طی روزهای اخیر، حسام الدین آشنا مشاور فرهنگی رئیس جمهوری در حساب کاربری خود طی توئیتی در واکنش به دعوت محمدباقر قالیباف از جوانان برای نامزد شدن در انتخابات مجلس، نوشت: «تعداد زیادی از جوانان عزیز نو اصولگرا سودای نمایندگی مجلس دارند؛ این حقشان است. مشکل از اعتبار سوخته فرماندهان سابقی است که مردم باید به «تکرار میکنم» آنان پاسخ مثبت و به جوانان سیما ساخته رای بدهند.»
این سردار کجا و آن سیاستمدار کجا!
توئیت آشنا بیش از قالیباف، کنایه ای به جریان اصلاحات و لیست امید در مجلس قلمداد میشد! چراکه این جریان در انتخابات مجلس ۹۴ در ادامه حمایت خود از حسن روحانی و با هدف حذف تندروها از مجلس، لیستی تدوین کرد که این لیست متشکل از نیروهای اصلاحطلب و به اصطلاح اعتدالگرا بود. از این رو، کنایه مشاور فرهنگی روحانی برای اصلاحطلبانی که تمام قد در انتخابات ۹۴ و ۹۶ از رئیس دولت دوازدهم دفاع کرده بودند و همه اعتبار و سرمایه خود را برای ریاست جمهوری مجدد حسن روحانی هزینه کردند، دشوار و گران به نظر آمد تا آنجا که توئیت آشنا از همان دقایق نخست با انتقادات بسیاری مواجه گردید. به همین دلیل مشاور فرهنگی حسن روحانی، روزگذشته توضیحاتی درباره دو توئیت جنجالیاش که اشارههایی به قالیباف و اصلاحطلبان داشت، ارائه کرد. او در جهت شفافسازی توئیت جنجالی اخیرش نوشت: «آن سردار اسبق و آن سیاستمدار بازنشسته هر دو مشکل اعتبار سیاسی دارند؛ ولی این کجا و آن کجا؟ اولی اعتبار فهرست مورد تاییدش را به خطر میاندازد ولی این فهرست مورد تایید دومی است که اعتبارش را به خطر میاندازد. اشاره او به عملکرد لیست امید در مجلس است.»
هزینه اصلاحات به خاطر دولت
اصلاحطلبان در حالی ناگزیر به ائتلاف با جریان موسوم به اعتدالگرا در انتخابات ۹۴ شدند که انتقادهای بسیاری از سوی بدنه اجتماعی این جریان متوجه اصلاحطلبان به دلیل چنین ائتلافی بود. با این همه، اصلاحطلبان با این جریان وارد ائتلاف شد تا با کمک یکدیگر پارلمانی حامی دولت تشکیل دهند. برای نیل به این مقصود، بزرگان جریان اصلاحات از سرمایه و اعتبار خود هزینه کردند و با توصیههای خود مردم را به پای صندوقهای رای کشاندند. در واقع این نخستین بار بود که مردم در انتخابات مجلس چنین مشارکتی آنهم با درخواست بزرگان این جریان رقم میزدند. اما جریان موسوم به اعتدالگرایان پس از ورود به مجلس، مسیر خود را از اصلاحات جدا کرده و برای اینکه بدعهدی و بهرهگیری سیاسی شان از لیست امید از دید افکار عمومی پنهان بماند، فراکسیونی تحت عنوان فراکسیون مستقلین تشکیل دادند. اصلاحطلبان با وجود انتقادات موجود نسبت به خود در رابطه با این ائتلاف، بازهم در انتخابات ۹۶ از روحانی حمایت کردند. اما دولت حسن روحانی از همان بدو ورود به پاستور، برخلاف اهداف و شعارهای اصلاحطلبانه اش در انتخابات ۹۶ عمل و رفتار کرد. چنان که خلف وعده و تغییر مواضع حسن روحانی و اطرافیانش در مسئله انتخاب وزرای ناکارآمد، عدم معرفی وزیر زن، معرفی تیم اقتصادی ضعیف و …خود را نشان داد و از همان ابتدا منجر به ناامیدی مردم از او شد و به تبع آن انتقادات بسیاری متوجه جریان اصلاحات اصیل به جهت حمایت از روحانی ساخت.
نمک نشناسی حلقه اطراف روحانی
آشنا در حالی اصلاحطلبان را در توئیت اخیرش مورد حمله قرار داد که رئیس دولت روحانی در انتخابات ۹۲ و ۹۶ ، پیروزی اش را مدیون اصلاحطلبان بوده است. پیش تر نیز محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور، طی اظهاراتی نقش اصلاحات را در پیروزی روحانی کمرنگ نشان داده و گفته بود: «این طبیعی است که در هر انتخاباتی عدهای از کسی حمایت میکنند و عدهای از فرد دیگری حمایت میکنند.» واعظی افزوده بود: «اینکه ما در سال ۹۶ با گروهی نشسته باشیم و با هم چیزی را به عنوان ائتلاف امضا کرده باشیم خیر، نه در سال ۹۲ این کار را کردهایم و نه در سال ۹۶.» اظهاراتی که کاسه صبر اصلاحات را لبریز ساخت و انتقادات بسیاری متوجه روحانی و حلقه اش کرد. این ادعاهای حلقه در حالی است که اطرافیان روحانی فراموش کردند که در انتخابات ۹۲ محمدرضا عارف سیاستمدار بااخلاق اصلاحات به نفع روحانی، صحنه رقابت را ترک کرد! حلقه روحانی فراموش کرده که در انتخابات۹۶، اسحاق جهانگیری کاندیدای پوششی حسن روحانی چگونه برای پیروزی روحانی سنگتمام
گذاشت! اما رئیس دولت دوازدهم به جای اینکه به ایثارگری اسحاق جهانگیری کاندیدای پوششی خود پاسخ درخور و شایستهای بدهد؛ در همان بدو راه خاطراسحاق و اصلاحات را مکدر ساخت. به همین دلیل، آذر منصوری فعال سیاسی اصلاحطلب در واکنش به اظهارات آشنا طی توئیتی نوشت: « دغدغه کسی که سرمایه اجتماعی او در قالب تصویر دستان و عبارات سه پیروزی بزرگ در انتخابات را رقم زد، او کار خود را بدون منت انجام داد. حال آقای آشنا بگوید که با رای حاصل از ۲۴ میلیون از اعتبار او چهکردهاند؟» از این رو، توئیت اخیر آشنا این پرسش را به میان میآورد که به راستی حلقه روحانی با چه هدفی هراز گاهی چنین اظهاراتی را علیه اصلاحطلبان مطرح میکنند؟ آیا آنها به دنبال ماندن در عرصه قدرت بعد از پایان دولت حسن روحانی هستند؟ و یا به دنبال برنامه ریزی برای انتخابات مجلس پیش رو و از هم اکنون درصدد جدا کردن مسیر خود از اصلاحطلبان هستند؟
تلاش برای ماندن در عرصه قدرت
علی تاجرنیا نماینده مجلس ششم و فعال سیاسی اصلاحطلب طی گفت و گویی با انتخاب در واکنش به اظهارنظر آشنا، گفت: « متاسفانه در مجموعه اطرافیان آقای رئیس جمهور چهرههایی قرار گرفتهاند که عمدتا هدف آنها این است که در عرصه قدرت باشند. احساس میکنم اینها که دچار یک تحلیل اشتباه شدند، ممکن است شرایط کشور یک نوع رویگردانی از اصلاحطلبان ایجاد کرده باشد. از همین رو دنبال فرستادن پالسهایی هستند که یا بتوانند در دولت آینده نقشی داشته باشند یا حداقل در یک حاشیه امنی قرار بگیرند.»
چند هدف حلقه از این ادعاها
علی صوفی وزیر تعاون دولت اصلاحات و فعال سیاسی اصلاحات درباره توئیت اخیر آشنا و هدف از اظهاراتش درباره اصلاحطلبان و لیست امید به آفتاب یزد گفت: موضع گیری آشنا نسبت به فراخوان انتخاباتی قالیباف و کنایه به جریان اصلاحات و لیست امید بسیار عجیب بوده است، در حالی که انتخابات عرصه عمومی برای حضور همه جریانهای سیاسی است. به همین دلیل نمیتوان جریانی را محکوم و از ابتدا رقابت را به خشونت کشاند. اوافزود: از سویی این نمایندههای کنونی مجلس از لیست امید بودند که به روحانی رای دادند و از دولت او حمایت میکنند. از این رو، بسیار عجیب است که چنین موضع تندی از سوی یکی از وابستگان دولت درباره انتخابات اتخاذ شود. صوفی ادامه داد: نادیده گرفتن اصلاحات در انتخابات گذشته و آینده و بیاثر نشان دادن تلاشهای این جریان توهمی بیش نیست. این اظهارات حتی برای ماندن در قدرت هم مناسب نیست. وزن مدعیان جریان سیاسی باید بهاندازهای باشد که در انتخابات سرنوشت ساز باشند و یا در گذشته چنین نقشی ایفا کرده باشند. وزیر تعاون دولت اصلاحات اظهار کرد: به نظر میرسد که آشنا و برخی از اطرافیان دولت روحانی درصددند که با چنین اظهاراتی نظر مخالفان این جریان را به خود جلب و یک ائتلافی صورت دهند و یا با این موضعگیریها طرف مقابل را به عکسالعمل وادار و یا برای ختم شدن قائله یکبار دیگر این جریان را به ائتلاف وادار کنند. صوفی در پایان گفت: این اظهارات از منظر زمانی بسیار زود است و از سویی ناسپاسی نسبت به جریان اصلاحات قلمداد میشود. چراکه اصلاحطلبان این جریان را در دولت بر روی کار آوردند. چراکه بدون حمایت اصلاحات، حلقه اطراف روحانی نمیتوانستند آنچه که امروز در دولت و مجلس دارند را بدست آورند. این جریان بدون حمایت اصلاحات،در آینده هم هرگز نمیتوانند در صحنه قدرت باقی بمانند.
عدم ائتلاف کمک بیشتر به شفافیت
محمد صادق جوادی حصار فعال سیاسی اصلاحات درباره توئیت اخیر آشنا و هدفش از اظهارات درباره اصلاحطلبان و لیست امید به آفتاب یزد گفت: بدیهی است که هر جریانی برای بقا در قدرت تلاش میکند و این امر از اطرافیان دولت روحانی نیز مستثنی نیست. او افزود: اما حمایت جریان اصلاحات از لیست امید در انتخابات ۹۴ به دلیل تلقی او از این حمایت به عنوان یک ضرورت ملی و نیاز جامعه بود. جوادی حصار ادامه داد: در حالی که اگر جریان اصلاحات از مردم نمیخواست که به روحانی در انتخابات ۹۶ رای دهند امروز اصولگرایان در جریان قدرت بودند. این فعال سیاسی اصلاحطلب ادامه داد: جریان اصلاحات به وظیفه ملی خود عمل کرد؛ اکنون اگر دولت روحانی در مواردی ناکام مانده است ربطی به اصلاحطلبان ندارد که از او حمایت کردند. همچنین باید دید ناکامی دولت تا چهاندازه محصول عملکرد دولت و تلاش جریان مقابل جهت چوب لای چرخ گذاشتن دولت است.
به هر روی، جریان اصلاحات به وظایف خود درست عمل کردند. به همین دلیل باید حمایت اصلاحات از دولت با عملکرد روحانی و اطرافیانش از یکدیگر تفکیک شود. جوادی حصار در پایان گفت: به هر روی، اگر هم اعتدالگرایان راه خود را از اصلاحات در انتخابات پیش رو جدا سازند به شفافیت فضا کمک میکنند و نیز به ظرفیت خود پی میبرند. این تصور که اطرافیان روحانی با جدا کردن خود از اصلاحات میتوانند توان تاثیرگذاری بالایی داشته باشند، تصور باطلی بیش نیست. علاوه بر این، اگر جریان دولت به طور شفاف زاویه خود را با اصلاحات اعلام کند و بگوید که در انتخابات آتی حلقه پیرامون دولت را به مجلس خواهیم فرستاد، اتفاقی مطلوب است.”منبع:روزنامه آفتاب یزد”
نظرات