وقتی حادثهای رخ میدهد و شما یا شخص دیگری صدمه میبینید، ممکن است بر اساس شنیدههای خود دست به کارهایی بزنید که خطر عفونت را افزایش دهد یا آسیب را بدتر کند. در بعضی موارد، این اشتباهات بهقدری خطرناک هستند که میتوانند زندگی مصدوم را در معرض خطر قرار دهند.
اول فارس| مجله آموزش مهارت های زندگی: در این نوشته تصمیم داریم شما را با رایجترین اشتباهاتی که بسیاری از مردم در ارتباط با کمکهای اولیه مرتکب میشوند و نحوهی صحیح انجام این کار آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
۱. در هنگام خونریزی بینی سر خود را به سمت عقب میبرید
متخصصان طب اورژانس توصیه میکنند که هرگز این کار را انجام ندهید، چون باعث سرازیر شدن خون به سمت گلو میشود. این کار نه تنها هیچ کمکی به کنترل خونریزی نمیکند، بلکه ممکن است باعث استفراغ خون شود.
راهی حل: با استفاده از انگشت شست و اشاره قسمت نرم بینی را به هم نزدیک کرده و آن را به پل بینی (بخش استخوانی بالای بینی) فشار دهید. بیشتر خونریزیهای بینی در اثر آلرژی یا خشکی هوا اتفاق میافتند و در عرض ۱۰ دقیقه برطرف میشوند. اگر خونریزی طولانی شد، بینی را با تامپون بسته و به اورژانس بروید.
۲. روی محل سوختگی کره یا یخ میگذارید
به گفتهی متخصصان، قرار دادن کره، یخ و خمیردندان روی سوختگی توصیهی نادرستی است. وقتی بلافاصله بعد از بروز حادثه از این درمانهای خانگی استفاده میکنید، گرما در محل سوختگی به دام میافتد و اوضاع از آنچه که هست، بدتر میشود. استفاده از یخ هم هیچ تأثیری در رفع سوختگی ندارد. هدف از کمکهای اولیه این است که ناحیهی آسیبدیده به دمای طبیعی برگردد، اما یخ پوست را بیش از حد سرد میکند.
راهی حل: محل سوختگی را برای چند دقیقه زیر آب خنک (نه آب یخ) بگیرید. سپس با یک پارچه تمیز یا گاز استریل روی آن را پوشانده و به پزشک مراجعه کنید.
۳. به سوختگیها به اندازهی کافی رسیدگی نمیکنید
اکنون میدانید که نباید از کره یا یخ برای درمان سوختگی استفاده کنید و بهترین راه این است که محل سوختگی را زیر آب خنک بگیرید. اما چند ثانیه یا چند دقیقه کافی نیست. شما باید حداقل ۱۰ تا ۲۰ دقیقه این کار را انجام دهید. اگر فقط سطح پوست را خنک کنید، گرمای ناشی از سوختگی به عمق پوست رفته و بافت را تخریب میکند.
راهی حل: محل سوختگی را ۱۰ تا ۲۰ دقیقه زیر آب بگیرید. شما برای جلوگیری از آسیب بیشتر به کمی سرما نیاز دارید.
۴. شخصی را که بهشدت آسیب دیده، حرکت میدهید
اگر اولین نفری باشید که در صحنهی یک حادثهی دلخراش مانند تصادف اتومبیل یا آسیبهای ورزشی حاضر شده است، ممکن است وسوسه شوید که با حرکت دادن مصدوم از سلامتی او مطمئن شوید. اما این کار ممکن است به نخاع آسیب جدی وارد کند و حتی باعث فلج شدن آن فرد شود. فقط زمانی مجاز به جابهجا کردن مصدوم هستید که خطر آتشسوزی، انفجار یا ریزش ساختمان وجود داشته باشد.
راهی حل: با اورژانس (شمارهی ۱۱۵) تماس بگیرید. وقتی احتمال آسیبدیدگی نخاعی وجود دارد، بهترین کار این است که به اورژانس اطلاع دهید تا مصدوم به بیمارستان منتقل شود.
۵. از آب دهان برای تمیز کردن بریدگی پوست استفاده میکنید
احتمالاً شنیدهاید که بزاق دهان میکروبها را از بین میبرد، اما این ادعا صحیح نیست. در دهان باکتریهای بالقوه مضری وجود دارند که میتوانند باعث عفونی شدن زخم شوند. شستن زخم در نهرها یا رودخانهها هم خطرناک بوده و ممکن است به عفونت انگلی یا باکتریایی منجر شود.
راهی حل: زخم را با آب لولهکشی یا در صورت امکان با سرم نمکی بشویید. بهتر است همیشه هنگام مسافرت یک سرم نمکی در جعبهی کمکهای اولیهی خود داشته باشید تا هنگام جراحت از آن استفاده کنید.
۶. برای آلرژیهای شدید از داروی دیفن هیدرامین استفاده میکنید
استفاده از دیفن هیدرامین (Diphenhydramine) یا بنادریل (Benadryl) برای حساسیتهای شدید اشتباهی است که میتواند عواقب مرگباری داشته باشد. اثربخشی دیفن هیدرامین ۳۰ تا ۶۰ دقیقه طول میکشد و این مدت زمان برای فردی که دچار شوک آنافیلاکسی شده است، بسیار طولانی است. شوک آنافیلاکسی یک وضعیت اورژانسی و تهدیدکنندهی زندگی است که به داروی اپی نفرین نیاز دارد. تحقیقات نشان میدهد که تأخیر در استفاده از اپی نفرین با مرگ مرتبط است.
راهی حل: اگر علائمی مانند خسخس سینه، تنگی نفس، تورم لبها یا اطراف چشمها یا کهیر را تجربه کردید، بلافاصله به اورژانس مراجعه کنید. تمام افرادی که به یک آلرژی جدی مبتلا هستند، میتوانند با مشورت پزشک از اپی نفرین استفاده کنند. در مورد زمان استفاده از اپی نفرین با پزشک صحبت کنید، چون توصیهها برای همه یکسان نیست. به بعضی از افراد توصیه میشود که به محض مشاهدهی یک علامت یا حتی تماس با مادهی آلرژیزا به سراغ اپی نفرین بروند.
۷. دندانی را که از جای خود خارج شده، میشویید
بیشتر ما نمیدانیم که وقتی یکی از دندانهایمان به هر دلیلی از جای خود خارج میشود، باید چه کنیم. اگرچه ممکن است تمیز کردن دندان ایدهی خوبی به نظر برسد، اما باید در مقابل این وسوسه مقاومت کنید. چون این کار به دندان آسیب میزند.
راهی حل: دندان خود را در یک لیوان شیر قرار دهید و در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید.
۸. کَنه را برای نشان دادن به پزشک نگه میدارید
کَنه حشرهای است که بهصورت انگل از خون بدن میزبان که ممکن است انسان یا حیوان باشد، تغذیه میکند. کَنه بعد از پیدا کردن میزبان خود، با ترشح بزاق به بدن او میچسبد، به طوری که نمیتوان آن را بهراحتی جدا کرد. بیماریهای زیادی از طریق کَنهها به انسان منتقل میشوند، مثل بیماری لایم و تب کنگو.
برخلاف تصور رایج، در حال حاضر مراکز بهداشتی نگهداری و آزمایش روی کَنه را توصیه نمیکنند. این تنها باور اشتباهی نیست که پزشکان با آن مواجه میشوند. بسیاری از مردم تصور میکنند که همه کَنهها ناقل بیماری لایم هستند و همیشه برای مداوای نیش کَنه به آنتی بیوتیک نیاز است. این تصور درست است، اما به شرطی که کَنهی آهو شما را گزیده و بیش از ۲۴ ساعت به بدنتان بچسبد. هر چقدر سریعتر کَنه را بردارید، احتمال انتقال باکتری مضر کمتر میشود.
راه حل: کَنه را با یک موچین گرفته و مستقیماً به سمت بالا بکشید. هرگز از کبریت یا وازلین برای از بین بردن این حشره استفاده نکنید. با پزشک خود مشورت کنید که ببینید آیا به آزمایش یا مصرف آنتی بیوتیک نیاز دارید یا خیر.
آیا میدانستید که در همهی افراد مبتلا به بیماری لایم بثورات پوستی که ظاهر آن شبیهی چشم گاو است، دیده نمیشود؟ این بثورات به شکل یک ناحیهی قرمز است که مرکز آن کمرنگ میشود. بعضی از افراد به بثورات پوستی دچار نمیشوند یا شکل متفاوتی از آن را تجربه میکنند.
۹. عضوی را که پیچ خورده یا استخوانش شکسته، گرم میکنید
متخصصان هشدار میدهند که گرما باعث تشدید التهاب میشود. چون جریان خون را افزایش میدهد که این امر میتواند تورم بیشتر را به دنبال داشته باشد. از گرما میتوانید برای درمان مشکلاتی مثل اسپاسم یا گرفتگی عضلات کمر استفاده کنید.
راهی حل: همیشه در این شرایط از سرما استفاده کنید تا تورم کمتر شود.
۱۰. سعی میکنید اجسام خارجی را از چشم خارج کنید
تلاش برای خارج کردن عامل آسیبدیدگی از چشم میتواند جراحت را تشدید کرده و حتی به آسیب دائمی منجر شود.تنها استثناء در این مورد زمانی است که یک مادهی شیمیایی وارد چشم شده باشد. در این صورت، باید چشم را حدود ۱۵ دقیقه با آب بشویید.
راهی حل: یک لیوان کاغذی روی چشم قرار دهید تا جلوی ورود سایر اجسام خارجی را بگیرد. سپس بلافاصله به اورژانس مراجعه کنید.
۱۱. پانسمان را از روی زخم در حال خونریزی برمیدارید
اگر پانسمان آغشته به خون است، آن را برنداشته و تعویض نکنید. این کار میتواند فاکتورهای انعقادی خون را که برای کمک به توقف خونریزی در محل زخم تجمع یافتهاند، از بین برده و به خونریزی مجدد منجر شود.
راهی حل: یک بانداژ جدید روی پانسمان قدیمی بپیچید. اگر به هر دلیلی پانسمان از ناحیهی آسیبدیده جدا شد، روی محل بریدگی فشار وارد کنید تا خونریزی متوقف شود. سپس زخم را بشویید (برای جلوگیری از عفونت)، در صورت نداشتن حساسیت پماد آنتی بیوتیک روی آن بمالید و دوباره آن را پانسمان کنید.
۱۲. به درمان جراحتهای ناشی از حوادث رانندگی اهمیت نمیدهید
وقتی تصادف میکنید، پاسخ جنگ یا گریز با افزایش آدرنالین باعث میشود در ابتدا هیچ دردی احساس نکنید. ممکن است ۱۰ دقیقه یا حتی دو ساعت طول بکشد که شما به وجود درد پی ببرید. نیروهای امدادی که در صحنهی تصادف حاضر نمیشوند نمیتوانند خونریزی مغزی یا شکستگی استخوان را رد یا تأیید کنند.
راهی حل: اگر تصادف شدیدی داشتید، حتماً به بیمارستان مراجعه کنید (حتی اگر حالتان خوب است).
۱۳. بعد از حادثه در جایی میمانید که پیدا کردن شما سخت است
اگر در حیاط پشتی منزل به دلیل نیش زنبور دچار یک واکنش آلرژیک جدی شدید، همانجا در انتظار کمک دراز نکشید یا اگر در رستوران غذا توی گلویتان پرید، با این تصور که بهتر است مزاحم دیگران نشوید به سرویس بهداشتی نروید. چون ممکن است هیچکس از اتفاقی که برای شما افتاده مطلع نشود که به کمکتان بیاید.
راهی حل: در صورت بروز یک واکنش آلرژیک جدی یا آسیب شدید، ابتدا از یک نفر بخواهید که با اورژانس تماس بگیرد. سپس به سمت خیابان بروید یا از فردی که آسیب ندیده بخواهید که به آنجا برود تا نیروهای امدادی را راهنمایی کند. در جایی بمانید که مردم بتوانند به شما کمک کنند.
کلام پایانی
وقتی شخصی آسیب میبیند، ارائهی کمکهای اولیه تا زمان رسیدن نیروهای امدادی بسیار حیاتی است. اما گاهی اوقات، ممکن است فرد یا اطرافیان او به دلیل ناآگاهی دست به اقداماتی بزنند که عواقب جبرانناپذیری به همراه داشته باشد. مواردی که در این مقاله به آنها اشاره کردیم، از رایجترین اشتباهاتی هستند که اغلب مردم برای کمک به مصدومان انجام میدهند. توجه به این نکات میتواند از تشدید آسیبدیدگی جلوگیری کند.
این مطلب صرفا جنبهی آموزش و اطلاعرسانی دارد. پیش از استفاده از توصیههای این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
منبع: thehealthy
نظرات