تورم و هزینههای بالا باعث شده بسیاری از افراد به جای خرید وسایل نو، به سراغ کالاهای دست دوم بروند. بسیاری از افراد میگویند خرید کالای دست دوم به شانس شما بستگی دارد؛ بعضی از محصولات دست دوم کیفیت خوبی دارند و تا سالها کار میکنند و برخی دیگر بعد از اولین استفاده خراب میشوند. این موضوع تا حدی درست است، اما اگر ندانید چه وسایلی را میتوان دست دوم خرید و هنگام خرید کالاهای دست دوم به چه نکاتی باید توجه داشت، امکان دارد شانستان را با خرید بدترین کالاهای برقی دست دوم از دست بدهید.
خرید وسایل برقی دست دوم به دلیل قیمت بالای این محصولات بسیار رایج است. در این مقاله درباره نکاتی که باید پیش از خرید این محصولات بدانید و آنها را بررسی کنید، صحبت خواهیم کرد.
عناوین این مطلب
- کالاهای دست دوم برقی را بخریم یا نه؟
- جاروبرقی یا جارو شارژی
- کالاهای دست دوم برقی آشپزخانه
- لپتاپ و موبایل
- کالاهای دست دوم صوتی تصویری
- کالاهای روشنایی دست دوم
- نکات اصلی در خرید لوازم برقی بزرگ آشپزخانه
- کلام آخر در خرید کالاهای برقی دست دوم
کالاهای دست دوم برقی را بخریم یا نه؟
یکی از مهمترین چالشهایی که پیش روی خریداران کالاهای برقی دست دوم قرار دارد، این است که نمیدانند آنچه خریداری میکنند واقعا سالم است یا خیر. گاهی اوقات فروشنده به خاطر اینکه وسیله مشکلی داشته، قصد فروش آن را دارد، اما این موضوع را به خریدار نمیگوید. خریدار هم که از چیزی خبر ندارد، محصول مورد نظر را میخرد. زمانی که متوجه خرابی میشود، فروشنده مسئولیتی قبول نمیکند و خریدار باید هزینه زیادی برای تعمیر بپردازد و به قول معروف، آفتابه خرج لحیم کند.
با رعایت نکات زیر میتوانید ریسک خرید کالاهای برقی دست دوم مشکلدار را کاهش دهید.
- اگر وسیله برقی مورد نظر بیش از حد قدیمی است، از خرید آن صرف نظر کنید.
- مجموعهای معتبر را برای خرید محصولات دست دوم انتخاب کنید.
- بهتر است هنگام خرید از یک کارشناس کمک بگیرید تا سلامت وسیله مورد نظر را بررسی کند.
- پیش از خرید، وسیله را تست کنید.
- از صاحب وسیله بپرسید که آیا قبلا آن را تعمیر کرده است یا خیر. اگر پاسخ مثبت بود، مطمئن شوید که ایراد آن کامل برطرف شده باشد.
- به ویژگیهای ظاهری وسیله دقت کنید و مطمئن شوید اثری از ضربه روی بدنه آن وجود نداشته باشد.
برخی از انواع کالاهای برقی دست دوم حتی اگر ویژگیهای بالا را هم داشته باشند، قابل اعتماد نیستند و بهتر است از خرید آن صرف نظر کنید. در قسمتهای بعد این دسته از کالاهای دست دوم را معرفی میکنیم.
جاروبرقی یا جارو شارژی
یکی از کالاهای برقی دست دوم جاروبرقی است که جزء ارزانترین لوازم منزل است، به همین دلیل احتمال اینکه کسی جارو برقی سالم منزلش را بفروشد، خیلی کم است. البته برخی از افراد به دلایل موجهی چون مهاجرت، اقدام به فروش وسایل منزل میکنند، اما حتی این موضوع هم توجیه مناسبی برای اطمینان صد در صد از سلامت جارو برقی نیست.
معمولا افراد زمانی به جارو برقی قبلی خود نیازی ندارند که آن را با یک محصول جدید، جایگزین کرده باشند و تنها در صورتی که جاروی قبلی مشکل داشته باشد، جاروی نو خریداری میکنند. صدای زیاد، قدرت مکندگی کم، مشکلات الکتریکی و… از جمله مشکلات احتمالی جاروبرقیهای دست دوم هستند. برخی از این مشکلات در ظاهر جارو مشخص نمیشود و تا زمانی که دستگاه برای مدت طولانی روشن نماند، متوجه وجود آنها نخواهید شد.
کالاهای دست دوم برقی آشپزخانه
برخی از تجهیزات بزرگ آشپزخانه مانند: یخچال یا ماشین لباسشویی هزینه زیادی دارند و دست دوم خریدن آنها دور از منطق نیست. البته در قسمتهای بعد اما و اگرهای خرید این محصولات را نیز بیان میکنیم. دستگاههای کوچکتر آشپزخانه مانند چایساز، غذاساز، چرخ گوشت، ماکروفر و… جزو مواردی هستند که بهتر است به صورت دست دوم خریداری نشوند.
غذاساز
غذاسازها دستگاههای چندکارهای هستند که برای موارد مختلف کاربرد دارند. این دستگاه به صورت مستقیم با خوراک شما در ارتباط است و تمیز بودن آن اهمیت بسیاری دارد. صرف نظر از اینکه دستگاه از نظر الکتریکی و ساختاری سالم است یا خیر، بهداشتی بودن آن نیز فاکتوری است که باید به آن توجه داشته باشید. غذاساز جزئی آن دسته از دستگاههای الکتریکی محسوب میشود که نخریدن آن، بهتر از خرید آن به صورت دست دوم است.
چرخ گوشت
چرخ گوشت یکی از کالاهای برقی دست دوم آشپزخانه است که ساختار پیچیدهای دارد و تا زمانی که برای مدت طولانی با آن کار نکنید، متوجه نمیشوید که کاملا سالم است یا خیر. ریسک خرید کالاهای دست دومی مانند: چرخ گوشت بسیار زیاد است. از طرفی این وسیله هم مانند غذاساز به صورت مستقیم با مواد غذایی که مصرف میکنید، در ارتباط است و باید به ویژگیهای بهداشتی آن هم توجه داشته باشید.
آبمیوهگیری
آبمیوهگیری جزء وسایلی است که هم باید به درستی مورد استفاده قرار بگیرد و هم در جای مناسب نگهداری شود تا سالم بماند. به عنوان مثال اگر این دستگاه در نزدیکی محلی مرطوب نگهداری شود، ممکن است قسمتهای فلزی آن به مرور زمان آسیب ببیند. یا به عنوان مثالی دیگر اگر دستگاه هر روز ساعات زیادی کار کرده باشد، عمر مفید خود را صرف کرده و هر لحظه امکان از کار افتادن آن وجود دارد. این مسائل مواردی هستند که شاید در ظاهر دستگاه مشخص نباشند.
تشخیص سلامت بخش ظاهری آبمیوهگیری مانند ظرف میوه، تیغه و دکمههای برق آن نسبتا ساده است. اما این وسیله یک موتور الکتریکی هم دارد و تا زمانی که آن را باز نکنید، از سلامتش مطمئن نخواهید شد. جنبه بهداشتی این محصول هم از دیگر نکاتی است که باید به آن توجه داشته باشید.
لپتاپ و موبایل
افزایش قیمت لپتاپ و گوشیهای موبایل باعث شده است که بسیاری از افراد به فکر خرید نسخههای دست دوم باشند. حتی مجموعههای بسیاری راهاندازی شدهاند که در زمینه خرید و فروش لپتاپ و گوشی دست دوم یا استوک فعالیت میکنند.
- اولین نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که لپتاپها و موبایلهایی که به صورت دست دوم عرضه میشوند، معمولا قدیمی هستند. کمپانیهای مختلف هر سال دستگاههای جدیدی را روانه بازار میکنند و دستگاههای قدیمی بعد از مدتی، به عنوان محصولات خارج از رده شناخته میشوند.
- دومین نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید هم همان مسئله همیشگی درباره کالاهای دست دوم است. لپتاپ و گوشی محصولاتی هستند که ایرادهای آنها معمولا در ظاهرشان مشخص نمیشود. به همین دلیل خرید آنها ریسک بالایی دارد. برخی از مجموعههای ارائه دهنده، مهلت چند روزه برای تست رایگان میدهند، اما حتی کار کردن با دستگاه در این مدت کوتاه هم نمیتواند باعث اطمینان خاطر از سلامت آن شود.
- به یاد داشته باشید که لپتاپ یا موبایلی که مشکل داشته باشد، به هزینههای زیادی برای تعمیر یا تعویض قطعات نیاز خواهد داشت. در نهایت ممکن است هزینه تمام شده برای خرید و تعمیر یک دستگاه دست دوم با خرید یک لپ تاپ یا موبایل نو برابر باشد.
کالاهای دست دوم صوتی تصویری
یکی از مهمترین نقاط ضعف کالاهای برقی دست دوم این است که گارانتی و ضمانتنامه ندارند. بنابراین اگر سالم باشند، میتوانید از آنها استفاده کنید. اما اگر مشکلی داشته باشند، مجبور به تعمیر خواهید شد و همه هزینههای تعمیر هم بر عهده خودتان است.
فروشندگان هم معمولا از زمانی که پول کالا را دریافت میکنند، دیگر مسئولیتی در قبال آن نمیپذیرند. به همین دلیل است که هنگام خرید کالای برقی دست دوم باید حساسیت زیادی داشته باشید و هر دستگاهی را نخرید.
تلویزیون
تلویزیون و به خصوص مدلهای جدیدتر این محصول، مانند تلویزیونهای هوشمند، LED و… گرانقیمت هستند. به همین دلیل هزینه قطعات این محصولات هم بسیار زیاد است. گاهی اوقات افرادی که تلویزیونشان با خراب میشود و برای تعمیر آن اقدام میکنند، متوجه میشوند که خرید یک تلویزیون جدید، بیشتر از تعمیر تلویزیون قبلی صرفه اقتصادی دارد!
اگر ناچار به خرید تلویزیون دست دوم هستید، حتما به برند آن و مدت زمانی که کار کرده است، توجه داشته باشید. همچنین درباره سابقه خرابی آن از فروشنده سوال کنید و پیش از پرداخت هزینه، همه قابلیتهای آن را امتحان کنید. اگر مشکل جدی در تلویزیون وجود داشته باشد، با رعایت این نکات مشخص خواهد شد.
سینمای خانگی
اسپیکرها و میکروفنها در برابر ضربه مقاومت، رطوبت و سایر عوامل مقاومت بالایی ندارند و با کوچکترین ضربه یا قرار گرفتن در معرض رطوبت، آسیب جدی میبینند. اگر اسپیکری روی زمین خورده باشد، ممکن است تغییری در ظاهر آن مشاهده نشود، اما بخش داخلی آن آسیب میبیند و عملکرد سابق را نخواهد داشت.
دستگاههای سینمای خانگی جزء حساسترین تجهیزات صوتی تصویری منزل محسوب میشوند و نگهداری از آنها اهمیت بسیاری دارد. به همین دلیل توصیه میشود این محصولات را به صورت دست دوم خریداری نکنید و با کمی تلاش بیشتر، بودجه مورد نیاز برای خرید دستگاههای نو را فراهم کنید.
پلیرها و دی.وی.دیها
سیدی، ویدیو یا دی.وی.دی پلیر از دیگر دستگاههایی هستند که نباید به صورت دست دوم خریداری شوند. دستگاههای پلیر مثل جعبه سیاه هواپیما هستند و تا زمانی که بازشان نکنید، متوجه نمیشوید داخل آنها چه خبر است!
در سالهای اخیر که تلویزیونهای هوشمند وارد بازار شدهاند، استفاده از پلیرها به حداقل رسیده و کمتر کسی آنها را خرید و فروش میکند. به همین دلیل اکثر پلیرهای دست دوم موجود در بازار قدیمی هستند و احتمالا سالهای زیادی کار کردهاند. این موضوع احتمال اینکه دوام زیادی نداشته باشند و بعد از مدت کوتاهی خراب شوند را افزایش میدهد.
کالاهای روشنایی دست دوم
از دیگر کالاهای برقی دست دوم لوستر، چراغ، پروژکتور و تجهیزات اینچینی هستند که نباید به صورت دست دوم خریداری شوند. برخی از افرادی که در حوزه برق فعالیت میکنند، لوسترهایی که مشکل دارند و یا حتی لامپهایی که قبلا سوختهاند را تعمیر میکنند و به عنوان کالاهای دست دوم با قیمت کمتر میفروشند.
قیمت محصولات دست دوم نسبت به نمونههای نو ارزانتر است و همین موضوع مشتریان ناآگاه را برای خرید ترغیب میکند. این کالاها حتی اگر تعمیر شده باشند، باز هم دوام زیادی ندارند. زیرا قطعات اصلی آنها تعویض شده و قطعات یدکی جایگزین هم معمولا به اندازه نمونههای اصلی کاربردی نیست.
نکات اصلی در خرید لوازم برقی بزرگ آشپزخانه
وسایل بزرگی چون ماشین لباسشویی و یخچال هزینه زیادی دارند و به همین دلیل بسیاری از افراد مجبور به خرید مدلهای قدیمیتر و دست دوم هستند. برخی از کالاهای دست دوم بزرگ، کیفیت خوبی دارند و میتوانند تا سالها کاربردی باشند، اما برخی دیگر دوام زیادی ندارند.
اگر قصد دارید وسایل بزرگی چون یخچال، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، ماکروفر و… را به صورت دست دوم خریداری کنید، باید با حساسیت و دقت بالا دستگاه را مورد بررسی قرار دهید. اگر هرکدام از نکات زیر را دیدید، بهتر است از خرید صرف نظر کنید.
- دستگاه توسط برند معتبری ساخته نشده است.
- دستگاه بیش از حد قدیمی است.
- درب دستگاه خوب چفت نمیشود یا لولاها، لاستیکها یا عایق درب مشکل دارد.
- صدای غیرطبیعی از موتور دستگاه شنیده میشود.
- هنگام کار کردن، لرزش دستگاه بیشتر از حد نرمال است.
- روی بدنه دستگاه جای ضربه یا خوردگی دیده میشود.
- قطعات زیرمجموعه دستگاه خراب است؛ مثلا یخچال ممکن است آب سرد کن نداشته باشد یا ماشین لباسشویی از همه برنامههای شستشو پشتیبانی نکند.
- برچسب انرژی دستگاه در رده B به بالاست.
در صورتی که کالاهای برقی دست دوم مشکلات بالا را نداشته باشند، میتوانید به خرید آنها فکر کنید. توصیه میشود هنگام خرید به همراه یک کارشناس به محل مراجعه کنید تا این فرد هم محصول مورد نظر شما را مورد بررسی قرار دهد. همچنین بهتر است مرکز یا فرد معتبری را برای خرید کالاهای برقی دست دوم اینچنینی انتخاب کنید تا از کیفیت محصولی که میخرید، اطمینان داشته باشید.
کلام آخر در خرید کالاهای برقی دست دوم
در این مقاله درباره خرید کالاهای برقی دست دوم و بایدها و نبایدهای خرید آنها صحبت کردیم. به یاد داشته باشید که برخی از مجموعهها به عنوان واسطه فروش کالای دست دوم فعالیت میکنند. این کسب و کارها برای جلب توجه مشتریان، درباره کیفیت بالای محصولات دست دوم و قیمت مناسب آنها، صحبت میکنند و سعی در متقاعد کردن مشتریان دارند.
اخطار؛ حتی ممکن است با بررسی مسائل ساده و پیشپاافتاده درباره محصولات دست دوم، درباره کیفیت آنها قضاوت کنند. به عنوان مثال هنگام بررسی یک وسیله الکترونیکی دست دوم، به روشن شدن دستگاه بسنده میکنند!
البته در برخی موارد فروشندگان قصد فروش کالاهای دست دوم بیکیفیت را ندارند. آنها خودشان هم نمیدانند محصولی که میفروشند، مشکلی دارد و به همین دلیل بدون اینکه آن را تعمیر کنند، آگهی فروش ثبت میکنند. این موضوع یکی از رایجترین مشکلاتی است که در خرید محصولات دست دوم وجود دارد.
خرید کالاهای برقی دست دوم به شانس خریدار بستگی دارد، اما با هوشمندی میتوانید کالاهایی را انتخاب کنید که ارزش خرید داشته باشند. گاهی اوقات با صرف مقداری هزینه، بیشتر میتوانید محصولی نو خریداری کنید و از ریسک دست دومهای مشکلدار هم در امان بمانید.
نظرات