تکریم حماسه قشقاییها؛ پل جدید شیراز، نام سردار صولتالدوله را گرفت
رویارویی قشقاییها با انگلیسیها به رهبری “صولت الدوله قشقایی” در خلال جنگ جهانی اول، یکی از مهم ترین و گسترده ترین مقاومتهایی بود که علیه نیروهای بریتانیا در ایران شکل گرفت.
رئیس کمیته نامگذاری معابر و اماکن عمومی شورای اسلامی شهر شیراز از نامگذاری پل بینام واقع در حدفاصل تقاطع بزرگراه آیتالله حائری شیرازی و خیابان دینکان به نام «شهید انقلاب سردار صولتالدوله قشقایی» خبر داد.
به گزارش اول فارس، افسانه خواستخدایی با بیان اینکه عشایر ما و قشقاییها نماد غیرت، دلاوری و فداکاری در تاریخ هستند، افزود: در راستای الگوسازی و برجستهکردن شخصیتهای ملی و تاریخی استان فارس، پل واقع در حدفاصل تقاطع بزرگراه آیتالله حائری شیرازی و خیابان دینکان با پیشنهاد کمیته نامگذاری معابر و اماکن توسط اعضای شورای ششم به نام این شهید والامقام و پرچمدار حماسه جنوب نامگذاری شد.
رئیس کمیته نامگذاری معابر و اماکن عمومی شورای اسلامی شهر شیراز بیان کرد: رویارویی با انگلیسیها و دفاع از کشور به رهبری سردار شهید صولتالدوله قشقایی در خلال جنگ جهانی اول، یکی از مهمترین و گستردهترین مقاومتهایی بود که علیه دشمنان این آبوخاک انجامگرفته و در تاریخ ثبت شده است.
افسانه خواستخدایی با تأکید بر این موضوع که در شورای اسلامی شهر شیراز سعی کردهایم که در نامگذاریهای معابر و اماکن از نام شهدا گرانقدر و اسطورههای تاریخی بهرهگیری کنیم، گفت: این شخصیت برجسته ملی و پرچمدار حماسه جنوب علاوه بر رشادتهای تاریخی، در دورههای پنجم و هشتم از نمایندگان مجلس شورای ملی بوده است که تاکنون در استان فارس و شهر شیراز نامگذاری به نام ایشان انجام نگرفته بود و با پیگیری در این دوره شورای اسلامی شهر انجام گرفت.
اسماعیل خان قشقایی بین متولد سال ۱۲۵۵ تا ۱۲۵۹، فیروزآباد ، درگذشت۱۶ مهر ۱۳۱۱ در تهران ، ملقب به صولتالدوله و سردار عشایر، ایلخان ایل قشقایی در دوره قاجار و اوائل دوره پهلوی بود.
رویارویی قشقاییها با انگلیسیها به رهبری “صولت الدوله قشقایی” در خلال جنگ جهانی اول، یکی از مهم ترین و گسترده ترین مقاومتهایی بود که علیه نیروهای بریتانیا در ایران شکل گرفت.
صولت الدوله قشقایی در دوره های پنجم و هشتم نماینده مجلس شورای ملی بود.
به علت رشادت و مهارت اسماعیل خان در تیراندازی و جنگهای چریکی، در اواخر سلطنت مظفرالدین شاه قاجار به وی لقب صولتالدوله داده شد و در سال ۱۳۲۴ قمری (۱۲۸۵ خورشیدی) فرمان ایلخانی قشقایی را از شاه گرفت. او از بدو امر طرفدار مشروطه خواهان و همواره با نفوذ بیگانگان در فارس مخالف بود.
پس از تعرض پلیس جنوب به قسمتی از جنوب کشور که سید عبدالحسین مجتهد لاری حکم جهاد علیه انگلیسیها داد، ایل قشقایی تصمیم به جهاد گرفت و تا عزل فرمانفرما از حکومت فارس و ورود مصدقالسلطنه به این ایالت یعنی آخر سال ۱۳۳۸ قمری (۱۲۸۹ خورشیدی) میجنگید.
اسماعیل خان با مستوفیالممالک دوستی و نزدیکی داشت. پس از فوت و خاکسپاری مستوفیالممالک، در هفتم شهریور ۱۳۱۱ در دوره رضا شاه، علی منصور وزیر داخله، مصوبه لغو مصونیت اسماعیل خان و پسرش را از مجلس شورای ملی گرفت و هر دو دستگیر و زندانی شدند.
واقعه مرگ صولت الدوله را چنین گفته اند که پزشک احمدی که بدوا در شغلش تجربیات زیادی نداشت میزان سمی که بوسیله انژکسیون استعمال کرد شدید بود، بهطوری که صولت الدوله در حال نماز خواندن سکته نمود و بلافاصله درگذشت و بدین ترتیب پهلوی را از نگرانی بیرون آورد.
آرامگاه وی در امامزاده عبدالله شهرری قرار دارد.
اگر واقعا قصد تکریم از نام و مقام بزرگمردی از ایل قشقایی میرود با نامگذاری یکپل بیست متری ، وسط یک بزرگراهی که چند ده دهنه پل دیگر دارد غیر از کوچک نمودن نام این بزرگ مرد کاری انجام نشده است یا درست انجام شود یا اصلا انحام نشود