قند خون و اشتها با این روش کنترل میشوند: نان را منجمد و دوباره گرم کنید!
ترفند علمی «بازآرایی نشاسته»، که شامل پختن، سرد کردن و سپس گرم کردن مجدد غذاهای نشاستهای مانند برنج و نان است، به دلیل خاصیت تبدیل شدن به نشاسته مقاوم و کاهش شاخص گلیسمی، در تیکتاک خبرساز شد.
به گزارش اول فارس به نقل از نیویورکپست، روشی علمی برای کاهش کالری غذاهای نشاستهای بدون کوچک کردن حجم وعدههای غذایی، در پی فراگیر شدن ویدیوهای درباره آن در تیکتاک، خبرساز شده است. این ترفند که یکی از کاربران آن را «راز مادران آسیایی» نامیده، پختن خوراکیهای نشاستهای، سپس خنک کردن (در یخچال) یا منجمد کردن و سپس دوباره گرم کردن آن است.
فرایند شیمیایی پشت این روش که «بازآرایی نشاسته» (starch retrogradation) نام دارد، باعث میشود مولکولهای نشاسته پس از سرد شدن، به ساختاری متراکم و بلوریتر تبدیل شوند.
دکتر کاران راجاراجان، جراح بریتانیایی، در ویدیویی توضیح میدهد: «اگر یک برش نان سفید را منجمد کنید، سپس یخزدایی و دوباره برشته کنید، شاخص گلیسمی آن تقریبا نصف میشود.»
شاخص گلیسمی (GI) نشان میدهد یک غذا تا چه اندازه سریع قند خون را بالا میبرد.
به گفته او، این تغییر به دلیل تشکیل نشاسته بازآراییشده است که نوعی نشاسته مقاوم محسوب میشود و مشابه فیبر عمل میکند و برای سلامتی روده مفید است.
این روش را میتوان روی نان سفید، سیبزمینی، برنج، پاستا، جو دوسر و حبوباتی مانند عدس و لوبیا امتحان کرد، اما برای قندهای ساده و شیرینیها موثر نیست.
به گفته کریستین دیلی، کارشناس تغذیه در مرکز پزشکی دانشگاه اوهایو، نشاسته مقاوم در هر گرم کمی بیش از نصف کالری نشاسته معمولی دارد، یعنی حدود ۲.۵ کالری در برابر چهار کالری. او توصیه میکند غذاهای نشاستهای حداقل ۲۴ ساعت در یخچال نگهداری شوند و هنگام گرم کردن مجدد، اصول بهداشتی رعایت شود تا خطر مسمومیت غذای پیش نیاید.
اما اگر نمیخواهید این مراحل را طی کنید تا چند کالری کمتر مصرف کنید، نانهای سبوسدار، جوانهدار یا خمیرترش گزینههای سالمتر و سادهتریاند. هلن تیو، متخصص تغذیه در کانادا، یادآوری میکند: «سرد و گرم کردن چندباره غذاهای نشاستهای یا نگهداری طولانیتر آنها در دمای پایین میتواند مقدار نشاسته مقاوم را به میزان قابلتوجهی افزایش دهد، اما فراموش نکنید که نوع نان، اندازه وعده و غذایی که با آن میخورید، بسیار مهمتر از خود این ترفند است.»