استان فارسخبر اول

از اجرای طرح ملی زیتون در فارس چه خبر؟ انجام شد؟!

کشاورزان و زمینهای آماده کشت محصولات استراتژیک به حال خود رها و مسئولان کشاورزیشان هم نسبت به اجرای طرحهای بزرگ و ملی در فارس همچنان بی تفاوت بوده و هستند.

جهاد کشاورزی فارس

سید محی الدین حسینی ارسنجانی
روزنامه نگار

ده سالی میشود که قرار بوده است طرحی بنام طرح ملی زیتون درمناطقی از ایران و استانهای مختلفی از کشور واز جمله در استان فارس اجرا شود. حالا پس از گذشت این همه مدت این طرح مثل بسیاری دیگر از طرحها و پروژه های ملی مسکوت مانده و به اجرا در نیامده و فارس و فارسیان روز به روز از مواهب طبیعی و امتیازات ملی دور و دورتر و بی بهره تر میشوند حال انکه استانهای همسایه و دیگر نقاط کشورمان بواسطه پیگیری مطالبه گران استانشان از استانداران و فرمانداران گرفته تا سایر مدیران استانی و محلی اشان روز به روز توسعه بهتر می یابند اما فارس هنوز اندر خم یک کوچه از تعالی و ترقی وا مانده است.

ده سال پیش در رسانه ها ی کشوری و استانی با تبلیغات انبوه در رابطه با اجرای طرح ملی زیتون که قرار بوده به واسطه اجرای آن مقدار کمی از باغات زیتون موجود در کشور و فارس اصلاح و روغن خوراکی زیتون مورد نیاز کشور تامین گردد اما متاسفانه علیرغم توسعه سطح زیر کشت درختان زیتون از سوی مردم و موسسه ای بنام فلاحت در فراغت که بعدها همین هم از سوی عده ای منفعت طلب به فساد کشیده شد این طرح اجرا نگردیده و مردم کشورمان باید از زیتون‌های تولید خارج که نه کیفیت و نه قیمت مناسبی دارند مصرف کنند.

زیتون

نقش روغن زیتون ، ترشی زیتون و زیتون پرورده در چرخه غذایی ایرانیان هنوز مهم و موثر دانسته نشده و بسیاری از مردم نمیدانند که منافع مصرف روغن زیتون و خود زیتون برای بدن انسان که خداوند در قران کریم از آن یاد کرده و حتی به آن قسم خورده چیست؟

بسیاری از مناطق شرق و جنوب استان فارس استعداد کشت و برداشت زیتون و پسته را که دو محصول پردرآمد باغی محسوب میگردند دارند اما با توجه به اینکه در ساختار کشاورزی ایران و بویژه در سازمان کشاورزی فارس از تحقیقات و امور ترویجی چندان خبری نیست به این مهم پرداخته نشده و نتوانسته ایم آنگونه که باید کشاورزی امان را از حالت غرق آبی به سمت محصولات زراعی ودرختان پر ثمر و کمتر نیازمند به آب ببریم.

البته تلاشهای کمی درداین رابطه صورت گرفته که نسبت به حجم بالای زمینهای کشاورزی و باغات فارس این مقدار تلاش کم و ناچیز است و چندان به حساب نمی آید.امروزه کرمانیها و یزدیها از وجب به وجب خاک استانشان که آب زیادی ندارند بهترین استفاده را از خاکشان که کمتر از خاک فارس حاصلخیزتر است بهره ها میبرند و ما در استانمان که استان چهار فصل است به داشتن درخت زیتون و پسته و مزارع وسیع آن کمتر فکر کرده ویا کمتر به آن پرداخته ایم.

برابر اظهارنظر کارشناسان کشاورزی و باغی زمینهای استان فارس استعداد برداشت ده تا دوازده تن زیتون ازهر هکتار از باغات این استان را دارند و میتوانند بخش اعظمی از زیتون مورد نیاز کشور را تامین نمایند و در آمد سرشاری را نصیب باغداران زیتون فارس کنند اما میبینیم که سهم فارس از باغات زیتون کشور ناچیز است و استانمان باید قطب تولید زیتون در جنوب ایران باشد و این شدنی است مگر با برنامه ریزی و اراده مشترک بین باغداران و زمینداران فارس و مسئولان کشاورزی،امور زراعی و باغداری فارس که تلاش کنند اجرای طرح ملی برزمین مانده زیتون کاری در فارس اجرایی و عملیاتی گردد.

مردم اگر از روغن زیتون به جای روغنهای نباتی که اغلب دارای پالم و دیگر مواد مضر برای قلب و عروق و سلامتی است استفاده کنند کمتر بیمار شده و نقش استفاده از روغن زیتون خوراکی و غیر خوراکی در سلامت بدن اثبات شده است.پس علاوه بر مصرف خوراکی از روغن زیتون در مصارف طبی هم میتوان بهره برد و زندگی سالم تر و شاداب تری را تجربه کرد.

چراباید استانی به این پهناوری مثل فارس سطح زیر کشت درختان زیتون ثمر دهنده اش کمتر از بیست هزار هکتار باشد حال انکه فارس و فارسیان باید در شرایط فعلی افزون بر دویست هزار هکتار باغات زیتون در استانشان را شاهد و ناظر باشند.

معلوم است که به درستی از زمینهای کشاورزی و حاصلخیز و خدادادی امان استفاده نکرده ایم و نتوانسته ایم به این واسطه به اقتصاد ملی کمک کنیم و یا با این روشها در زمینه اشتغال زایی گامهای مثبت برداریم.

اگر زیتون و زیتون کاری در فارس توسعه یابد باتوجه به استانی که آفتابی است روغن زیتون به دست امده از باغات زیتون فارس کیفیتی بالاتر از روغنهای تولید اسپانیا و ایتالیا داشته و دارد اما افسوس که کشاورزان و زمینهای آماده کشت محصولات استراتژیک به حال خود رها و مسئولان کشاورزیشان هم نسبت به اجرای طرحهای بزرگ و ملی در فارس همچنان بی تفاوت بوده و هستند.

مردم را باید به تهیه نهال و قلمه زیتون تشویق و کشاورزان را در زمینه غرس درختان زیتون در ارقام مختلف ان آموزش داد تا دیگر نیازی به خرید و تهیه نهال و قلمه از شمال نباشد.

روغن زیتون تولیدی فارس و دیگر محصولات آن از کیفیت لازم برخوردار و نسبت به روغن تولید وارداتی خارج بسیار ارزانتر و در دسترس تر است.

بنابراین ایده برند شدن روغن زیتون در فارس و سطح ملی و بین المللی اتفاق نیفتاده و براورده نمیگردد مگربا رسیدن به خود باوری و برنامه ریزی و همراهی و همکاری همه کشاورزان و مدیران و متولیان امور کشاورزی استان فارس و از انجا که درخت زیتون در برابر کم آبی و شوری زمین مقاومت بیشتری دارد و از نظر اقتصادی محصولی است که توجیه اقتصادی دارد و منافع بسیار زیست محیطی برای خاک و هوا و زندگی مردم دارد باید به این سمت برویم و از پرداختن به چنین محصول پر منفعت و کم هزینه ای غافل نمانیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا