توصیههای کارشناس دانشگاه علوم پزشکی شیراز درباره نقش حیاتی آنتیاکسیدانها در حفظ سلامت بدن و مغز
شیراز- نسترن نیکجو، کارشناس ارشد بهداشت مواد غذایی دانشگاه شیراز، آنتیاکسیدانها را سد دفاعی بدن در برابر آسیبهای رادیکالهای آزاد معرفی کرد و بر ضرورت تأمین آنها از رژیم غذایی روزانه برای پیشگیری از بیماریهای مزمن تأکید نمود.

به گزارش اول فارس؛ یک کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی با تأکید بر نقش کلیدی آنتیاکسیدانها، این ترکیبات را سد دفاعی بدن در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد معرفی کرد و بر لزوم تأمین آنها از طریق رژیم غذایی روزانه تأکید نمود.
نسترن نیکجو، کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در گفتگو با خبرنگار این رسانه اعلام کرد: رادیکالهای آزاد مولکولهای ناپایداری هستند که بر اثر واکنشهای متابولیکی و عوامل محیطی مانند آلودگی، دود سیگار و استرس اکسیداتیو تولید شده و تمایل دارند به ساختار DNA، پروتئینها و لیپیدهای سلولی آسیب برسانند. وی افزود که این آسیبها میتوانند منجر به پیری زودرس و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن از جمله سرطان، دیابت و بیماریهای قلبی-عروقی شوند.
خنثیسازی رادیکالهای آزاد از طریق تغذیه
به گفته این کارشناس، آنتیاکسیدانها با اهدای الکترون به رادیکالهای آزاد، آنها را خنثی کرده و مانع از آسیب سلولی میشوند. وی خاطرنشان کرد که اگرچه بدن به صورت طبیعی ترکیباتی مانند گلوتاتیون تولید میکند، اما بخش عمده آنتیاکسیدانها باید از طریق رژیم غذایی تأمین گردند.
منابع غنی غذایی شامل میوهها و سبزیجات رنگی مانند توتها، مرکبات، اسفناج و هویج، همچنین چای سبز و مغزهایی چون گردو و بادام هستند. نیکجو مهمترین آنتیاکسیدانهای غذایی را شامل ویتامین C (محلول در آب و موجود در مرکبات)، ویتامین E (محلول در چربی و موجود در مغزها و روغنهای گیاهی)، بتاکاروتن (پیشساز ویتامین A) و ترکیبات پلیفنولی (موجود در چای سبز و میوههای رنگارنگ با خواص ضدالتهابی) دانست.
اثرات سلامتی و نقش در محافظت از مغز
نیکجو تأکید کرد که رژیم غذایی غنی از آنتیاکسیدانها، به طور مؤثری به کاهش التهاب مزمن، بهبود عملکرد سیستم ایمنی و کاهش ریسک تصلب شرایین و بیماریهای قلبی کمک میکند.
وی همچنین به نقش حیاتی آنتیاکسیدانها در سلامت مغز اشاره کرد و توضیح داد: «مغز به دلیل مصرف بالای اکسیژن و میزان زیاد چربیهای حساس، بسیار مستعد استرس اکسیداتیو است. آسیبهای اکسیداتیو در مغز با بیماریهایی مانند آلزایمر و پارکینسون مرتبط هستند و مصرف مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان میتواند به حفظ سلامت نورونها کمک کند.»
هشدار درباره مصرف خودسرانه مکملها
در نهایت، این کارشناس دانشگاه علوم پزشکی شیراز توصیهای مهم به مردم ارائه داد: «با وجود اهمیت آنتیاکسیدانها، نباید مصرف مکملهای آنتیاکسیدانی را به صورت خودسرانه افزایش داد، چرا که برخی تحقیقات اثرات معکوس مصرف بیش از حد مکملها را نشان دادهاند.»
وی بهترین رویکرد را حفظ تنوع در رژیم غذایی و مصرف منظم و متعادل میوهها و سبزیجات تازه دانست تا علاوه بر آنتیاکسیدانها، فیبر و سایر مواد مغذی نیز به بدن برسد.



