روایت باغشهر شیراز ، تخریب ، آتش‌سوزی‌های مشکوک، تغییر کاربری و نابودی

تسنیم:  ریه‌های شهرمان حال خوشی ندارند، انگار  فرصت‌طلبان و سودجویان شیوع کرونا و عدم نظارت جدی مسئولان را مهیا دیده‌اند و کمتر روزی است که شاهد تخریب، آتش‌سوزی‌های مشکوک، تغییر کاربری و نابودی این گنجینه‌های سبز نباشیم که آیینه تمام نمایی از دیرینه تاریخ سبز این شهر هستند. حفظ و احیای باغات قصردشت که اغلب […]

باغات شیراز

تسنیم:  ریه‌های شهرمان حال خوشی ندارند، انگار  فرصت‌طلبان و سودجویان شیوع کرونا و عدم نظارت جدی مسئولان را مهیا دیده‌اند و کمتر روزی است که شاهد تخریب، آتش‌سوزی‌های مشکوک، تغییر کاربری و نابودی این گنجینه‌های سبز نباشیم که آیینه تمام نمایی از دیرینه تاریخ سبز این شهر هستند. حفظ و احیای باغات قصردشت که اغلب از شعار فراتر نمی‌رود اکنون به یک ضروت تبدیل شده و همت مسئولان کلان استان را می‌طلبد.

برای درک بهتر تاثیر این فضای سبز شهری که وجودش شناسنامه شیراز را به نام باغشهری تاریخی سند زده کافی است یک روز بهاری از مرکز شهر عزم عزیمت به سمت قصردشت، چمران و نیایش کنید. هر چه پیشتر می‌روید، دماسنج‌ها از کاهش دما خبر داده  و اختلاف دما به وضوح مشخص است و گاهی به ۱۰ درجه می‌رسد اما این باغات که ساخت و ساز در آنها ممنوع بوده و قطع آنها تا سه سال حبس دارد در آشکار و نهان، شاهد جولان بولدوزرها و ساخت و ساز و سوخت و سوزهایی هستند که عامدانه تلاش دارند این بافت‌های زنده را از بین ببرند تا جیب‌هایشان سرشار شود.

آری تغییر کاربری که در مورد باغات گروه یک ممنوع بوده همچنان  و در زیر سایه بی‌توجهی‌ها ادامه دارد و واگذاری این باغات به افراد ذی نفوذ یا ادارات و شرکت‌های خاص جهت ساخت مسکن پرسنلی، تفکیک غیرمجاز و به تازگی پیری باغات شیراز به ویژه باغ‌های قصردشت امری است که زنگ خطر را بیش از پیش به صدا در آورده است.

البته مشکل محدود به باغات قصردشت نیست و چمران، نیایش و محمودیه، همت، مهدی‌آباد، کوه دراک و بسیاری نقاط دیگر شیراز را شامل می‌شود و به گفته کارشناسان مساحت باغ‌های شیراز که زمانی ۳۵۰۰ هکتار بود اکنون به ۱۵۰۰ هکتار رسیده و بسیاری از درختان شیراز در حال خشک شدن سهوی یا عمدی و مرگ هستند بی‌ آن که برنامه‌ای برای احیای آنها داشته باشیم، کاشت درختچه‌های کاج حاشیه خیابان‌ها هم که اوج خلاقیت سازمان سیما و منظر شهرداری است نمی‌تواند درد زیادی از روی زرد  و خزان زده باغات شیراز دوا کند.

طرح تفصیلی باغات قصردشت هم به اندازه‌ای ناقص است که حتی عضو شورای شهر شیراز را هم به اعتراف وا داشت و نوذر امامی در  نشست خبری با خبرنگاران با اذعان به این نکته گفت: مهمترین وظایف شهرداری و شورای شهر شیراز نگهداری، حفظ و توسعه باغات است و بر اساس قانون شورای عالی شهرسازی باید کاربری باغات گروه پنج را برای تملک گروه یک تغییر بدهد.

اذعان رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر به لزوم مشارکت محوری مردم در احیای باغات قصردشت به گونه‌ای است که وی یکی از اشکالات طرح تفصیلی را جدا کردن مشارکت و منافع مردم از باغات برشمرد و بیان کرد: بر اساس این طرح هیچ‌ فردی حتی نمی‌تواند سایه‌بان یا انباری در باغ خود ایجاد کند که برای رفع این نقیصه پیشنهاد کرده‌ایم این موارد برطرف شود تا با رفع نقایص باعث مشارکت بیشتر برای توسعه باغات قصردشت ‌شود.

بی‌تدبیری‌ها به حفظ باغات قصردشت محدود نمی‌شود و کافی است کمی در خیابان قصردشت پیاده‌روی کنید تا متوجه بی‌توجهی‌ها  در احیا یا نگهداری درختان حاشیه خیابان نیز شوید. در میانه‌های قصردشت از ابتدای رحمت‌آباد و به فاصله چند متری شاهد درختانی هستیم که ایستاده در حال تقلا برای زنده ماندن هستند.

درختانی که به نظر می‌رسد به سبب بی‌توجهی متولیان امور شهری ریشه‌های آنها پوسیده و از زمین در آمده و به سمت خیابان متمایل شده‌اند و شهرداری تنها راه چاره را در نگه داشتن این درختان با دیرک‌های فلزی  زرد رنگی دیده که خود نوعی ناهنجاری بصری در کنار درخت ایجاد کرده‌اند.

در پرس و جویی که از شهروندان منطقه داشتیم علی صاحب مغازه آب میوه فروشی به خبرنگار ما گفت: پای این درخت‌ها پس از سیل مهیب سال ۹۷  و حجم زیاد آبی که در پای درختان چند روز جاری بود، طور کلی شسته شد و  خاک باغچه‌ها از بین رفت و درخت‌ها نیز که تاب تحمل وزن درخت و همچنین بادهای سنگین آن موسم را نداشتند کمی کج شده و به سمتی متمایل شدند.

شهروندی دیگر که به گفته خودش نزدیک  به ۵۰ سال است در آن محله زندگی می‌کند نیز به  ما گفت: احتمالا به سبب حریم‌سازی و بتن  و سیمانی که به خاطر جدول کشی و تفکیک درخت از پیاده‌رو و خیابان در اطرافش ایجاد شده ریشه‌ها در زیرزمین به مانع خورده و خشک شده‌اند  و رشد درخت متمایل به سمت خیابان شده است.

وی همچنین معتقد است قدیم‌ترها این درختان با آبی که از محلات بالادست قصردشت و معالی آباد سرازیر می‌شدند سیراب می‌شد که طرح‌های فاضلاب جدید و همچنین عدم مراقبت  و نگهداری از این درختان و  عدم استفاده از خاک مناسب در پای درخت باعث شده ریشه این درختان به مرور پوسیده شده و از جا در بروند و به مرور درخت‌ها به سمتی متمایل شده و حتی گاهی بشکنند و روی سر عابرین و خودروها بیفتند.

قصه پردرد درختان قصردشت مثنوی بلندی است که بارها به آن پرداخته شده اما مشکلات باغ شهر شیراز به قصردشت محدود نمی‌شود و کل باغات شیراز در معرض پیری، تخریب و نابودی قرار دارند و نقشه‌های ماهواره‌ای و حتی کمی جستجو در نقشه گوگل نقش ما را در نابودی این میراث‌های به جا مانده از نیاکانمان خاطرنشان کرده و ما را متوجه عمق فاجعه می‌کند.

لکه‌های سبز رنگی که روز به روز کم و کمتر شده و  باغاتی که شهرتشان تا آن سوی مرزها نیز رفته و زمانی نه چندان دور پای گردشگران کشورهای حاشیه خلیج فارس را برای دمی پیاده‌روی و آسودن زیر سایه سار این درختان و  عبور از میان کوچه‌های کاهگلی  قصردشت به شهر راز باز می‌کرد  و به ریه‌های شیراز مشهور بودند اکنون نفس‌های آخر خود را می‌کشند.

امیدواریم شهرداری و نهادهای دلسوز فکری به حال این وضعیت کنند پیش از آن که شاهد به شماره افتادن نفس‌های ریه‌های شهرمان باشیم. 

عضو گروه واتساپ اول فارس شوید

%D9%88%D8%A7%D8%AA%D8%B3%D8%A7%D9%BE

مطالب مرتبط

قاتل مرد ۴۰ ساله شیرازی خودش را تحویل پلیس داد

جزئیات درگیری مرگبار سارقین مسلح و پلیس در بلوار مدرس شیراز+فیلم

پیامدهای فاجعه‌بار ساخت سد تنگ سرخ در شیراز/ سازندگان و استاندار فارس در دادگاه تعهد بدهند

نظرات

  • ناشناس

    تاریخ : ۱۰ - دی - ۱۳۹۹

    سلام به همه همشهریان
    شهرداری فقط به جایی ورود میکنه که براش نفع داشته باشه.والا ما خودمان از شهرداری شکایت داریم.ایراداتی میگیره که آدم نمیدونه چکارکنه.مثلاً ۶۰ درصد زمین بایدساخته بشه.یا باید یه پارکینگ سرپوشیده بگیری و زیربنات نابود بشه.یا نما باید حتماً سنگ یا آجر باشد،این موردبرا خیابان اصلی خوبه ولی تو کوچه و پس کوچه نبایدگیربدن.تو یه خیابان چندنوع مجوز ساخت داده هرکس پول بده طبقه بیشتری بهش میده،اونی که نداره باید بمیره.بخدا شهرداری فقط به نفع پولدارها کار میکنه.خداکنه قانونهاشون رو به نفع مردم اصلاح کنن


  • فرح

    تاریخ : ۱۰ - دی - ۱۳۹۹

    سلام شب تان به خیر
    تمام تصمیم گیرنگان بدانند تا حقوق از دست رفته احداث کنندگان باغات قصرالدشت نادیده گرفته می شود باید منتظر از بین رفتن باغات باشند انها عمر وسرمایه های خود را در این باغات ریختند برای ساختن اینده ای بهتر برای خود وفرزندان شان….. بدون هیچ کمک و پشتیبانی دولتی امروز که قیمت باغ یک پنجاهم زمین مسکونی می باشد درختان پیر وفرسوده شده اند و هوا گرم و الوده شده ومثل قدیم میوه فراوان ندارند و دهها مشکل دیگر…. از جمله بیکاری و بی خانمانی فرزندان باغداران باز هم باید به صورت مجانی باغات را حفظ کنند تا عده ای پارتی دار کنار باغها اپارتمان ساخته وبا تبلیغ ویوی باغات سودهای میلیاردی ببرند و فرزند باغدارها در حسرت کار و آلونک باشند خواهش می کنم کمی عدالت داشته باشید اگر مالکیبن قدیم باغات زحمتها و سرمایه های خود را در مشاغل دیگر گذاشته بودند امروز شاهد رفاه خود وخانواده بودند واین تجربه تلخی است که مسیولین با تصمیماتی که تا کنون گرفته اند نه تنها باغات را حفظ ننموده اند بلکه باعث دلسردی باغداران در حفظ همین مقدار باقیمانده باغات هم شده اند اگر واقعا خواهان حفظ باغات می باشید حقوق احداث کنندگان باغات را هم رعایت نمایید وانها را در تصمیم گیری هایتان شریک کنید


  • ناشناس

    تاریخ : ۱۰ - دی - ۱۳۹۹

    کمتر مردم به شعور مردم توهین کنید آنچه عیان هست چه حاجت به بیان هست


  • محمد

    تاریخ : ۱۰ - دی - ۱۳۹۹

    سلام به همه من قصرالدشت باغ دارم که از ۱۵۸ ساله که این باغ توسط ما احداث شده وتا حالا نگهداری شده حالا اسمش شده ریهای شیراز ولی برای من سود که نداره هیچ ضرر هم داره شهرداری حتی پول آبی رو که برای آبیاری باغ به ما داده میگیره حالا چرا من باید هزینه تامین هوای سالم شهرو بدم شهر اگه هوای تازه میخواد باید هزینشو بده همین جوری که من هزینه زندگی توی این شهرو میدم…..


  • سیم

    تاریخ : ۹ - دی - ۱۳۹۹

    هرجا پولی جمع شده باید تدبیری هم اندیشید وگرنه به فساد مبدل می‌شود


  • ناشناس

    تاریخ : ۹ - دی - ۱۳۹۹

    مسولان …….. همشون تو قصر دشت و اطرافش اپارتمان دارن یعنی نمیفهمن ی روزگاری اینجاها باغ بوده ؟چطور نمیفهمن خیلی هم خوب میفهمن مشکل اینجاس ک …… پول زیاد شده


  • مهدی

    تاریخ : ۹ - دی - ۱۳۹۹

    خود این شورای… و …. بزرگترین عوامل اصلی خراب کردن باغات شیراز هستن و فقط دروغ تحویل می دهند.


  • یوسف از شیراز

    تاریخ : ۹ - دی - ۱۳۹۹

    بد بختی شیراز اینه که مسئول دل سوز و درست کاری نداشته و نداره …..


  • ناشناس

    تاریخ : ۹ - دی - ۱۳۹۹

    فقط ی شهردار دلسوز باید باشه که متاسفانه اینروزا پیدا نمیشه چون هیچکدوم شیرازی نیستن و از شهرهای اطراف میان که …..خودشون هستن نه شهر زیبای شیراز


  • ناشناس

    تاریخ : ۹ - دی - ۱۳۹۹

    بدون هماهنگی مسئولین انجام نمیشه…


  • رضاازشیراز

    تاریخ : ۹ - دی - ۱۳۹۹

    حیف است مسئولان شهرشیرازدرحدشعارکارکنند۰پس وجدان مسولیت پذیری کجا ست


  • حافظ

    تاریخ : ۹ - دی - ۱۳۹۹

    فقط افسوس وصد افسوس بعد از مرگ سهراب چه سود، فقط واسه حرف زدن وشعار دادن مسولین ما هستند درعمل خود باعث وبانی هستند


  • ناشناس

    تاریخ : ۹ - دی - ۱۳۹۹

    حیف این باغاها که ازبین برن زیبایی شیراز با از بین رفتن درخت ها خراب میشه کسی توجه نمی کنه