بورانی بادمجان یک پیش غذای گیاهی خوشمزه است. بورانی، برانی یا بولانی نوعی پیش غذای گیاهی ایرانی است که با سبزیجاتی همچون اسفناج، بادمجان و کدو تهیه می شود. این پیش غذا در زمان حکومت صفویان و در دوره آشپزی شاه اسماعیل به وجود آمده است. بر اساس آشپزی آن دوره هر قلیه ای را که در آن سیر و ماست وجود داشت بورانی می گفتند. برای درست کردن بورانی می توانید از ماست ترش یا کشک استفاده کنید. ما ایرانی ها بورانی را غذایی شمالی می دانیم در حالیکه خارجی ها این پیش غذای لذیذ را یک خوراک افغانی می دانند. این غذا در ترکیه و کشورهای حاشیه دریای مدیترانه نیز سرو می شود.
این غذا را همراه با ماست، سبزیجات پخته یا کبابی به صورت سرد یا گرم به عنوان پیش غذا، افطار یا غذای اصلی سرو می کنند. در برخی نواحی ایران به این غذای فوق العاده بورانی گفته نمی شود بلکه آن را ماست و بادمجان، ماست و لبو، ماست و اسفناج صدا می کنند. دستور تهیه انواع بورانی ها را می توانید در سایت غذالند پیدا کنید. بورانی اسفناج رایج ترین نوع بورانی در ایران است اما امروز قصد داریم دستور پخت بورانی بادمجان را به شما آموزش دهیم.
رمز و راز تهیه یک بورانی بادمجان خوشمزه و خاص
فوت کوزه گری درست کردن بورانی بادمجان این است که بادمجان ها را به هیچ وجه سرخ نکنید و آن ها را کباب کنید چون نحوه پخت بادمجان نقشی اساسی در مزه بورانی دارد.
برای لذیذتر کردن بورانی بهتر است از سیر تازه، نعناع و گلسرخ و مقدار کمی زعفران استفاده کنید.
اگر می خواهید بقیه بورانی را در یخچال نگهداری کنید باید آن را در ظرف در بسته قرار دهید.
این غذا به طور متوسط ار ۲۰۰ تا ۴۰۰ کیلوکالری انرژی دارد. پس اگر اضافه وزن و مشکل چربی دارید بهتر است این غذا را مصرف نکنید.
از انواع دیگر پیش غذا می توان به : حمص ، کشک کدو ، بورانی کنگر و کال کباب اشاره کرد.
مواد لازم
- بادمجان متوسط : ۳ عدد
- ماست چکیده یا پر چرب : ۲ پیمانه
- سیر : ۲ حبه
- پودر گردو : ۱/۴ پیمانه
- نمک : به مقدار لازم
- فلفل سیاه : به مقدار لازم
- سبزیجات خشک : در صورت تمایل
مراحل پخت
- مرحله ۱
بادمجان ها را بشویید و با پوست روی آتش، گاز یا داخل فر قرار دهید و کبابی کنید.
- مرحله ۲
برای کبابی کردن در فر لازم است فر را با دمای ۲۰۰ درجه سانتی گراد گرم کنید.
- مرحله ۳
روی بادمجان ها شیارهای عمیق ایجاد کنید و آنها را در سینی فر بچینید و اجازه دهید ۳۰ دقیقه در فر بماند تا مغز پخت شود.
- مرحله ۴
پس از این کار گریل را روشن کنید و اجازه دهید یک طرف کاملا برشته و دودی شود و پس از آن بادمجان را برگردانید تا طرف دیگر هم کبابی شود.
- مرحله ۵
یک ظرف گود را با آب سرد پر کنید.
- مرحله ۶
بادمجان های کبابی داغ را داخل آب سرد قرار دهید . (راه دیگر این است که بادمجان های کبابی شده را داخل کیسه فریزر قرار دهید و در آن را ببندید پس از ۱۰ دقیقه کیسه را باز کرده و پوست به راحتی کنده می شود.)
- مرحله ۷
با این کار به پوست بادمجان شوک وارد می شود و راحت می توانید پس از چند دقیقه پوست را جدا کنید.
- مرحله ۸
پس از جدا کردن پوست، بادمجان را در آبکش قرار دهید تا آب اضافی آن گرفته شود.
- مرحله ۹
ماست را در ظرفی بریزید و نمک و فلفل را همراه سیر رنده یا له شده به آن بیافزایید.
- مرحله ۱۰
آب بادمجان که گرفته شد آن را به وسیله میکسر یا گوشت کوب له کنید.
- مرحله ۱۱
ماست و بادمجان را همراه پودر گردو با هم ترکیب کنید.
- مرحله ۱۲
اگر دوست دارید یک قاشق چایخوری نعناع خشک یا سبزیجات معطر مانند ریحان، ترخون و … به بورانی بادمجان اضافه کنید تا بورانی بادمجان خوش عطر تری داشته باشید.
- مرحله ۱۳
همچنین می توان مقداری روغن زیتون به ماست و بادمجان اضافه کرد.
- به جای سیر می توانید از موسیر خرد شده یا پیاز داغ استفاده کنید.
- میزان ماست را بنابر ذائقه تان کم و زیاد کنید.
- از انواع سبزیجات مورد علاقه تان می توانید در تهیه این غذای خوشمزه استفاده کنید.
- بورانی یک پیش غذای گیاهی است.
- ماست نقش کلیدی را در تهیه بورانی ایفا می کند. بهتر است به بورانی اسفناج ماست موسیر، به بورانی بادمجان ماست خامه ای و به بورانی لبو ماست شیرین بزنید.
- ماستی که به بورانی می افزایید بهتر است از نوع بدون چربی باشد تا میزان دریافت کالری را به حداقل برساند.
نظرات