به گزارش اول فارس، گفتگوی ویژه خبری با موضوع “عملیات لگه گیری و مهار آتش در بندر شهید رجایی” با حضور آقای دکتر ابراهیم عزیزی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی بصورت حضوری در استودیو و ارتباط تصویری با آقایان آشوری استاندار هرمزگان و رسولی معاون حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی و سرپرست سازمان بنادر و دریانوردی به بررسی علل این حادثه بعد از ۳ روز پرداختند.
متن کامل گفتوگو با ابراهیم عزیزی به شرح زیر است:
مجری: همانطور که در جریان خبرها قرار گرفتهاید عملیات مهار آتش در اسکله بندر شهید رجایی سرعت گرفته و نیروهای امدادی و عملیاتی در حال لکهگیری مناطق آسیب دیده هستند، رئیس قوه قضاییه به دادستان کل کشور و مسئولان قضایی دستور داده ضمن بررسی علل آتش سوزی در این بندر با تخلفها قصور و جرم احتمالی برخورد کنند آقای محسنی اژهای در نشست شورای عالی قوه قضاییه تاکید و اشاره داشتند که پنج کمیته برای رسیدگی به علل حادثه، برآورد خسارت، نحوه پرداخت خسارت، تشکیل شده. وزیر کشور آقای مومنی هم اشاره کردند که کمیتهای برای شناسایی مقصران اصلی حادثه تشکیل شده که تا چند روز آینده نتایج آن اعلام میشود.
سوال: آقای عزیزی خدمت شما سلام عرض میکنم و عرض تسلیت بابت این اتفاق و این حادثه تلخ و ناگوار؟
عزیزی: بنده هم عرض سلام و ادب و احترام دارم و من هم جا دارد که از این فرصت استفاده کنم و عرض تسلیت داشته باشم به محضر همه خانوادههای داغدار و معزز این حادثه و به ویژه خانوادههای عزیزی که عزیزانشان را در این حادثه از دست دادهاند، آرزوی سلامتی و شفای عاجل کنم برای همه کسانی که در این حادثه دچار مصدومیت و مجروحیت شدند و امیدوارم که انشاالله خداوند به همه ما توفیق بدهد بتوانیم ادای دین و ادای وظیفه کنیم به ساحت مردم خوبمان و وظایف خودمان را خوب انجام دهیم و همین جا هم جا دارد تشکر و سپاس داشته باشم از همه مدیران و مسئولین کشوری، لشکری، گروههای امداد و نجات، ردههایی که از نیروهای مسلح در اولین ساعات وارد صحنه شدند و اقدامات بینظیری را برای کمک به مردم خوب هم بندرعباس و هم حادثه دیدگان بندر شهید رجایی، آقای آشوری استاندار محترم و وزیر کشور و سایر عزیزانی که احساس مسئولیت کردند و در اولین ساعات با حضور خودشان و با پیگیری بخشی از این آلام مردم را کم کردند مجلس شورای اسلامی مراتب تسلیت خودش را اعلام میکند و کمیسیون امنیت ملی هم به همین شکل.
سوال: به دنبال دستور آقای دکتر قالیباف ریاست محترم مجلس شورای اسلامی بعد از این حادثه کمیتهای تشکیل شد از کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، عمران، بهداشت و درمان و سایر کمیسیونهایی که مرتبط هستند، علل مشخص شود و روند رسیدگی و امداد و نجات وضعیت این پیگیریها و رسیدگیها آقای دکتر عزیزی در چه وضعیتی است؟
عزیزی: بله رئیس محترم مجلس شورای اسلامی در عصر همان روز شنبه این حادثه تاکید کردند که کمیتهای مرکب از کمیسیون عمران، بهداشت و درمان، شوراها، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به منطقه و به محل حادثه عزیمت کنند و ضمن بررسی دقیق ابعاد این حادثه گزارشش را به مجلس و به صحن مجلس و به مردم عزیز ایران اسلامی اعلام کنند. ما گرچه همان ساعاتی که این حادثه اتفاق افتاد کمیسیون امنیت ملی در خراسان رضوی برای بازدید از مرزهای شمال شرق در مشهد و خراسان حضور داشتند ولی به فوریت تیمی از کمیسیون امنیت ملی عازم منطقه شد. رئیس کمیته امنیت کمیسیون به همراه سرکار خانم دکتر فلاحی به منطقه رفتند دیدارها نشستها گفتوگوها و حضور در صحنه و حضور میدانی بسیار خوبی اعضای تیم داشتند و امروز موفق شدیم صبح نشستی را با برادر و خواهر گرامیمان که عزیمت کرده بودند به بندرعباس داشته باشیم. گزارشهای اولیه را از کمیته امنیت مان گرفتهایم در حال بررسی هستیم، فردا انشاالله در کمیسیون امنیت ملی گزارش جامعی را این تیم ارائه میدهد و بنده هم انشاالله در ادامه به بخشی از نکاتی که همکاران عزیزم به آن اشاره کردهاند میپردازند و روندی که ما در ادامه باید داشته باشیم برای بررسی ابعاد این حادثه که خوب طبیعتاً یک بخشی امنیتی است و یک بخشی قضایی و حوزههای غیر امنیتی است که اینها را باید جدای از هم دنبال کنیم.
سوال: اما اجازه بدهید تازهترین خبر را در خصوص بررسی ابعاد و علل این حادثه تقدیم حضور شما کنیم، کمیته بررسی علل حادثه آتش سوزی در بندر شهید رجایی با صدور اطلاعیهای نتایج اولیه بررسیهای خود را اعلام کرد. به گزارش مرکز اطلاع رسانی وزارت کشور متن کامل اطلاعیه به شرح زیر است: بسم الله الرحمن الرحیم ضمن عرض تسلیت بابت وقوع این حادثه تاسف بار به اطلاع هموطنان گرامی میرساند کمیته بررسی علل حادثه آتش سوزی در بندر شهید رجایی پس از برگزاری چندین جلسه با حضور کارشناسان و متخصصان نتایج اولیه را به شرح ذیل اعلام میکند ۱- قصور در رعایت اصول ایمنی و پدافند غیرعامل محرز شده است. ۲ – خلاف اظهاری در برخی موارد وجود داشته و دستگاههای امنیتی و قضایی با جدیت در پی شناسایی خاطیان هستند ۳- علت یابی قطعی این حادثه مستلزم بررسی کامل و همه جانبه ابعاد مختلف آن است که به دلیل الزامات کارشناسی نیازمند طی شدن فرایندهای فنی و آزمایشگاهی است اگرچه بدون فوت وقت مراحل اجرایی آن دنبال خواهد شد و در اسرع وقت به اطلاع عموم مردم خواهد رسید به هموطنان عزیز اطمینان داده میشود که با همه مقصران این حادثه بدون هیچ گونه اغماض برخورد خواهد شد.
سوال: سهل انگاری، خرابکاری حادثه تعمدی، عوامل خارجی اینها موضوعاتی ست که این روزها چه در محافل عمومی چه در فضای مجازی و چه در برخی اخبار میشنویم نظر شما؟
عزیزی: چند سال توفیق داشتم خدمت مردم عزیز هرمزگان و به ویژه مردم شریف بندرعباس بودهام و از نزدیک شرایط بندر شهید رجایی را کامل اشراف دارم و میدانم چه شرایطی بر آن محیط حاکم است یک بحث کلی را اینجا عرض کنم و آن اینکه با توجه به همان گزارشاتی که در آن دوران داشتیم سیر این اقداماتی که در این سالها انجام دادهایم فکر میکنم یکی از موضوعات بسیار مهم پرداختن به همین امر مهم جلوگیری از این حادثه و حوادث این چنینی است که میتواند در واقع بررسی دقیق و جامع و کامل مانع شود از این حوادث در آینده. میخواهم این نکته را به این شکل باز تاکید کنم که بررسیهای همه جانبه هم مجلس شورای اسلامی و هم دولت و همه دستاندرکاران چه دستگاه قضایی و چه مجلس و سایر ردهها قطعاً برای این است که هم برخورد شود با مصوبین و مقصرین کسانی که سهل انگاری داشتهاند کسانی که ترک فعل کردهاند و هم جلوگیری کند از حوادث آتی این را در کلیت این بحث داشته باشیم، اما ین حادثه را وقتی که قرار شد مجلس با این ترکیب برود و بررسی کند ما از دو زاویه باید مورد بررسی قرار میدادیم یعنی آن بررسی کارشناسی ما اولاً عرض کنم که زمان برای اظهار نظر بسیار کم و محدود است. ما باید زمان بیشتری داشته باشیم، حتماً اظهار نظر قطعی در آن اطلاعیه وزارت کشور هم فکر میکنم همین را اشاره کرد که نیازمند زمان، بررسی فنی، موضوعات آزمایشگاهی و ما هم دقیقاً همین را اصرار داریم هر نوع اظهار نظر قطعی باید مبتنی بر کار فنی. هر نوع اظهارنظر قطعی باید مبتنی بر کار فنی و کار کارشناسی و بهره گیری همه ابعاد و بهره گیری از زمان برای رسیدن به یک اعلام نتیجه باشد. نکته دوم فرضیات و احتمالات مختلف را باید بررسی کنیم. یک بحث این است که یک محموله وارد شده، ناسازگاری است که محیط چیدمانی و رعایت اصول ایمنی از این جهت دچار خدشه است. آیا این محموله در آن مکان تخلیه میشده که قابل بررسی است، آیا این محموله علائم و لیبلهای لازم را داشته؟
سوال: محتوایات این کانتینرها چه بوده؟
عزیزی: این محتویاتی که الان گزارش کرده و وزارت کشور هم روی آن صحه گذاشته، سازمان بنادر اعلام میکند به همکاران ما در این بازدید و نظارت اعلام کردند، که موادی است که برای امور کشاورزی و بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرد. ولی سوالات متعددی روی همین موضوع است که آیا این از آن مقصد، چون معمولا از مقصد بارگیری میشود مشخص است، آیا این باید در این زوند تخلیه میشده و این جا نگهداری میشده که این همه مهم است.
سوال: میگویند شرکت وارد کننده که برای این که هزینه هاش و هزینههای بارگیری و گمرکی و نگهداری کمتری بدهد، محموله وارد شده را به درستی اعلام نکرده.
عزیزی: بررسی همکاران ما هم در این مقطع این موضوع را تایید میکند، بله که اظهارات واردکننده که محل نگهداری علی القاعده با هم انطباق نداشته. اگر اعلامش این که این محموله خطرناک است و یا نیازمند ایمنی بیشتر است. براساس سابقهای که خود من در استان هرمزگان و به خصوص بندر شهید رجایی دارم، علی القاعده نباید این جا نگهداری میشده، محل نگهداری واردات محصولاتی که خطرناک است و نیازمند نگهداری و ایمنی بیشتر است در زونهای دیگر است. این که اظهارات واردکننده با محمولهای که آن جا گمرک مورد بررسی قرار میدهد آیا انطباق دارد؟ موضوع جدی است. منتها تاکید میکنیم به عنوان کمیسیون امنیت ملی این بخش را فکر میکنیم که وظایف دیگران است ما باید از ابعاد دیگر این را بررسی کنیم. ما باید رصد اطلاعاتی و کار فنی و پیگیریهای بیشتر، با بررسی همه ابعاد اظهارنظر کارشناسی مبتنی بر آن رویکرد امنیتی داشته باشیم.
سوال: چقدر طول میکشد؟
عزیزی: من فکر میکنم امروز در گزارش اولیه که همکاران داشتند، اعزام یک تیم دیگر با تعدادی از کارشناسان به بندرشهید رجایی لازم است، چون باید همکاران بروند و برخی کارشناسان دیگر همراه این تیم اعزام کنیم. خود محل انفجار، این را خواهش میکنم، خود محل انفجار و عمق محلی که این انفجار صورت گرفته، آن به عبارتی آن قیف انفجار، شعاع انفجار و دود حاصل از انفجار و خیلی از مسائل این چنینی برای ما مهم است و این چیزی نیست که ما صرفا با یک اطلاعیه یا بیانیه یا یک اظهار نظر یک مدیر بگوییم خیلی خوب همین است، وظیفه داریم، گفتم از همه ابعاد این را بررسی کنیم.
سوال: آقای دکتر عزیزی یک دقیقه فرصت داریم تا پایان، چند نکته مهم اشاره کردند پدافند غیر عامل، تقویت سیستمهای ایمنی در منطقه و نکاتی که در سطح ملی باید توجه کنیم.
عزیزی: در این وقت کم چند نکتهای که در پایان عرایضم تقدیم کنیم، اولا بنا بر این داشتیم که بررسیهای مان از نظر کارشناسی به سمتی که تخصصی باشد، فنی باشد میرود، قطعا این رویکرد فنی و تخصصی را داشته باشیم، این یک دوم باید تشکر کنم که همکاران مان در استان خوب کار کردند. دو سه تا ملاحظه با این جوسازی توجه نکنیم، از گمانه زنی پرهیز کنیم، اجازه دهیم که مردم عزیزمان مسیر کارشناسی این موضوع دنبال کنیم و هر نتیجهای تحقیقات برسد حتما به محضر عزیز ایران گزارش کنیم و حتما به ترک فعل ها، مجلس با حساسیت برخورد میکند هرکسی در هر ردهای.