انواع تست کرونا، دو نوع اصلی از تست کرونا ویروس وجود دارد. تست PCR و تست آنتی بادی. کدام نوع برای تست کرونا بهتر است؟
۱. تست تشخیص عفونی (پی سی آر)
وجود ویروس فعال در بدن را نشان میدهد و باید مراحل قرنطینه یا انزوای خود از دیگران را انجام دهید. در حال حاضر تست تشخیص عفونی به دو روش انجام می شود: تست PCR یا پی سی آر که مواد ژنتیکی ویروس را مورد بررسی قرار می دهد و تست آنتی ژن که پروتئینهای خاص روی سطح ویروس را مشخص می کند.
تکنسین یک سوآب پنبهای ۱۵ سانتی متری را درون هر دو طرف بینی شما قرار داده و آن را برای حدود ۱۵ ثانیه حرکت میدهد. این حرکت درد نخواهد داشت، ولی ممکن است باعث احساس ناراحتی شود. سپس، سوآب را به یک آزمایشگاه جهت آزمایش مواد داخل بینی شما میفرستند.
دیگر تستهای کووید-۱۹ که شامل سوآب بخشهای زیر میباشند:
دهان و حلق شما (اوروفارنژیال)
وسط حفرهی بینی (Nasal mid-turbinate)
جلوی حفرهی بینی (حفرهی قدامی بینی)
اگر سرفهی همراه با خلط که به آن سرفهی مرطوب یا پروداکتیو (خلط دار) گفته میشود، داشته باشید، ممکن است پزشکتان بخواهد برخی از محتویات سرفهی شما را تست کند.
۲. تست آنتی بادی
تست سرولوژی یا آنتی بادی کرونا به دنبال پادتن هایی می گردد که توسط سیستم ایمنی در واکنش به عامل تهدیدآمیز، مانند نوع خاصی از ویروس، تولید می شود. آنتی بادی به دفع عفونت کمک می کند، چند روز یا چند هفته بعد از بروز عفونت ساخته می شود و تا چند هفته بعد از بهبود در بدن باقی می ماند.
به همین دلیل، نباید از تست آنتی بادی برای تشخیص عفونت فعال ویروس کرونا استفاده کرد. محققان در حال حاضر نمی دانند حضور آنتی بادی به معنی مصونیت بدن در برابر ویروس کرونا در آینده است یا خیر.
تستهای خون یا آنتی بادی (سرولوژی) به دنبال آنتی بادیها میگردند. بدن شما آنتی بادیها را در زمان ابتلا به عفونت میسازد.
تستهای کووید-۱۹ دو نوع آنتی بادی را شناسایی میکنند:
IgM، که بدن آن را به مدت دو هفته ساخته و سپس سطوح آن افت میکند.
IgG، که بدن آن را آهستهتر ساخته (حدود ۴ هفته)، ولی معمولا دوام بیشتری دارد.
سوآب یا نمونهی تف تنها میتواند وجود ویروس در بدن در حال حاضر را نشان دهد، ولی آزمایش خون نشان میدهد که شما تا به حال توسط ویروس آلوده شده اید یا خیر، حتی اگر علائمی نداشته باشید. این موضوع در یافتن میزان شیوع کووید-۱۹ توسط محققان، حائز اهمیت است.
جدا از تستهای آنتی بادی، محققان در حال مطالعهی درمانهای آنتی بادی برای کووید-۱۹ هستند. دارو نحوهی اتصال ویروس به سلول و ورود به آن را هدف قرار میدهد
مقایسه انواع تستهای کرونا
انواع تست نوع تست روش گرفتن نمونه مدت زمان دریافت نتایج چه چیزی را نشان میدهد
تست PCR (پی سی آر)تست تشخیصی، وایرال، تست مولکولی، تست NAAT، تست PCR، واکنش زنجیرهای پلیمراز
مخاط حلق یا بینی (اکثر تست ها)
بزاق (تعداد کمی از تست ها)
(در برخی مناطق) چند روز یا تا چند هفته عفونت فعال در اثر ویروس کرونا را تشخیص می دهد.
تست آنتی ژن تست تشخیص سریع (بعضی از تستهای مولکولی هم سریع هستند) مخاط حلق یا بینی یک ساعت یا کمتر عفونت فعال در اثر ویروس کرونا را تشخیص می دهد.
تست آنتی بادی سرولوژی، آزمایش پادتن، آزمایش خون، آزمایش igg، آزمایش CRP گرفتن خون یا سوزن زدن انگشت (در برخی مناطق) چند روز یا ۱ الی ۳ روز اگر قبلا به ویروس کرونا مبتلا شده باشید، این تست آن را نشان می دهد.
تست یا آزمایش PCR (پی سی آر) چگونه انجام میشود؟
بسیاری از شرکتها و آزمایشگاهها براساس تعیین مواد ژنتیک ویروس در نمونهی حلق یا بینی بیمار آزمایشهایی برای تشخیص کووید-۱۹ ایجاد کرده اند.
مراحل عادی در این نوع تست تشخیص عفونی ویروس کرونا عبارتند از:
- پزشک تست کووید-۱۹ تجویز میکند.
- پزشک از یک گوش پاک کن استریل شده برای گرفتن نمونه مخاط از حلق یا بینی استفاده می کند.
- پزشک گوش پاک کن را در ظرف استری لشده می گذارد و در آن را برای ارسال به آزمایشگاه محکم می کند.
- گوش کن باید طی این مرحله تحت دمای خاص نگهداری شود تا ویروس زنده بماند و تست دقیق باشد. نمونه باید ظرف ۷۲ ساعت به آزمایشگاه برسد.
- تکنیسین آزمایشگاه مواد شیمیایی را با گوش پاک کن مخلوط می کند تا مواد ژنتیکی هرگونه ویروس که ممکن است روی گوش پاک کن باشد، خارج شود.
- تکنیسین آزمایشگاه به منظور رهبری چند چرخه ی کنترل شدهی گرمایشی و سرمایشی از مواد شیمیایی ویژه، به نام پرایمر و پروبها، و ماشین پیشرفته استفاده می کند تا RNA ویروس را به DNA تبدیل کند و بعد میلیونها کپی از DNA بسازد.
- بعد از پیوند DNA با پروبهای خاص، نوع ویژهای از نور تولید می شود که توسط ماشین مشاهده می شود و تست نتیجهی مثبت ابتلا به SARS-CoV-۲، ویروسی که باعث بروز بیماری کووید-۱۹ می شود، را نشان می دهد.
دقت تست PCR (پی سی آر) به چه چیزهایی وابسته است؟
معمولا از تست تشخیص عفونی که مواد ژنتیکی خود ویروس را مشخص می کند برای تشخیص کووید-۱۹ یا عفونت فعال ویروس کرونا استفاده میشود. اما هیچ تستی همیشه ۱۰۰% دقیق نیست. موارد زیر روی میزان صحت تست تاثیر می گذارد:
- شاید مبتلا به ویروس باشید، اما گوش پاک کن ویروس را از حلق یا بینی جمع نکند.
- ممکن است گوش پاک کن یا نمونه ی مخاطی حین جمع آوری یا آنالیز تصادفا آلوده شود.
- ممکن است گوش پاک کن حلق یا بینی قبل از بررسی در دمای مناسب نگهداری نشود.
- ممکن است مواد شیمیایی مورد استفاده برای استخراج مواد ژنتیکی ویروس و کپی DNA ویروس درست کار نکند.
چه کسانی باید آزمایش کروناویروس را انجام دهند؟
پاسخ بسته به بسیاری از عوامل از جمله علائم فرد، سابقهی مواجههی فرد با ویروس و ریسک فاکتورهای زمینهای برای ایجاد بیماری شدید، فرق میکند.
افرادی که علائم کووید-۱۹ را دارند:
تمام افرادی که علامت دارند، نیاز به تست ندارند. بسیاری از افراد علائم خفیف داشته و میتوانند در خانه قرنطینه شوند – این افراد ممکن است نیازی به تست نداشته باشند.
با این حال، تستها میتوانند برای تشخیص این که علائم مربوط به کووید-۱۹ است، سودمند باشند. با تشخیص این موضوع، شما میتوانید احتیاطات لازم برای جلوگیری از انتشار ویروس ایجادکنندهی کووید-۱۹ به دیگران را در نظر بگیرید.
با پزشک خود صحبت کنید تا از توصیههای او اطلاع یابید. به یاد داشته باشید، به جز در شرایط تهدیدکنندهی حیات که نیاز به تماس با اورژانس یا رفتن به بخش اورژانس دارد، در خانه بمانید و قبل از رفتن به مطب یا آزمایشگاه، با پزشک خود تماس گرفته و در مورد علائمتان صحبت کنید. این کار از انتشار ویروس جلوگیری میکند.
افرادی که علائم کووید ۱۹ را ندارند:
بسیاری از کارشناسان سلامت بر این باورند که بیشتر افراد – از جمله کسانی که هیچ علامتی از ویروس ندارند – برای کمک به پیشگیری از انتشار ویروس، لازم است تست شوند.
افرادی که از کووید-۱۹ بهبود یافته اند:
بعد از این که بهبود یافتید، پزشکتان ممکن است شما را به یک تست تشخیص عفونتی ارجاع دهد تا پیشرفت شما در مبارزه و عبور از ویروس را بررسی کند. با این حال، این کار الزامی نیست و به طور کل، افراد پس از گذشت زمان کافی و احساس بهتر شدن حالشان، میتوانند قرنطینهی خود را پایان بدهند. لطفا در مورد مدت زمان قرنطینه بعد از ابتلا به کووید-۱۹ با پزشک خود صحبت کنید.
اگر کووید-۱۹ داشته و بهبود یافته اید، پزشکتان ممکن است تست آنتی بادی را توصیه کند. اگر میخواهید در یک مطالعهی تحقیقاتی مشارکت کنید، دادن تست آنتی بادی گاها میتواند در جمع آوری اطلاعات در مورد این که ویروس چگونه افراد را به روشهای مختلف تحت تاثیر قرار میدهد، به دانشمندان کمک کند.
دانشمندان هنوز در تلاشند تا بفهمند که آیا آنتی بادیهای ساخته شده علیه ویروس ایجادکنندهی کووید-۱۹ از ابتلای مجدد فرد به عفونت پیش گیری میکنند و اگر پیش گیری میکنند، فرد تا چه مدت بعد از بهبودی، در برابر ابتلای مجدد ایمن است. برای دانستن این موضوع که فرد در صورت ایجاد دوبارهی علائم بعد از بهبود یافتن از کووید-۱۹ چه زمانی باید مجددا تست شود، اطلاعات بیشتری لازم است.
نظرات