نگران استفاده از تلفن همراه یا اینترنت خود هستید؟ نکات ذیل می تواند به شما کمک کند تا از این عادت خلاص شوید و زندگی آنلاین را متعادل و یا خاموش کنید. در حالی که تلفن هوشمند، تبلت یا رایانه می تواند ابزاری بسیار پربار باشد اما وابستگی به آن ها در کار، مدرسه و روابط تداخل ایجاد می کند. هنگامی که به جای تعامل با افراد، وقت خود را در شبکه های اجتماعی یا بازی کردن می گذرانید؛ عواقب منفی در انتظارتان خواهد بود. به همین دلیل زمان آن فرارسیده است تا استفاده از این تکنولوژی را کاهش دهید.
اعتیاد به تلفن همراه که بعضا به طور تخصصی به آن ” نوموفوبیا (ترس از بی موبایل بودن)” گفته می شود، اغلب به دلیل مشکل استفاده بیش از حد به اینترنت و تلفن همراه رخ می دهد. اعتیاد به تلفن همراه می تواند شامل انواع مشکلات کنترل عواطف و رفتار ها باشد که در این بخش از نمناک به طور کامل به تمام آنها از ابعاد مختلف اشاره خواهیم کرد.
علائم و نشانه های اعتیاد به تلفن هوشمند
مدت زمان نامشخصی که صرف تلفن می کنید، دفعاتی که برای بروز رسانی استفاده می کنید یا تعداد پیام هایی که می فرستید و دریافت می کنید، نشان دهنده اعتیاد یا مشکل در استفاده بیش از حد به اینترنت است. صرف زمان زیاد در اینترنت باعث شده است تا در تعامل چهره به چهره، مدرسه، سرگرمی یا سایر موارد مهم در زندگی خود غافل شوید. وقت آن رسیده است تا تعادل سالمی بین زندگی و تلفن همراه خود برقرارکنید.
تاثیر منفی اعتیاد به اینترنت و گوشی موبایل در روابط فرد
– روابط مجازی:
اعتیاد به شبکه های اجتماعی، برنامه های دوست یابی، ارسال پیام کوتاه و پیام رسانی می تواند تا جایی گسترش یابد که دوستان آنلاین و مجازی از دوستان واقعی بیشتر می شوند.
همه ما دیده ایم که زوجین به جای لذت بردن از کنار یکدیگر بودن، مشغول تلفن همراه خود هستند و یکدیگر را نادیده می گیرند. در حالی که اینترنت می تواند مکانی عالی برای ملاقات افراد جدید، برقراری ارتباط مجدد با دوستان قدیمی یا حتی شروع روابط عاشقانه باشد، اما روابط آنلاین جایگزین مناسبی برای تعاملات زندگی واقعی نیستند.
– اضافه بار اطلاعات:
وب گردی، تماشای فیلم، بازی کردن یا بررسی خبرها می تواند منجر به کاهش بهره وری در محل کار یا مدرسه شود و شما را منزوی کند. استفاده افراطی از اینترنت و برنامه های گوشی های هوشمند می تواند باعث شود تا از سایر جنبه های زندگی خود، از روابط دنیای واقعی گرفته تا سرگرمی ها و کارهای اجتماعی، غافل شوید.
– افراط کاری های آنلاین:
بازی، سایت های شرط بندی، معاملات سهام، خرید آنلاین یا پیشنهاداتی در سایت های حراجی اغلب می تواند منجر به مشکلات مالی و شغلی شود. تجارت افراط گونه سهام یا خرید آنلاین می تواند از لحاظ مالی و اجتماعی نیز ضرر داشته باشد. به عنوان مثال:ممکن است به دلیل حراجی های موجود در سایت ها چیزهایی را خریداری کنید که به آن ها نیاز ندارید، همین امر باعث می شود توانایی هزینه پرداخت را نداشته باشید یا درجایی دیگر کم آورید.
علل و اثرات اعتیاد به تلفن های هوشمند و اینترنت
تبلت و تلفن همراه به دلیل اندازه و راحتی که دارند، این امکان را فراهم کرده اند تا در هرمکانی از آن ها استفاده کنیم و افراط گونه با آن ها رفتار کنیم. در حقیقت استفاده افراطی از تلفن همراه همانند اعتیاد به مواد مخدر، باعث می شوند تا دوپامین در مغز ترشح شده و روحیه شما را تغییر دهند.
استفاده زیاد از تلفن های هوشمند اغلب می تواند علائم سایر مشکلات زمینه ای مانند استرس، اضطراب، افسردگی یا تنهایی باشد. در عین حال نیز می تواند این علائم را تشدید کند. خیره شدن به تلفن همراه باعث می شود معاشرت های رو در رو کاهش یابد و در عوض روحیه شما را تغییر و استرس تان را افزایش دهد. به عبارت دیگر، درمانی را که به نظر می رسد برای کاهش اضطراب مفید باشد، باعث تشدید اضطراب شما خواهد شد.
عوارض جسمی روحی اعتیاد به گوشی موبایل و اینترنت
– افزایش تنهایی و افسردگی :
اگرچه سپری کردن زمان خود در اینترنت باعث می شود تا موقتا احساس تنهایی، افسردگی و دلزدگی شما ازبین رود اما در واقع ممکن است احساس بدتری نیز ایجاد کند. طبق یک مطالعه در سال ۲۰۱۴، ارتباطی بین استفاده زیاد از شبکه های اجتماعی و افسردگی و اضطراب وجود دارد. کاربران به ویژه نوجوانان، تمایل دارند تا خود را با همسالان شان در فضای مجازی مطابقت دهند که باعث می شود احساس تنهایی و افسردگی در آن ها تشدید شود.
– اضطراب بیشتر:
براساس یافته های محققان، تلفن همراه در محل کار باعث اضطراب بیشتر افراد شده و باعث تضعیف عملکرد آن ها می شود. هرچه فرد از تلفن همراه استفاده بیشتری کند، اضطراب او افزایش خواهد یافت.
– افزایش استرس:
استفاده از تلفن همراه هوشمند معمولا به معنای بی توجهی به کار و زندگی شخصی شماست. بدان صورت که هرگز بیخیال آن نمی شوید و مسلما نیاز به بررسی مداوم پیام ها و ایمیل های خود دارید، همین امر به افزایش استرس و حتی خستگی شغلی منجر می شود.
– تشدید اختلالات نقص توجه:
جریان مداوم پیام ها و اطلاعات از طریق تلفن هوشمند می تواند مغز را تحت فشار قرار دهد و تمرکز را به بیش از چند دقیقه بر روی یک چیز غیر ممکن کند.
– کاهش توانایی تمرکز و خلاقیت:
صدای مداوم اعلان های تلفن هوشمند یا زنگ تلفن باعث می شود از کارهای مهم تان صرف نظر کنید. همچنین باعث کندی روند کار شده. به جای آنکه با افکارتان تنها باشید، همیشه آنلاین و متصل هستید و این به ضرر شما خواهد بود.
– آشفتگی در خواب:
استفاده بیش از حد از تلفن های هوشمند می تواند باعث تداخل در خواب شود که مسلما تاثیر جدی بر سلامت روان داشته و بر حافظه، توانایی تفکر و مهارت های شناختی و یادگیری نیز تاثیر گذار خواهد بود و آن ها را کاهش می دهد.
– خود شیفتگی :
براساس یک مطالعه، افرادی که وقت زیادی را در شبکه های اجتماعی می گذرانند بیش از دیگران ویژگی های منفی شخصیتی مانند خود شیفتگی را نشان می دهند. گرفتن عکس های سلفی بی پایان، قرار دادن افکار یا جزئیات زندگی شما می تواند یک خود محوری ناسالم ایجاد کند و شما را از روابط واقعی در زندگی دور کند.
علائم هشدار دهنده استفاده بیش از حد تلفن های هوشمند یا اینترنت
– مشکل در انجام امور محل کار یا منزل:
آیا به دلیل این که مشغول چت آنلاین، پیام کوتاه یا بازی های ویدئویی بوده اید برای شام غذایی ندارید یا لباس ها انباشته شده اند؟ یا این که در محل کار در آخر وقت متوجه شدید که نمی توانید کار خود را به موقع به پایان برسانید.
– انزوا و دوری از دوستان و خانواده :
آیا زندگی اجتماعی شما به دلیل صرف تمام وقت تلفن یا دستگاه های دیگر مختل شده است؟ آیا اعضای خانواده از اینکه زمان زیادی را در تلفن همراه می گذرانید انتقاد کرده اند؟ آیا احساس می کنید هیچ کس همانند دوستان آنلاین و مجازی نمی توانند شما را درک کند؟
– پنهان کردن استفاده از تلفن هوشمند:
آیا برای استفاده از تلفن خود به مکانی آرام می روید؟ آیا هنگام استفاده از اینترنت و تلفن همراه به اعضای خانواده یا رئیس تان دروغ می گویید؟ اگر اینترنت قطع شود عصبانی و بدقلق می شوید؟
– احساس ترس از دست دادن :
آیا اگر مرتبا تلفن خود را چک نکنید ناراحت می شوید؟ یا از این که بی خبر از اخباری باشید متنفر هستید؟ آیا شب ها بیدار می مانید تا تلفن همراه خود را چک کنید؟
– احساس ترس، اضطراب یا وحشت:
آیا از این که تلفن همراه خود را در مکانی جای بگذارید عصبانی می شوید؟ آیا اگر سیستم عامل شما خراب شد احساس وحشت دارید؟
*اگر پاسخ شما به سوالات ذکر شده، مثبت است؛ باید استفاده از اینترنت را به حداقل برسانید و به فکر درمان باشید.
نکاتی برای کمک به خود در مورد رفع اعتیاد به تلفن های هوشمند
مراحلی وجود دارد که می توانید برای کنترل استفاده از تلفن هوشمند و اینترنت خود انجام دهید. این اعتیاد را به سختی می توان شکست داد خصوصا وقتی پای وسوسه به میان باشد. به دنبال یک حامی از طرف خانواده برای ترک اعتیاد تلفن همراه خود باشید.
برای کمک به شناسایی مشکل خود، لازم است زمان و میزان استفاده از تلفن هشمند را ثبت کنید. آیا ساعاتی در روز وجود دارد که از تلفن همراه خود بیشتر استفاده می کنید؟ آیا کارهای دیگری وجود دارد که می توانید در عوض آن انجام دهید؟
– محرک هایی که باعث میل شما به تلفن همراه می شوند را شناسایی کنید:
اگر با افسردگی، استرس یا اضطراب دست و پنجه نرم می کنید، کاهش استفاده از تلفن همراه می تواند موثر واقع شود. روش های سالم و موثری را برای کنترل خلق و خو مانند تمرین تکنیک های نفس عمیق پیدا کنید.
– تفاوت بین تعامل حضوری و آنلاین را درک کنید:
انسان موجودی اجتماعی است. هدف این نیست که منزوی شوید و با فناوری تعامل انسانی اعتماد کنید. تعامل اجتماعی چهره به چهره و با شخص دیگر، برقراری ارتباط چشمی و استفاده از زبان بدن باعث می شود احساس آرامش و امنیت کنید. تعاملات متنی نشانه های مشابهی بر سلامت عاطفی شما خواهند داشت. علاوه براین، دوستان آنلاین نمی توانند شما را در بحران ها در آغوش بگیرند یا هنگام بیماری از شما عیادت کنند یا برای مناسبات شاد برایتان جشن بگیرند.
– مهارت های مقابله ای ایجاد کنید:
شاید توییت کردن، ارسال پیام کوتاه یا وبلاگ نویسی روشی برای کنارآمدن با استرس یا عصبانیت باشد یا تصور کنید برقراری ارتباط آنلاین با مردم راحت تر است اما ایجاد مهارت به شما کمک می کند تا فشارهای زندگی روزمره خود را بدون اتکا به تلفن هوشمند تان تحمل کنید.
– مشکلات اساسی را که ممکن است رفتار افراطی شما را پشتیبانی کنند، شناسایی کنید:
آیا در گذشته به مواد مخدر اعتیاد داشته اید؟ آیا هنگام استفاده از تلفن همراه نیز چنین حسی دارید؟ یافتن جواب این سوالات به درمان شما کمک بسزایی خواهد کرد.
– شبکه پشتیبانی خود را تقویت کنید:
وقتی اختصاصی برای دوستان و خانواده خود داشته باشید. این امر می تواند به غلبه بر خجالت شما نیز کمک کند. برای یافتن دوست هایی با علایق مشابه، سعی کنید با همکاران خود در محل کار، پیوستن به یک تیم ورزشی یا کتابخانه، ثبت نام در یک کلاس آموزشی برای هدف خوب تماس بگیرید. شما قادر خواهید بود با دیگران تعامل داشته باشید، اجازه دهید تعامل به صورت طبیعی برقرار شود و دوستی ایجاد کنید تا زندگی و سلامتی خود را تقویت کنید.
اعتیاد به گوشی موبایل را چگونه ترک کنیم؟
مرحله به مرحله استفاده ازتلفن همراه خود را تغییر دهید؛ برای اکثر افراد، کنترل تلفن های هوشمند و اینترنت به سادگی میسر نمی شود. سعی کنید هنگام ترک، به آن همانند یک رژیم نگاه کنید. هدف شما باید کاهش سطح استفاده ناسالم و غیر ضروری باشد.
۱- برای زمانی که از تلفن هوشمند خود استفاده نمی کنید برنامه تعیین کنید.
۲- در ساعات مشخصی از روز همانند هنگام شام، هنگام رانندگی، جلسه ی ورزش تلفن همراه خود را خاموش کنید.
۳- تلفن همراه یا تبلت خود را به رخت خواب نبرید زیرا نور آبی ساطع شده از صفحه نمایش باعث تداخل در خواب می شود. به جای بردن این وسایل به رخت خواب سعی کنید کتاب بخوانید زیر.
۴- استفاده از تلفن همراه خود را با فعالیت های سالم مانند مدیتیشن، خواندن کتاب یا چت شخصی با دوستانتان جایگزین کنید.
۵- تلفن همراه خود را دور بگذارید و هنگام شام یا در کنار خانواده از برداشتن و استفاده از آن خودداری کنید.
۶- برنامه های رسانه های اجتماعی را از تلفن خود حذف کنید. صرف زمان کمتر در این برنامه ها به تقویت روحیه و احساس ارزشمند شما کمک می کند.
۷- چک کردن را محدود کنید. اگرهر چند دقیقه یکبار به حالت افراط گونه ای تلفن همراه خود را چک می کنید سعی کنید مدت آن را کم کنید. به عنوان مثال ابتدا ۳۰ دقیقه یکبار و سپس ۶۰ دقیقه و …. تلفن خود را چک کنید.
۸- ترس از دست دادن را مهار کنید. محدود کردن استفاده از اینترنت و دوری از فضای مجازی را بپذیرید زیرا پذیرش این مسئله به شما کمک می کند تا اعتماد به فناوری را کاهش دهید.
درمان هایی برای اعتیاد به تلفن همراه و اینترنت
اگر برای پیشگیری از استفاده تلفن هوشمند یا اینترنت به کمک بیشتری نیاز دارید سعی کنید درمان فردی یا گروهی را پیش بگیرید تا به شما در کاهش استفاده از این فناوری کمک کند.
– درمان شناختی رفتاری گام به گام، روش هایی برای پیشگیری از رفتارهای افراطی و تغییر درک شما از تلفن هوشمند و اینترنت فراهم می کند. این روش درمانی همچنین به شما کمک می کند تا با استرس، اضطراب یا افسردگی مقابله کنید.
– مشاوره ازدواج یا زوجین. اگر استفاده بیش از حد از اینترنت بر روابط شما تاثیر گذاشته است، مشاوره می تواند به شما کمک کند تا از پس این مسائل چالش برانگیز برآیید و با شریک زندگی خود ارتباط برقرار کنید.
کمک به کودک و نوجوان برای ترک اعتیاد به تلفن هوشمند
جدا کردن کودکان و نوجوانان از تلفن هوشمند و اینترنت تبدیل به یک مسئله چالش برانگیز برای والدین شده است. آن ها از بلوغ کافی برای پیشگیری از استفاده تلفن های هوشمند خود به تنهایی برخوردار نیستند.
به همین منظور:
– الگوی خوبی باشید. کودکان انگیزه خوبی به تقلید دارند به همین دلیل مهم است که استفاده از اینترنت خود را مدیریت کنید.
– از برنامه هایی برای نظارت و محدود کردن استفاده از تلفن هوشمند فرزندتان استفاده کنید.
– مناطق “تلفن ممنوعه ” ایجاد کنید. به عنوان مثال در نظر بگیرید میز شام و اتاق خواب منع استفاده از تلفن همراه می باشد.
– فرزندتان را به سایر علایق و فعالیت های اجتماعی تشویق کنید.
– در مورد مسائل اساسی با کودک خود صحبت کنید و به او بگویید استفاده افراطی می تواند سبب چه مشکلاتی شود.
نظرات