جوانسازی پوست روشهای زیادی دارد. از کرمهای موضعی گرفته تا جراحی و لیفتینگ صورت! برای درمان ابتدا باید به متخصص مراجعه کنید تا برنامه درمانی یا محافظتی صحیحی مشخص شود. در این مطلب چند روش برای جوانسازی پوست و همچنین روشهای لایه برداری خانگی را آورده ایم.
رفع چین و چروک و افتادگی پوست تاثیر قابلتوجهی در جوانی فرد و کاهش سن و سال ظاهریاش دارد. با افزایش سن، قوام پوست و ساختارهای کلاژنی و بافت چربی دچار تحلیل میشوند و این مساله به دنبال آسیبهای فیزیکی و شیمیایی مثل مواجهه طولانی با نور آفتاب باعث میشود داربستی که پوست صورت را کشیده و صاف نگه داشته به مرور دچار زوال شود.
تکنیکهای بسیاری برای کشیدن پوست و رفع چین و چروک توصیه میشود. برای درمان ابتدا باید به متخصص مراجعه کنید تا برنامه درمانی یا محافظتی صحیحی مشخص شود.
جوانسازی پوست به طور کلی به دو دسته تقسیم میشود. جوانسازی پوست افرادی که سن آنها زیر ۴۰ سال میباشد و جوانسازی پوست افرادی که بالای ۴۰ سال سن دارند. افراد زیر ۴۰ سال معمولا نیازی به کلاژنسازی پوست نخواهند داشت، اما لازم است مراقبتهایی انجام شود تا کلاژنهای موجود در پوستشان دفرمه و یا افتاده نشوند و از ایجاد یا عمیق شدن چین و چروک جلوگیری کند. افراد بالای ۴۰ سال برای جوانسازی پوست، علاوه بر اینکه به بوتاکس و سایر مراقبتها نیاز دارند، ملزم به انجام اعمال کلاژنسازی نیز میباشند. در ادامه به بررسی تمام روشهایی که افراد زیر ۴۰ سال و بالای ۴۰ سال میتوانند برای جوانسازی پوست استفاده کنند، خواهیم پرداخت.
روشهای جوانسازی پوست برای افراد زیر ۴۰ سال
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، افراد زیر ۴۰ سال برای جوانسازی پوست، نیازی به کلاژنسازی ندارند و تنها لازم است با استفاده از روشهایی از کلاژنهای موجود در پوستشان مراقبت شود تا پوست دفرمه و افتاده نشود. مناسبترین روشها برای این افراد تایتنینگ و بوتاکس پوست میباشند.
- تایتنینگ پوست
تایتنینگ پوست روشی برای مراقبت از کلاژنهای موجود در پوست میباشد که برای جلوگیری از شل شدن، افتاده شدن و یا دفرمه شدن پوست مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی دو روش شایع برای تایتنینگ پوست وجود دارند. هایفوتراپی و CPT Thermage.
در جامعه ایران معمولا از روش هایفوتراپی بیشتر از CPT Thermage استفاده میشود اما CPT Thermage عملکرد و مزایای بیشتری را نسبت به هایفوتراپی بهمراه دارد. CPT Thermage کمک میکند که رشته های کلاژن شکل سه بعدی خود را بدست بیاورند لذا این کلاژنها افتادگیهای پوست را از بین برده و موجب سفتتر شدن پوست فرد میگردند.
در این روش انرژی به لایه های عمقی پوست نفوذ کرده، کلاژنهای زیر پوست را بازسازی و تقویت میکند. در نتیجهی انجام این درمان پوست فرد سفتتر و جوانتر خواهد شد. این روش، روشی کاملا غیر تهاجمی میباشد و عوارض چندانی را به همراه نخواهد داشت.
- بوتاکس
بوتاکس که یکی از محبوبترین روشها برای جوانسازی پوست به حساب میآید، با استفاده از تزریق پروتئینی از سم ضعیف شده بوتولینیوم به صورت افراد انجام میگردد که در نتیجهی آن چین و چروکها و افتادگیهای پوست افراد از بین رفته و پوست جوانتر خواهد شد. این روش امروزه بسیار مورد تایید متخصصان میباشد تا جایی که برخی متخصصان پوست بوتاکس را موهبت الهی میدانند!
البته مورد تایید بودن این روش به دو شرط اساسی بستگی دارد. اول پزشک خوب که تکنیک مناسبی را برای بوتاکس استفاده کند و دوم داروی خوب.
روشهای جوانسازی پوست برای افراد بالای ۴۰ سال
عبارت کلاژن سازی در ادبیات تبلیغات گاهی به جای جوانسازی به کار برده میشود. باید در نظر داشته باشید آیا روشی که انتخاب کرده اید آیا واقعا روشی موثر برای تحریک پوست به کلاژن سازی است یا خیر. مثلا کرمها و لوشنهای پوست بسیاری وجود دارند که حاوی کلاژن هستند، این کرمها فقط سطح پوست را آبرسانی میکنند و ربطی به کلاژن سازی داخل پوست ندارند.
دو روش قدیمی برای تحریک پوست به کلاژن سازی، که کمتر مورد استفاده قرار میگیرند، به شرح زیر میباشند:
۱. استفاده از طیف نورهایی که به پوست آسیب نمیزنند. این روش قدیمی و بسیار کم نتیجه است.
۲. استفاده از لایه بردارهای موضعی، امروزه این روش نیز بخاطر عوارض زیادی که دارد چندان مورد استفاده قرار نمیگیرد.
همانطور که اشاره کردیم، روشهای کلاژن سازی با روشهای جوانسازی پوست متفاوت میباشند و کلاژنسازی میتواند تنها بخشی از جوانسازی پوست به حساب آید. در ادامه به روشهای کلاژنسازی پوست اشاره خواهیم کرد.
- لیزرهای CO2 فرکشنال
کم اثر ترین روش برای تحریک کلاژن سازی پوست لیزرهایی هستند که به پوست آسیب میزنند مثل لیزرهای CO۲ فرکشنال. در واقع این لیزرهای نورهای بسیار داغی هستند که با سوزاندن نقطهای پوست باعث میشوند سلولهای سطح پوست بمیرند و پوست ناگزیر به احیای آن قسمت شود. این نوع لیزرها از لحاظ قدرت کلاژن سازی در سطح بالایی قرارندارند، اما چون مردم تصور معجزه گرایانه در مورد عملکرد لیزرها دارند، بازار گستردهای دارند. در این موارد مقدار کلاژن سازی در حدود کم تا متوسط بوده و بر جوانسازی تاثیر بسزایی ندارند. از طرف دیگر ممکن است عوارضی هم در پی داشته باشند مثلا در مورد پوستهای تیره احتمال ایجاد لک وجود دارد همچنین مدت ترمیم پوست پس از سوختگی طولانی خواهد بود.
- میکرونیدلینگ
این روش یکی از جدیدترین روشها برای جوانسازی پوست به حساب میآید. نتایج حاصل از این روش تاثیر بسیار زیادی بر زیبایی افراد دارند. در میکرونیدلینگ، با استفاده از عملی به نام C.I.T یا (Collagen Induction Therapy)، غلظت کلاژن پوست افزایش مییابد. طی این پروسه ابتدا با استفاده از دستگاهی به نام درمارولر منافذ ریزی در پوست ایجاد میگردد و پوست فرد برای ترمیم این منافذ میزان کلاژن بسیار زیادی را تولید میکند. درمارولرها و درماپن ابزار نامناسبی برای کلاژن سازی میباشند.
سه عامل تاثیر گذار در نتیجه درمان با میکرونیدلینگ وجود دارد: ۱. تکنولوژی سوزن مورد استفاده ۲. تعداد سوزنی که در واحد سطح وارد پوست میشود ۳. اینکه سوزنها تا چه عمقی نفوذ کنند. برخی به هنگام انجام میکرونیدلینگ کرم یا لوشن به سطح پوست میزنند که عملا جذبی صورت نمیگیرد چرا که در مسیر سوزنها خون در حال بیرون آمدن از درون پوست به سطح خارجی آن است. اما اگر اینکار را چند ساعت پس از میکرونیدلینگ و تا ۱۰ روز بعد از آن انجام دهید منافذ پوست به خوبی کرمها را جذب خواهند کرد.
از میکرونیدلینگ در موارد بسیاری از جمله رفع چین و چروک، درمان جای جوش و آکنه، درمان اسکار، رفع استرچ مارک یا ترکهای ناشی از حاملگی، درمان لک و تیرگی پوست و همچنین ترمیم برخی جای سوختگیهای خفیف استفاده میشود. معمولا بین ۳ الی ۵ جلسه درمان با میکرونیدلینگ برای جوانسازی پوست صورت میگیرد.
- PRP
از جدیدترین روشهای جوانسازی پوست میتوانیم به پی آر پی (PRP) اشاره کنیم. معمولا از این روش برای کلاژن سازی پوست صورت، گردن و دستها استفاده میشود. در این روش مقداری خون از ورید دست گرفته میشود، سپس خون گرفته شده سانتریفیوژ شده و سرمی حاوی مقادیر زیادی پلاکت زنده تهیه میگردد. لازم است این روش زیر نظر یک پزشک متخصص در این زمینه انجام شود. دکتر قنبری، به عنوان مخترع بالاترین و بهترین کیفیت کیت PRP درجهان این درمان را با بهترین کیفیت انجام میدهند. پلاکتهایی که بدست میآیند باید کاملا زنده باشند تا بتوانند فاکتورهای رشد را ترشح کنند. از روش PRP برای درمان ریزش مو نیز استفاده میشود. در کیت های لوله ای PRP با کیفیت مطلوب بدست نمیاید.
روش PRP به طور کلی دارای ۳ مزیت اصلی میباشد. اولین مزیت آن تحریک سلولهای بنیادی میباشد، دوم اینکه از خود شخص به خود او میباشد و احتمال انتقال عفونت و بیماریهایی از قبیل ایدز و هپاتیت را ندارد و مزیت سوم اینکه در این روش،سلولسازی انجام میشود. بهبود کامل پس از انجام این روش طی ۴ الی ۸ ماه اتفاق میافتد. البته در افراد مختلف میتواند این پروسه مدت زمان متفاوتی داشته باشد.
- ادغام میکرونیدلینگ و PRP
ادغام میکرونیدلینگ و PRP موثر از استفاده از هر کدام به تنهایی میباشد. مسلما در این روش میزان کلاژن سازی بیشتر و اثرات درمانی بهتری ایجاد خواهد شد. همیشه باید مشخص شود که چه کیفیتی از PRP مد نظر شماست.
- ادغام میکرونیدلینگ، PRP و سلولهای بنیادی
بهترین و بالاترین سطح از روشهای کلاژن سازی پوست ادغام روش گفته شده با سلولهای بنیادی است. سلولهای بنیادی از بافت چربی جدا شده و با پلاکت خشک مخلوط و پس از انجام میکرونیدلینگ به آن قسمت از پوست تزریق میشود. این نوع روش که بخشی از طب بازسازی کننده است در درمان ریزش مو و آرتروز زانو نیز بسیار موثر است.
از آن جایی که روش PRP امروزه مورد محبوبیت بسیاری قرار گرفته است، در ادامه به پاسخ سوالاتی در ارتباط با این روش درمانی برای جوانسازی پوست خواهیم پرداخت:
PRP برای چه کسانی مناسب میباشد؟
به طور کلی این روش جوانسازی پوست برای تمام افرادی که دارای چروکهایی روی پوست خود هستند، گزینه بسیار مناسبی میباشد. هر چند که این روش نمیتواند همانند معجزه عمل کرده و چروکهای قدیمی و عمیق را از بین ببرد، اما میتواند تاثیر بسیار مثبتی در کاهش آنها داشته باشد.
آیا استفاده از روش PRP عوارضی دارد؟
از آن جایی که این روش با استفاده از خون بدن خود بیمار انجام میشود، در نتیجه عوارضی در پی نخواهد داشت و تا کنون نیز گزارشی مبنی بر عوارض ناشی از آن ثبت نگردیده است. پس میتوانیم آن را روشی کاملا ایمن بدانیم.
آیا از PRP علاوه بر جوانسازی پوست، برای درمانهای دیگری نیز استفاده میشود؟
بله. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، از این روش درمانی برای درمان ریزش مو نیز استفاده میشود. البته علاوه بر این حوزه امروزه از PRP برای درمان آرتروز نیز استفاده میشود.
درمان آرتروز با روش PRP چگونه انجام میشود؟
آرتروز زانو این شایعترین بیماری مفصلی در میان مردم جهان میباشد، که میزان ابتلا به آن در بانوان بیشتر از آقایان است.سوال این است که روش PRP چگونه میتواند بر درمان آرتروز تاثیر مثبت داشته باشد؟
پیشرفت تکنولوژی سبب گشته که سلول درمانی به یکی از رایجترین روشهای درمانی حال حاضر بدل شود. روش PRP معمولا برای آرتروزهای خفیف تا متوسط زانو درمانی کامل و عالی به حساب میآید و بیماران را تا سالهای سال از درد آرتروز نجات میدهد. البته این درمان تنها برای آرتروزهای خفیف و متوسط نمیباشد و نتایج بسیار مثبتی در بهبود آرتروزهای پیشرفته زانو نیز دارد. تا جایی که گفته میشود ۵۰ الی ۸۰ درصد از درد بیمار تا مدت یک سال کاهش چشمگیری مییابد.
این روش درمانی میتواند با ادغام PRP با پلاکت خشک و سلولهای بنیادی بافت چربی نیز انجام شود و بدیهی است که تاثیرات بسیار بالاتر و بهتری نسبت به استفاده از روش PRP به تنهایی، در درمان آرتروز زانو داشته باشد. البته استفاده از این روش نیازمند تخصص بسیاری میباشد که دکتر قنبری به این تخصص نائل آمده و در این حوزه شناخته میشود.
نظرات