شهرستان‌های فارس

تولید ۱۶۰ تن شیره انگور در آیین سنتی «کُرُش» استهبان

استان فارس-شهرستان استهبان با آیین کهن «کُرُش»، به عنوان «نگهبان انگور»، هر ساله ۱۶۰ تن شیره انگور باکیفیت از ۱,۸۶۰ هکتار تاکستان دیم تولید می‌کند که بخش عمده محصول برای تازه‌خوری، مویز و شیره‌گیری سنتی به کار می‌رود و نیازمند بهسازی راه‌های دسترسی و توسعه صنایع فرآوری است.

به گزارش اول فارس از استهبان ، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان استهبان از تولید ۱۶۰ تن شیره انگور از تاکستان‌های دیم این شهرستان در قالب آیین کهن «کُرُش» خبر داد.

مهدی اعیان‌منش روز سه‌شنبه گفت: این سنت دیرینه هر ساله از اواخر شهریور تا پایان مهرماه در ارتفاعات و تاکستان‌های دیم استهبان برگزار می‌شود.

وی افزود: «کُرُش» به محل و فرآیند سنتی شیره‌گیری از انگور اطلاق می‌شود و پیش‌بینی می‌گردد امسال از مجموع ۱۰۰۰ تن انگور برداشت‌شده از ۱,۸۶۰ هکتار تاکستان دیم، این میزان شیره تولید و به بازار عرضه شود.

نحوه مصارف انگور استهبان

مدیر جهاد کشاورزی استهبان در ادامه به مصارف مختلف انگور تولیدی اشاره کرد و بیان داشت: حدود ۱۰ درصد از این محصول برای تازه‌خوری، ۲۰ درصد برای تولید مویز و بخش عمده آن، یعنی ۷۰ درصد، به روش سنتی به شیره انگور تبدیل می‌شود.

نیاز به سرمایه‌گذاری و بهسازی راه‌ها

اعیان‌منش با اشاره به ضرورت توسعه این فعالیت، تأکید کرد: تأمین اعتبار برای بهسازی راه‌های دسترسی به باغات دیم که عمدتاً در مناطق مرتفع واقع شده‌اند و همچنین سرمایه‌گذاری در حوزه صنایع فرآوری، می‌تواند ارزش افزوده قابل توجهی برای این محصول ارگانیک ایجاد نماید.

آیین سنتی «کُرُش» در استهبان به فرآیند پخت شیره انگور به شیوه‌ی سنتی و باستانی اطلاق می‌شود. این مراسم که قدمتی به اندازه کشت انگور در این منطقه دارد، با چیدن انگورهای کشمشی، شستن و سپس لگدکوب کردن آن‌ها در حوضچه‌های مخصوص برای گرفتن آب آغاز می‌شود؛ پس از افزودن خاک رس برای تصفیه و زلال شدن، آب انگور زلال‌شده را در دیگ‌های بزرگ روی کوره می‌گذارند تا بجوشد و با هم زدن مداوم تبدیل به شیره‌ی غلیظ و خوش‌رنگ شود. کُرُش نه تنها یک روش تولید خوراکی، بلکه نمادی از تلاش، همدلی و میراث فرهنگی مردم استهبان است که محصول نهایی آن گاهی در مراسم مذهبی مانند “چک‌چکو” نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نام قدیم این شهرستان «سته‌بان» به معنی «نگهبان انگور» است، خاطرنشان کرد: انگور دیم استهبان همواره به دلیل کیفیت بالا و طعم کم‌نظیرش در سطح کشور شناخته شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا