگانی می باشد و با یک درجه کاهش دمای محیط می توان ۶ درصد در مصرف انرژی صرفه جویی کنیم و در وضعیت پایداری نیروگاهها سهیم باشیم پس صرفهجویی نهتنها به کاهش هزینهها کمک میکند، بلکه به بهبود کیفیت زندگی و ایجاد امنیت مالی منجر میشود. با این روش مدیریت صحیح هزینهها، میتوانید از بدهیها دوری کرد و با پس انداز آن برای آینده برنامهریزی کنید و همه میتوانیم “قهرمان صرفهجویی” باشیم.پس کمتر هدر دهیم بیشتر بسازیم، ازطریق کاهش مصرف برق و هزینههای انرژی میتوان هزینههای خانوارها، سازمانها و صنایع را کاهش داد و به صرفه جویی در مصرف برق و گاز کمک کنیم که صنایع تعطیل نگردد وکارگران عزیز بیکار نشوند علاوه بر این با اجرای راهکارهای بهینهسازی انرژی امکان ایجاد شغلهای جدید در صنایع پایدار و کاهش وابستگی به منابع انرژی وارداتی فراهم خواهد گردید.
“صرفهجویی هنر است و هر ایرانی میتواند هنرمندی در مدیریت انرژی باشد.”
برق نعمتی است که داشتنش ثروت است و صرفهجویی درآن فرصتی برای روشن نگهداشتن خانههای سایر هموطنان ماست از درگاه دیگر حواشی زمستان سخت اروپاییها را نباید فراموش کنیم. صرفهجویی،کم مصرف کردن نیست؛ درست مصرف کردن است…! تفاوت صرفهجویی ما با شرایط آنها زمین تا آسمان متفاوت است. همانطورکه می دانید نیروگاه ها قطب تولید انرژی برق هستند و فرآیند تولید برق به آنها وابسته است که با صرفه جویی به تولید انرژی برق تداوم می بخشیم و چون سرمای زمستان گرایش سیاسی نمی شناسد برای استفاده هموطنان عزیزمان بخصوص در مناطق سردسیر و عمدتا کم برخوردار به پویش دو درجه کمتر بپیوندیم همه می دانیم ناترازی انرژی داریم و در این موضوع هم همبستگی و همراهی لازم است.برای صرفه جویی چندین راهکار پیش رو است که به آنها می پردازیم با اجرای طرحهای بهینهسازی در صنایع، رفع موانع و گلوگاههای تولید و صرفهجویی متوسط مصرف گازخوراک صنایع نسبت به گذشته کمتر می شود همچنین میتوان به جلوگیری از مازوت سوزی وتامین گاز CNG کمک های شایانی کرد
طبق بررسی خودروهای فرسوده در روز بیش از ۶۳ میلیون لیتر سوخت میسوزانند که اگر خودروهای فرسوده با خودروهای استاندارد جایگزین شوند، حدود ۲۶ میلیون لیتر سوخت صرفهجویی خواهد شد. یعنی خودروی فرسوده سالانه ۹ میلیارد دلار و میلونها لیترسوخت را دود میکنند.
راهکارهای ساده وبدون هزینه برای جلوگیری از افت فشار گاز و قطع برق در خانه:
۱_خاموش یا کم کردن سیستم گرمایشی به هنگام عدم حضور در خانه
۲_بستن درزهای درب و پنجره و عایق بندی آنها
۳_استفاده حداقلی از بخاری برقی
۴_پوشاندن دریچه های کولر
۵_کم کردن دو درجه دمای آبگرمکن یا موتورخانه
۶_پوشیدن لباسهای گرم و غیره تابستانی
۷_استفاده کمتر از وسایل برق در ساعت اوج مصرف
۸_خاموش کردن لامپ های اضافی
۹_کوتاه کردن زمان استحمام
۱۰_عایق بندی کردن لوله ها و پنجره ها
۱۱_عدم گذاشتن ظروف کوچک روی شعله بزرگ اجاق گاز
۱۲_بررسی شوفاژخانه و دودکش برای نداشتن نشتی
۱۳_خلوت کردن اطراف رادیوتور ها و جلوی بخاریها و توجه به سرویس دوره ای آنها
۱۴_بستن در اتاق های کم رفت و آمدو بستن کامل پرده ها در شب
۱۵_استفاده از ترموستات قابل برنامه ریزی و هواگیری رادیاتورها
۱۶_انتخاب وسیله گرمایشی و درجه مناسب با متراژ خانه
۱۷_بستن یا کم کردن دریچه هواکش تهویه حمام و آشپزخانه
۱۸_جهت شست وشوی ماشین لباشویی از آب سرد استفاده نمایید
۱۹_وسایل برقی که استفاده ندارید را از برق بکشید
۲۰_از لوازم خانگی کم مصرف استفاده کنید
محمد طاهر دیباجی, [۰۳/۱۰/۱۴۰۳ ۰۲:۳۵ ب.ظ]
۲۱_از چراغ های سنسوردار ولامپ های LED استفاد کنید
۲۲_نصب کنتورهای هوشمند
۲۳_عم استفاده از شومینه های روباز و بدون حفاظ شیشه ای
۲۴_تنظیم دمای خانه بین ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد
۲۵_استفاده از وسایل گرمایشی با برچسب انرژیAB
۲۶_تنظیم دمای یخچال بری دمای بهنیه و کمتر رفتن سراغ آن
۲۷_تلویزیون را در ساعاتی که نگاه نمی کنید روشن باقی نگذارید
…..
و برای صرفهجویی درمصرف آب میتوان به :بستن شیر آب هنگام شستشو، استفاده ازلوازم کم مصرف آب ماننددوش کم مصرف،ترمیم نشتیهای لولهها وشیرآلات،استفاده ازروشهای آبیاری قطرهای،جمعآوری آب باران برای آبیاری در باغها وگیاهان…. اشاره نمود .
پویش «دو درجه کمتر» فرصتی است برای همبستگی اجتماعی و همکاری در جهت عبور از روزهای سخت زمستان است.با این اقدام ساده، میتوانیم گرما و رفاه را برای همه حفظ کرده و منابع ملی را برای نسلهای آینده نگه داریم پیشگیری همیشه بهتر از درمان است پس مصرف درست هم بهتر از خاموشیه، هر کدام از ما میتوانیم با اقدامات کوچک تأثیر بزرگی بر محیط زیست بگذاریم که کار خیلی سختی هم نیست فقط باید به یکسری از کارها عادت کنیم پس بیایید به صرفهجویی در انرژی عادت کنیم و با پیوستن به پویش و کاهش ۲ درجه ای دمای اتاق و خانه تاثیراتی از جمله تامین سوخت ۳۰ نیروگاه برق ،صرفه جویی۵۰ میلیون متر مکعب گاز که معادل ۲ فاز پارس جنوبی وپایدارسازی شبکه گاز، تامین برق ۱.۲۵میلیون خانه و جلوگیری از قطعی برق را به دست آوریم و این صرفهجویی ها باعث میشود که این میزان در اختیار نیروگاهها و صنعت قرار گیرد و از بروز خاموشی سراسری برق جلوگیری شود.پس در روزهای سرد سال صرفه جویی کنیم و درست مصرف کنیم تاحتی در دورافتاده ترین نقطه کشور کسی مشکل کمبود انرژی را نداشته باشد.وقتی مطالب روزهای اخیر گروههای تخصصی و عمومی انرژی را دنبال میکنیم که بجای تمرکز بر حل مسئله ملی ناترازی انرژی عمدتا با نگاه سیاسی دنبال مقصر میگردند صرفنظر از اینکه چه کم کاری شده و چه اقداماتی باید دولت برای رفع این مشکل انجام دهند برای عبور از این مشکل نیاز به همراهی جامعه ایران اسلامی است زیرا در برابر مصالح ملی دسته بندیها بی معنا است و این پویش دو درجه کمتر در راستای مصالح امروز کشور هست و همه ما مکلف به عمل به آن هستیم پس وقت آنست که همگی و یکپارچه به صرفهجویی درگاز و برق اهتمام ورزیم، چون برای گفتگو و دعواهای بیحاصل همیشه وقت است و تلاش کنیم تا امانت طبیعت را هدر ندهیم و با این پویش به پایداری تولید و اقتصاد کشورمان کمک نماییم.
کمپینهای ملی که برای ایران عزیز است نیازمند همراهی ملیاند.در روزهای کنونی تمامی ارگانها فارغ از دستهبندیهای سیاسی پای کار الگوی مصرف انرژی کشور آمدهاند. شهرداری کلان شهرها با اکران بیلبوردهای شهری به پویش سراسری دو درجه کمتر پیوستند و با کاهش تنها دو درجه از دمای وسایل گرمایشی خانه های خود، میتوانیم به صرفه جویی در مصرف انرژی، کاهش آلودگی و تضمین گرمایش برای همه کمک کنیم پس بیایید برای آینده ای پایدارتر متحد شویم و پویش دو درجه کمتر را جدی بگیریم! *همبستگی راهحل عبور از چالشها برای ایران آباد است*.
پویش دو درجه کمتر باید از سطح رسانه و شبکه های اجتماعی فراتر رود و جزئی از زندگی ما در فصول سرد باشد زیرا که با پیوستن به این پویش ملی به پایداری تولید و اقتصاد کشورمان کمک می نماییم.
پویش «دو درجه کمتر» میتواند به افزایش آگاهی عمومی در مورد اهمیت مصرف بهینه انرژی و حفاظت از محیط زیست منجر شود، این آگاهی میتواند موجب تغییر رفتار و عادات افراد در مصرف انرژی شود و روحیه مشارکت اجتماعی را تقویت کند.کم کم کوچکترین اقدامات بزرگترین تغییرات را ایجاد میکنند زیرا که پویش ۲ درجه کمتر هم مشارکت در خیر عمومی است و هم باعث حمایت از بخش صنعت و اقتصاد کشور میشود.این پویش مصداق ضرب المثل «قطره قطره جمع گردد وآنگهی دریا شود» است اگر هر خانواده دو درجه کمتر گاز مصرف کند زمان قطعی برق کم میشود شاید خیلی از ما نمیدانستیم که ۹۰ درصد سوخت مصرفی برای تولید برق از گاز است که با کاهش یک درجهای دما ۶ درصد در مصرف انرژی صرفهجویی میشود پس با پیوستن به پویش دو درجه کمتر در ترویج مصرف بهینه سهیم باشیم.
با این پویش شعله امید را در دل هموطنانمان روشن کنیم و با کمک هم زمستان را بهاری نماییم
نظرات