ایران

گمانه‌زنی‌ها درباره امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان با غیبت ۲ هفته‌ای او

شبکه اصلی تلویزیونی تاجیکستان این هفته اقدام به پخش موسیقی‌های غمگین و عکسی از رحمان با زمینه سیاه و جمله «مرد سلسله خورشید» منتشر کرده است. در اتحاد جماهیر شوروی سابق، پخش موسیقی غمگین اغلب هنگام بیماری یا مرگ رهبران انجام می‌شد.

به گزارش اول فارس به نقل از، بر اساس گزارش‌ها، ۲ هفته از آخرین حضور «امامعلی رحمان»، رئیس‌جمهور تاجیکستان در برابر انظار عمومی گذشته و همچنان خبری از حضور مجدد او در انظار عمومی نیست.

بر اساس گزارش «خبرگزاری فرانسه» این غیبت غیرمنتظره به گمانه‌زنی‌ها درباره وضعیت سلامتی رئیس جمهور ۷۳ ساله این کشور آسیای مرکزی دامن زده است.

آخرین تصاویر زنده از امامعلی رحمان روز ۲۸ ژانویه (۸ بهمن) از نشستی که او با مقام‌های امنیتی ارشد کشورش برگزار کرد، منتشر شد و از آن تاریخ تاکنون رهبر تاجیکستان در هیچ مراسم عمومی حاضر نشده است. این غیبت برای کشوری که رسانه‌های دولتی‌اش کوچکترین تحرکات رئیس جمهور آن را به دقت پوشش می‌دهند، بسیار غیرمعمول ارزیابی می‌شود.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، منابع آگاه به رسانه‌ها گفته‌اند امامعلی رحمان اواخر ژانویه برای مداوا کشور را ترک کرده است. برخی منابع از سکته مغزی یا سکته قلبی او خبر داده‌اند، اما این ادعاها تایید رسمی نشده‌اند.

در این میان یک منبع مطلع روز ۱۰ فوریه (۲۱ بهمن) به رادیو آزادی گفت رئیس‌جمهور تاجیکستان در جزیره هاینان چین به سر می‌برد و منبع دیگری تاکید کرده رحمان ۸ فوریه (۱۹ بهمن) عازم چین شده است. خبرگزاری پامیر اینساید نیز از وضعیت پادگانی نهادهای امنیتی تاجیکستان تا ۱۲ فوریه (۲۳ بهمن) خبر داده است.

شبکه اصلی تلویزیونی تاجیکستان این هفته اقدام به پخش موسیقی‌های غمگین و عکسی از رحمان با زمینه سیاه و جمله «مرد سلسله خورشید» منتشر کرده است. در اتحاد جماهیر شوروی سابق، پخش موسیقی غمگین اغلب هنگام بیماری یا مرگ رهبران انجام می‌شد.

همچنین در اقدامی بی‌سابقه، دفتر ریاست‌جمهوری تاجیکستان که هرگز برنامه‌های او را از پیش اعلام نمی‌کند، اعلام کرده رحمان «در روزهای آینده در رویدادهای متعددی شرکت خواهد کرد».

بر اساس این گزارش روز دوشنبه این هفته، ویدیویی قدیمی از صحبت‌های امامعلی رحمان در حساب‌های رسمی او در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که بر ابهامات افزوده است.

او در سخنرانی در این ویدیو تاکید می‌کند: «هیچ‌کس جاودانه نیست. اما چه کسی جاودانگی والدین را تضمین می‌کند؟ فرزندانشان، نوه‌ها و نتیجه‌هایشان به شرط آنکه به خوبی تربیت شده باشند. اگر آنها را تربیت کنیم و به خوبی آموزش دهیم و حرفه‌ای کنیم نام ما را جاودانه خواهند کرد.»

به گزارش اول فارس امام‌علی رحمان، که با نام کامل پیشین امامعلی شریفویچ رحمانوف در ۵ اکتبر ۱۹۵۲ در روستای دنغره در استان کولاب (ختلان امروزی) به دنیا آمد، از سال ۱۹۹۴ به عنوان رئیس‌جمهور تاجیکستان قدرت را در دست دارد. او که اکنون ۷۳ ساله است، در خانواده‌ای نسبتاً پرجمعیت با پیشینه‌ای کارگری و کشاورزی رشد یافت؛ پدرش شریف رحمانوف از جانبازان جنگ جهانی دوم و مادرش مریم شریفووا بود. رحمان پیش از رسیدن به ریاست‌جمهوری، در دوران شوروی به عنوان رئیس مزرعه دولتی و سپس حزب کمونیست منطقه کولاب فعالیت می‌کرد و در جریان جنگ داخلی تاجیکستان (۱۹۹۲-۱۹۹۷) به‌عنوان چهره‌ای کلیدی به قدرت رسید.

رحمان در سال ۲۰۰۷ در اقدامی نمادین برای تأکید بر هویت ملی تاجیک، پایان‌نامه روسی نام خانوادگی خود (“-ُف”) و نام میانی پدرش را حذف کرد و از آن پس به‌طور رسمی امام‌علی رحمان نامیده شد. این تغییر بخشی از سیاست گسترده‌تر او برای فاصله‌گیری از میراث شوروی و احیای فرهنگ تاجیک بود. او در طول سه دهه حکومت خود، با برگزاری همه‌پرسی‌های متعدد قانون اساسی، اختیارات ریاست‌جمهوری را افزایش داد و از طریق ائتلاف با نخبگان منطقه‌ای و گروه‌های ذی‌نفوذ، ثبات سیاسی کشور را تضمین کرد.

رحمان با همسرش عزیزماه اسدالله‌یوا صاحب نه فرزند است که بسیاری از آنان اکنون مناصب عالی در حکومت را در اختیار دارند. رستم امامعلی به‌عنوان شهردار دوشنبه و رئیس مجلس ملی مشغول به کار است و آزاده رحمان معاون نخست‌وزیر و رئیس دفتر ریاست‌جمهوری است. این ساختار خانوادگی، گمانه‌زنی‌ها درباره انتقال قدرت به نسل بعدی را افزایش داده است.

بر اساس قانون اساسی تاجیکستان، در صورت ناتوانی، استعفا یا فوت امامعلی رحمان، پسر ۳۸ ساله وی، رستم امامعلی که اکنون رئیس مجلس ملی است، به عنوان رئیس‌جمهور موقت منصوب خواهد شد و ظرف سه ماه باید انتخابات برگزار شود.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا