یادداشت

نقد رمان رانده شده نوشته حمیدرضا زنگی در نشست گروه ادبی پنجره

رمان رانده شده نوشته حمیدرضا زنگی 2

کتاب رانده شده نوشته حمیدرضا زنگی نویسنده شیرازی در فرهنگسرای هنر بوستان بعثت شیراز مورد نقد و بررسی قرار گرفت.در مراسم نقد رمان رانده شده آقایان سید محی الدین حسینی ارسنجانی و سعادت امین زاده و خانمها لیلازیانی و ناهید فتحی به بحث و گفتگو درباره این کتاب و بیان نظرات خود پرداختند.

در این رویداد حسینی ارسنجانی اظهارداشت: نقد بنده نقدی توصیفی است و نقد فنی و تخصص را باید اهل فن و نقادان جدی حوزه رمان انجام دهند اما جهت اطلاع مخاطبان این اثر باید بگویم:در رمان رانده شده به قلم جناب زنگی میتوان نشانه ها و رگه هایی از یک آسیب جدی جامعه امروز بنام اعتیاد دختران به سیگار و سایر مواد افیونی و دوست یابیهای اشتباه را دید.لذا رمان رانده شده به قلم وی نمونه ای خوب از بیان گرفتاریهای نسل امروز جامعه ما که در چنبره مشکلات و آسیبهای اجتماعی گرفتار شده اند،در قالب داستان بلند است.

فعال ادبی و فرهنگی معاصر گفت: نویسنده گرامی این اثر اگر چه در صدد ارائه راه حل قطعی برای آسیبهای اجتماعی اشاره شده در کتابش نیست،اما هدف اصلی او برانگیختن حس پرسشگری و تفکر انتقادی در مخاطبان و خوانندگان اثر است تا با درک عمیق‌تر مسائل اجتماعی اشاره شده در این کتاب، نقشی فعال در جهت بهبود و اصلاح جامعه پیرامونی خود ایفا کند.

رمان رانده شده نوشته حمیدرضا زنگی 3

مجری برنامه های رونمایی کتاب در شیراز و فارس افزود:حمیدرضا زنگی در رمان رانده شده مثل رمان آوش که کتاب دیگر وی است سعی کرده با بهره‌ گیری از تکنیکهای روایی ایده ای نوین با زبان نوشتاری خلاقانه اش، به خلق اثری نو و برخوردار از نکات روانشناختی بپردازدکه مخاطب را بتواند تا حدودی به تأمل در دنیای پیرامون خود وجایگاه انسان در مواجهه با مشکلات روزمره و دامنگیر وی از جمله آسیبهای اجتماعی و خطرات احتمالی وا دارد.

حسینی ارسنجانی بیان داشت:سه آیتم مهم ماهیت جامعه، عملکرد جامعه و تاثیرات جامعه بر افکار و اعمال مخاطبان کتاب رانده شده با رویکردی انتقادی نسبت به جامعه در این کتاب داستانی مد نظر مولف بوده و قابل درک است.با مطالعه رمان رانده شده میتوان تصویر بهتری از شرایط امروز و دیروز جامعه ایرانی داشت و بسیاری از حقایق روز جامعه را در قالب هنر داستان نویسی، متوجه شد. داستانی که خواندن آن لذتبخش و وقت گذاشتن برای خوانش متن سلیس و روان و ویرایش ساده و معنادار آن ارزش دارد.

سپس سعاوت امین زاده از اهالی فرهنگ و هنر شیراز اظهار داشت: در این داستان نقش یک شخصیت داستان مثل فریما یک منطق درونی را همراه با شک و اضطراب و تردید و توهمات ساختگی در ذهن که در اثر بی تجربگی و خامی دوران جوانی و غلبه احساسی عشقی را برای خواننده داستان به تصویر میکشد.امین زاده بیان داشت: در وهله اول خواننده با خوانش صفحاتی از کتاب با دنیای پر از فریب و به اصطلاح مدرن روبرو میشود که تفریح با دوستان به ظاهر امروزی وحرکات آنچنانی به سبک غربی ولی تهی از ثبات فکری و پوچی درونی که راه به ناکجا آباد دارد در اولویت نیست وآن را روش همگیر دنیای مدرن مینگارد، که در بستر جامعه جاری و عرف شده مخصوصا بین جوانان در سن پایین ولی با آمدن فریما با آن همه شکست و رنج درون و ظاهری انتقامجو روال داستان تغییر میکند وخواننده را در مسیر دیگر سوق میدهد.

رمان رانده شده نوشته حمیدرضا زنگی 1

وی گفت: انتقادی که به این داستان میتوان گرفت فلش بک نویسنده و توضیح طولانی در مورد افرادیکه در حاشیه داستان نقش دارند و خواننده هنگامی که در اوج شور رویارویی با حوادث است ناگهان او را منتظر میگذارد وبه ادامه سرگذشت افراد مبتلا به اعتیاد میپردازد و خواننده را خسته از پیگیری داستان میکند.

وی تصریح کرد: نقد دیگر انتخاب دو کاراکتر سارا و فریما در کنار هم و نحوه بر خورد سارا با او در وهله اول به طور آرام و بدون احساس شدید در موضوع دوست داشتن آرمان نسبت به او که علت بیشتر جدایی سارا از وی شده بود است.رها کردن سرانجام زندگی تلخ افرادی که درحواشی اصل داستان نقش داشتند پر رنگ بود. همچنین شلوغی و پرداختن به زندگی چندین نفر که در این داستان نقش داشتند و به سرانجام رساندن قصه آنها به طور مسالمت آمیزکه در واقع باید سرنوشت نافرجام و تلخ باشد.

فعال موسیقی و فرهنگ شیرازی در ادامه یاد آور شد: معطل کردن خواننده هنگامیکه فریما بعد از ورود به ایران که حاضر به دیدن برادرش فرزاد نبود در طول داستان نمایان بود.اما آنچه یک داستان نویس در ذهن خواننده تجسم میکند فرو رفتن در اعماق ناخودآگاه و به عبارتی پایین رفتن تا اعماق تاریک روح یک انسان است که در این داستان کاملا محرز و بجا بود و همچنین به سرانجام رساندن داستان خود و بیرون کشیدن فریما از عمق تاریکی ذهن خود وادامه زندگی بعدمرگی همسرش رابرت همراه با فرزندش فلور خوب به تصویر کشیده شده بود.

در ادامه لیلا زیانی شاعر و نویسنده شیرازی گفت: در نقد و بررسی کتاب رانده شده،میتوان به نکات روانشناختی پی برد.داستان رانده شده بخوبی آسیبهای اجتماعی که برسر راه هر جوانی قرارمیگیرد را به رخ جامعه میکشد.وی اظهار داشت:عدم اعتماد بنفس و نداشتن پایگاه عاطفی مطمئن ودر نتیجه اعتیاد در بینونسل جوان در این اثر به روایت آمده است. رانده شده مصداق این نکته مهم روانشناسی ست که تمام جاندارن بر روی کره زمین مسیر رشد خود را بر حسب غریزه طی میکنند و به بقا ادامه میدهند و تنها انسان است که در مسیر رشد تحت تاثیر جبردچار چالش میشود و اگر بستری مناسب برای رسیدن به کمال نداشته باشد، به یقین در دامِ پلشتیها افتاده و سرنگون میشود.

ناهید فتحی شاعر و‌ نویسنده هم درباره کتاب رانده شده از اثار حمید رضازنگی اظهار داشت: حمید رضا زنگی با قلمی زیبا و روان داستان زنانی را تعریف کرده‌اند که هر کدام به نوعی با ترس‌ها یشان روبرو شده بودند و در این نبرد همه‌ دردها و رنج‌ها جای خود را با امید‌،آزادی و روشنایی عوض کردند.

فتحی گفت: فضای داستان در قشرمرفه جامعه میگذرد. قشری که نباید مشکل و درد داشته باشند اما نویسنده‌ی آگاه کتاب مشکلات این قشر را به خوبی و روانکاوانه در قالب داستان و دیالگو هایی که بین شخصیتها پاس داده میشود به تصویر میکشد؛مشکل اعتیاد در زنان وجوانان و رنج جدایی تنهایی و مرگ،مدیر گروه ادبی پنجرا ومیزبان برنامه های نقد و مجری جلسات رونمایی کتاب افزود: شخصیت پویای داستان زن خود ساخته ای است که از دام اعتیاد و ترس‌هایش رها شده و حالا میخواهد به دیگران کمک کند و تا آخر داستان مخاطب را غافلگیر میکند.‌

وی بیان داشت:آقای زنگی به جزئیات شخصیتها و مکانها و رفتارهای شخصیتهای داستان با دقت پرداخته است.درون مایه‌ داستان صبر، روشنایی و امید با تکیه بر عقل،دانش و مشورت است. فتحی در پایان خاطر نشان کرد: نویسنده به خوبی از پس تضادها در این داستان برمی آید و می‌داند چه می‌خواهد و چه مینویسد.طرح جلد و نام کتاب هنرمندانه انتخاب شده‌اند و رعایت این نکات در جذب مخاطب بسیار موثر است.

در این مراسم فعالان فرهنگی و ادبی آقایان آل داوود ، آهار، جعفری و…،و بانوان شاعر و فرهیخته خانمها کمانی، جاوید نیا،پاچیده و…حضورداشتند و گروه موسیقی به سرپرستی و حمایت جناب امین زاده قطعاتی رابه اجرا در آوردند.همچنین در اجرای این برنامه لیلا عبیری هنرمند معاصر مشارکت داشت.سید محی الدین حسینی ارسنجانی،روزنامه نگار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا