هشدار ۱۹سال قبل نماینده اهواز در مجلس (جاسم شدیدزاده التمیمی نماینده دوره ششم اهواز) درباره انتقال آب کارون:
?انتقال آب برای مصارف صنعتی در فلات مرکزی ایران، موجب خشک شدن جلگه پرآب خوزستان خواهد شد.
?بحرانهای اجتماعی اقتصادی به وجود میآید.
جاسم شدیدزاده التمیمی نماینده دوره ششم اهواز همچنین در سال ۱۳۹۸ در نامه ی به شرح ذیل به حسن روحانی نوشت:
جناب آقای دکتر روحانی با سلام و عرض أدب خالص خدمت حضرتعالی نویسنده این یاداشت رئیس ستاد مردمی جنوب استان خوزستان شما در انتخابات ۹۶ و نماینده مردم شریف اهواز در مجلس ششم است و در راستای حمایت همه جانبه اصلاح طلبان شبانه روز تلاش کردیم که از برنامه های اعتدالی شما دفاع کنیم و سبد رأی شما را بالا ببریم.
اما متأسفانه بعضی از دستگاههای إجرائی شما بویژه وزارت نیرو با سر پوش گذاشتن بر حقایق مسیر اعتدالی دولت حضرتعالی در خوزستان مخصوصاً در شهر های جنوبی را به محاق برده و بذر یأس و ناامیدی را میان مردم می پاشند.
جناب دکتر سال ۱۳۸۰ طی سوالی که بنده از وزیر وقت نیرو جناب مهندس بیطرف طرح نمودم، سلسله ای از آمار هایی که از وزارت نیرو تهیه کردم و اقای بیطرف نیز در پاسخ به سؤال به صحت همه این آمارها اذعان نمودند هشدار هایی به دولت وقت دادم که تقریباً همه آنها امروز به وقوع پیوست. استدعا دارم این مرقومه را به کارشناسان این حوزه ارائه و راه کار مناسب را جهت جلوگیری از بحرانهای اتی استان خوزستان اتخاذ فرمایید.
۱- آبدهی متوسط دراز مدت رودخانه کارون بزرگ که شامل رودخانههای خرسان، دز و سایر سرشاخهها از کوهرنگ گرفته تا کارون است، به صورت متوسط نوزده و نیم (۱۹٫۵) میلیارد مترمکعب در سال است.
۲-هر رودخانهای از جمله کارون (بستگی به وضعیت بارندگی سالانه) دارای نوسان آبدهی یا آورد است. براساس آمار بلندمدت در رودخانه کارون بزرگ، حداقل آورد ثبت شده (۷) میلیارد مترمکعب است و حداکثر آورد ثبت شده (۴۲) میلیارد مترمکعب است.
۳- مقدار متوسط آورد رودخانه کارون بزرگ در ۱۵ سال گذشته به ۱۵ میلیارد مترمکعب کاهش یافته است. این کاهش مربوط اثرات تغییر اقلیم و توسعه مصرف در بالا دست استان خوزستان و تاثیر انتقال ها به خارج از حوضه بوده است.
۴- مقدار مصرف برنامه ریزی شده در امور مختلف توسعه ای شامل شرب و بهداشت، صنعت، کشاورزی و آبزی پروری (بدون نیاز زیست محیطی) در رودخانه کارون بزرگ و بر اساس معیارهای طراحی حدود ۱۶ میلیارد متر مکعب در سال می باشد.
۵- باید توجه داشت که بر اساس معیارهای علمی متوسط آورد رودخانه ها را نمی توان جهت امور توسعه ای مورد استفاده قرار داد و بر اساس این معیارها حداکثر مقداری که از آورد ۱۹٫۵ میلیارد مترمکعبی رودخانه کارون بزرگ می تواند مورد استفاده قرار گیرد ۱۱ میلیارد مترمکعب است و مابقی آن باید به عنوان پایداری زیست محیطی در بستر طبیعی جریان داشته باشد. ۶ملیارد متر مکعب جهت پالایش طبیعی رودخانه لازم است.
۶- سیاستهای وزارت نیرو در خصوص توزیع منابع ابی در کارون براساس سخنان وزیر وقت .
الف ـ تأمین نیازهای آب شرب کلیه شهرها و روستاها و مناطق مسکونی واقع در محدوده حوزه آبریز کارون بزرگ. یعنی ما طبق قانون توزیع عادلانه آب موظفیم که تمام نیازهای آب شرب در گستره حوزه آبریز رودخانه کارون بزرگ در (۱۱) استان را با اولویت تأمین کنیم.
ب ـ تأمین نیازهای آب صنایع واقع در محدوده حوضه آبریز رودخانه کارون بزرگ.
ج ـ تأمین حقابههای سنتی کشاورزان و زارعین واقع در محدوده حوزه آبریز که شامل استانهایی است که خدمتتان عرض کردم.
د ـ تأمین آب طرحهای آبیاری و زهکشی که در محدوده حوزه آبریز کارون بزرگ احداث میشود و دارای توجیه اقتصادی و فنی هستند و بیلان آنها در مجموعه مصارف کارون بزرگ منظور شده است.
ه ـ انتقال آب به خارج از حوزه برای تأمین مصارف کمبود نیازهای عمدتاً شرب و صنعت مناطق همجوار و حوزههای نزدیک. درصورتیکه در حوزههای مجاور بدلیل کمبود آب برای مصارف شرب و صنعت با محدودیت آب روبرو باشیم، یکی از سیاستهای مدیریت منابع آب کشور انتقال آب از حوزههایی که پتانسیل بالا دارند به حوزههای مجاور است که این هم جزو مواردی است که مورد توجه و عمل قرار گرفته است.
حال با توجه به إعداد و ارقام فوق:
۱- مقدار مصرف برنامه ریزی شده از رودخانه کارون بزرگ در استان خوزستان بسیار بیش از مقدار قابل برنامه ریزی (بر اساس آورد بلند مدت رودخانه) است و رودخانه کارون در حال حاضر وضعیت بحرانی دارد.
۲- بر اساس آورد ۱۵ ساله گذشته که به واقعیت آینده رودخانه نزدیک تر است مقدار مصرف بیش از مقدار آورد است و سهم زیست محیطی بر این اساس صفر است و رودخانه وضعیتی فوق بحرانی دارد.
۳- تجویز و پیگیری انتقال آب بیشتر از سرشاخه های کارون بزرگ اجحاف در حق حقابه داران واقعی رودخانه و حیات خود رودخانه است.
درپایان باید به عرض برسانم طرح ابرسانی غدیر دوای درد خوزستان نخواهد بود ودر خوشبینانه ترین پیش بینی ها درحد یک تخدیر قابل تحلیل است.
اینکه خط لوله ای از کرخه یا دز به شهرهای پایین دست (اهواز،ابادان،خرمشهر ،شادگان و دشت ازادگان کشیده بشود آیا تداعی کننده این نیست که تالابها خشک، کشاورزی، آبزی پروری تعطیل خواهد شد و رودخانه ها از حیّز انتفاع خارج خواهند گردید و مردم شریف خوزستان باید در حد اب شرب قانع باشند.
والسلام
جاسم شدیدزاده التمیمی
نماینده دوره ششم اهواز
نظرات