برنا:رشوه خواری و فساد اداری به عنوان یک پدیده ناهنجار، انحطاط در جهات مختلف یک جامعه را سرعت میبخشد؛ لذا در کلیه نظامهای جهانی، شدیداً مورد نکوهش قرار گرفته است. آمار و ارقامی که از داد و ستدهای پولی (رشوه) تحت عناوین مختلف ارائه میشود، حقیقتاً سرسام آور و نگران کننده است.
از آنجایی که رشوهخواری یک عمل زشت، نامشروع و غیر قانونی بوده و در عرف عامه مردم نیز به عنوان یک امر نامطلوب و غیر اخلاقی شناخته شده است، بیشتر تحت عناوین دیگری مثل: شیرینی، حقالزحمه، پول چای و هدیه از آن یاد میشود و رشوه گیرنده با تغییر نام و عنوان، زشتی و قباحت عمل خویش را میپوشاند؛ در حالی که تغییر نام و عنوان، در ماهیت نامشروع رشوه، تأثیری ندارد و زشتی آن را دگرگون نخواهد کرد اما این اتفاق در ادارات در حال رخ دادن است و شیرینیهای متفاوتی از پول و کالا گرفته تا خانه و ماشین ممکن است رد و بدل شود.
در قانون مجازات اسلامی تکلیف مجازات رشوه مشخص است و قانونگذار صریحا مجازات آن را اعلام کرده است اما مشکل اینجاست رشوه جای خود را به شیرینی داده و گویا هنوز برای شیرینی مجازاتی درنظر گرفته نشده است.
سیدکاظم موسوی، نماینده مجلس شورای اسلامی، درباره تفاوت رشوه و شیرینی که در ادارات رد و بدل میشود گفت: اعتقاد من بر این است که شیرینی اگر پُرملات باشد با رشوه یکی است و تفاوتی ندارد اما اگر فردی یک جعبه شیرینی یا مبلغی معادل ۵۰۰ هزار تومان تا ۱ و ۲ میلیون تومان پرداخت کند، تنها شیرینی محسوب میشود همانطور که شخصی به خانه کسی میرود و به اندازه بضاعت خود هدیه میدهد.
او ادامه داد: اما اینکه افراد مبلغهای ۱۰۰ یا ۵۰۰ میلیون تومانی در ادارات رد و بدل میکنند، رشوه محسوب میشود.
موسوی با اشاره به مجازات درنظر گرفته شده درخصوص موضوع رشوه، تصریح کرد: در اسلام هم رشوه گیرنده هم رشوه دهنده و هم فرد واسطه، جایشان جهنم است و در قانون مجازات اسلامی ما هم نسبت به این موضوع، جرمانگاری شده و از انفصال خدمت گرفته تا جریمه نقدی و حبس، مجازات در نظر گرفته شده است.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: ما نمایندگان اگر خلاقانونی مشاهده کنیم، حتما آن را اصلاح کرده تا قانون به درستی اجرا شود.
موسوی طی پیشنهادی برای تشدید مجازات رشوه عنوان کرد: به نظر من دو ماه الی یک سال حبس تادیبی برای رشوه گیرنده کافی نیست و باید مجازات آنها تشدید شود.
خانه ملت: نماینده مردم اردبیل در مجلس گفت: منظور من در مصاحبه اخیر با یکی از خبرگزاری ها این بود که در شرایط کنونی مقابله با فسادهای کلان و شبکه ای اولویت دارد، اما این مسئله به معنای چشم پوشی از جرایم کوچک مانند پرداخت مبالغ کم رشوه نیست، بلکه باید بر اساس قانون با تمام متخلفان و جرایم با جدیت و قدرت برخورد شود.
سید کاظم موسوی، با تکذیب اخبار منتشر شده در برخی از رسانه ها درباره شرایط برخورد با رشوه خواری و فساد اداری، گفت: من اخیرا در مصاحبه ای با یکی از خبرگزاری ها بر ضرورت مقابله با رشوه خواری در تمام سطوح تأکید کردم، حال در میان مصاحبه به صورت مزاح و شوخی به خبرنگار گفتم که مقدار کم شیرینی محسوب می شود، اما این صحبت های من در امتداد مصاحبه اصلی نبوده است. اگر کسی مصاحبه را کامل بشنود متوجه این مسأله خواهد شد و این گونه تیتر زدن شیطنت رسانه ای است. ظاهرا رویه خبرگزاری برنا این است که تیترهای خلاف محتوای صحبت انتخاب می کند.
نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: منظور من این بود که در شرایط کنونی مقابله و مبارزه با فسادهای کلان و گسترده و شبکه ای از اولویت زیادی در کشور برخوردار است، اما این مسئله به معنای چشم پوشی از جرایم کوچک مانند پرداخت مبالغ کم رشوه نیست، بلکه باید بر اساس قانون با تمام متخلفان و جرایم با جدیت و قدرت برخورد شود.
عضو هیات رئیسه کمیسیون اقتصادی در مجلس ادامه داد: مجلس یازدهم در سه ماه اخیر به خوبی نشان داده که به دنبال حل ریشه ای مشکلات است، از این رو است که در این مدت طرح های اساسی مانند مالیات بر خانه های خالی، طرح جهش تولید و تأمین مسکن، طرح تأمین کالاهای اساسی و طرح خرید تضمینی محصولات کشاورزی تدوین و تصویب شد، این نشان می دهد که نمایندگان مردم نسبت به شرایط و دغدغه های مردم اشراف کامل دارند. بنابر این نسبت دادن برخی مسائل و امور به نمایندگانی که به دنبال رفع مشکلات مردم هستند، دور از انصاف است.
ناشناس
تاریخ : ۸ - مهر - ۱۳۹۹
سلام جناب … چرا فتوا صادر می فرمایید…. رشوه.. رشوه است ومبلغش فرقی نمی کند… شما خودتان دارید رشوه خواری را ترویج می کنید…. در نظر بگیرید یک کارمند روزی ۱۰نفر ارباب رجوع داشته باشد و به فرمایش شما از هرکدام ۱تا۲میلیون شیرینی بگیرد… در روز ودر ماه نتیجه چه میشود…. لطفاً فتوا ندهید….