بریون یکی از غذاهای سنتی اصفهان و اتفاقا یکی از غذاهای نذری اصفهان در ماه های محرم و صفر است.
حالا که نام صحیح و اصلی این غذای نونی لذیذ و یکی از نمادهای اصلی شهر اصفهان را متوجه شدیم، در آموزش آشپزی امروز بهتر است طرز تهیه اصلی بریون یا بریان اصفهان را در اول فارس بخوانید.
طرز تهیه بریان یا بریون اصل اصفهان
گوشت گوسفندی سردست: ۱ کیلوگرم
چربی گوسفند: دو تا سه تکه هر کدام به اندازه نصف کف دست
پیاز متوسط: ۲ عدد
زردچوبه، فلفل سیاه و دارچین: به مقدار دلخواه
نمک: ۱ قاشق مرباخوری برای داخل مواد گوشت و ۱ قاشق غذاخوری برای آبگوشت بعد از برداشتن گوشتهای پخته شده
زعفران دم کرده: ۱ قاشق غذاخوری برای گوشت و ۱ قاشق غذاخوری برای خلال بادام
خلال بادام: ۱ پیمانه
زرشک: ۱ پیمانه
مراحل طرز تهیه بریون
مرحله اول؛ پختن گوشت و چربی بریان با آب سرد و پیاز و ادویه جات
طرز تهیه و پخت بریون اصفهان کمی پر دردسر است اما به زحمتش میارزد. کافی است مواد تشکیل دهنده بریان اصفهان را داشته باشید. ابتدا باید گوشت و چربی را با ۸ لیوان آب سرد، پیاز، ادویهجات به جز نمک و ۲ قاشق غذاخوری روغن مایع در یک قابلمه مناسب بپزید.
مرحله دوم؛ چرخ کردن گوشت بریان پخته شده
گوشت باید کاملا پخته شود اما آب گوشت نباید کاملا جذب شود. مقداری از آب گوشت را نگه دارید. بعد از پخته شدن گوشت و چربی آنها را از آب جدا و در چرخ گوشت چرخ کنید. در اواسط چرخ کردن گوشت دو قاشق آب گوشت به گوشت در حال چرخ شدن اضافه کنید. این کار گوشت شما را پوکتر و لذیذتر میکند.
مرحله سوم؛ اضافه کردن زعفران وادویه به گوشت
چربی را باید همراه با گوشت چرخ کنید تا گوشت لطیف شود و حالت پرزدار پیدا نکند. ۱ قاشق غذاخوری زعفران دم کرده، نمک، فلفل سیاه و نوک قاشق چایخوری دارچین به گوشت اضافه کنید.
مرحله چهارم؛ زرشک و خلال بادام را به گوشت بریان اضافه کنید
در مرحله بعد زرشک و خلال بادام را با مقداری شکر تفت دهید و سپس مقداری زعفران دم کرده به آن اضافه کنید. میتوانید در صورت تمایل مقداری خلال پسته هم اضافه کنید که البته اختیاری است.
مرحله پنجم؛ اضافه کردن روغن مایع و آب گوشت به بریان
در ادامه کار باقی مانده روغن مایع را با یک قاشق چایخوری نمک و کمی زردچوبه به آب گوشت اضافه کنید و اجازه دهید آب گوشت داغ شود. یک کاسه از آب گوشت را بردارید و کنار بگذارید. در یک ماهیتابه پهن و ترجیحا مسطح ( در قسمت وسط گودی نداشته باشد) ½ ملاقه آب گوشت بریزید و زمانی که به جوش آمد و روی آن حباب تشکیل شد یک عدد نان را داخل آب گوشت بچرخانید تا رنگ بگیرد.
تعداد نانها بهتر است به اندازه تعداد بریونها یا بیشتر باشد. این کار را میتوانید همزمان با سرخ شدن بریونها انجام شود تا نانها گرم بمانند. اگر چه برخی افراد بریون را سرخ میکنند اما طرز تهیه بریون اصفهان به روش حرفهای این است که هر عدد بریون را در کفگیر بریون درست کنید.
مرحله آخر؛ سرو کردن بریون
کف هر کدام از کف گیرها را کمی از آب گوشتی که کنار گذاشته بودید بریزید. کمتر از نوک قاشق دارچین و نمک روی آب گوشت بپاشید و به اندازه هر کفگیر از گوشت چرخکرده بردارید و داخل کفگیر پهن کنید. ضخامت هر عدد بریون بهتر است یک سانتیمتر باشد.
وقتی که کنار هر بریون در کفگیر سرخ شد آن را در نانی که از قبل چرب کرده بودید برگردانید. روی هر عدد بریون مقداری زرشک و خلال بادام بریزید.
نکات مهم و فوت و فن طرز تهیه بریون اصفهان
*میتوانید در صورت تمایل به جای گوشت از جگر سفید استفاده کنید و به همین ترتیب برای درست کردن بریون عمل کنید. در این صورت به ازای یک عدد جگر سفید، ۲۵۰ گرم گوشت سردست گوسفندی اضافه کنید و چربی را حذف کنید.
*برخی هم عادت دارند همراه گوشت مقداری جگر سفید هم در آب میریزند و بعد از پخت جگر سفید را جداگانه چرخ میکنند و سرخ میکنند و کنار بریون سرو میکنند.
*برای درست کردن بریون اصفهان بهتر است از کفگیر روحی استفاده کنید. کفگیر مسی بریون را خیلی زود میسوزاند.
*برای اینکه بریون به راحتی از کفگیر جدا شود با یک قاشق مرباخوری کمی زیر آن بزنید. اگر کفگیر قبل از ریختن گوشت و سایر مواد داغ شود بریون به کفگیر نمیچسبد.
*با این مقدار مواد ممکن است ده عدد بریون داشته باشید. بریون یکی از لذیذترین انواع غذای نونی و مجلسی است.
*بریون یا بریان در اصفهان یک غذای خوشمزه برای وعده ناهار نونی است و معمولا در برای شام شب سرو نمیشود.
شما هم نظرتان را در مورد طرز تهیه بریون یا بریان اصفهان برای ما بنویسید
نظرات