فارس قدیم|زرقان : نگهبانان و پیشکاران قوام شیرازی در شهر زرقان سال ۱۲۹۵ خورشیدی.. منبع: آرشیو کنسولگری انگلستان در شیراز
خاندان قوام شیرازی از خاندانهای دیوانسالار دورۀ قاجار بودند که در شیراز قدرت و نفوذ بسیار داشتند. این خاندان بر پایه نوشتارهای زیادی دارای اصلیت یهودی بودند و تا زمان پهلوی در ایران بسیار پرنفوذ باقی ماندند.
قدرت خاندان قوام در جنوب ایران و استان فارس آنقدر زیاد بود که مردم شیراز میگفتند: «تا قبل از رضاشاه، قوامها در شیراز شاه بودند.»
ابراهیم قوام، آخرین قوامالملک بود که در دهه ۱۳۱۰ توسط رضاشاه از شغل موروثی خود یعنی «کلانتر شیراز»، عزل و به اجبار به همراه خانوادهاش به تهران تبعید شد. پسر او علی قوام با اشرف پهلوی دختر رضاشاه ازدواج کرد.
خاندان قوام شیرازی از نسل پسران و برادران حاج ابراهیم کلانتر، صدراعظم لطفعلی خان زند و سپس آقامحمدخان قاجار هستند. این خاندان نسب خود را به حاج قوام الدین وزیر قرن ۱۴ شیراز میدانند که در شعرهای حافظ نیز به وی اشاره شدهاست.
در نوشتارهای مخفی سفارت بریتانیا در سال ۱۸۹۰ در مقاله ای به عنوان «رجال مهم ایران» این خاندان یهودی دانسته شدهاند. ناصرالدین شاه قاجار نیز خانواده قوام را یهودی میدانست و هنگام سفر به اروپا و دیدار با نمایندگان سازمان اتحاد جهانی آلیانس و رئیس آن آدولف کرمیو گفت:
«من فراموش نمیکنم که این یک یهودی، حاجی ابراهیم بود که کمک کرد قاجارها سلطنت را به دست آورند».
ین سخن ناصرالدینشاه در یهودی دانستن حاج ابراهیم هیچگاه مورد رد توسط مقامهای سازمان آلیانس قرار نگرفت.
بسیاری منابع دیگر نیز حاج ابراهیم کلانتر را یهودی دانستهاند. پزشک یهودی اتریشی پولاک که در قرن ۱۹ به ایران سفر کرده بود نیز در نوشتارهای خود خاندان قوام را یهودی و محافظ یهودیان ایران دانستهاست.